masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:77/167)

PRZEPIS NA CIASTO TRUSKAWKOWE 266

błyskawiczny) 500 g truskawek dodatkowo cukier puder do posypania Sposób przygotowania ciasta truskawkowego: Piekarnik rozgrzewamy do 180 st. C. Jajka ubijamy na najwyższych obrotach razem z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodajemy partiami olej i śmietanę. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia i partiami dosypujemy do masy. Kisiel przygotowujemy według instrukcji podanej na opakowaniu. Truskawki kroimy na małe kawałki

Słodkie Przyjemności
Sernik na zimno 178

wanilinowego 2 łyżki żelatyny 1/4 szklanki wrzącej wody Ponadto  2 galaretki truskawkowe 300 gram owoców Wykonanie: Śmietankę ubijamy z 3 łyżkami cukru pudru na sztywno, następnie dodajemy zmielony twaróg, resztę cukru pudru, cukier waniliowy oraz rozpuszczoną we wrzątku oraz przestudzoną żelatynę. Łączymy ze sobą dokładnie składniki. Masę serową wylewamy do tortownicy wyłożoną biszkoptami. Ciasto wstawiamy do lodówki do lekkiego

kgwjanczewo
Trójkolorowa stefanka bez pieczenia 339

kaszy manny Warstwa różowa: 350 g truskawek 2 opakowania galaretek truskawkowych Ponadto: ok 200 g herbatników Przygotowanie Przygotowujemy warstwę brązową: do rondla wlewamy mleko, wsypujemy kakao i cukier, dodajemy masło. Zagotowujemy, czasami mieszając. Do gotującego się mleka wsypujemy wąską stróżką kaszę i energicznie mieszamy, aż masa zgęstnieje. Formę (moja ma wymiary ok 26x20cm) wykładamy herbatnikami. Na nią wylewamy brązową masę

e-PrzepisyKulinarne
Chłodnik truskawkowy 193

ryż. Bez dodatków to pyszna forma deseru. 300g truskawek 1/2 opakowania kisielu truskawkowego 250ml wody + 100ml do kisielu 3 łyżki cukru 1. Truskawki miksujemy blenderem, zalewamy wodą i gotujemy przez około 2-3 minuty. 2. Kisiel rozrabiamy w 100ml wody. Wlewamy do truskawek. Gotujemy do momentu aż masa zgęstnieje. 3. Gotową zupę studzimy, przekładamy do lodówki i chłodzimy minimum

Szefowa kuchni
Ciasto bez pieczenia z granatem 449

granaty, 500 ml śmietany 30%, 1 łyżka cukru pudru, 3 opakowania galaretki truskawkowej. PRZYGOTOWANIE: 1. Biszkoptami wykładam dno tortownicy o średnicy 22cm. 2. Jedną z galaretek rozpuszczam w 1 szklance wrzącej wody. Odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję tężejącą galaretkę. Miksuję. Masę wykładam na biszkopty, wyrównuję i odstawiam do stężenia.  3. Pozostałe dwie

Tradycyjna kuchnia Kasi
Puszyste ciasto marchewkowo jabłkowe. Idealne ciasto dla dzieci i dorosłych. 304

maczek truskawkowy dowolna polewa - u mnie z białej czekolady * orientacyjne wagi: marchewka - około 92 g po obraniu, jabłko - około 195 g przed obraniem. Mieszankę przypraw można zastąpić szczyptą cynamonu i cukru waniliowego. Przygotowanie Marchewki i jabłko obieramy, następnie ścieramy na tarce na małych oczkach. Do miski wbijamy jajka, dodajemy cukier, olej i całość dokładnie miksujemy do uzyskania puszystej masy. Następnie(...)dodajemy startą marchewkę z jabłkiem, chwilę miksujemy wszystko do połączenia składników. Na koniec do naszej masy dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia i przyprawą. Całość mieszamy łyżką (! nie miksujemy) do połączenia składników. Ciasto przekładamy do dwóch małych keksówek (u mnie papierowe, więc nie wymagają natłuszczenia). Ciasta pieczemy na środkowym poziomie w temperaturze 180 stopni do tzw. suchego patyczka około

