masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:84/167)

Bezglutenowe ciasto kokosowe :) 202

mleka  100 g dżemu truskawkowego (Dobra Zielarnia) płatki kokosowe (Dobra Zielarnia) Przygotowanie: Do miski przełóż mąki, jajka, proszek do pieczenia, wszystkie cukry, wstrząśnięte mleczko kokosowe oraz mleko zwykłe. Całość dokładnie wymieszaj za pomocą łyżki.  Piekarnik nagrzej na 180*C.  Formę do pieczenia (keksówkę) wyłóż papierem do pieczenia, wylej masę i delikatnie uderz kilka razy dnem formy

Zdrowie na języku :P
Brownies babeczki walentynkowe 257

śmietanki, u mnie 39% 200 ml truskawkowej galaretki 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Rozpuść masło z połamaną na kawałki czekoladą i kawą, najlepiej w kąpieli wodnej. Zmiksuj jajka z cukrem i wanilią Dodaj czekoladą mieszankę i zmiksuj raz. Wymieszaj mąkę ze zmielonymi migdałami i dodaj do masy. Wymieszaj delikatnie i napełnij foremki do ¾ wysokości. Wstaw babeczki

codojedzenia
WALENTYNKOWE ŚMIETANKOWE ŻELKI Z SERDUSZKAMI 569

gorącej wody 1 opakowanie czerwonej galaretki (malinowej, truskawkowej lub wiśniowej) 0,3 l gorącej wody WYKONANIE: Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach gorącej wody i pozostaw do lekkiego napęcznienia.  Kremówkę podgrzej lekko w garnuszku wraz z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym, mieszając całość rózgą kuchenną. Dolej rozpuszczoną żelatynę i ponownie dokładnie wymieszaj masę.  Teraz przelej ją do formy

Słodko-Słony Świat Ilony
Magdalenki piernikowe z powidłami śliwkowymi 273

kąpieli wodnej posypki dekoracyjne (kamyczki czekoladowe, maczek truskawkowy, kuleczki zbożowe w czekoladzie) Przygotowanie: Dokładnie miksujemy jajka z cukrem. Wciąż miksując, stopniowo dodajemy po 1 łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia, przyprawą do pierników i kakao. Następnie wlewamy przestudzone masło. Dokładnie mieszamy całość i wstawiamy do lodówki na około 30 minut. Masa powinna przypominać gąbkę. Metalową foremkę dokładnie smarujemy masłem

Smakowity Blog Kulinarny
Wegańskie kruche ciasto z wiśniami, Twin Peaks 337

ksylitolu ) 1 opakowanie czerwonego kisielu np. truskawkowego lub wiśniowego Kilka łyżek soku wiśniowego przelej do dużego kubka, dodaj 2-3 łyżki zimnej wody i rozrób proszek kisielowy. Doprowadź do wrzenia wiśnie z sokiem. Wlej mieszankę kisielową, dokładnie wymieszaj. Zestaw z ognia. Ostudź. Piecz ciasto przez ok. 20 minut. Następnie wylej masę wiśniową i posyp kruszonką. Piecz kolejne 10-15 minut

Qlinarnie i Qlinarnie
Deser czekoladowo-truskawkowy 242

Deser czekoladowo-truskawkowy Składniki: 1 banan (bardzo dojrzały); 1 jogurt naturalny gęsty (Bakoma); 1 łyżka kakao; 4 łyżeczki nasion Chia; 1/2 łyżeczki miodu (opcjonalnie); wanilia (bądź zapach waniliowy); 200 g musu z truskawek. Krok po kroku.            Na początku miksuję banana, jogurt, kakao i miód na gładką masę, dodaję nasiona Chia, wanilię, dokładnie mieszam

Życie na widelcu
Serowiec 421

TŁUSTY, 1 opak galaretka truskawkowa, 1 opak galaretka pomarańczowa, 3 łyżki żelatyna, 0,5 szkl cukier, 1 łyżka kakao PRZYGOTOWANIE:Śmietanę mocno schłodzić. Następnie ubić z cukrem. Ser przemielić trzykrotnie w maszynce do mielenia mięsa. Żelatynę rozpuścić w wodzie, ostudzić. Połączyć ser ze śmietaną, dobrze rozmieszać robotem. Do masy serowej dodać żelatynę, wymieszać łyżką. Masę

