folią spożywczą foremki (ok. 18 cm średnicy). Wstawiamy do lodówki aby stężała. składniki na krem czekoladowy: 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady gorzkiej (użyłam 64%) 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru lub do smaku wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy nad kąpielą wodną, rozpuszczoną lekko studzimy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Mascarpone miksujemy, dodajemy lekko ciepłą czekoladę
Domowy Smak JedzeniaOdstawiamy do lekkiego przestudzenia. Składniki na masę śmietankową: ¾ szklanki kremówki fix do śmietan 3 łyżeczki żelatyny rozrobione na ¼ szklanki gorącej wody cukier puder do smaku 250 g serka mascarpone Kremówkę miksujemy na sztywno z fixem i pudrem. Dodajemy po łyżce serka mascarpone, mieszając drewnianą łyżką(nie miksujemy). Pod koniec stopniowo dodajemy ostudzoną, ale nie tężejącą żelatynę, delikatnie mieszając
Domowe ciastadeser to połączenie słodkiego smaku miodu i cierpkiego smaku białej porzeczki. KORALIKI W MIODZIE Składniki: (3 porcje) masa miodowa: 200 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% 2 łyżeczki soku z cytryny 2 łyżki miodu galaretka miodowa: 3 łyżeczki żelatyny 1/3 szkl wody do rozpuszczenia żelatyny (ok.70-80 ml) 1/3 szkl miodu 1/2 szkl gorącej wody do miodu dodatkowo: garść białej(...)porzeczki Przygotowanie: masa miodowa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Mascarpone ubijamy z miodem i sokiem z cytryny, a następnie łączymy z ubitą śmietaną. Przekładamy do pucharków do 1/2 wysokości. Na masie układamy umyte i osuszone białe porzeczki. galaretka miodowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl gorącej wody i lekko studzimy. Miód rozpuszczamy w 1/2 szkl ciepłej wody, a następnie mieszamy z rozpuszczoną
Bon appetit mon amiespód migdałowy: 160 g migdałów 50 g masła 1 łyżeczka kakao 100 g czekolady gorzkiej 1 łyżka cukru pudru masa serowa: 300 g serka waniliowego homogenizowanego 250 g serka mascarpone 400 ml mleczka kokosowego 90 % 100 g czekolady białej 5 łyżeczek żelatyny 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka jagód 500 g malin Spód migdałowy: Migdały rozkruszam na pył w misie(...)Czekoladę łamię na kawałki. Układam na gorącym spodzie czekoladę i wstawiam na chwilę do piekarnika żeby się rozpuściła. Potem łyżką rozsmarowuję. Odstawiam do ostudzenia. Masa serowa: Do miski przekładam mascarpone,serek, mleczko kokosowe, puder i mieszam mikserem żeby nie było grudek. Czekoladę białą kroję na małe kawałki, przekładam do miski i rozpuszczam w kąpieli wodnej. Do masy serowej wlewam strumieniem
wesoła kuchniastopni piekarnika i pieczemy do suchego patyczka, ok. 30-35 min Biszkopt przygotowuję dzień wcześniej aby dobrze wystygnął. Przełożenie: 1,5 l śmietany 36% 250 g serka mascarpone 3 śmietan fixy (było bardzo gorąco więc je dodałam) 16 g cukru waniliowego cukier puder do smaku 500 malin 300 g masy kajmakowej 4 łyżki dżemu malinowego Mocno schłodzoną kremówkę wlać(...)misy miksera dodać mascarpone (ja ubijam kremówkę w metalowej misie, którą zawsze wkładam do zamrażarki przed ubijaniem), ubijać, w trakcie ubijania dodać cukry i fixy. Ubijać do uzyskania sztywnej bitej śmietany. Bitą śmietanę podzielić na trzy części, jedna trochę większa od pozostałych (na boki górę i dekorację) Dodatkowo: opłatek spersonalizowany 200 g białej czekolady 100 ml kremówki 30 % niebieski barwnik