Słodkie okruszki
Kruche Walentynkowe serduszka 205

delikatne, mięciutkie ciasteczka, z kokosowym obrzeżem i pyszną malinową lub truskawkową galaretką. Nie będę ukrywać, że są dosyć pracochłonne - ale ich smak wynagrodzi cały trud.  Składniki na kruche ciasto: 250 g masła 125 g cukru pudru 375 g mąki pszennej 3-4 żółtka (ugotowane i przetarte) Masa kokosowa: 100 g wiórków kokosowych 90 g białka 200 g cukru Galaretka

Świat Ciasta
CIASTO CZEKOLADOWE Z MASĄ GRYSIKOWĄ I OWOCAMI ( WIŚNIAMI, BORÓWKAMI I PORZECZKAMI ) 318

Truskawki już prawie się skończyły na targach ( a szkoda , bo Ciasto Truskawkowy Pocałunek jest genialne! ) i godnie zastępują je inne owoce. Są borówki , wiśnie i porzeczki , które to właśnie postanowiłam wykorzystać do zrobienia kolejnego przepysznego ciasta, na które przepis dostałam od cioci. Kruche ciasto czekoladowe pokryte delikatną masą grysikową i owocami jest idealnym pomysłem do popołudniowej kawki i na rodzinną

Ostra na Słodko
Melba 312

dużo polecam ok 1/2 szkl cukru 1 galaretka truskawkowa 3 opakowania herbatników- u mnie biszkopt z 3 jaj Wykonanie: Oba mleka razem zagotować. Śmietanę wymieszać z jajkami i wlać na gotujące mleko, odcedzić otrzymany twarożek. Masło utrzeć dodając po trochu cukru, następnie dodać twarożek. Masę przełożyć do tortownicy wyłożonej herbatnikami (ja upiekłam biszkopt w zwykłej blasze, prostokątnej) Galaretkę przygotować według

Ciasteczkowy Potwór
Babka Malibu z truskawkami 224

truskawki mrożone- około 150 g Lukier: * cukier puder- 4 łyżki* * sok truskawkowy- 2 łyżki Dodatkowo: * wiórki kokosowe- do ozdoby Babka: Piekarnik nagrzać na 180 stopni. Truskawki odmrozić na sitku ustawionym na miseczce (soku nie wylewać, będzie potrzebny do przygotowania lukru). Miękkie masło utrzeć z cukrem na jednolitą masę. Miksując, po kolei wbijać jajka, a następnie wlać likier Malibu. Odjąć

Kraina Miodem Płynąca
Dietetyczne pączki II 229

Dodajemy wszystkie pozostałe składniki i dokładnie mieszamy. Na końcu delikatnie łączymy masę z białkami. Ciasto przekładamy do formy na muffinki, którą wcześniej możemy wyłożyć papilotkami. Ciasto nakładamy do wysokości 2/3 wysokości papilotek. Pieczemy w temperaturze przez około 30 minut. Przestudzone pączki nadziewamy marmoladą lub dżemem (ja użyłam truskawkowego dżemu light z Lidla). Przygotowujemy lukier. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Jeśli lukier

