mascarpone - 11293 przepisów (strona:302/753)

tort z galaretką 655

gładki krem. Masę dzielimy na dwie części, do jednej dodajemy posiekane orzechy oraz czekoladę. składniki na krem czekoladowy do obłożenia: 125 ml śmietanki kremówki 30 % 125 g serka mascarpone 1 i 1/2 łyżki cukru pudru 100 g czekolady gorzkiej wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej o odstawiamy do lekkiego przestudzenia (ma być lekko ciepła i płynna). Śmietankę ubijamy na sztywno(...)cukrem pudrem. Mascarpone miksujemy, dodajemy do niego czekoladę i miksujemy. Następnie dodajemy ubitą kremówkę i miksujemy na wolnych obrotach na jednolity krem. wykonanie tortu: Pierwszy blat smarujemy 1/2 częścią kremu bez dodatków. Na środku delikatnie układamy stężałą galaretkę, którą smarujemy (wierzch i boki) pozostałą częścią kremu bez dodatków. Następnie układamy drugi blat na którym rozsmarowujemy całą masę z orzechami oraz

Domowy Smak Jedzenia
Makaron na słodko z kremem pistacjowo - czekoladowym 107

Goliard 80 g cukru pudru 120 g łuskanych orzechów pistacjowych solonych  100 ml leka 3,2% 100 g białej czekolady (używam Milki) 30 g masła 40 g serka mascarpone Przygotowanie:   Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudź Do naczynia miksującego wsyp cukier puder i orzechy pistacjowe. Zmiksuj na drobny proszek.  Przesyp mieszankę do średniego(...)garnka, dolej mleka i gotuj na małym ogniu, aż wszystko się zagotuje.  Zmniejsz ogień do minimum, dodaj masło, czekoladę, serek mascarpone, cały czas mieszając gotuj ok 3 minut. Gotową masę pistacjowo-czekoladową ostudź i wymieszaj z makaronem. Udekoruj posiekaną pistacją, malinami i świeżą miętą  Smacznego

Niezły Młynek
Mini bezy z kremem limonkowym 200

białek (ok. 210 g) szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem bazyliowy: 250 g kremówki 36% 125 g mascarpone sok z 1 limonki otarta skórka z limonki 3 czubate łyżki cukru pudru Dodatkowo: sezonowe owoce, u mnie poziomki listki melisy lub mięty Wykonanie: Białka wraz z solą umieszczamy(...)Bezy będzie lekko ciągnące w środku. Następnego dnia szykujemy krem. Robimy go i nakładamy tuż przed podaniem bez, inaczej beza nam namoknie i się rozpuści. W misce umieszczamy schłodzone mascarpone i kremówkę. Ubijamy na średnich obrotach, aż do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder, sok i skórkę z limonki i miksujemy tylko przez chwilę, aż składniki się połączą

Kulinarne przygody Gatity
DESER HERBACIANY Z MASŁEM ORZECHOWYM 130

Składniki: Krem z masłem orzechowym: 2 opakowania budyni śmietankowych 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru 250 g serka mascarpone 250 g margaryny 3 łyżki masła orzechowego Nasączenie: 200 ml gorącej wody 5 torebek herbaty earl grey 300 ml zimnej przygotowanej wody 3 łyżki syropu barmańskiego o smaku orzecha laskowego Dodatkowo: biszkopty podłużne (ok. 36 szt.) 700 ml gorącej(...)Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć do spienionej margaryny dodać cukier i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać serek mascarpone. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać masło orzechowe i ponownie wymieszać.  Galaretka agrestowa -  2 opakowania galaretki agrestowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce

Ciastka - domowe słodkości
Ciasto Śmietankowe z Musem Porzeczkowym 660

minut. Kiedy biszkopt wystygnie, dzielimy go na dwie części. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Masa: Składniki: 2 opakowania śmietanki 30% po 500 ml 6 łyżek cukru pudru 2 serki mascarpone Dodatkowo: 2 słoiki dżemu z czarnej porzeczki opcjonalnie na wierzch: maliny/wiórka kokosowe/ kakao/ starta czekolada Przygotowanie: Ubijamy śmietankę na sztywno. Następnie dodajemy cukier puder i serek mascarpone, miksujemy do połączenia. Masę

