maślanka - 2502 przepisów (strona:123/167)

Flatbread z masłem cukiniowo-paprykowym 92

Chlebki z patelni, flatbread pokochałam od pierwszego spróbowania. Po raz pierwszy przygotowałam je już jakiś czas temu, a ponownie kilka dni temu, kiedy to miałam akurat pod ręką kartonik maślanki. Zabrałam się do pracy i zrobiłam pyszne chlebki z patelni. Szukając inspiracji na cukinie w sieci, znalazłam pomysł na masło cukiniowe na Skoraq Cooks , które zainspirowało mnie do przygotowania własnej

Moja smaczna kuchnia
Koktajl truskawkowy 106

zamienić na maliny, jeżyny, brzoskwinie, jabłka... Jakie tylko są akurat dostępne lub po prostu ulubione :) Dodatek otrąb sprawia, że koktajl jest pożywny i bardzo prozdrowotny. Składniki: 300 ml maślanki 300 g owoców (w moim przypadku truskawki) 3 łyżki miodu 3 łyżki otrąb owsianych Przygotowanie: Owoce umyć i osuszyć. Wszystkie składniki umieścić w kielichu miksera, dokładnie zblendować. Doprawić do smaku miodem

Cakes By Kejt
Suflety z twarożku ekologicznego 98

Wybaczcie, że trochę mi opadły ale zanim zrobiłam zdjęcia "musiałam" zjeść moją porcję  prosto z piekarnika.  Na 8 sztuk 300 gram twarożku ( polecam też twarożek z maślanki) 4 całe jaja 3/4 szklanki cukru pudru 100 ml gęstego jogurtu naturalnego 2 łyżeczki gęstego ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1 laski 100 gram miękkiego masła 1 łyżką mąki ziemniaczanej

AZgotuj!
Koktajl proteinowy: truskawka, czereśnia, jabłko :) 131

szklanka wypestkowanych czereśni 1 jabłko  1 miarka waniliowego białka roślinnego Sunwarrior - Warrior Blend (Mieszanka Wojownika) 400 ml płynu (może to być woda, mleko roślinne, mleko krowie, kefir, maślanka) Przygotowanie:  Wszystkie składniki przełóż do miksera i miksuj do uzyskania gładkiej, bezgrudkowej konsystencji

Zdrowie na języku :P
Pyszne pierogi z białym serem, na słodko 144

była właśnie taka zachcianka. Zaopatrzona w pyszny, świeżutki biały ser zabrałam się do roboty. Ciasto do takich pierogów powinno być delikatne i na robię je na maślance bo doskonale współgra z farszem. Spróbujcie koniecznie i sami przekonacie się jakie to dobre! Jeśli jednak wolicie pierogi z owocowym nadzieniem to zapraszam na dwukolorowe pierogi z jagodami . Jagody jeszcze są więc możecie

Smaczna Pyza
Pankejki 187

lekkie. Idealne na śniadanie, podwieczorek czy obiad. 3 szklanki mąki  2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka proszku do pieczenia 2 łyżki miodu 1/4 szklanki oleju 3 szklanki maślanki 4 jajka Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Ciasto odstawić (  na 15 min - a nawet całą noc ;)) Pankejki smażyć na rozgrzanej suchej patelni na średnim ogniu. Ciasto nakładać partiami, spodem dużej łyżki

Atlas Smaków
Muffinki ze śliwką i kruszonką 122

Inspiracja : Artkulinarnia Ciasto: 150 g  mąki pszennej lub krupczatki 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 60 g cukru 100 ml maślanki 1 jajko 60 ml oleju 1,5 łyżeczki cukru z wanilią 1 płaska łyżeczka cynamonu 250 g śliwek z kompotu  wg przepisu Kruszonka: 100 g mąki pszennej 40 g cukru pudru 60 g masła Piekarnik nagrzać

