 Letnia kostka z owocami 190
Letnia kostka z owocami 190miksujemy ze sobą i wykładamy do blaszki (23x33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok 45 minut w 180 st. C, do tzw suchego patyczka Krem: 500 g serka mascarpone 330 ml śmietanki 30% 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki mleka Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia. Po ok 15 minutach rozpuszczamy w kąpieli wodnej(...)Śmietanę i mascarpone ubijamy z cukrem pudrem (proponuję spróbować w trakcie ubijania jaki poziom słodkości Wam odpowiada) Gdy otrzymamy gęsty krem dodajemy rozpuszczoną żelatynę i ubijamy tylko do połączenia. Dodatkowo: 2 czerwone galaretki ok 1/2 kg ulubionych owoców (u mnie porzeczki i maliny) Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Złożenie: Ciasto przekrawamy na 3 równe
Cynamonowe szczęście Tort  z musem jabłkowym i domową konfiturą borówkową 196
Tort  z musem jabłkowym i domową konfiturą borówkową 196żelatyny (namoczonej wcześniej w niewielkiej ilości wody) Składniki na konfiturę borówkową: 700 g borówek amerykańskich 2 - 3 łyżki cukru Składniki na krem śmietankowy: 200 g śmietanki kremówki 250 g mascarpone 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Do nasączenia biszkoptu użyłam wcześniej zaparzoną i ostudzoną zieloną herbatę z opuncją figową. Przygotowanie biszkoptu: Ubijamy pianę z białek na sztywno dodając(...)garnka , dodajemy cukier i gotujemy do momentu aż zgęstnieją i powstanie nam błyskawiczna domowa konfitura. Zdejmujemy z ognia i studzimy. Przygotowanie kremu śmietankowego: Śmietankę kremówkę ubijamy razem z serkiem mascarpone. Po chwili dodajemy cukier puder i ekstrakt waniliowy. Ubijamy do momentu otrzymania gęstej, sztywnej masy. Gdy biszkopt przestygnie przekrawamy go wzdłuż na 3 blaty. Nasączamy wcześniej
noteskulinarnyfiga TIRAMISU KOKOSOWE Z PORZECZKĄ 141
TIRAMISU KOKOSOWE Z PORZECZKĄ 141Składniki: Masa kokosowa: 2 opakowania budyni śmietankowych 0,5 litra mleka 250 g serka mascarpone 0,5 szklanki cukru 150 g wiórków kokosowych 1 łyżka cukru kokosowego 200 ml mleka 250 g margaryny Nasączenie: 400 ml gorącej wody 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2-3 łyżeczki syropu barmańskiego o smaku waniliowym Posypka: 8 kostek gorzkiej czekolady 1,5 łyżeczki wiórków kokosowych(...)Budyń odstawić do całkowitego wystudzenia. Margarynę utrzeć do spienionej margaryny dodać cukier i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać serek mascarpone. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać wiórki kokosowe i ponownie wymieszać. Posypka - gorzką czekoladę rozdrobnić np. za pomocą elektrycznego rozdrabniacza lub zetrzeć na tarce i wymieszać z wiórkami kokosowymi
Ciastka - domowe słodkości TARTA STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI 147
TARTA STRACIATELLA Z TRUSKAWKAMI 147SKŁADNIKI KRUCHY SPÓD 250 g mąki pszennej 150 g zimnego masła 30 g cukru 1 jajko lub 3 łyżki lodowatej wody mała szczypta soli KREM 250 g zimnego mascarpone 350 ml zimnej śmietanki 30% (schładzanej minimum 12 godzin) 2 płaskie łyżki ksylitolu lub cukru 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej DODATKOWO: 300 g świeżych truskawek, 3 łyżki dżemu truskawkowego(...)brzegi, spód nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy 15-20 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyjmujemy na blat i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.. KREM: Do miski wkładamy mascarpone, zimną śmietankę i cukier lub ksylitol. Ubijamy na średnich obrotach miksera, przez 2 -3 minuty, aż masa będzie miała konsystencję gęstego budyniu. Dodajemy pokrojoną czekoladę i delikatnie mieszamy. Wykładamy
cool and minty Drożdżówki chałwowe z owocami 124
