masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:77/134)

Tort Koliber w mojej wersji 163

zdejmij patelnię z ognia. Wymieszaj by karmel oblepił orzechy. Rozlej warstwę orzechowego karmelu na papier do pieczenia. Gdy zastygnie pokrusz go lub połam. Zajmij się ciastem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą do miski. Do drugiej miski dodaj cukier i jaja - zmiksuj wszystko do chwili aż masa będzie puszysta. Pod koniec nie przerywając mieszania wlewaj strużką olej. Widelcem

Gotuj Sam!
CIASTKA OWSIANE 100

szklanki cukru * 130 g masła * 3 dość solidne łyżki masła orzechowego(może być z kawałkami orzechów) * 2 jajka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masło rozpuścić, ostudzić. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać przestudzone masło, dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładać niewielkie porcje masy formując okrągłe ciastka, lekko je spłaszczając. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Zrób to smacznie
Batoniki z amarantusa – bez pieczenia 243

użyć. Ja zrobiłem wersję średnio słodką i taką też polecam. Jeśli jesteś łasuchem to po prostu dodaj więcej syropu. Syrop ryżowy ma specyficzny, lekko orzechowy smak. Świetnie pasuje do amarantusa i masła orzechowego, a w dodatku nie jest taki drogi. Ogromnym plusem tych batoników jest prostota wykonania. W dzisiejszych czasach każdy jest zabiegany i nie ma czasu nawet zrobić zakupów(...)więcej? I jak tu teraz o wymówkę? Składniki: Amarantus ekspandowany – 50g Masło orzechowe – 100g ( przepis na masło orzechowe ) Syrop ryżowy – 100g (może być też syrop klonowy czy co tam chcesz) *Sól – szczypta (tylko jeśli masło orzechowe nie było solone) Wykonanie: Połącz masło orzechowe z syropem ryżowym. Można na chwilę dać do mikrofalówki/piekarnika lub do kąpieli

Blendman
Fasola adzuki 190

Firma: Bio Planet Sp. z o.o. Cena: ok. 8 zł. Masa netto: 400 g.  Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą). Fasola adzuki jest bardzo popularna w Azji. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Ma delikatny słodko-orzechowy smak. Dobrze smakuje w połączeniu z ryżem i innymi zbożami. Również doskonała

Qlinarnie i Qlinarnie
Batony z orzechami 138

nasiona. 2. Podgrzewamy miód. 3. Łączymy miód z mieszanką. 4. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Całość przykrywamy również papierem do pieczenia i przyciskamy deską. 6. Batony chłodzimy w lodówce ok. 1 h. 7. Kroimy batony w ulubione kształty (przechowujemy najlepiej w lodówce). Batony orzechowe są bogate w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo, - wapń

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sernik po kapitańsku 171

znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto jest wilgotne i mocno orzechowe. Jeszcze większej słodkości nadaje polewa kajmakowa. 1 kg twarogu sernikowego 300 g cukru pudru 100 g masła 7 jajek 100 g orzechów włoskich 30 g świeżych drożdży 25 ml mleka Kilka kropel olejku waniliowego 4 łyżki masy kajmakowej Orzechy do dekoracji Czekoladowe kulki do dekoracji Przed przygotowaniem sernika

VioletoweKucharzenie
Ciasto "Zośka" 669

tężeć, potem dodajemy do galaretki wiśnie i lekko mieszamy. Masa śmietanowa: śmietana śnieżka 1/2 szklanki mleka 1 galaretka cytrynowa Wyk: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą galaretkę. Przekładamy: Na spód dajemy placek orzechowy placek orzechowy smarujemy powidłami śliwkowymi  na powidła wykładamy galaretkę

Kuchnia u Bietki
Puszysty omlet z owocami sezonowymi 237

wolnych obrotach i dodajemy żółtka. Po połączeniu wszystkich składników, masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, ja używam oleju kokosowego. Smażymy z obydwu stron po 1 - 2 minuty. Podajemy z ulubionymi świeżymi owocami oczywiście najlepiej sezonowymi.  Możecie dodać również inne składniki, np. sok owocowy, masło orzechowe, krem czekoladowy, dżem, bitą śmietanę, jogurt...i wiele wiele innych :) Smacznego

