masa truskawkowa - 2500 przepisów (strona:77/167)

Sernik w kruchym cieście. 192

Dziś zapraszam na bardzo dobry sernik, pieczony w kruchym cieście. Choć jest nieco mniej kremowy od tradycyjnego, to muszę przyznać, że smakuje rewelacyjnie! Ciasto jest kruchutkie, całość zwarta, masa słodziutka, a dodatek dżemu dodaje mu owocowego akcentu. Sernik nam bardzo, bardzo smakował i teraz mam dylemat, czy czasem nie upiec go na Święta. Zapraszam wszystkich sernikowych miłośników po przepis :) Składniki(...)truskawkowy)      Mąkę mieszamy z orzechami, przesianym cukrem pudrem, cukrem waniliowym, posiekanym tłuszczem i rozcieramy palcami. Następnie dodajemy żółtka i szybko zagniatamy kruche ciasto, dzielimy na pół. Jedną część wkładamy do lodówki, a drugą wałkujemy i wykładamy nią dno i brzegi formy (wyścielonej papierem do pieczenia). Tak przygotowane ciasto smarujemy dżemem i również przekładamy do lodówki. MASA SEROWA

Rozpustne gotowanie
Torcik z pianką bez pieczenia 232

masy budyniowej dodałam galaretki o smaku żurawinowym i przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym podaniem ciasto ozdobiłam świeżymi bratkami. Polecam…     Składniki: około 200g okrągłych biszkoptów 2 budynie śmietankowe lub waniliowe w proszku, bez cukru 3 szklanki mleka 2 łyżki cukru 2 opakowania galaretki w czerwonym kolorze (użyłam żurawinowej, ale może być wiśniowa, truskawkowa) 250g masła(...)szklance mleka. Pozostałe mleko zagotować i dodać rozmieszane budynie, znów zagotować, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i dodać dwie galaretki w proszku, mieszać, aż galaretki się rozpuszczą. Gorącą masę nakryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostygnięcia (ma mieć temperaturę pokojową jak masło). Poncz: 2. Składniki do nasączenia wymieszać. 3. Tortownicę o średnicy 23-24cm wyłożyć papierem

Mała Cukierenka
Kopiec kreta w wersji truskawkowej 230

pszennej 125 g masła 110 g cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki kakao 125 ml wody 400 g truskawek 400 ml śmietanki 30 % 1 galaretka truskawkowa Do rondelka wlać wodę. Dodać masło, cukier i kakao. Pogrzać aby składniki się rozpuściły, wystudzić. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę i odstawić. Do miski przelać rozpuszczone(...)Dodać żółtka i zmiksować. Następnie dodać mąkę wymieszaną z proszkiem. Na koniec dodać ubite białka i delikatnie wymieszać. Tortownicę o średnicy 24 cm, natłuścić i posypać tartą bułką. Przełożyć masę. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 175 C i piec do suchego patyczka ok 30 minut, funkcja góra-dół. Upieczone ciasto wystudzić. Z ciasta ściąć wierzch pozostawiając spód o wysokości

Monia miesza i gotuje
Tort makowy z masą budyniową 240

wyłóż połowę masy budyniowej. Przykryj drugim blatem ciasta i wyłóż resztę masy (do 2 części dodałam 1 łyżkę kakao), przykryj ostatnim blatem. Schłódź w lodówce. Po około 2 godzinach ściągnij obręcz tortownicy i ozdób według uznania :)   u mnie polewa czekoladowa i maczek o smaku truskawkowym DECORADA. Smacznego

Kulinarna (nie)codzienność
DOMEK BABY JAGI 264

łyżki mleka, 3 łyżki kakao Dodatkowo: 1/2 op. galaretki truskawkowej, wiórki truskawkowe do dekoracji   WYKONANIE  Galaretkę rozpuszczamy w 3/4 szkl. wrzątku, wlewamy do prostokątnego naczynia, pozostawiamy do stężenia. Ser i masło wrzucamy do malaksera, chwilę miksujemy, dodajemy cukier i olejek, miksujemy aż uzyskamy gładką masę. Następnie dzielimy ją na połowę, do 1 dodajemy kakao.  Herbatniki układamy

słodki bratek
różowy sernik z kisielem 154

wiaderka) 5 jajek 100 g masła 3/4 szklanki cukru 80 g kisielu truskawkowego Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia, na dnie ułożyć biszkopty. Miękkie masło utrzeć z cukrem a następnie nadal ucierając dodawać żółtka i ser, na końcu kisiel. Białka ubić sztywno i delikatnie wmieszać do masy serowej. Wyłożyć ja na biszkopty i wstawić do piekarnika nagrzanego

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Powidła śliwkowe bez cukru, w 100% ze śliwek 156

barwy pod wpływem karmelizacji cukru. Powidła przekładamy do suchych i wyparzonych słoików gdy masa jest gęsta i baaaaardzo gorąca, żeby zawartość słoików dobrze się zapasteryzowała. Szczelnie zamykamy słoiki. Powidła śliwkowe tuż przed włożeniem do słoików Przechowywać w ciemnym miejscu, np. w dolnej szafce kuchennej. ------------- Podobne: Dżem truskawkowy Dżem z mirabelek i jabłek Konfitura z aronii, jabłek i pigwowców

Weekendy w domu i ogrodzie
sernik na zimno z truskawkami z nutą gorzkiej wódki żołądkowej... 152