Drożdżówki chałwowe z owocami 124ciepłego (nie gorącego!) mleka 2-3 łyżki mąki pszennej ciasto: 400 g mąki pszennej 2 jajka 3/4 szklanki maślanki 1/2 szklanki oleju rzepakowego krem chałwowy: 200 g mascarpone 70 g ulubionej chałwy (użyłam chałwy waniliowej) dodatkowo: szklanka dowolnych owoców opcjonalnie cukier puder Na początek przygotowujemy zaczyn. Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą. Dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy, przykrywamy(...)miejsce na pół godziny. Następnie dodajemy do niego przesianą mąkę oraz mokre składniki. Wyrabiamy na gładkie ciasto i odstawiamy, aż podwoi objętość. Chałwę rozdrabniamy w blenderze i miksujemy z mascarpone na gładki krem. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy i smarujemy kremem. Ciasto zwijamy jak roladę i delikatnie zlepiamy. Za pomocą ostrego noża kroimy plastry o grubości około 2-3 cm. Roladki układamy
Mienta blog Tort Kokosowo – Truskawkowy 145
Tort Kokosowo – Truskawkowy 145jako deser, kiedy spodziewamy się gości. Składniki: 5 jajek 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki kakao 2/3 szklanki mąki 50 g gorzkiej czekolady (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem: 700 g serka mascarpone 2 puszki mleka kokosowego 1/3 szklanki cukru pudru 1 szklanka wiórek kokosowych Dodatkowo: 300 g dżemu truskawkowego truskawki do dekoracji Przygotowanie: Mąkę i kakao przesiewamy przez sitko. Czekoladę ścieramy(...)stopni przez 35 minut. Kiedy biszkopt wystygnie, dzielimy go na 3 równe części. Otwieramy mleko kokosowe, zlewamy wodę kokosową z wierzchu, a gęstą śmietankę przekładamy do miski. Dodajemy mascarpone, cukier puder oraz wiórki kokosowe. Łączymy składniki przy użyciu miksera. Wykładamy pierwszy biszkopt na tacę i nasączamy wodą kokosową. Następnie smarujemy go połową dżemu i wykładamy 1/4 przygotowanego kremu. Wszystko przykrywamy
Przepiski.pl Jak zrobić idealną bezę? 161
Jak zrobić idealną bezę? 161białek (temperatura pokojowa) 250 g drobnego cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej Krem do bezy: 300 ml śmietanki 30 - 36% (schłodzić) 250 g serka mascarpone (schłodzić) 4 łyżki cukru pudru Do odmierzania używam: łyżki - 15 ml, łyżeczki - 5 ml. Jak zrobić idealną bezę? Białka wlać do miski, która pomieści 3 - 4 krotne powiększenie się białek(...)czekoladą. Krem do bezy: Śmietanę ubić z cukrem pudrem, należy uważać, aby nie przebić. Miksować na średniej mocy miksera, gdyż śmietanka może się rozwarstwić. Pod koniec dodawać po łyżce mascarpone i ubijać tylko do czasu połączenia się składników. Zobacz również: bezy mini
Kuchcik gotuje Jabłkowe Marzenie 137
Jabłkowe Marzenie 137Jabłkowe Marzenie Ciasto na upalne dni, bez masy, szybciutko się robi i szybko znika. Ciasto kakaowe z jabłkami, mascarpone, polane rozpuszczoną czekoladą. 16 porcji 50 minut czas przygotowania Składniki: · 4 ½ szklanki maki pszennej · 2 łyżki proszku do pieczenia · 1 szklanka cukru(...)szklanka oleju · 1 szklanka mleka · 3 jabłka · 1 serek mascarpone · 1 czekolada mleczna · 200 ml śmietany 36% Sposób przygotowania: 1. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, cukier
Kulinarna Chwila Rurki z kremem waniliowym z mascarpone 172
Rurki z kremem waniliowym z mascarpone 172Ciasto półkruche: 500 g mąki pszennej 250 g zimnego masła 250 g kwaśnej śmietany 18% szczypta soli cukier do obtoczenia rurek margaryna do posmarowania foremek Krem: 500 g mascarpone 330 ml śmietanki 30% łyżeczka ekstraktu waniliowego 3-4 łyżki cukru pudru Ciasto: Wszystkie składniki posiekać i szybko zagnieść ciasto. Ciasto zawinąć w folię i schłodzić przynajmniej godzinę(...)Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok 15 minut w 200 stopniach, do zarumienienia. Ostudzić i zdjąć rurki z foremek. Nadziewać kremem. Krem: Do misy miksera przełożyć mascarpone, śmietankę, ekstrakt waniliowy i cukier. Utrzeć na puszysty krem. Rurki przechowywać w chłodnym miejscu
Smakołyki Asi Babeczki czekoladowe z kremem truskawkowym 214