Przepiski.pl
Tort JAGODOWY i Drip Cake 170

leśnych lub malinowej) Krem: 300g umytych, dobrze osączonych jagód (można je osączyć na ręczniku papierowym; moje jagody były schłodzone w lodówce) 500ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 500g schłodzonego serka mascarpone 2 fixy do śmietany 6-7 łyżek cukru pudru 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego Żelka do „dripu”: 90g umytych, dobrze osączonych jagód 4g żelatyny + 30ml wody w temperaturze pokojowej 1 łyżeczka(...)krążki biszkoptu. Krem: 7. Do blendera przełożyć 200g jagód i zmiksować na mus. 8. Do czystej miski wlać śmietankę, dodać cukier puder, fix, ekstrakt waniliowy i ubić. Dodać serek mascarpone i wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach na jednolity krem, patrz FILM . Wlać mus owocowy i znów wymieszać mikserem na niskich/średnich obrotach. Składanie tortu: 9. Jeden biszkopt położyć

Mała Cukierenka
Semifreddo truskawkowo jagodowe 204

jeszcze bezy, dżem. Kto na diecie niech ucieka im dalej tym lepiej. To jest mega obłędne. Nie oderwiecie się od tego deseru. Słodkie, kuszące, owocowe. 250 g serka mascarpone 2 jajka 250 ml śmietanki 30 % 1/2 szklanki jagód 125 ml dżemu truskawkowego 30 dkg truskawek 8 bezików 4 łyżki cukru 2 łyżki płatków migdałowych mięta do dekoracji Truskawki myję pozbawiam(...)wykładam folią spożywczą. Na dnie układam połówki truskawek. Resztę truskawek kroję na kawałki, przekładam do rondelka dodaję dwie łyżki cukru i przesmażam, studzę. Kremówkę i mascarpone ubijam na sztywno. Jajka i dwie łyżki cukru ubijam na parze / tzn miskę z jajkami ustawiam na garnku z wrzącą wodą. Ubijam mikserem około pięć minut, zdejmując od czasu do czasu z garnka cały

wesoła kuchnia
Prosty sernik z jagodami bez pieczenia JAGÓDKA 187

roztopionego, ostudzonego masła Masa serowa: 350g białej czekolady 200ml śmietanki kremówki 36% (śmietana do deserów) 200g gotowego sera na sernik (dobrze żeby był gęsty) 500g serka mascarpone 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią 12g lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1 opakowanie śmietan-fixu 200g umytych, dobrze osączony jagód (jagody można osączyć na papierowym ręczniku) Wierzch: 300ml schłodzonej śmietanki kremówki(...)Masę czekoladową nakryć folią spożywczą na dotyk, patrz FILM i odstawić do całkowitego ostudzenia. 5. Jagody przełożyć do blendera i zmiksować na mus. 6. Do dużej miski przełożyć serek mascarpone, dodać ser na sernik, cukier z prawdziwą wanilią i wymieszać mikserem do połączenia składników, patrz FILM . Dodać fix i wymieszać mikserem. 7. Do masy serowej dodać w 2-3 partiach

Mała Cukierenka
Beza Pavlova z kremem bazyliowym 122

szczypta soli 300 g drobnego cukru 1 łyżeczka octu lub soku z cytryny płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej Krem bazyliowy: 5 gałązek bazylii 250 g kremówki 36% 125 g mascarpone sok z 1 limonki 3 czubate łyżki cukru pudru Dodatkowo: sezonowe owoce, u mnie agrest, borówki i porzeczki listki bazylii Wykonanie: Białka wraz z solą umieszczamy w dużej suchej misce. Zaczynamy(...)kilka godzin do lodówki. Krem robimy i nakładamy tuż przed podaniem bezy, inaczej beza nam namoknie i się rozpuści. Ze śmietanki wyjmujemy bazylię. W misce umieszczamy schłodzone mascarpone i bazyliową kremówkę. Ubijamy na średnich obrotach, aż do uzyskania gęstego kremu. Na koniec dodajemy cukier puder, sok z limonki i miksujemy. Na bezę wykładamy krem, układamy owoce i listki bazylii

