mascarpone - 11293 przepisów (strona:294/753)

Tort makowy mocno pomarańczowy 128

szklanki cukru 1/3 szklanki soku z pomarańczy 1 łyżka soku z cytryny pół łyżeczki otartej skórki z pomarańczy Krem 600 ml śmietanki kremówki 3 śmietan fix 130 gramów serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Orange curd Całe jajko wraz z żółtkiem rozmącić w rondelku dodajemy cukier i podgrzewamy na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, gdy cukier się całkowicie rozpuści(...)piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 40-50 minut do suchego patyczka. Krem Śmietankę ubijać z cukrem pudrem i śmietan fix gdy zacznie gęstnieć dodawać po łyżce serka mascarpone i ubijać aż powstanie gęsty krem. Upieczone ciasto wystudzić następnie przekroić na trzy równe blaty części. Pierwszy dolny blat ciasta przełożyć z powrotem do tortownicy, nasączyć sokiem z pomarańczy, posmarować

Andzia Pichci
Czekoladowe trufle 154

trufle możecie zapakować w piękne dekoracyjne pudełko i podarować komuś bliskiemu pod choinkę Ot taki prezent od serca !  Składniki: – 125 g gorzkiej czekolady min. 80% – 125 g serka mascarpone – 50 ml likieru baileys – kakao do obtoczenia Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić w kąpielo wodnej i ostudzić. Dodać likier i serek mascarpone . Wymieszać. Odstawić do lodówki na ok. 4 h aż masa

I LOVE LIFE
Seromakowiec zebra z żurawiną 126

łyżka miodu 1 łyżka masła 1/3 szklanki orzechów włoskich 2 łyżki rodzynek 2 łyżki żurawiny suszonej 150 ml mleka 2 łyżki cukru trzcinowego   masa serowa: 250g serka mascarpone 2 jajka 1 łyżka cukru waniliowego 1/2 opakowania budyniu waniliowego 150 g sera śmietankowego 1/2 szklanki cukru pudru   Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąkę, dodaję zimne masło pokrojone, wodę zimną(...)owoce suszone. Dodaję pokrojone orzechy. Jak mak przestygnie wbijam żółtka. Białka ubijam na sztywno i dodaję na końcu do masy makowej i mieszam. Masa serowa: Do miski przekładam ser mascarpone, ser śmietankowy, cukier, budyń, jajka, cukier waniliowy i mieszam mikserem około minutę aż wszystko się połączy.  Na podpieczony spód kruchy zimny wykładam konfiturę żurawinową, i na przemiennie dwie łyżki

wesoła kuchnia
Rolada bezowa z kremem śmietankowym i frużeliną malinową 142

szklanki cukru drobnego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu winnego jabłkowego ewentualnie soku z cytryny 2 łyżki wiórek kokosowych Krem: 400 ml śmietanki 36% 25 dag serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 3/4 szklanki frużeliny malinowej lub wiśniowej Cukier puder do oprószenia    SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Nagrzać piekarnik do 140*c Schłodzone białka jaj umieścić w misie miksera(...)blacie kuchennym i oprószoną wiórkami kokosowymi wykładamy ciepłą bezę papierem do góry, papier ściągamy, zostawiamy do wystygnięcia. W tym czasie przygotowujemy krem. Dobrze schłodzoną śmietankę połączyć z zimnym serkiem mascarpone i cukrem pudrem ubić na puszysty krem . Blat bezowy posmarować kremem śmietanowym nałożyć kleksami frużelinę , pomagając sobie ściereczką zawinąć w rulon, delikatnie przenieść do lodówki, schłodzić 30 minut

Wanilia i Kardamon
Prosty Tort Makowy „Śnieżne Niebo” z Kokosem i Białą Czekoladą 589

rumu Krem: 300g białej czekolady 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 fix do śmietany (niekoniecznie, w gorące dni radzę użyć) 140g wiórków kokosowych 500g serka mascarpone 2 łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: około 140g konfitury morelowej Do ozdoby: około 200-220ml schłodzonej śmietanki kremówki 30% lub 36% 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka(...)Następnie dodać fix – niekoniecznie (jak robiłam tort ze śmietaną 36% to nie dodawałam fixu) i śmietankę czekoladową ubić, ale nie na bardzo sztywno, tylko tak na 3/4. Dodać serek mascarpone, cukier puder, cukier z wanilią i wymieszać mikserem na średnich obrotach. Dodać wiórki kokosowe, wymieszać, patrz FILM . 7. Około połowę kremu odłożyć na brzeg i wierzch tortu. Z pozostałego kremu