Taste Of My Day
.1027. banan dla ochłody 143

lody bananowo- karobowe na bazie tofu podane z masłem orzechowym~ PRZEPIS /1 porcja/ ~2 duże, dojrzałe banany - ok. 250g po obraniu ~100g BIO tofu naturalnego Polsoja ~łyżeczka karobu Banany kroimy w kostkę i mrozimy (przez noc lub min. 3h). Następnie banany i tofu miksujemy na gładką masę, dodajemy karob i niedbale mieszamy lody, tak aby powstał efekt "marmurka". Podajemy

breakfast of dreams
Sery z francuskich Alp 202

miąższ koloru żółtego. Smak i zapach sera zależą od pory roku, w której jest produkowany. Latem ser jest żółty, bardziej aromatyczny w smaku. Zimą ma barwę kości słoniowej i orzechowy smak. Charakterystyczne są niewielkie oczka, powstające w trakcie dłuższego leżakowania.   Sposób produkcji Prawdziwy ser comté powstaje wyłącznie z mleka niepasteryzowanego, jego wytwarzanie należy rozpoczynać najpóźniej w ciągu 24 godzin(...)oraz zupy cebulowej. Gruyère jest powszechnie uznawany za jeden z najlepszych serów do topienia, grillowania i gotowania. Proponowane wina Powiązany z aromatycznymi owocowymi winami czerwonymi, przy których wydobywa swój orzechowy smak tj. Sangiovese, australijskie Shiraz i kalifornijskie Zinfandel.   Ser Reblochon www.cheese.com Reblochon ma giętką, kremową konsystencję. Ser o proporcjonalnie dobranych składnikach o cienkiej, pomarańczowo-żółtej, aż po różowy, zwartej

gutfut
Orzechowiec przekładany kremem budyniowym 644

jesieni rozsmakowałam się w orzechach i powstał kolejny wypiek. Była już kora orzechowa i ciasto marchewkowe z orzechami teraz kolej na orzechowca. orzechowy biszkopt: 8 białek 5 żółtek 3/4 szkl. cukru 200 g mielonych orzechów włoskich 5 łyżek mąki tortowej 1 łyżka proszku do pieczenia krem: 500 ml mleka 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)masła  1 łyżka ekstraktu z wanilii  ponadto: 50 g grubo posiekanych orzechów włoskich     Białka ubić z cukrem  na sztywną pianę,miksując dodawać żółtka. Do masy jajecznej wsypać orzechy,mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i gotowe ciasto przelać na blaszkę 25/35 cm wyłożoną papierem do pieczenia.  Piec 35 minut w temperaturze

Kolorowa kuchnia Elki
Domowe masło orzechowe 484

naprawdę jem. Często spotykam się z pytaniami typu "Czy Ty dodajesz do tego MASŁO?" albo "To naprawdę są same orzechy?", które wydają mi się dość zabawne. NIE, masło orzechowe nie ma nic wspólnego ze zwykłym masłem i TAK, to są same orzechy. Jak zrobić domowe masło? Do jego przygotowania potrzebujemy oczywiście orzeszków. Polecam fistaszki prażone, w łupinach. Możemy znaleźć takie(...)się w pyszną masę, do której możemy dodać np. cynamon, imbir, odrobinę soli lub cukru- zależnie od upodobań. Możemy też dorzucić pokrojone fistaszki jeśli wolimy wersję "crunchy". Gotowe masło przekładamy do słoiczka i szczelnie zakręcamy. Przechowujemy w lodówce. Z czasem może dojść do oddzielenia się tłuszczu- to naturalne zjawisko i wtedy wystarczy przemieszać całość. Masło orzechowe możemy również zrobić

peanutbuttermonster
Kasza gryczana gotowanie 43

uwzględnić w swojej diecie. Kasza gryczana to ziarno o charakterystycznym, orzechowym smaku. Jest bogata w białko, błonnik, minerały takie jak magnez, żelazo, mangan i fosfor, oraz witaminy z grupy B. Dzięki tym składnikom, kasza gryczana wspomaga układ odpornościowy, korzystnie wpływa na pracę serca oraz pomaga w utrzymaniu prawidłowej masy ciała. W kolejnym rozdziale omówimy dokładnie, jak gotować kaszę gryczaną

Podstawy Gotowania
Ciasto krówka bez pieczenia 128

intensywnie mieszamy, dopóki masa się nie zagotuje i nie zgęstnieje. Masę budyniową odstawiamy do ostygnięcia . Aby zapobiec powstawaniu kożucha powierzchnię budyniu możemy wyłożyć folią spożywczą. W międzyczasie masło ucieramy wraz ze szczyptą soli . Następnie do masła dodajemy małymi porcjami masę budyniową i całość miksujemy na niskich obrotach do momentu połączenia składników. Uważajcie na mikser, gęsta masa lubi się “wspinać(...)kolei na mniejszej blaszce wyjdzie wyższe. Następnie na warstwę herbatników wykładamy połową masy kajmakowej (masę można lekko podgrzać aby łatwiej się ją wykładało). Jak ją przygotować przeczytacie tutaj . Układamy kolejną warstwę herbatników , a następnie wykładamy całą masę budyniową . Później wykładamy ostatnią warstwę herbatników oraz resztę masy kajmakowej na górę. Całość posypujemy orzechami . Ciasto przechowujemy w lodówce . Podane krótko po przygotowaniu

