mascarpone - 11293 przepisów (strona:300/753)

Malinowa rozkosz zwana też chmurką 145

200g mąki tortowej - 140g masła - 40g cukru pudru - 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia - 1 łyżeczka esencji waniliowej - 3 żółtka Na krem: - 500g śmietanki 30% lub 36% - 250g sera mascarpone - 3 łyżki cukru pudru - 1 łyżeczka esencji waniliowej Na galaretkę: - 700g malin świeżych(ew. mrożone) - 3 galaretki malinowe - 900ml gorącej wody Na bezę: - 6 białek - 250g cukru drobnego(...)samym składaniem ciasta. Dlatego robię to wtedy, gdy maliny w galaretce zwiążą się już całkowicie w lodówce. Krem musi być ubijany z bardzo mocno schłodzonych składników. Umieszczśmietankę i rozdrobnione mascarpone w misce robota i  ubijam na najwyższych obrotach, krótko, żeby nie zważyć śmietany, o co przy opałach nietrudno. Do już gęstego kremu dodaję przesłany cukier i wanilię. I ostatnie

I tu będę miała takie te
Tort ze słodyczami 149

jajka (rozmiar L) 2/3 szklanki mąki pszennej (100 g) 1/2 szklanki drobnego cukru  40 g mąki ziemniaczanej szczypta soli krem kokosowy 125 g białej czekolady 160 g mascarpone 200 ml śmietany 30% 2 łyżki wiórek kokosowych do dekoracji 1 tabliczka gorzkiej czekolady (100 g) 1 baton, np. snikers kilka sztuk kinder chocolate garść czekoladowych jajeczek garść żelek(...)Pozostawić do ostygnięcia. Uwaga: biszkopt wyrośnie poza formę . Ewentualnie wyrównać brzegi biszkoptu, aby był takiej samej szerokości. Schłodzony krem ganache przełożyć do miski robota kuchennego. Dodać do niego schłodzone mascarpone i całość połączyć ze sobą. Ubijać na najwyższych obrotach miksera, aż do utworzenia się gęstego kremu. Pod sam koniec wsypać wiórki kokosowe i całość delikatnie połączyć ze sobą.  Przestudzony

Ugotować
tort czekoladowo jagodowy 157

folią spożywczą foremki (ok. 18 cm średnicy). Wstawiamy do lodówki aby stężała. składniki na krem czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady gorzkiej (użyłam 64%) 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru lub do smaku wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, rozpuszczoną lekko studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone miksujemy, dodajemy lekko ciepłą czekoladę

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto "Słomka" bez pieczenia 1022

Odstawiamy do lekkiego przestudzenia.   Składniki na masę śmietankową: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan 3 łyżeczki żelatyny rozrobione na ¼ szklanki gorącej wody cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy). Pod koniec stopniowo dodajemy ostudzoną, ale nie tężejącą żelatynę, delikatnie mieszając

Domowe ciasta
Koraliki w miodzie 165

deser to połączenie słodkiego smaku miodu i cierpkiego smaku białej porzeczki. KORALIKI W MIODZIE Składniki: (3 porcje) masa miodowa: 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki miodu galaretka miodowa: 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody do rozpuszczenia żelatyny (ok.70-80 ml) 1/3 szkl miodu 1/2 szkl gorącej wody do miodu dodatkowo: garść białej(...)porzeczki Przygotowanie: masa miodowa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Mascarpone ubijamy z miodem i sokiem z cytryny, a następnie łączymy z ubitą śmietaną. Przekładamy do pucharków do 1/2 wysokości. Na masie układamy umyte i osuszone białe porzeczki. galaretka miodowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl gorącej wody i lekko studzimy. Miód rozpuszczamy w 1/2 szkl ciepłej wody, a następnie mieszamy z rozpuszczoną