Kuchnia Danusi
Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem 206

Sorbet truskawkowy Domowe lody truskawkowe z karmelizowanym rabarbarem Składniki: 3 żółtka330 ml śmietany 30% 400 ml mleka80 g  cukru Mieszanka owocowa 350 g rabarbaru 200 g truskawki kaszubskiej 100 g cukru 2 łyżki wody Wykonanie: Miskę do robienia lodów wkładamy do zamrażarki 24 godziny wcześniej. Obydwie masy potrzebne do zrobienia

Kulinarne przygody Gatity
Sernik truskawkowy na zimno 233

pozostawić do wystygnięcia. Krem twarogowo-truskawkowy 2 czubate łyżki żelatyny  400 ml 36% śmietany 8-10 łyżek cukru pudru  80 dag twarogu mielonego 30 dkg truskawek Dodatkowo kilka truskawek galaretka [ u mnie pomarańczowa]  Żelatynę rozpuścić według przepisu na opakowaniu. Śmietanę ubić  z cukrem, po łyżce dodawać twaróg, a gdy masa będzie gładka, wlać  żelatynę, stale

Moje domowe kucharzenie
Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką 345

kokosowe i truskawki: Ciasto kokosowo-truskawkowe Crumble z truskawkami i kruszonką kokosową również polecam. Ciasto kokosowo-truskawkowe z bitą śmietaną, Polecam Wam jednak przygotować to moje dzisiejsze ciasto kokosowo-truskawkowe, a słodka pianka jogurtowa jest uwieńczeniem mojego kulinarnego dzieła! SKŁADNIKI: 100 g margaryny 1 szkl. mąki pszennej 1/3 szklanki kaszki manny 1 szkl. wiórek kokosowych 1 łyżka mąki kartoflanej(...)piankę jogurtową: 1 szklanka* jogurtu greckiego ¼ szklanki* cukru pudru * szklanka o pojemności 250 ml PRZYGOTOWANIE: Do misy robota wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy kilka minut na puszystą masę. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z wiórkami kokosowymi i kaszkę manną, oraz proszkiem proszku do pieczenia, mieszamy. Margarynę rozpuszczamy, wlewamy do masy jajecznej, dodajemy sypkie składniki, wszystko dokładnie

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Wege pączki z dziurką z sosem truskawkowym 205

Słodkie smażone wegańskie pączki z dziurką. Mniam <3 Przepis znalazłam na stronie Proper Tasty . Pączusie najlepiej smakują z sosem truskawkowym. Zapraszam do przygotowań! Składniki na 12 sztuk pączków: 50 g margaryny 120 ml mleka sojowego 2 łyżki oleju słonecznikowego 250 g mąki pszennej 50 g drobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos (można(...)umieszczamy truskawki, cukier, wodę i sok z cytryny. Stawiamy na małym ogniu i gotujemy kilka minut aż truskawki zaczną się rozpadać, a cukier całkowicie się rozpuści. Blendujemy na gładką masę i odstawiamy do ostygnięcia. 2. W małym garnku umieszczamy margarynę, mleko sojowe i 2 łyżki oleju. Podgrzewamy na małym ogniu od czasu do czasu mieszając, aż margaryna całkowicie się rozpuści

My Culinary Art
CIASTO SZPINAKOWE Z TRUSKAWKAMI " LEŚNY MECH" 232

GALARETKA TRUSKAWKOWA DELECTA 1 OP.  WODA 2/3 SZKL.  TRUSKAWKI OK. 300 G. CUKIER PUDER 1 ŁYŻKA  METODA: BIAŁKA ODDZIELIĆ OD ŻÓŁTEK. BIAŁKA UBIĆ NA SZTYWNĄ PIANĘ. DODAĆ STOPNIOWO CUKIER PUDER, DALEJ UBIJAJĄC. STRUŻKĄ WLEWAĆ OLEJ ORAZ DODAĆ ŻÓŁTKA. MĄKĘ PRZESIAĆ Z PROSZKIEM I SODĄ. DODAĆ DO MASY. ENERGICZNYM RUCHEM WYMIESZAĆ ŁYŻKĄ. SZPINAK ODMROZIĆ I DOKŁADNIE PRZECISNĄĆ PRZEZ

Kuchnia Paulettes
Ciasto z truskawkami i pianką toffi 462

Składniki: Biszkopt: 4 jaja; 3/4 szklanki białego cukru; 3/4 szklanki mąki pszennej; 2 łyżki mąki ziemniaczanej; 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa: 250 g czekolady mlecznej

Gospodyni Miejska
Ciasto z musem porzeczkowym 297

czerwonej porzeczki – umytej i obranej 1 galaretka truskawkowa 1-2 łyżki cukru pudru   Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka

Mała Cukierenka
Ciasto z musem porzeczkowym 217

czerwonej porzeczki – umytej i obranej 1 galaretka truskawkowa 1-2 łyżki cukru pudru   Biszkopt: 1. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, dodać połowę cukru i mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Żółtka

Mała Cukierenka
Shake truskawkowy 169

zarówno mali i duzi- shake truskawkowy w wersji domowej to świetny pomysł na każdą- szczególnie dziecięcą imprezę. Przepis przyda wam się również latem.  Składniki: 1 szklanka lodów Double Vanilla ( Manhattan) 500 g mrożonych truskawek 200 ml zimnego mleka Garść pianek Marshmallow ( JoJo) Sposób przygotowania: Truskawki zmiksować z lodami na gładką masę. Dodać mleko i wymieszać aż do połączenia. Koktajl

Wielki apetyt
Zielone smoothie (szpinak/truskawki) 141

zielone smoothie - koktajl szpinakowo-truskawkowy!    Składniki: 150 g mrożonego szpinaku 250 g mrożonych truskawek miód 125 ml jogurtu naturalnego Do wysokie naczynia dodać lekko rozmrożony szpinak, truskawki, 2 łyżki miodu i jogurt naturalny. Za pomocą blendera wszystko ze sobą połączyć (miksować około 1-2 minut, aż uzyskamy jednolitą, puszystą masę). Przygotowany napój posmakować

Ugotować
Słodkie Środy - Jogurtowiec z czereśniami w szklaneczkach 169

SKŁADNIKI : 1 galaretka agrestowa 1 galaretka truskawkowa 150 g serka homogenizowanego 350 g jogurtu naturalnego czereśnie wiórki kokosowe PRZYGOTOWANIE : Galaretkę zieloną rozpuszczamy w 250 ml gorącej wody, studzimy. Do miski przekładamy serek homogenizowany oraz jogurt i mieszamy, dodajemy zimną zieloną galaretkę i dokładnie mieszamy do połączenia się całości. Do szklaneczek przekładamy masę (nałożyłam około ¾ wysokości niewielkich szklanek), wstawiamy do lodówki

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Truskawkowe serniczki na zimno 276

upalne dni truskawkowy sernik prosto z lodówki to jest to ! Możemy go zrobić w jednej dużej formie lub w mniejszych miseczkach. Przepis podpatrzyłam na blogu Olgi Smile. Truskawkowe serniczki na zimno Składniki: 4 serki homogenizowane, po 200 g każdy, o smaku waniliowym 100 ml cukru pudru2 galaretki truskawkowe1,5 łyżki żelatynytruskawki do przybraniaWykonanie:1 galaretkę(...)wrzątku. Odstawiamy do przestygnięcia.Drugą galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku, również odstawiamy do przestygnięcia.Do miski wkładamy serki i cukier puder i miksujemy do momentu uzyskania jednolitej masy. Potem po mału dolewamy tężejącą galaretkę, nie przestając mieszać.Na dno foremek lub miseczek, w których będziemy robić serniczki, wlewamy po 1-1,5 łyżki galaretki i układamy jedną

Kulinarne przygody Gatity
Panna cotta po raz kolejny 232

zrobią ją w wersji karmelowej z musem truskawkowym. Niestety nie mam już w zapasie mrożonych truskawek więc się wspomogłam się gotowym musem. Jak zawsze wyszło bardzo smacznie ale ja jestem nie obiektywna:) Składniki na 4 porcje: 3 łyżki żelatyny 2 łyżeczki cukru waniliowego 250 ml śmietany 30% 250 mleka tłustego 2 łyżeczki masy krówkowej Wykonanie: Do garnuszka wlewamy mleko, cukier

ciastkarnia na kruchym spodzie
Sernik gotowany z truskawkami 245

razem i przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek do osobnej miseczki,dodajemy cukier i ubijamy na sztywną pianę,po czym dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując Do masy stopniowo przesiewamy mieszankę mączną powoli i delikatnie mieszając tylko za pomocą łopatki. Miksera już nie używamy. Gotowe ciasto przelewamy na blaszkę o wym. 25/35 cm wyłożoną (tylko na dno) papierem(...)łyżek cukru 1/2 szkl. mleka 200 g masła 4 jajka 1 budyń czekoladowy 1 łyżka kakao 1 budyń waniliowy 1 łyżka cukru z wanilią    ponadto: 2 galaretki truskawkowe 500 g truskawek   Blaszkę wyłożyć folią aluminiową i włożyć 1 biszkoptowy placek. Przygotować dwa garnki. W jednym garnku roztopić 100g masła i 3 łyżki cukru,podgrzewać aż się rozpuści