Babeczki czekoladowe z kremem truskawkowym 214proszku do pieczenia ćwierć łyżeczki soli Mus truskawkowy: 260 g truskawek 1 łyżka soku z cytryny 40 g cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Krem truskawkowy: 250 g serka mascarpone, schłodzonego 250 ml śmietanki kremówki 36%, schłodzonej 3 - 4 łyżki cukru pudru ( lub więcej, do smaku ) mus truskawkowy z powyższego przepisu - około 3 łyżki Wykonanie: Babeczki: Wszystkie składniki powinny być(...)babeczki, jest to tylka marki Wilton o numerze 1M. Otworki można także wydrążyć łyżeczką. W każdy z otworków nałożyć po 1 małej łyżeczce truskawkowego musu. Krem truskawkowy: Serek mascarpone, śmietankę kremówkę oraz cukier puder umieścić w naczyniu i ubić razem do otrzymania gęstego kremu. Dodać resztę musu truskawkowego ( powinny być to mniej więcej 3 pełne łyżki ) i delikatnie wymieszać szpatułką
Opowieści z piekarnika Brownie z truskawkami, bitą śmietaną i bezą. 139
Brownie z truskawkami, bitą śmietaną i bezą. 139jest właśnie zaleta tego produktu. Sprzedawana w małych torebkach z długą datą ważności jest zawsze pod ręką. Czym zastąpić żelatynę? Żelatynę z powodzeniem można zastąpić serkiem mascarpone w proporcji 1:1. W tym celu należy wymieszać żelatynę z serkiem, schłodzić chwilę, a następnie całość ubić dodają po łyżce cukru pudru. Smak ten sam, a efekt też jest podobny(...)wystudzonym brownie rozsmaruj śmietanę. Na śmietanę połóż wysuszoną bezę. Całość schłodź w lodówce przynajmniej przez 2h. Najlepiej smakuje po 12h chłodzenia. Notes Śmietankę możesz również połączyć również z serkiem mascarpone w proporcji 1:1. (z dodatkiem cukru). Serka możesz użyć zamiast żelatyny. Takie połączenie sprawia, że ciasto jest szybciej gotowe do spożycia, ponieważ nie trzeba czekać na tężejącą żelatynę
SmartBake.pl Ciasteczkowe potworki 129
Ciasteczkowe potworki 129temperaturze 180°C (grzałka góra- dół). Studzić przez parę minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Następnie wyciągnąć na kratkę i pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Krem 250ml śmietanki 30% 250g mascarpone Przygotowanie : Do ubitej śmietanki dodawać stopniowo mascarpone do uzyskania jednolitej konsystencji. Cześć masy odłożyć do małej miseczki a pozostałą większość zabarwić barwnikiem spożywczym. Oczy stworków z brązowych
Smaczne Potrawy Tort – Beza Pavlova – to popularny deser 151
Tort – Beza Pavlova – to popularny deser 151zrobiła fantastyczną niespodziankę na urodziny swojej wnuczki. Dziękuję bardzo. Składniki 6 białek 30 dkg cukru drobnego sok z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej śmietana 30-36 procent pół litra serek mascarpone. Przygotowanie Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, potem sok z cytryny i mączkę ziemniaczaną. Wcześniej nagrzać piekarnik do 150 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg około(...)pieca i od razu zmniejszyć temperaturę do 100-110 stopni. Suszyć około 2,5 godziny nie otwierając pieca. Wyłączyc i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z serkiem mascarpone i położyć na bezę. Udekorować dowolnymi owocami. Smacznego . Znajdziesz mnie w https://zblogowani.pl/blogi_kulinaria/smacznepotrawy-com The post Tort – Beza Pavlova – to popularny deser appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawy Tort – Beza Pavlova – to popularny deser 136
Tort – Beza Pavlova – to popularny deser 136zrobiła fantastyczną niespodziankę na urodziny swojej wnuczki. Dziękuję bardzo. Składniki 6 białek 30 dkg cukru drobnego sok z cytryny łyżeczka mąki ziemniaczanej śmietana 30-36 procent pół litra serek mascarpone. Przygotowanie Białka ubić na sztywno, stopniowo dodając cukier, potem sok z cytryny i mączkę ziemniaczaną. Wcześniej nagrzać piekarnik do 150 stopni. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, narysować okrąg około(...)pieca i od razu zmniejszyć temperaturę do 100-110 stopni. Suszyć około 2,5 godziny nie otwierając pieca. Wyłączyc i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Śmietanę ubić, połączyć z serkiem mascarpone i położyć na bezę. Udekorować dowolnymi owocami. Smacznego . Znajdziesz mnie w https://zblogowani.pl/blogi_kulinaria/smacznepotrawy-com The post Tort – Beza Pavlova – to popularny deser appeared first on Smaczne potrawy
Smaczne Potrawy