Bon appetit mon amie
Migdałowo kokosowy sernik bezglutenowy 150

spód migdałowy: 160 g migdałów 50 g masła 1 łyżeczka kakao 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka cukru pudru masa serowa: 300 g serka waniliowego homogenizowanego 250 g serka mascarpone 400 ml mleczka kokosowego 90 % 100 g czekolady białej 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka jagód 500 g malin Spód migdałowy: Migdały rozkruszam na pył w misie(...)Czekoladę łamię na kawałki. Układam na gorącym spodzie czekoladę i wstawiam na chwilę do piekarnika żeby się rozpuściła. Potem łyżką rozsmarowuję. Odstawiam do ostudzenia. Masa serowa: Do miski przekładam mascarpone,serek, mleczko kokosowe, puder i mieszam mikserem żeby nie było grudek. Czekoladę białą kroję na małe kawałki, przekładam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do masy serowej wlewam strumieniem

wesoła kuchnia
Tort z malinami i kajmakiem na Chrzest 113

stopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, ok. 30-35 min Biszkopt przygotowuję dzień wcześniej aby dobrze wystygnął. Przełożenie: 1,5 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 3 śmietan fixy (było bardzo gorąco więc je dodałam) 16 g cukru waniliowego cukier puder do smaku 500 malin 300 g masy kajmakowej 4 łyżki dżemu malinowego Mocno schłodzoną kremówkę wlać(...)misy miksera dodać mascarpone (ja ubijam kremówkę w metalowej misie, którą zawsze wkładam do zamrażarki przed ubijaniem), ubijać, w trakcie ubijania dodać cukry i fixy. Ubijać do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Bitą śmietanę podzielić na trzy części, jedna trochę większa od pozostałych (na boki górę i dekorację) Dodatkowo: opłatek spersonalizowany 200 g białej czekolady 100 ml kremówki 30 % niebieski barwnik

dom-agi.pl
Sernik jagodowy na zimno 124

palcami lub małym wałkiem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu. Masa serowa: przygotowujemy jedną, a następnie podzielimy ją na pół 250 g zmielonego twarogu  500 g mascarpone (dwa opakowania) 200 g śmietanki kremówki (1 kubek) 100 g cukru pudru  4 płaskie małe łyżeczki żelatyny  4-5 łyżek zmiksowanych jagód lub soku z jagód Jagodowa żelka(...)szklanki jagód (albo z zalewy albo lekko podgotowanych, jeśli podgotowujemy to dodajemy trochę cukru)  2 płaskie łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Twaróg mielimy lub miksujemy na gładką masę. Dodajemy mascarpone, wlewamy kremówkę i dodajemy cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy.  Masę dzielimy na dwie mniej więcej równe części.  Do pierwszej dodajemy zmiksowane jagody.  Dwie łyżeczki żelatyny zalewamy jedną łyżką

bistro mama
DIP SEROWO-CZOSNKOWY: serowy sos do dań z grilla 146

grilla. Dip serowo-czosnkowy ze szczypiorkiem do grillowanych warzyw i mięsa.    Delikatny sos serowy podkreśli smak przygotowanych dań z grilla. Aksamitny i gładki dip serowy z serka mascarpone, jogurtu naturalnego z czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem oraz miętą uzupełni smakowo grillowane warzywa np. cukinię lub bakłażana. Sos serowy doskonale pasuje także do potraw mięsnych : grillowanych skrzydełek, karkówki z grilla(...)serowy do potraw z grilla. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam :) Sos serowo-czosnkowy do grilla. Składniki potrzebne do przygotowania sosu serowo-czosnkowego do grilla: 1 opakowanie serka mascarpone (250g) około 2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 2 ząbki czosnku, starte na tarce 2 listki świeżej mięty, drobno posiekane sól morska i pieprz do smaku Przepis

Moja Książka Kucharska
Fit sernik z borówkami i kruszonką 186

mąki orkiszowej szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek ksylitolu 180 g zimnego masła 1 jajko Masa serowa: 250 g chudego twarogu 250 g serka mascarpone 120 g serka waniliowego 1 jajko 3 łyżki budyniu waniliowego 1/2 szklanki ksyitolu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii Dodatkowo: 300 g borówek Wykonanie: Borówki opłukać i osuszyć. Ciasto kruche : Do miski(...)spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C. Masa serowa : Twaróg zblendować z serkiem waniliowym, przełożyć do miski, dodać dodać mascarpone, oraz ksylitol i zmiksować do połączenia się składników. Następniedodawać jajko ciągle miksując. Na koniec dodać budyń oraz mieloną wanilię i wymieszać Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć

Healthy food explorer
JAGODOWY BÓR – CIASTO SZPINAKOWE Z PIANKĄ JAGODOWĄ 2462

cukrem i sokiem z cytryny MASA CZEKOLADOWA: * śmietana 36% – 250 ml * biała czekolada – 200 g * żelatyna – 1 pełna łyżeczka * wrzątek – 50 ml MASA BORÓWKOWA: * mascarpone – 250 g * jogurt grecki – 250 g * borówki – ok. 500 ml * żelatyna – 3 pełne łyżeczki * cukier puder – 5 łyżek * wrzątek – 100 ml GALARETKA: * galaretka jagodowa(...)wcześniej (, odstawiamy do tężenia. Tężejącą rozsmarowujemy na cieście szpinakowym, chłodzimy co najmniej 45 minut. MASA BORÓWKOWA: Borówki miksujemy na gładki muz z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mascarpone miksujemy z jogurtem greckim, dodajemy borówki. Wylewamy na schłodzoną masę czekoladową. Odstawiamy na co najmniej godzinę. GALARETKA: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Tężejącą zalewamy masę serową. Odstawiamy na co najmniej

Ostra na Słodko
Lazurowa tarta o smaku limonki i owoców leśnych 129

popołudnie.  TARTA LAZUROWA Składniki: spód: 2 szkl mąki 50 g cukru 120 g masła 60 ml zimnej wody (ok.5 łyżek) 1/2 łyżeczki soli masa limonkowa: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 limonki (opcjonalnie cytryny) sok z 1 limonki (opcjonalnie z 1/2 cytryny) masa lazurowa: 1 galaretka niebieska o smaku(...)spód studzimy. uwaga: jeśli macie ochotę na szybszą wersję na spód do tarty zróbcie go z herbatników przepis tu: klik masa limonkowa: Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy partiami serek mascarpone, a na końcu skórkę i sok z limonki. (Limonkę można zastąpić cytryną, jeśli ktoś woli)  Masę przekładamy na upieczony i ostudzony spód. masa lazurowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl

Bon appetit mon amie
DESER CZEKOLADOWY Z MALINAMI 131

Składniki: Krem czekoladowy: 2 opakowania budyni czekoladowych 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru 250 g serka mascarpone 250 g margaryny 3 łyżki kremu kakaowego Nasączenie: 200 ml gorącej wody 5 torebek herbaty earl grey 300 ml zimnej przygotowanej wody 3 łyżki syropu barmańskiego o smaku czekoladowo - wiśniowym lub czekoladowym Dodatkowo: biszkopty podłużne (ok. 36 szt.) 700 ml gorącej(...)spienionej margaryny dodać cukier i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać krem kakaowy. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać serek mascarpone i ponownie wymieszać.  Galaretka malinowa -  2 opakowania galaretki malinowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć.  Przełożenie: Biszkopty zanurzyć pojedynczo

Ciastka - domowe słodkości
Tort jagodowy z poziomkami 264

kiedy to mogę zrobić z nich coś dobrego. biszkopt: 5 jajek wielkość L 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej krem jagodowy: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 szklanka jagód do kremu 1 szklanka jagód do przełożenia 3 łyżki cukru pudru 2 pełne łyżeczki żelatyny 50 ml wody obłożenie tortu(...)jedną szklankę miksuję blenderem na mus. Żelatynę namaczam w 50 ml wody zimnej i rozpuszczam w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dodaję do musu jagodowego i mieszam. Kremówkę i mascarpone schłodzone ubijam mikserem razem z cukrem. Wlewam mus jagodowy do śmietany i mieszam. Wstawiam do lodówki żeby krem zgęstniał.  Przełożenie: Składniki ponczu mieszam. Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej

wesoła kuchnia