łyżeczek, woda 150 ml, śmietana 30 % 200 ml, truskawki 1 kg, galaretka truskawkowa 2 opakowania tortownica 24 cm - herbatniki petit beaury rozłożyć na dnie blaszki i polać je wódką gorzką o temperaturze pokojowej śmietanę 30% , twaróg bezsmakowy z wiaderka, cukier puder mikserem utrzeć na jednolitą masę, żelatynę rozmieszać w gorącej wodzie, wystudzić i i w trakcie mieszania mikserem wlać żelatynę

W Mojej Kuchni Lubię
Ciasto grysikowe z truskawkami - ciasto bez pieczenia 169

ksylitolu Naturalnie Zdrowe , 1 szklanka kaszy manny, 200 g masła, truskawki, 1 galaretka truskawkowa. Przygotowanie: Mleko gotujemy z cukrem. Rozpuszczamy w nim masło. Następnie dodajmy kaszę mannę, cały czas mieszamy i gotujemy do zgęstnienia. Blaszkę 20x25 cm wykładamy papierem do pieczenia, układamy herbatniki i wylewamy gorącą masę z kaszy manny. W masę wtykamy truskawki. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Galaretkę rozpuszczamy

Aga w kuchni
Atak cukrzycy - tarta truskawkowa pod bezą 196

Atak cukrzycy ale także jakieś witaminy z truskawek. Przygotowanie składa się z trzech faz : Przygotowania ciasta kruchego , masy oraz bezy. Ciasto kruche robimy z masła, żółtek

Full Smaku
Pianka truskawkowa 153

Składniki na 4 porcje: 400 g jogurtu naturalnego kilka sztuk truskawek 1 galaretka truskawkowa starta czekolada do dekoracji Galaretkę rozpuścić w jednej szklance (250 ml) wrzącej wody i ostudzić. Jogurt ubić za pomocą miksera, a na sam koniec dodać ostudzoną (galaretka nie może stężeć!) galaretkę. Przygotowaną masę przelać do pucharków i umieścić w lodówce. Gdy masa lekko stężeje - na samym

Ugotować
Granita z truskawek i szampana 135

Tradycyjny włoski lodowy deser, którego przygotowanie polega na zamrożeniu musu truskawkowego wymieszanego z szampanem. W wersji dla dzieci alkohol można zastąpić wodą. Składniki: 500 g truskawek szklanka cukru pudru 2 szklanki szampana sok z połowy cytryny Truskawki zmiksować z cukrem pudrem na gładką masę.  Wymieszać z szampanem. Przelać do pojemnika do zamrażania i wstawić do zamrażalnika na godzinę

wyzwania kuchenne
Śmietankowy sernik na zimno z truskawkami 203

tortownicę 23 cm1/3 szklanki wody 2 łyżeczki cukru2 łyżeczki soku z cytrynyPRZYGOTOWANIEGalaretkę truskawkową przygotowujemy wg. przepisu na opakowaniu - rozpuszczając w 1/2 litra wody. Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodając oba cukry. W gorącym mleku rozpuszczamy żelatynę -gdy trochę przestygnie dodajemy 2 łyżki twarogu - mieszamy. Masę mieszamy z ubitą śmietaną i resztą twarogu - miksujemy.  Biszkopty ponczujemy

Moje Kuchenne Rewelacje
Różowy torcik 398

pudru; 2 czerwone galaretki (u mnie truskawkowe, każda po 75g). Dodatkowo: 125 g świeżych owoców (u mnie jeżyny). Sposób przygotowania: Herbatniki pokruszyć na bardzo drobne kawałeczki. Masło rozpuścić w rondelku (lub w mikrofalówce) i jeszcze ciepłe wlać do pokruszonych herbatników.  Do herbatników z masłem dodać kakao i dokładnie wymieszać. Tak przygotowaną masę herbatnikową wyłożyć spód trotownicy (o średnicy(...)przepisu: Jest to przepis na tortownicę o średnicy 26 cm. Można użyć galaretek o dowolnym smaku, przy czym aby uzyskać różowy torcik najlepiej, aby były to np. malinowa, wiśniowa, truskawkowa, arbuzowa. Do pianki, do środka, można dodać świeże owoce, przy czym wówczas należy użyć większej tortownicy. Można użyć dowolnych owoców do dekoracji ciasta, jak również oblać je po wierzchu czekoladą

Gospodyni Miejska
CIASTO Z KREMEM GRYSIKOWYM, TRUSKAWKAMI I GALARETKĄ (BEZ PIECZENIA) 5879

kilka łyżek więcej według uznania) 7 łyżeczek żelatyny + 1/4 szklanki wrzącej wody DODATKOWO: 300 g herbatników (użyłam Petitki) 200 g truskawek 2 galaretki truskawkowe 650 ml wrzątku WYKONANIE: MUS TRUSKAWKOWY : Truskawki (zamrożone) wrzuć do garnka, dolej 0,5 szklanki wody, cukier i zagotuj. Rozgnieć je widelcem lub rózgą kuchenną. Dodaj żelatynę rozpuszczoną we wrzątku, zamieszaj dokładnie. Odstaw mus do całkowitego(...)gładką masę. GALARETKA: Galaretki rozpuść w 650 ml wrzątku, odstaw do stężenia - galaretka ma być gęsta, ale nie całkowicie stężała. Truskawki pokrój na mniejsze kawałki. SKŁADANIE: Dno formy o wymiarach 25 x 25 cm wyłóż papierem do pieczenia.  Ułóż na nim pierwszą warstwę herbatników. Na to wyłóż połowę kremu grysikowego. Wyrównaj wierzch i wyłóż połowę musu truskawkowego, ponownie wyrównaj

Słodko-Słony Świat Ilony

Proponowane wyszukiwania