Mała Cukierenka
Beza z kremem cynamonowym 128

soli - 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej - 1 łyżka cynamonu - 1 łyżeczka suszonej skórki pomarańczowej lub świeżej startej składniki na krem cynamonowy: 260 ml śmietanki kremówki 36% 2 duże łyżki mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżeczki cynamonu Białka umieszczamy w misce i miksujemy na wysokich obrotach ze szczyptą soli, po ubiciu piany stopniowo dodajemy cukier zmieszany z cynamonem, najlepiej(...)temperaturze 120 stopni , następnie 50-60 min w 100 stopniach. Studzimy na kratce, przechowujemy w suchym pojemniku przykryte ściereczką. Przygotowanie kremu cynamonowego: Śmietankę ubijamy na najwyższych obrotach miksera dodając mascarpone i cukier puder. Gdy śmietana będzie praktycznie ubita zmniejszamy obroty miksera, dodajemy cynamon i jeszcze przez moment ubijamy tylko do połączenia składników

noteskulinarnyfiga
Sernik szafranowy ze skórką mandarynkową 231

Składniki: Spód: 70g kruchych ciasteczek 100g ciasteczek korzennych 75g masła Sernik: 750g sera twarogowego na sernik 250g mascarpone 5 jajek 1 szklanka cukru skórka starta z 2 mandarynek 2 łyżeczki likieru pomarańczowego (można pominąć) 0,25g szafranu w proszku 3 łyżki mąki pszennej lub budyniu śmietankowego 70ml śmietanki 36% szczypta soli Wykonanie: Tortownice o śrenicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia(...)piekarnik nagrzać do 150 stopni. Spód: Masło rozpuścić, ciasteczka pokruszyć. całość połączyć. Wyłożyć równomiernie na spód tortownicy. Całość podpiec 10 min w piekarniku. Sernik: Mikserem wymieszać ser, mascarpone, budyniem lub mąką, skórką z mandarynek, cukrem, solą i szafranem. Do jednolitej masy dodawać pojedynczo jajka. Miksować na niskich obrotach. Na koniec dodać śmietankę i likier pomarańczowy. Całość wylać na podpieczony spód

Mohiella
Ciasto Santoska 260

Ciasto orzechowe: 4 białka 70 g cukru 50 g orzechów włoskich siekanych 50 g orzechów włoskich zmielonych 50 g wiórków kokosowych 50 g wafelków Princessa orzechowa Krem: 500 g mascarpone 400 ml śmietanki 30% 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki amaretto 300 g kajmaku z puszki gorzkie kakao do posypania Ciasto kruche: wszystkie składniki posiekać(...)lśniąca a cukier się rozpuści. Dodać orzechy, kokos, drobno posiekane wafelki, wymieszać. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 30 minut w temp. 170 stopni. Ostudzić. Krem: Mascarpone i śmietanka mają być mocno schłodzone. W misie miksera utrzeć wszystkie składniki na puszysty, gęsty krem. 4 łyżki kremu odłożyć na rozety. Masę kajmakową podgrzać w garnuszku aby można było

Smakołyki Asi
Piernikowa delicja z konfiturą 149

wielkość M 1 łyżeczka płaska przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 4 łyżki cukru 1/3 szklanki mąki pszennej typ 500 1 łyżka mąki ziemniaczanej pianka piernikowa: 250 g serka mascarpone 300 ml śmietany kremówki 30 % 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki cukru pudru 50 g pierników mus pomarańczowo brzoskwiniowy: 240 g konfitury z brzoskwiń niskosłodzona 2 pomarańcza duże 2 łyżeczki żelatyny(...)już łyżką od spodu. Dno formy o wymiarach 20 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto, wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 160 stopni na 20 minut. Pianka piernikowa: Serek mascarpone, śmietanę kremówkę z cukrem pudrem ubijam na sztywno. Pierniki rozdrabniam malakserem na pył.Żelatynę namaczam w 50 ml wody zimnej i rozpuszczam w mikrofalówce. Do śmietany dodaję pierniki proszek

wesoła kuchnia
Bezowy tort choinka na Święta! 137

minut w temp. 150 °C, kolejne 2 godziny i 20 minut w temp. 100°C. Blaszkę wyjmij z pieca i pozostaw do całkowitego wystudzenia.   KREM : - 500 g serka mascarpone - 500 g śmietanki 36% - 1 laska Wanilii z Wysp Pacyfiku DR.OETKER - ½ buteleczki naturalnego ekstraktu z Migdała z MarokaDR.OETKER - 2 łyżki cukru pudru - 8 łyżek konfitury z czarnej porzeczki/ wiśni / borówki(...)pomarańczy Wykonanie: Śmietanę ubij na sztywno, dodawaj partiami mascarpone i dalej ubijaj. Dodaj naturalny ekstrakt z Migdała z Maroko, ziarenka z laski Wanilii z Wysp Pacyfiku, cukier puder, całość ubijaj przez 30 sekund. Część kremu (około połowę- wedle uznania) połącz z konfiturą, przełóż kremem blaty. Jasny krem użyj na sam wierzch. Tort przechowujemy w lodówce. Tort możesz udekorować obtoczoną

SMYKWKUCHNI
Sernik z ananasem 156

krojenia przydaje się porządny ostry nóż.   Składniki: 1 kg dobrego sera wiaderkowego (u mnie z Piątnicy) 200 g masła - rozpuścić i ostudzić 250 g serka mascarpone 6 jajek 2/3 szklanki cukru 3 budynie śmietankowe bez dodatku cukru (proszek) 1 puszka ananasa Sposób wykonania: 1.  Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 2. W dużej misce umieścić ser, serek(...)mascarpone, jajka, rozpuszczone masło, proszek budyniowy i cukier. Zmiksować na małych obrotach miksera. Po minucie masa już powinna być gładka. 3. Blaszkę 20x36cm wyłożyć papierem do pieczenia, na wierzch ułożyć odsączone plastry ananasa. Można je pokroić jak ktoś woli. 4. Sernik piec w rozgrzanym do 180 st.C piekarniku przez 1 godzinę. Następnie zmniejszyć moc pieczenia do 140 st.C i piec

Kuchnia domowa Ani
TRUSKAWKOWY SERNIK NA ZIMNO. NA TWAROGU I MASCARPONE. 246

zapychające, więc moje serniki na zimno najczęściej nie mają spodu.  Składniki: (u mnie tortownica o średnicy 25 cm) 1 kg zmielonego twarogu 1 op (250 g) serka mascarpone 3/4 szkl cukru pudru 1/2 op cukru waniliowego kilka kropli extraktu cytrynowego 3 łyżeczki żelatyny 2 galaretki truskawkowe ok 300 g truskawek Wykonanie:  Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklanki gorącej wody(...)dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystygnięcia. Do misy miksera przekładamy zmielony twaróg, dodajemy mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy oraz extrakt. Miksujemy wszystko do połączenia  składników. Następnie dodajemy przestudzoną żelatynę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy część z naszych truskawek (drobno pokrojonych).  Gotową masę serową wylewamy do tortownicy wyłożonej folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na około godzinę, aż masa

Walijskie Pichcenie
MAKOWA CHMURKA 170

500g suchego maku, 150g cukru, 3 łyżki miodu, kandyzowana skórka pomarańczowa, 100g rodzynek, 50g płatków migdałowych, 50g posiekanych orzechów włoskich, 6 białek.   Składniki na krem śmietankowy: 250g serka mascarpone 500ml śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru Kruchy spód:  Mąkę należy przesiać do miski, dodać masło, cukier puder oraz żółtka zmiksować w malakserze lub szybko zagnieść. Ciasto należy lekko(...)dodać pianę z białek. Delikatnie wymieszać. Wyłozyć na lekko zapieczony kruchy spód. Piec 20 minut w temperaturze 180ºC do zarumienienia.   Wykonanie kremu:  Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Na warstwę makową wyłożyć krem śmietankowy. Na wierzch wyłożyć  bezę. Chłodzić kilka godzin w lodowce

Słodki Zakątek
Deser kinder bueno 95

Deser kinder bueno to świetna propozycja na lekką i słodką przekąskę w ciagu dnia. Składniki na 2 porcje: 500ml śmietanki kremówki 30% 2 batoniki Kinder Bueno 250g serka mascarpone 2 łyżki nutelli 2 łyżki kakao garść rozdrobnionych orzeszków ziemnych Sposób przygotowania: Kremówkę miksujemy razem z serkiem mascarpone na gęsty krem. Dodajemy nutellę, pokruszone batoniki oraz orzeszki ziemne. Wszystko razem dokładnie

Wasze Przepisy
Deser truskawkowy 99

Przepis na szybki i pyszny deser z truskawkami w roli głównej. Idealny gdy mamy ochotę na coś słodkiego. Składniki: 200g serka mascarpone 5 łyżek jogurtu greckiego Serek mascarpone wymieszać z jogurtem greckim (dla słodszego smaku wystarczy dosypać trochę cukru pudru). Mus truskawkowy: 0,5kg truskawek 3 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Truskawki umyć i usunąć szypułki. Następnie zblendować z cukrem

Wasze Przepisy