masa orzechowa - 2000 przepisów (strona:76/134)

Wegańskie ciasteczka jaglane bez cukru 140

wymagają użycia miksera i nie trzeba ich wykrawać foremką. Ja podzieliłam masę na pół i do jednej części dodałam łyżeczkę karobu. Bez jajek i dodatkowej mąki, bez cukru. Chyba ideał? ;) Wegańskie ciasteczka jaglane bez cukru 120g płatków jaglanych 20g wiórek kokosowych 1 czubata łyżka domowego masła orzechowego 4 łyżki ksylitolu ok.100ml wody pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki sody

FitKot
Proste ciasto jabłkowo-orzechowe 452

wsypać do miski z jabłkami. Dodać jaja. Wszystko dokładnie wymieszać łyżką. Masę przełożyć na blachę. Piec ok. 35 minut. Ostudzić na kratce. Posypać cukrem pudrem. Dla tych, którzy preferują ciasta proste, szybkie i bez użycia miksera polecam także Ciasto bananowe .     The post Proste ciasto jabłkowo-orzechowe appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne

Moja Delicja
Omlet idealny na lekkie śniadanie. 268

kroplą oleju wlewamy masę i smażymy omleta z obu stron. (masy powinno wystarczeć na dwa omlety).2. Miód mieszamy z twarogiem i olejkiem. Wykładamy na omleta i posypujemy orzechami. Przykrywamy drugim omletem i wykładamy pozostały twaróg i znowu posypujemy orzechami. Ja posiadałem jeszcze jakiś syrop orzechowy i polałem odrobinę. Śniadanko gotowe :) A tu ode mnie

Gotuj Z Muzyką
HUMMUS DYNIOWY- REWELACJA 176

bardzo sceptycznie do dodatku dyni do hummusu, to efektem końcowym byli bardzo pozytywnie zaskoczeni.Dla mnie jest to smak bajeczny, proponuję dodać olej z pestek dyni, który nadaje całości lekko orzechowy posmak- pycha, pycha, pycha! Idealny zarówno do kanapek jak i użyty jako dip do surowych warzyw. Tak zajadaliśmy go świeżo po przygotowaniu (był jeszcze letni...)- dosłownie rozkosz dla podniebienia. Uwielbiam(...)tego ręczny blender). Do dobrze zmiksowanej masy dodajemy puree z dyni, miksujemy. Następnie dolewamy stopniowo wodę i cały czas miksujemy. Ja dałam ponad pół szklanki lekko gazowanej wody (jest wtedy bardziej puszyste). Doprawić do smaku solą, ewentualnie papryką lub chili (wyostrzy smak). Podawać z dobrą oliwą (polecam z pestek dyni, nadaje super orzechowy posmak), posypane wędzoną papryką. Idealne jako dodatek

Smaczne Zdrowe
Pyszne batoniki z masła orzechowego i ryżu preparowanego 158

dzisiaj w Nowym Roku zaprosić na pyszne i proste batoniki z masłem orzechowym. Robią się błyskawicznie i są bardzo podzielne. Spróbujcie :)     Składniki ( około 20 batoników): 60g ryżu preparowanego kilka kropli ekstraktu waniliowego (dla zapachu) 70g oleju kokosowego 180g masła orzechowego 70g miodu Przygotowanie: Miód, masło orzechowe i olej kokosowy rozpuszczamy na małym ogniu w garnuszku. Kiedy wszystkie składniki(...)się rozpuszczą, dodajemy ekstrakt waniliowy. Do miski wsypujemy ryż preparowany i wlewamy do niego rozpuszczone składniki. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy masę z ryżem preparowanym. Wyrównujemy łyżką i wkładamy całość do lodówki na około godzinę przed krojeniem. Smacznego

ChilliJemy
Malinowy sernik na zimno z orzechowym spodem 243

Sezon na maliny w pełni, dlatego też zachęcam do przygotowania malinowego sernika na zimno z orzechowo-daktylowym spodem :) Poniższe ciasto jest proste do przygotowania i bardzo lekkie w smaku. Idealne dla osób, które nie mogą jeść ciast z ciężkimi kremami. Oczywiście orzechowy spód możecie zastąpić herbatnikami bądź biszkoptami.  Składniki na małą tortownicę* 0,5 kg twarogu sernikowego trzykrotnie(...)Ponownie wszystko ze sobą wymieszać. W międzyczasie zabrać się za przygotowanie orzechowo-daktylowego spodu. Orzechy i daktyle zmielić, np. w młynku do kawy. Za pomocą dłoni składniki wymieszać ze sobą. Następnie przełożyć je na papier do pieczenia i za pomocą wałka, cienko rozwałkować. Na przygotowany spód wylać masę sernikową. Ciasto wstawić do lodówki. Gdy masa stężeje, to na wierzch