dom-agi.plpalcami lub małym wałkiem i wstawiamy do lodówki na czas przygotowania kremu. Masa serowa: przygotowujemy jedną, a następnie podzielimy ją na pół 250 g zmielonego twarogu 500 g mascarpone (dwa opakowania) 200 g śmietanki kremówki (1 kubek) 100 g cukru pudru 4 płaskie małe łyżeczki żelatyny 4-5 łyżek zmiksowanych jagód lub soku z jagód Jagodowa żelka(...)szklanki jagód (albo z zalewy albo lekko podgotowanych, jeśli podgotowujemy to dodajemy trochę cukru) 2 płaskie łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Twaróg mielimy lub miksujemy na gładką masę. Dodajemy mascarpone, wlewamy kremówkę i dodajemy cukier puder. Składniki dokładnie miksujemy. Masę dzielimy na dwie mniej więcej równe części. Do pierwszej dodajemy zmiksowane jagody. Dwie łyżeczki żelatyny zalewamy jedną łyżką
bistro mamagrilla. Dip serowo-czosnkowy ze szczypiorkiem do grillowanych warzyw i mięsa. Delikatny sos serowy podkreśli smak przygotowanych dań z grilla. Aksamitny i gładki dip serowy z serka mascarpone, jogurtu naturalnego z czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem oraz miętą uzupełni smakowo grillowane warzywa np. cukinię lub bakłażana. Sos serowy doskonale pasuje także do potraw mięsnych : grillowanych skrzydełek, karkówki z grilla(...)serowy do potraw z grilla. Korzystajcie z przepisu i ulepszajcie go! Polecam :) Sos serowo-czosnkowy do grilla. Składniki potrzebne do przygotowania sosu serowo-czosnkowego do grilla: 1 opakowanie serka mascarpone (250g) około 2 łyżki jogurtu naturalnego lub gęstej śmietany 2 ząbki czosnku, starte na tarce 2 listki świeżej mięty, drobno posiekane sól morska i pieprz do smaku Przepis
Moja Książka Kucharskamąki orkiszowej szczypta soli 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek ksylitolu 180 g zimnego masła 1 jajko Masa serowa: 250 g chudego twarogu 250 g serka mascarpone 120 g serka waniliowego 1 jajko 3 łyżki budyniu waniliowego 1/2 szklanki ksyitolu 1/2 łyżeczki mielonej wanilii Dodatkowo: 300 g borówek Wykonanie: Borówki opłukać i osuszyć. Ciasto kruche : Do miski(...)spód formy, ugnieść palcami na równy placek. Podziurkować widelcem. Podpiec około 10 minut w 180 stopniach C. Masa serowa : Twaróg zblendować z serkiem waniliowym, przełożyć do miski, dodać dodać mascarpone, oraz ksylitol i zmiksować do połączenia się składników. Następniedodawać jajko ciągle miksując. Na koniec dodać budyń oraz mieloną wanilię i wymieszać Masę wylać na spód, wyrównać powierzchnię, na wierzch wyłożyć
Healthy food explorercukrem i sokiem z cytryny MASA CZEKOLADOWA: * śmietana 36% – 250 ml * biała czekolada – 200 g * żelatyna – 1 pełna łyżeczka * wrzątek – 50 ml MASA BORÓWKOWA: * mascarpone – 250 g * jogurt grecki – 250 g * borówki – ok. 500 ml * żelatyna – 3 pełne łyżeczki * cukier puder – 5 łyżek * wrzątek – 100 ml GALARETKA: * galaretka jagodowa(...)wcześniej (, odstawiamy do tężenia. Tężejącą rozsmarowujemy na cieście szpinakowym, chłodzimy co najmniej 45 minut. MASA BORÓWKOWA: Borówki miksujemy na gładki muz z cukrem pudrem. Dodajemy rozpuszczoną we wrzątku żelatynę. Mascarpone miksujemy z jogurtem greckim, dodajemy borówki. Wylewamy na schłodzoną masę czekoladową. Odstawiamy na co najmniej godzinę. GALARETKA: Galaretki rozpuszczamy we wrzątku, studzimy. Tężejącą zalewamy masę serową. Odstawiamy na co najmniej
Ostra na Słodkopopołudnie. TARTA LAZUROWA Składniki: spód: 2 szkl mąki 50 g cukru 120 g masła 60 ml zimnej wody (ok.5 łyżek) 1/2 łyżeczki soli masa limonkowa: 250 g serka mascarpone 150 ml śmietany 30% 3 łyżki cukru pudru skórka otarta z 1 limonki (opcjonalnie cytryny) sok z 1 limonki (opcjonalnie z 1/2 cytryny) masa lazurowa: 1 galaretka niebieska o smaku(...)spód studzimy. uwaga: jeśli macie ochotę na szybszą wersję na spód do tarty zróbcie go z herbatników przepis tu: klik masa limonkowa: Śmietanę ubijamy z cukrem, dodajemy partiami serek mascarpone, a na końcu skórkę i sok z limonki. (Limonkę można zastąpić cytryną, jeśli ktoś woli) Masę przekładamy na upieczony i ostudzony spód. masa lazurowa: Galaretkę rozpuszczamy w 1 szkl