Mania Gotowania
Dietetyczne naleśniki bez jajek 1866

łyżeczki oliwa - do smarowania patelni FARSZ SEROWO-TRUSKAWKOWY 100g twarogu chudego 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego 3-4 łyżki pokrojonych truskawek  1/2 łyżeczki pasty waniliowej 2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego - opcjonalnie, tylko dla spragnionych słodyczy łasuchów Płatki owsiane zmiksować w młynku do kawy. Do wysokiego garnuszka wsypać płatki, mąkę, sól, sodę. Stopniowo dodawać wodę, intensywnie mieszając łyżką, aby pozbyć(...)mniejszej ilości wody na początek - połowa przewidzianej ilości - papka lepiej się rozrabia. Resztę wody dolać na końcu mieszania, gdy ciasto na naleśniki będzie już wystarczająco gładkie i jednolite. Finalna masa ma być lekko płynna, o konsystencji gęstszej śmietany.Odstawić ciasto naleśnikowe na 5 minut - mąka pełnoziarnista oraz płatki nabiorą wody i całość przez to trochę spęcznieje. Przed smażeniem pierwszego naleśnika

Grunt to przepis!
KNEDELKI BANANOWE Z SOSEM TRUSKAWKOWYM 192

Obiad na słodko...Knedelki twarogowe z dodatkiem kaszy manny, słodzone bananami i podane z sosem truskawkowym. Bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. W odróżnieniu od tradycyjnych knedli nie trzeba gotować ziemniaków, studzić ich, przeciskać przez praskę i wyciągać stolnicy. Całość wykonamy w misce i potrzebujemy zaledwie 10 minut! Knedelki są bardzo dobre i znikają w mgnieniu oka, choć przyznam szczerze(...)łyżką. Z powstałej masy formujemy małe knedelki, obtaczamy je w mące i wrzucamy do garnka z gotującą się wodą. Od momentu wypłynięcia gotujemy ok. 5 min. Sos: Do garnka wrzucamy truskawki, zasypujemy cukrem pudrem i podgrzewamy na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Gdy truskawki zmiękną blendujemy je na gładki sos. Gotowe knedelki podajemy z sosem truskawkowym

Kuchnia MagdaLeny
Biszkopt z musem truskawkowym 545

łyżki cukru pudru (proszę dosłodzić do smaku) 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub cukier wanilinowy 16g (można też dodać 1 łyżeczkę pasty waniliowej) Mus truskawkowy: 2 galaretki truskawkowe w proszku lub czerwone w innym smaku 600g umytych, obranych truskawek Do nasączenia: 1/3 szklanki wody 3 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki cukru pudru     Biszkopt: 1. Mąkę przesiać(...)pieczenia. 2. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 3. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem, stopniowo dodawać cukier, mieszać, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. 4. Następnie do białek dodać żółtka i jeszcze przez chwilę ucierać mikserem, aż powstanie kremowa, jednolita masa. Dodać aromat, wymieszać. 5. Do jajecznej masy dodać

Mała Cukierenka
Lekki sernik z nasionami chia i żurawiną na spodzie z daktyli 204

Serniki należą do jednych z najłatwiejszych ciast, ale idealny powinien być przygotowany z sercem. Postanowiłam obalić przepis i dodać nasiona chia oraz suszoną żurawinę. Słodki spód

Truskawkowa Fiesta
Deser Bananowo-Pomarańczowo-Truskawkowy 167

Dziś przedstawiam Wam dietetyczny przepisy dla każdego łasucha.  Składniki: 3 banany 2 pomarańcze 250 g truskawek jogurt naturalny miód (opcjonalnie) mleko Wykonanie: Wszystkie składniki blenderujemy

Panda i jej świat
Placki bananowe z kaszy pszennej z sosem truskawkowym 183

kaszę pszenną, którą zazwyczaj podaję w sałatkach lub po prostu do mięsa przy okazji obiadu. Jako składnik placków sprawdziła się idealnie. Wyszły lekkie z delikatna nutką bananową, oblane sosem truskawkowym na bazie jogurtu greckiego. Spróbujcie sami Kochani :)   Składniki: 2 banany 100g kaszy pszennej w woreczku ( ja użyłam Lubella ) 100ml jogurtu greckiego 2 jajka (temperatura pokojowa) 3 łyżki mąki pszennej(...)osolonej wodzie kaszy pszennej według wytycznych na opakowaniu. Robimy to przed rozpoczęciem miksowania, aby kasza mogła spokojnie przestygnąć.  Jajka razem z cukrem i cukrem waniliowym miksujemy na puszystą masę w misce.   Do masy dodajemy jogurt grecki oraz banany. Miksujemy. Do tak przygotowanej bazy dodajemy przestudzoną kaszę oraz mąkę i dokładnie wszystko mieszamy. Placki smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym

ChilliJemy
CIASTO KINDER COUNTRY (PIECZONE) 207

szkl. mleczna czekolada  100 g.  powidła śliwkowe lub truskawkowe METODA: 1. Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier, dalej miksując na najwyższych obrotach, Dodać żółtka,  przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, olej i kakao, wymieszać szpatułką, aż powstanie gładka, puszysta masa. Przelać do formy 24x24 cm.wyłożonej pergaminem i wstawić do piekarnika

Kuchnia Paulettes
BOSKIE KAKAOWE PEŁNOZIARNISTE BABECZKI BEZ CUKRU 241

miarki odżywki białkowej (ok. 60 g) po 1/2 łyżeczki dżemu truskawkowego niskosłodzonego (tutaj jest troszeczkę cukru, ale przemilczmy proszę :) ) można pominąć! Wymieszać w garnuszku mąki, kakao, proszek i sodę. Dodać wszystkie pozostałe składniki, wymieszać łyżką. Nałożyć do foremek po łyżce, następnie pół łyżeczki dżemu i kolejną łyżkę masy. Piec w 180 st. C około 20 min. SMACZNEGO

Vroblewska-fitlife
Powidła z moreli i "Ognisty bóg" 221

Pogotować ok. pół godziny, mieszając od czasu do czasu. Bardzo gorące (masa powinna bulgotać w garnku) powidła przekładać do słoików i szczelnie je zakręcać. Odstawić do powolnego stygnięcia. Przechowywać najlepiej w piwnicy, ale w dolnej szafce kuchennej też postoją przez rok, jeśli nie zostaną zjedzone wcześniej ;) ----- Podobne: Powidła truskawkowe Dżem z jabłek i mirabelek Jabłka na zimę do szarlotki " Ognisty

Weekendy w domu i ogrodzie
Deser z galaretką i mascarpone 197

czekolady oraz starta czekolada do posypania kilka truskawek i czereśni Galaretkę truskawkową przygotować wg przepisu na opakowaniu i wystudzić. Rozlać do szklaneczek, na wysokość ok 1/3 szklanki. Wstawić do lodówki aby galaretka stężała. Śmietankę ubić na sztywno. Serek mascarpone zmiksować. Dodać ubitą śmietankę oraz startą czekoladę i wymieszać. Masę przełożyć do szklaneczek ze stężałą galaretką. Na wierzchu posypać jeszcze odrobiną

Monia miesza i gotuje
Słodkie środy - Drożdżowe ślimaki z truskawkami 176

szklanki cukru 1 łyżeczka soli około 200ml gorącej wody dżem truskawkowy bądź konfitura do posmarowania olej do posmarowania ciasta cukier puder do oprószenia   PRZYGOTOWANIE : Do miski wsypujemy mękę dodajemy cukier, jajko, sól, zalewamy gorącą woda (nie wrzątkiem) delikatnie mieszamy, dodajemy pokruszone drożdże i wyrabiamy do uzyskania gładkiej masy. Lepimy kule smarujemy olejem. Ciasto zostawiamy do wyrośnięcia. Przykrywamy ściereczką

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Muffiny pomarańczowe z musem truskawkowym i ricottą 197

mokre: maślankę, olej, jajko, sok i skórkę ze świeżej pomarańczy, mus truskawkowy, skórkę kandyzowaną, barwnik spożywczy oraz ricottę. Przelać składniki mokre do suchych, szybko, ale dokładnie połączyć wszystko łyżką - nie mieszać za długo, wyłącznie na tyle aby połączyć składniki, jak zostaną grudki to nic się nie stanie. Przełożyć masę do papilotek - do 3/4 ich wysokości . Wierzch posypać płatkami migdałowymi. Piec

Grunt to przepis!
Panna cotta z musem truskawkowym 187

cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny Mus truskawkowy: 250g truskawek 1 galaretka truskawkowa 1 łyżka cukru Przygotować panna cottę. Żelatynę rozpuścić w odrobinie gorącej wody. Mleko zagotować z cukrem, dodać żelatynę i zmiksować ze śmietanką oraz cukrem waniliowym. Przelać do foremek/szklaneczek i schłodzić w lodówce. (Aby otrzymać efekt skosu - masę należy uprzednio schłodzić do lekkiego stężenia. Szklaneczki ustawić w większym naczyniu

Di gotuje
SERNIK NA ZIMNO BŁYSKAWICZNY 192

szt.cytrynowej galaretki 2 szt.dowolnej galaretki np.agrestowej do ananasa, a truskawkowej do truskawek rodzynki (opcjonalnie) owoce do przybrania np.truskawki,ananas,mandarynki  Częściowo można zastąpić 1 serek waniliowy - serkiem mascarpone.Polecam! W szklance wody rozpuściłam cytrynową galaretkę i odstawiłam do ostygnięcia. W misce zmiksowałam śmietankę na gładką i puszystą masę. Pamiętajcie,żeby była bardzo schłodzona. Najlepiej wstawić ją wcześniej do zamrażarki

potrawyregionalne
Odchudzona panna cotta z truskawkami i galaretką 310

ksylitolu 2,5 łyżeczki żelatyny galaretka z truskawkami 1 opakowanie galaretki truskawkowej (najlepiej niesłodzonej) 10-15 truskawek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Jogurt naturalny mieszamy z mlekiem sojowym waniliowym. W 50 ml wrzątku rozpuszczamy ksylitol i żelatynę, lekko studzimy i mieszamy z mlekiem i jogurtem. Przelewamy do szklanek/kieliszków, tak aby masa wypełniła 1/3-1/2 ich objętości. Wstawiamy do lodówki do stężenia

DefinicjaSmaku
Sernik z galaretką (bez żelatyny) 214

tego czekoladowy spód i wegetariańska galaretka truskawkowa (bez żelatyny) z dodatkiem malin i czarnej porzeczki.  Składniki: Spód: 1,5 szklanki mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia czubata łyżka kakao 1/3 szklanki cukru 1/3 kostki masła (85 g) 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany Masa serowa: 1 kostka sera twarogowego (250 g) sok z 4 cytryn

Pora na pora i pomidora
Deser truskawkowy ze śmietaną i bezami 231

rozmrożonych truskawek 250 ml śmietany 30% 1 galaretka wiśniowa lub truskawkowa cukier puder do smaku 3 łyżeczki żelatyny bezy do dekoracji   Galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklance wrzącej wody. Gdy będzie lekko przestudzona, dodać do niej odmrożone truskawki. Za pomocą blendera wszystko ze sobą połączyć - przygotowaną masę przelać do 4 pucharków. W międzyczasie śmietanę 30 % ubić

Ugotować
Szybkie gofry 296

To NAPRAWDĘ szybkie gofry. Przepis znalazłam u Dusi. Wstyd się przyznać, ale od ponad 5-ciu lat jestem posiadaczką gofrownicy i dopiero użyłam jej jeden raz

Kuchnia domowa Ani
Ciasto z dziwnym, czerwonym składnikiem 255

ciemnej czekolady (70%)50 ml mleka (3,5%)dodatkowo:truskawkowe kuleczkiBuraki obrać i gotować w wodzie z octem przez 1-1,5 godziny.Wyjąć z garnka, ostudzić. Zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić.Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Po jednym wbijać jajka, dokładnie miksując po każdym dodaniu.W drugiej misce przesiać mąkę

Pożeraczka, czyli raz adobrze