Ugotować
#27 Daktella. "Długa przerwa to była" ~Yoda 161

czasie zblendować daktyle z mlekiem i szczyptą soli na gładką masę, stopniowo dodając kakao (warto sprawdzać od czasu do czasu czy ilość kakao jest już wystarczająca). Do kremu można dodać orzechy laskowe, co by nasz krem był bardziej nutellowy, jednak u nas obdarowana osoba nie lubi orzechowych kremów - a i tak było pyszne! :) Z podanej ilości wyszło 3/4 sporego (chyba

Kuchnia w szuwarach
Orzechowe muffinki z kruszonką 130

Orzechowe muffinki z kruszonką. Pyszne muffinki o smaku orzechowym z dodatkiem kakao, posypane kruszonką. Wiadomo, koniec pracowitego tygodnia, więc orzechowe muffinki na osłodę. Upiekłam je dla mojej gromady w pracy. Muffinki wszystkim smakowały. Upiekłam je w mini wersji, z podwójnej porcji. Idealne na dwa gryzy! Orzechowe muffinki Składniki: 10 muffinek 100 g masła, roztopionego 2 duże jajka 150 brązowego cukru(...)160ºC na termoobieg (180ºC bez termoobiegu lub w zależności od mocy piekarnika). W misce zmiksuj jajka z masłem, cukrem i waniliową esencją. Wymieszaj suche składniki i dodaj do masy jajeczno maślanej. Wymieszaj. Przygotuj 10 małych papierowych papilotek. Dodatkowo umieściłam je w muffinkowej formie. Napełnij foremki ciastem. Wymieszaj składniki na kruszonkę palcami, tak aby się utworzyły małe okruszki. Posyp wierzch muffinek

codojedzenia
Leniwie leniwe na śniadanie 133

350gram 2jajka klasy m szczypta soli porządna szczypta cukru szklanka (ta po małej nutelli) mix otrąb,mąki pszennej pełnoziarnistej i mąki żytniej pełnoziarnistej cynamon,duużo cynamonu Dodatkowo łycha masła orzechowego łyżeczka miodu rządek gorzkiej czekolady  Ilość zabrudzonych naczyń : DUŻA  Co gdzie i jak ogólnie postępować by uzyskać leniwe: 1. Do średniej wielkości miski wrzucić jaja, sól i cukier.Rozbe(...)masy twarogowej odpowiedni kształt leniwych czyli: wyciągnąć część ciasta uformować z niego podłużny wałeczek nożem do smarowania masła kroić odpowiednio szerokie kluski 8. Wrzucać kluchy na osolony wrzątek i gotować 5-8 minut (GÓRA 8 minut i nie nie ma,że rozmowa wciąga bo potem trzeba jeść rozgotowane...) 9.Idealnie smakują polane miodem,z gorzką czekoladą i masłem orzechowym(pisze

Fiolka w kuchni
Wspólne pieczenie: sernik czekoladowy 194

nakładania masy nic się nie rozjechało.Pierwszą warstwę najłatwiej nałożyć za pomocą rękawa cukierniczego - z dużą okrągła końcówką, lub po prostu woreczkiem z odciętym rogiem. Dzięki temu uda się masę wcisnąć do samego końca. Ważne jest, żeby pierwsza warstwa dobrze zastygła - inaczej ciężar pozostałych spłaszczy czubek. Następne warstwy trzeba dobrze rozprowadzić - mi się to nie do końca udało, co widać(...)serniczków trzeba przymknąć oczy, zapomnieć o całym świecie i po prostu delektować się tym smakiem. Biała warstwa, najsłodsza, z białą czekoladą, C. się nią zachwycił. Mleczna, lekko alkoholowa, trochę orzechowa, mi smakowała najbardziej. Ostatnia, nieco bardziej wytrawna, cudownie balansuje słodycz dwóch pierwszych. Wszystkie bardzo delikatne, leciutkie, rozpływają się na języku... Najlepiej smakują, kiedy na łyżeczce zbierze się wszystkie trzy

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Koliber w mojej wersji 163

zdejmij patelnię z ognia. Wymieszaj by karmel oblepił orzechy. Rozlej warstwę orzechowego karmelu na papier do pieczenia. Gdy zastygnie pokrusz go lub połam. Zajmij się ciastem. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia i sodą do miski. Do drugiej miski dodaj cukier i jaja - zmiksuj wszystko do chwili aż masa będzie puszysta. Pod koniec nie przerywając mieszania wlewaj strużką olej. Widelcem