Bon appetit mon amieSkładniki: Krem czekoladowy: 2 opakowania budyni czekoladowych 0,5 litra mleka 0,5 szklanki cukru 250 g serka mascarpone 250 g margaryny 3 łyżki kremu kakaowego Nasączenie: 200 ml gorącej wody 5 torebek herbaty earl grey 300 ml zimnej przygotowanej wody 3 łyżki syropu barmańskiego o smaku czekoladowo - wiśniowym lub czekoladowym Dodatkowo: biszkopty podłużne (ok. 36 szt.) 700 ml gorącej(...)spienionej margaryny dodać cukier i ucierać do momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Następnie dodać krem kakaowy. Dobrze wymieszać. Na koniec dodać serek mascarpone i ponownie wymieszać. Galaretka malinowa - 2 opakowania galaretki malinowej rozpuścić w 700 ml gorącej wody. Galaretkę odstawić w chłodne miejsce, aż zacznie tężeć. Przełożenie: Biszkopty zanurzyć pojedynczo
Ciastka - domowe słodkościkiedy to mogę zrobić z nich coś dobrego. biszkopt: 5 jajek wielkość L 1/2 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej krem jagodowy: 250 g serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30 % 1 szklanka jagód do kremu 1 szklanka jagód do przełożenia 3 łyżki cukru pudru 2 pełne łyżeczki żelatyny 50 ml wody obłożenie tortu(...)jedną szklankę miksuję blenderem na mus. Żelatynę namaczam w 50 ml wody zimnej i rozpuszczam w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej. Dodaję do musu jagodowego i mieszam. Kremówkę i mascarpone schłodzone ubijam mikserem razem z cukrem. Wlewam mus jagodowy do śmietany i mieszam. Wstawiam do lodówki żeby krem zgęstniał. Przełożenie: Składniki ponczu mieszam. Biszkopt dobrze jest upiec dzień wcześniej
wesoła kuchnianatomiast ciastka świetnie dodają smaku przez co jest niecodzienny. Polecam. SKŁADNIKI : 1 kg sera wiaderkowego 3 duże jajka 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 125 g mascarpone 1/2 szklanka mleka 3/2 % 1 łyżka z czubkiem mąki ziemniaczanej 1 łyżka z czubkiem mąki pszennej 2 opakowania ciasteczek oreo (orginal ) 50 g masła tortownica 23 cm dekoracja(...)opakowania ciastek wyjmujemy krem, następnie miksujemy ciasteczka z rozpuszczonym masłem. Zmielone ciastka rozkładamy na dnie tortownicy wyłozonej papierem. Jajka chwilkę miksujemy z cukrami, wlewamy mleko i dodajemy ser, mascarpone oraz farsz z ciasteczek, wszystko miksujemy. Wsypujemy mąki i mieszamy. Do sera dodajemy połamane ciasteczka z drugiego opakowania ( 4 ciastka zostawiamy do dekoracji ), mieszamy. Ser wylewamy na ciastka
Kulinarne Fantazje MarioliDzień dobry :-) Cieplutko się zrobiło, więc u nas ciasto bez pieczenia. Tym razem spód z ciasteczek maślanych typu petitki. Kupiłam w Biedronce. Potem delikatna pianka ze śmietanki kremówki, mascarpone z dodatkiem galaretek i owoców. Całość posypana startą gorzką czekoladą. Polecam i udanego piątku Wam życzę :-) Blaszka: 25x25 cm Składniki spód: 250 g ciasteczek maślanych 100 g masła Składniki pianka(...)śmietanki 36% lub 30% 250 g serka mascarpone 2 galaretki krystaliczne u mnie smak truskawka 100 g białej czekolady Dodatkowo: około 400 g świeżych malin borówka amerykańska 1. Masło na spód ciasteczkowy roztapiamy. Ciasteczka kruszymy do misy blendera i miksujemy, żeby ciasteczka się rozdrobniły. Przestudzone (może być ciepłe) masło dodajemy do ciasteczek, mieszamy. Spód blaszki wykładamy papierem. Przesypujemy ciasteczka wymieszane
kruche babeczki