Kolorowa kuchnia Elki
Tiramisu z truskawkami 176

Sezon truskawkowy dobiega końca a ja mam do zaprezentowania moje tegoroczne pyszności z truskawkami w roli głównej.  250 g serka maskarpone 3 żółtka 3 łyżki cukru 3 łyżki amaretto lub innego alkoholu 1/2 szkl. mocnej kawy kilka sztuk biszkoptów  kilkanaście truskawek Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę,dodać mascarpone i 1 łyżkę likieru amaretto,wymieszać. Zimną kawę

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik jogurtowy z owocami leśnymi 182

truskawki)  2 galaretki malonowe lub truskawkowe Jogurt, serek i śmietanka muszą być mocno schłodzone. Galaretki rozpuść w 700 ml gorącej wody i odstaw do stężenia. Tortownicę ( u mnie o średnicy 26 cm) wyłóż biszkoptami. Jogurt, mascarpone i śmietankę umieść w misie miksera i zmiksuj. Dodaj cukier. Ubijaj przez kilka minut by masa zgęstniała. Żelatynę rozpuść bardzo dokładnie

Kuchnia bezglutenowa
Kruche ciasteczka kokosowe z czekoladą 155

środka (u mnie mikro kropla truskawkowa i kropelki z gorzkiej czekolady - Cukieteria ) czekolada na wierzch (u mnie kropelki z gorzkiej czekolady - Cukieteria ) Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć do puszystości. Dodać jajko, a następnie mąkę i proszek do pieczenia  Całość dokładnie wymieszać i połączyć z wiórkami kokosowymi. Na końcu do masy delikatnie wmieszać drobinki czekolady. Ciasto rozwałkować

Di gotuje
ROLADA TRUSKAWKOWA 159

Rolada truskawkowa to pyszne i delikatne ciasto. Bardzo szybko się je przygotowuje i wszystkim smakuje. Przepis na słodką roladę stosuję od lat, mam go od swojej mamy, więc polecam(...)Masa śmietanowa :  400 ml śmietany 30 % 2 cukry waniliowe 20 g cukru 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklance wrzątku 200 g świeżych truskawek

Kulinarne Fantazje Marioli
Ciasteczka "Brzoskwinie" 154

100g cukru 100ml czerwonego syropu np. truskawkowego Składniki na dekorację (wersja II): 40-50g gorzkiej czekolady 100g kolorowego cukru w kolorze pomarańczowym lub czerwonym 100ml dowolnego jasnego syropu (np. amaretto, wanilia, limonka itd.) Wykonanie ciasta: Masło ucieramy z cukrem, dodajemy do tego jajka i przesianą mąkę. Miksujemy do uzyskania gładkiej, miękkiej masy. Wykładamy blachę silikonową matą lub papierem

Mania Wypiekania
mini kopczyki kreta z truskawkami 237

suche składniki. Wszystko miksujemy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy do foremek na muffinki, wyłożonych papierowymi, najlepiej nie karbowanymi papilotkami. Pieczemy przez ok. 25 min w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. składniki na krem: 250 ml śmietany kremówki 30% 2 łyżki cukru pudru 25 g czekolady gorzkiej 1/2 galaretki truskawkowej 1/2 szkl gorącej wody

Domowy Smak Jedzenia
Lody jogurtowo - truskawkowe 267

pyszne lody jogurtowo - truskawkowe.  Bardzo proste do przygotowania, a taaaakie dobre :)  Polecam z całego serca! Składniki: 250 g truskawek 150 g śmietany kremówki 30% 10 łyżek cukru 400 g jogurtu naturalnego typu greckiego Truskawki umyć i oczyścić, włożyć do pojemnika blendera, dodać cukier i całość dobrze zmiksować na gładką masę. Tak przygotowane truskawki przełożyć do miski, dodać jogurt

Plate of Joy
Odwracany deser truskawkowo serowy. 215

łyżki cukru pudru 2 galaretki truskawkowe 3 łyżki orzechów posiekanych Wykonanie. Truskawki oczyścić i pokroić. Część ułożyć dekoracyjnie na dnie. Galaretki rozpuścić w połowie wody niż podaje instrukcja. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Tężejącą galaretką zalać truskawki. Ser ricottę zmiksować z jogurtem, cukrem pudrem resztą truskawek i żelatyną. Otrzymaną masę ułożyć na stężałej galaretce. Lekko docisnąć i wstawić

Kulinarny karnet Christophera