WegePrzepis
Wysokobiałkowe ciasteczka z mąki kokosowej 203

ciasteczek: 70g mąki kokosowej  30g kremu kokosowego lub masła orzechowego 60g odżywki białkowej waniliowej lub kokosowej 30g wiórek kokosowych 30g oleju kokosowego Nadzienie: 165g mleczka kokosowego lub light 30g wiórek kokosowych 40g mąki kokosowej Przygotowanie: Olej kokosowy roztopic w rondelku, przelać do reszty składników. Dolać wody do masy i ugniatać ręką tak aby ciasto było delikatnie lepkie. Robimy kuleczki

Czarnawisienka
Sernik M&Ms z białą czekoladą 187

małych kuleczek i do tego białej czekolady . Smakuje obłędnie i jest prosty w przygotowaniu. Składniki ; Spód ciasteczko-wy ; 150 g herbatników maślanych  50 g margaryny lub masła  Masa serowa:  1kg sera trzykrotnie zmielonego  paczka M&Ms lub drażetek czekoladowych (najlepiej 150 g)' 1 całe jajko 2 żółtka 150 ml śmietanki 30 % 2 tabliczki białej czekolady(...)kąpieli wodnej . W tym czasie miksujemy składniki tylko do momentu połączenia  nie za długo żeby nie napowietrzyć masy serowej . Pod koniec dodajemy roztopioną czekoladę delikatnie szpatułką mieszamy z masą serową . Wyciągamy nasz ciasteczko wy spód wylewamy na niego masę serową . Wkładamy do piekarnika (piekłam w kąpieli wodnej - nalewam do żaroodpornej miski wodę i kładę na spód piekarnika , piętro wyżej

Wypieki Uli
Pieczarki o smaku Cappucino orzechowym . 124

mogłam wytrzymać i też je upiekłam :) przepisu użyczyła mi  Danusia . Nie była bym sobą gdyby coś troszkę nie pozmieniała , a więc dodałam ekstrakt z wanilii i kawę Cappucino orzechowe . Całkiem zmieniło smak i nie były takie mdłe . ciasteczka są baaardzo kruche takie do herbatki :) Chętnych zapraszam do wypróbowania :) Ciasteczka podałam na New Hollis Gold Bogucice . Składniki(...)szklanka cukru pudru 2 płaskie łyżki   cappucino orzechowego  150 g masła   1 jajko kakao gorzkie butelka lub przyrząd do wycinania otworów w muffinkach Wykonanie : Masło ucieramy mikserem z przesianym cukrem pudrem. Do utartego masła wbijamy całe jajko, dodajemy esencję waniliową . Ucieramy do połączenia składników, aż masa będzie gładka. Przesiewamy mąkę ziemniaczaną , zmielone migdały  mąkę

Sama słodycz i szczypta chili
Migdały i brzoskwinie. Ciasto. 145

posypania wykonanie: Masło rozpuszczamy w rondelku od chwili aż nabierze orzechowego aromatu. Odstawiamy do wystygnięcia. W tym czasie ubijamy mikserem białka z cukrem. Gdy będą już gładkie i lśniące dodajemy do nich mąkę pszenną i migdałową oraz uprażone na suchej patelni migdały. Mieszamy. Na końcu dodajemy wystudzone masło. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem

Przysmaki Karolki
Domowe tahini 154

nasiona staną się lśniące, a cała kuchnia wypełni się orzechowym aromatem. Uważaj jednak, aby ich nie przypalić – wówczas stanie się gorzki. Przespyp do blendera i poczekaj chwilę, aż nieco przestygnie. Zamknij pokrywę i zacznij miksować jednocześnie powoli dolewając 4 łyżki oleju sezamowego. Miksuj do momentu uzyskania jednolitej masy. Przełóż do słoika. Tahini możesz przechowywać kilkanaście dni w lodówce

Roślinna - blog wegański
Brazylijskie bułeczki 154

takie bułeczki znaleziony tutaj...bułeczki upieczone z okazji akcji orzechowej i w wspólnego gotowania z Formułą z okazji GP Brazylii, które organizuje Daria. Na ciasto: 2 szkl.mąki 1/2 szkl. mleka kulka drożdży wielkości dorodnego orzecha laskowego 30 g masła jajko 3 łyżki cukru szczypta soli Na masę: 3/4 szkl. wiórków kokosowych 1/3 szkl.mielonych migdałów [orzechów] 1/3 szkl. cukru

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania