maślanka - 2502 przepisów (strona:124/167)

Koktajl bananowo – śliwkowy 148

mogłam tak jeść cały dzień. A przynajmniej do momentu, kiedy nie znalazłam robaka. Na gorący dzień, z braku chęci ugotowania czegokolwiek, chłodziłam się koktajlem bananowo-śliwkowym, na bazie maślanki. By było również coś słodkiego, pozwoliłam sobie na posypanie góry płatkami czekoladowymi

Pink Envelope
Gofry, lekkie i chrupiące 274

najbrzydszego), druga gofrem z cukrem pudrem się zajadała.. Gofry, lekkie i chrupiące Składniki na 5 podwójnych gofrów: 2 szklanki mąki pszennej( szklanka 250 ml) 1 ¼ szklanki kefiru lub maślanki ½ szklanki wody gazowanej  4 łyżki cukru ½ szklanki oleju 2 jajka 1 ½ łyżeczki  proszku do pieczenia szczypta soli Wszystkie składniki umieszczamy w wysokim naczyniu. Dokładnie miksujemy na gładką masę

Mia Cucina Sofieta
Z cyklu Fitness: babeczki owsiane 185

Składniki: 200 g mąki 70 g cukru 50 g otrębów 50 g płatków owsianych 1 łyżeczka cukru waniliowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 400 ml maślanki 1 jajko 70 g rodzynek (około 0,5 szklanki) Wszystkie suche składniki (z wyjątkiem rodzynek) mieszamy w misce. Dodajemy płynne i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodajemy rodzynki i mieszamy

Ciastkozercy
Muffiny mocno czekoladowe z wiśniami 129

szklanki kakao; 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia; 2/3 szklanki drobnego cukru; 100 g gorzkiej posiekanej czekolady; 125 g masła, roztopionego i ochłodzonego; 1/2 szklanki maślanki lub jogurtu naturalnego (ja dałam 3/4 szklanki jogurtu); 2 jajka (roztrzepane); Wykonanie: W jednym naczyniu wymieszać składniki suche, w drugim zaś składniki mokre. Mokre wlać do suchych, dodać wiśnie, wymieszać

In my kitchen
Muffinki kokosowo-rumowe z lukrem limonkowym 112

przepis. Składniki: 2 szklanki mąki tortowej; 1 łyżeczka sody oczyszczonej; 1/2 łyżeczki soli; 1/2 szklanki cukru; około 3/4 szklanki wiórków kokosowych; 1/2 szklanki oleju; 1 szklanka mleka lub maślanki; 2 łyżki rumu; 1 jajko; Wykonanie: W jednej misce mieszamy składniki suche, zaś w drugiej składniki mokre. Następnie mokre składniki dodajemy do suchych i niedbale mieszamy widelcem, tylko tak aby składniki

In my kitchen
Energetyczny koktail 193

bywalec siłowni, poczęstował nas pysznym, energetycznym koktajlem, którym uzupełnia poziom protein i węglowodanów po wyczerpującym treningu. Samo zdrowie! Spróbujcie:) Składniki: 250 dag chudego twarogu 3 szklanki mleka lub maślanki 3 banany 4 łyżki otrąb owsianych garść rodzynek /opcjonalnie/ 1 łyżka miodu /opcjonalnie/ Banany obrać, odciąć końcówki. Wszystkie składniki połączyć ze sobą, traktując całość blenderem:) Podawać bezpośrednio po przygotowaniu lub lekko

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Wegańskie czekoladowe muffiny 173

deser łączy w sobie i jedno, i drugie. Ciasto jest wyjątkowo czekoladowe, a to zasługa dwóch składników: kakao i kawałków dobrej gorzkiej czekolady. Dodatek roślinnego jogurtu lub maślanki sprawia, że ciasto jest niezwykle delikatne i rozpływa się w ustach. Jeżeli masz aspiracje artystyczne, samodzielne wykonanie papilotek do muffinek być może będzie dla Ciebie niezłą frajdą. Doskonale do tego sprawdzi się

Roślinna - blog wegański
Nasz chleb powszedni - czyli chleb na labanie 258

chleb i polskie ciasta w naszym compoundzie nie brakuje :) Poniżej przepis na nasz najsmaczniejszy dotychczas chleb na labanie Składniki - w kolejności dodawania do maszyny 185 ml labanu (odpowiednik polskiej maślanki lub kefiru) 40 ml wody 1 duża łyżka płynnego miodu (użyliśmy czarnego egipskiego, co nadało chlebowi dość ciemny kolor) 1 łyżka oleju  1 łyżeczka carob molasses ( czyli melasa

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dyniowe gofry / gofry z dynią 161

dzieła :) Będą Wam smakować. Jeśli nie wiecie jak zrobić puree z dyni, lub co z nim zrobić później, tutaj znajdziecie więcej informacji :) 'dyniowe gofry' Składniki: - 2 jajka - 1 szklanka maślanki - 0,5 szklanki puree z dyni - 4 łyżki roztopionego masła - 1 szklanka mąki pszennej - 1/4 szklanki mąki kukurydzianej - 2 łyżki brązowego cukru - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - szczypta soli

CookYourself
Chleb drożdżowy bez zagniatania 216

wymaga ponownego wyrastania, więc czego chcieć więcej? Spróbujcie. Jestem pewna, że Wam zasmakuje, tak samo jak nam. Na blogu znajduje się już jeden przepis na chleb na drożdżach (z maślanką) - przepis tutaj , ale ten zdobył bardziej nasze serca :)  'chleb drożdżowy bez zagniatania' Składniki (na jeden bochenek): - 400g mąki pszennej - 1 łyżeczka drożdży instant - 3/4 łyżeczki soli - 1 szklanka wody

CookYourself
Muffinki Cytrynowe z Kandyzowaną Skórką Cytrynową 207

przekieruje Cię na odpowiadającą znaczeniu stronę, przepis lub sklep gdzie można nabyć produkt. SKŁADNIKI: 300 g mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 125 g cukru 185 ml maślanki 2 łyżki startej skórki cytrynowej 1 łyżka soku z cytryny 2-3 łyżki skórki cytrynowej kandyzowanej 2 jajka 20 g stopionego masła (możesz pominąć olej kokosowy i użyć

Blondynka Gotuje
Muffinki z żurawiną i białą czekoladą 200

szklanki mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia ¾ łyżeczki sody oczyszczonej ½ szklanki cukru (jeżeli lubicie bardzo słodkie, to ⅔) 1 łyżeczka przyprawy do piernika Składniki mokre 1 jajo ½ szklanki mleka ½ szklanki maślanki dodatkowo 100 g grubo pokrojonej białej czekolady 50 g suszonej żurawiny 100 g świeżej żurawiny (ok. 1 szklanki) Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Mąkę przesiać z sodą,proszkiem

Pełny talerz
Keks wytrawny 203

mąki pszennej 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja 125 ml szklanki mleka 50 ml kefiru lub maślanki garść listków bazylii 3-4 łyżki oliwy z pomidorów Wszystkie składniki powinny mieć pokojową temperaturę. Foremkę do pieczenia wyłożyć papierem. Pomidory i salami pokroić w paski, mozzarellę w kosteczkę, oliwki

Pełny talerz
Szarlotka razowa 191

mąki krupczatki ½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 żółtka ugotowane na twardo 200 g zimnego masła 80 g cukru trzcinowego zmielonego na cukier puder 3-5 łyżek kefiru, maślanki lub jogurtu Jabłka: 1,2 kg jabłek ( u mnie 4 renety, 1 ligol, 1 gala, 1 gruszkowe) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego (lub więcej do smaku) 1½ łyżeczki

Pełny talerz
Muffinki gryczano-jaglane z owocami 171

użyć dowolnych owoców, polecam:) Na 10 muffinek: 100 g mąki gryczanej 80 g mąki jaglanej 2-3 łyżki syropu z agawy łyżeczka sody łyżeczka proszku do pieczenia 240 g maślanki 0/5 szklanki oleju jajko 0/5 szklanki dowolnych owoców (tu użyłam mrożonej mieszanki owoców leśnych) W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je se sobą. Ciasto przekładamy

Mienta blog