Atlas Smaków
Pancakes 178

dodać, nic ująć. Kolejna pyszna propozycja na śniadanie. Tym razem zdecydowanie mniej dietetyczna ale równie dobra.  Składniki: szklanka mąki jajko szklanka mleka bądź maślanki ćwierć szklanki cukru pudru  łyżeczka proszku do pieczenia oliwa  szczypta soli do podania: syrop klonowy, mus malinowy na przykład do przełożenia placuszków, listek mięty Mieszam ze sobą mąkę, jajko, mleko, sól, cukier puder

Mango Papaja
Chłodnik z krewetkami i fetą 156

gorąco! Puff - jak gorąco! Uff - jak gorąco!...:) składniki: * 1 pęczek botwiny (z buraczkami) * 1 pęczek rzodkiewek * 1 pęczek koperku * 3 ogórki małosolne * 3 ogórki gruntowe * 1 litr kefiru, maślanki, jogurtu * 2 ząbki czosnku * sól * czarny pieprz * 1 łyżka cukru * 1 cytryna lub 1 łyżka octu jabłkowego dodatkowo: ok. 10-15 małych krewetek 100 - 150 g sera feta 1 ząbek czosnku

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasto cukiniowe z otrębami, bakaliami i świeżymi jeżynami 133

środku, dlatego pokrojone na kawałki przypomina motyle. Więcej motyli znajdziecie na moim blogu fotograficznym: http://listymalowane.blox.pl/html Zapraszam serdecznie! Składniki: 3 jajka 2/3 szklanki oleju 1 szklanka kefiru lub maślanki 2/3 szklanki brązowego cukru 1 opakowanie otrębów o smaku truskawkowym Kupiec 1 i 2/3 szklanki mąki razowej 1 szklanka utartej cukinii (ugniecionej) 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Czerwień i błękit
Muffinki czekoladowe- przepis podstawowy. 123

gorzkiego kakao 120 g cukru (troszeczkę więcej niż pół szklanki) jeśli lubimy bardziej słodkie wypieki możemy dodać jeszcze pełną łyżkę cukru 1 jajko 1 szklanka mleka (może też być maślanka) 0,5 szklanki oleju      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy

Rozpustne gotowanie
Muffinki czekoladowe z kremem, sosem karmelowym i fistaszkami. 129

szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 130 g cukru (trochę więcej niż pół szklanki) 1 jajko 1 szklanka mleka (może też być maślanka) 0,5 szklanki oleju      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia i kakao, dodajemy cukier i mieszamy

Rozpustne gotowanie
Muffinki czekoladowe z kokosowym sercem. 166

szklanki) 2 pełne łyżeczki proszku do pieczenia 2 pełne łyżki dobrego, gorzkiego kakao 130 g cukru (trochę więcej niż pół szklanki) 1 jajko 1 szklanka mleka (może też być maślanka) 0,5 szklanki oleju po pół domowego Rafaello z tego przepisu na każdą muffinkę      Nagrzewamy piekarnik do temperatury 175 stopni C. Przygotowujemy dwie miski. Do jednej przesiewamy

Rozpustne gotowanie
Babeczki red velvet z kremem i potłuczonym szkłem. 140

szkłem na 24 sztuki BABECZKI: 250 g mąki 40 g kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka 150 g cukru pudru 4 łyżki oleju 200 ml mleka lub maślanki kilka kropel czerwonego barwnika spożywczego 1 szklanka musu z jabłek (starte jabłka i przesmażone, jak na szarlotkę) KREM: 90 g masła 170 g cukru pudru 250 g serka mascarpone DODATKOWO

Rozpustne gotowanie
Buchty z dżemem z pomarańczy i suszonych moreli. 126

tortowej 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru cukru 100 ml ciepłego mleka RESZTA SKŁADNIKÓW: 200 ml ciepłego mleka 100 ml jogurtu naturalnego (może być również kwaśne mleko lub maślanka) 1 jajko 50 g roztopionego masła 2 łyżki cukru 2 łyżki cukru z wanilią szczypta soli skórka otarta z cytryny DODATKOWO: słoiczek dżemu  z tego przepisu żółtko do posmarowania

Rozpustne gotowanie