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkowiec z mascarpone 147

robię je najczęściej. Lekkie jak puch, i na kawałku nie poprzestaniecie. biszkopt: 3 jajka L 1/3 szklanki cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mąki tortowej pianka: 250 serka mascarpone 330 ml śmietanki kremówki 30 % 1 galaretka pomarańczowa 125 ml wody 2 łyżki cukru pudru galaretka: 2 galaretki truskawkowe 750 ml wody 60 dkg truskawek mięta świeża Biszkopt: Jajka wyjmuję(...)25X25 cm wykładam papierem do pieczenia. Wylewam ciasto. Piekarnik nagrzewam do temp 160 stopni góra dół i piekę biszkopt około 20 minut aż się zarumieni. Pianka:   Schłodzoną śmietankę, mascarpone i puder ubijam mikserem. Galaretkę rozpuszczam w 125 ml wody  gorącej i studzę. Galaretkę wlewam cienkim strumieniem do śmietany i cały czas mieszam mikserem. Śmietanę wykładam na biszkopt zimny.Wstawiam

wesoła kuchnia
Śmietankowy sernik na zimno z kawałkami czekolady i owocami 169

lubię blogować i dzielić się z Wami moimi przepisami jak tym na sernik stracciatella z jagodami. Sernik stracciatella z jagodami 12 porcji Składniki: 500 g kremowego twarogu 200 g mascarpone 200 ml śmietanki kremówki, 36% tł. 100 g cukru pudru 7 listków żelatyny 1 cytryna, sok i otarta skórka 2 łyżki limoncello, opcjonalnie 100 g białej czekolady 10 podłużnych biszkoptów(...)sproszkowanych jagód do dekoracji Namocz liski żelatyny w zimnej wodzie. 30 minut wystarczy aby żelatyna napęczniała. Do misy miksera włóż twaróg i cukier. Zmiksuj do połączenia składników. Następnie dodaj mascarpone i śmietankę. Ubijać przez około 3 minuty aż masa zwiększy objętość i napuszy się. Następnie dodaj utartą czekoladę, sok i otartą skórkę z cytryny oraz 300 g jagód. Wymieszaj masę

codojedzenia
Ptysie z kremem jagodowym i malinami 148

kruche ciastko wypełnione puszystym kremem jagodowym do deser idealny na lato. Ciasto parzone/ptysiowe: 1 szkl wody 125 g masła 1 szkl mąki pszennej 4 jajka Krem jagodowy: 250 g mascarpone 330 ml śmietanki 30% łyżka żelatyny szklanka jagód 4 łyżki cukru szklanka malin cukier puder do posypania Ciasto: W garnku zagotować wodę z masłem. Wsypać mąkę i energicznie mieszać drewnianą(...)gotować do rozpuszczenia cukru. Ostudzić i przetrzeć przez sito. Żelatynę zalać 3 łyżkami zimnej wody. Po kilku minutach, gdy napęcznieje, podgrzać do rozpuszczenia. W misie miksera utrzeć zimne mascarpone ze śmietanką. Dodać mus jagodowy (ja dodałam 3 łyżki aby uzyskać taki kolor). Na koniec wlać żelatynę i zmiksować.  Gdyby masa była zbyt rzadka, wstawić ją do lodówki aby zaczęła

Smakołyki Asi
Letnia kostka z owocami 165

miksujemy ze sobą i wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C, do tzw suchego patyczka Krem: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po ok 15 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)Śmietanę i mascarpone ubijamy z cukrem pudrem (proponuję spróbować w trakcie ubijania jaki poziom słodkości Wam odpowiada) Gdy otrzymamy gęsty krem dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ubijamy tylko do połączenia. Dodatkowo: 2 czerwone galaretki ok 1/2 kg ulubionych owoców (u mnie porzeczki i maliny) Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Złożenie: Ciasto przekrawamy na 3 równe

Cynamonowe szczęście