Gotuj Sam!
CIASTKA OWSIANE 100

szklanki cukru * 130 g masła * 3 dość solidne łyżki masła orzechowego(może być z kawałkami orzechów) * 2 jajka * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: Masło rozpuścić, ostudzić. Pozostałe składniki umieścić w misce, dodać przestudzone masło, dokładnie wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia łyżką nakładać niewielkie porcje masy formując okrągłe ciastka, lekko je spłaszczając. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Zrób to smacznie
Batoniki z amarantusa – bez pieczenia 243

użyć. Ja zrobiłem wersję średnio słodką i taką też polecam. Jeśli jesteś łasuchem to po prostu dodaj więcej syropu. Syrop ryżowy ma specyficzny, lekko orzechowy smak. Świetnie pasuje do amarantusa i masła orzechowego, a w dodatku nie jest taki drogi. Ogromnym plusem tych batoników jest prostota wykonania. W dzisiejszych czasach każdy jest zabiegany i nie ma czasu nawet zrobić zakupów(...)więcej? I jak tu teraz o wymówkę? Składniki: Amarantus ekspandowany – 50g Masło orzechowe – 100g ( przepis na masło orzechowe ) Syrop ryżowy – 100g (może być też syrop klonowy czy co tam chcesz) *Sól – szczypta (tylko jeśli masło orzechowe nie było solone) Wykonanie: Połącz masło orzechowe z syropem ryżowym. Można na chwilę dać do mikrofalówki/piekarnika lub do kąpieli

Blendman
Fasola adzuki 190

Firma: Bio Planet Sp. z o.o. Cena: ok. 8 zł. Masa netto: 400 g.  Produkt może zawierać alergeny: gluten, orzeszki ziemne i inne orzechy, sezam, soję oraz mleko (łącznie z laktozą). Fasola adzuki jest bardzo popularna w Azji. Jest doskonałym źródłem białka roślinnego. Ma delikatny słodko-orzechowy smak. Dobrze smakuje w połączeniu z ryżem i innymi zbożami. Również doskonała

Qlinarnie i Qlinarnie
Batony z orzechami 138

nasiona. 2. Podgrzewamy miód. 3. Łączymy miód z mieszanką. 4. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. 5. Całość przykrywamy również papierem do pieczenia i przyciskamy deską. 6. Batony chłodzimy w lodówce ok. 1 h. 7. Kroimy batony w ulubione kształty (przechowujemy najlepiej w lodówce). Batony orzechowe są bogate w: - wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które działają przeciwkrzepliwie i przeciwnowotworowo, - wapń

Zdrowe odżywianie w pięciu smakach
Sernik po kapitańsku 171

znalazłam w starym zeszycie mojej mamy. Ciasto jest wilgotne i mocno orzechowe. Jeszcze większej słodkości nadaje polewa kajmakowa. 1 kg twarogu sernikowego 300 g cukru pudru 100 g masła 7 jajek 100 g orzechów włoskich 30 g świeżych drożdży 25 ml mleka Kilka kropel olejku waniliowego 4 łyżki masy kajmakowej Orzechy do dekoracji Czekoladowe kulki do dekoracji Przed przygotowaniem sernika

VioletoweKucharzenie
Ciasto "Zośka" 669

tężeć, potem dodajemy do galaretki wiśnie i lekko mieszamy. Masa śmietanowa: śmietana śnieżka 1/2 szklanki mleka 1 galaretka cytrynowa Wyk: galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 1 szklance wody i odstawiamy do stężenia, śmietanę śnieżkę ubijamy w zimnym mleku i dodajemy tężejącą galaretkę. Przekładamy: Na spód dajemy placek orzechowy placek orzechowy smarujemy powidłami śliwkowymi  na powidła wykładamy galaretkę

Kuchnia u Bietki
Puszysty omlet z owocami sezonowymi 237

wolnych obrotach i dodajemy żółtka. Po połączeniu wszystkich składników, masę wylewamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną tłuszczu, ja używam oleju kokosowego. Smażymy z obydwu stron po 1 - 2 minuty. Podajemy z ulubionymi świeżymi owocami oczywiście najlepiej sezonowymi.  Możecie dodać również inne składniki, np. sok owocowy, masło orzechowe, krem czekoladowy, dżem, bitą śmietanę, jogurt...i wiele wiele innych :) Smacznego

Taste Of My Day
.1027. banan dla ochłody 143

lody bananowo- karobowe na bazie tofu podane z masłem orzechowym~ PRZEPIS /1 porcja/ ~2 duże, dojrzałe banany - ok. 250g po obraniu ~100g BIO tofu naturalnego Polsoja ~łyżeczka karobu Banany kroimy w kostkę i mrozimy (przez noc lub min. 3h). Następnie banany i tofu miksujemy na gładką masę, dodajemy karob i niedbale mieszamy lody, tak aby powstał efekt "marmurka". Podajemy

breakfast of dreams

Proponowane wyszukiwania