dosłowne uszy trzęsą, najlepiej łyżeczką i to prosto ze słoika... :-) Odkąd odkryłam pastę z orzechów laskowych bez dodatków, skradła ona moje serce, samemu nie uzyskamy idealnej gładkości takiej masy (kiedyś sama prażyłam orzechy i miksowałam je, smakowo były super, ale konsystencja pozostawiała wiele do życzenia, no chyba, że dysponujemy blenderem wysokoobrotowym, ja takowego niestety nie posiadam). Taka domowa nutella jest(...)kwiatu kokosa lub syropu z agawy (u mnie 120g) lub trochę mniej płynnego miodu o neutralnym smaku - 2 łyżki dobrego kakao - 8-10 łyżek mleka roślinnego (może być orzechowe, migdałowe, ryżowe, itp.) - ziarenka z 1/3 laski wanilii - 2 łyżki oleju z orzechów laskowych (lub dowolnego innego) Awokado umyć, przekroić na pół, wydrążyć łyżką miąższ i umieścić w misce, dodać kakao
Smaczne ZdroweKokosowe kuleczki jaglane to pomysł na nieco zdrowsze a'la rafaello. Wbrew pozorom kasza jaglana nie jest tutaj mocno wyczuwalna. Kuleczki w smaku są lekko słodkie, a cała masa jest bardzo delikatna. Jeżeli macie ochotę na bardziej tradycyjne rafaello to zachęcam do przygotowania kuleczek z TEGO przepisu. Kokosowe kuleczki jaglane najlepiej przygotować dzień przed podaniem, ponieważ muszą być mocno(...)malibu 1 łyżka oleju kokosowego 100 g kaszy jaglanej (około 1/2 szklanki) 1 szklanka wody szczypta soli Kaszę jaglaną wsypać na suchą patelnię. Prażyć do momentu, aż poczujemy lekko orzechowy zapach. Uprażoną kaszę wsypać na sitko i przelać wrzątkiem. Następnie wsypać ją do garnka. Zalać 1 szklanką wody i lekko posolić. Gotować pod przykryciem na średnim ogniu. Gdy cała woda
Ugotowaćmojprzepisna.pl | Placek orzechowo-jeżynowy (bez mleka) Tak to jest jak się zaczyna pieczenie ciasta z przeświadczeniem, że wszystkie składniki są, a jak już mąką przesiana, owoce umyte, okazuje się, że jednak nie wszystko jest. Tak było i w tym przypadku, miało być kokosowo-malinowe a wyszło orzechowo-jeżynowe :-). Ciasto jest bardzo fajne, smaczne, proste i niekłopotliwe. Myślę(...)żółtek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 100-180 gr cukru (u nas 100 gr, ale następnym razem dam 50 gr, ponieważ pianka orzechowa jest dość słodka) Składniki na warstwę orzechowo-owocową: 6 białek z dużych jaj (rozmiar L) w temperaturze pokojowej 200 gr cukru 2 budynie waniliowe (bez cukru po 40 gr każdy
moj przepis napodania: * sos czekoladowy bez cukru: łyżka kremu kakaowo-orzechowego ze stewią + 4 łyżki mleka * musli orkiszowo-żurawinowe * herbata Gyokuro Przygotowanie: Żółtko utrzeć ze stewią, w drugim naczyniu białka ubić na sztywną pianę z odrobiną soli. Resztę połączyć, następnie dodać utarte żółtko, na końcu ubitą pianę. Powstałą masę przelać do natłuszczonych foremek i piec około 4 minut
Poranek na słodkoDzisiaj zapraszamy na pyszny tort kokosowo - orzechowy, z przepysznym biszkoptem czekoladowym z tego przepisu. Z dodatkiem kokosa i siekanych orzechów włoskich. Jest pyszny, mięciutki, na pewno przypadnie każdemu do gustu. Jedyną wadą tego tortu jest to, że tak szybko się kończy! :) Biszkopt czekoladowy (przepis tutaj ) Masa kokosowa: 3 szklanki mleka 250 g. wiórek kokosowych 3/4 szklanki
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieczekolady Składniki na polewę (wg własnego pomysłu): 3 łyżki masła orzechowego kilka łyżek ulubionego mleka ½ tabliczki gorzkiej czekolady, połamanej na mniejsze kawałki W jednej misce wymieszaj mąkę z sodą, proszkiem do pieczenia, kakao i solą. W drugiej zmiksuj jajka z olejem, kawą i cukrem. Wsyp 2/3 suchej mieszanki do masy jajeczno-kawowej i wymieszaj, ale niezbyt dokładnie (ważne). Do pozostałej
Qlinarnie i QlinarnieNajlepszy mazurek! Genialny, kruchy orzechowy spód i mleczna czekolada! Czego chcieć więcej ;) Inspiracja : Kwestia Smaku Składniki: spód: 170 g maki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych ( kupiłam całe orzechy i zmieliłam drobno blenderem ) 3,5 łyżki cukru 150 g zimnego masła jajko masa: 3 tabliczki mlecznej czekolady z orzechami 80 ml śmietanki 30 % dodatkowo 3 łyżki zrumienionych
Atlas Smakówoliwy i rozsmarowujemy je za pomocą silikonowego pędzelka. Nakładamy masę na patelnie pamiętając, że 1 łyżka = 1 pancake i smażymy przez 2-3 minuty z każdej strony na małym ogniu. W następnych kolejkach nie używamy już oliwy. Nam smakowały bez dodatków, ale śmiało można dodać na wierzch masło orzechowe, bądź cukier puder. Smacznego
Be Fit Be Stronglaskowych 2 łyżeczki stewii Przygotowanie: Płatki owsiane i masło orzechowe zalewamy gorącą wodą lekko ponad poziom płatków i odstawiamy do wchłonięcia wody. Wbijamy białka oraz dodajemy stewię i odżywkę białkową. Mieszamy. Dodajemy orzechy. Przekładamy do sylikonowej formy na keks. Pieczemy ok. 15-20 min w 180 stopniach. Upieczoną masę przekładamy na deskę i kroimy na 9 paseczków
Czarnawisienkapieczenia rysuję okrąg o średnicy 23 cm. Łyżką rozsmarowuję masę na wyrysowanym polu. Wstawiam do nagrzanego pieca, piekę ok. 50-55 minut. Jeśli beza zacznie delikatnie brązowieć, zmniejszyć temperaturę i przykryć bezę folią aluminiową. Studzę chwile w piekarniku, następnie na kratce do całkowitego wychłodzenia. krem: 500 ml mleka orzechowego domowej roboty 2 łyżki skrobi ziemniaczanej/kukurydzianej 1/2 szklanki cukru kilka kropel
W kuchni Karmel-itkijagodowo - borówkowy bez cukru, domowje roboty oraz masło orzechowe crunchy Przygotowanie: Płatki zalej wrzącą wodą i odstaw na 10-15 minut do napęcznienia. Jabłko obierz i pokrój w kostkę. Upraż w garnku z niewielką ilością wody. Namoczone płatki wymieszaj z pozostałymi składnikami. Na patelni rozgrzej olej, wlej masę owsianą, zmniejsz ogień, na wierzchu ułóż prażone jabłka, przykryj
Zdrowie na języku :Pkaszy jaglanej- waga przed ugotowaniem 40g mielonych migdałów 50g masła orzechowego Myprotein 2 małe jajka 30g żurawiny suszonej 30g miodu cynamon PRZYGOTOWANIE: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu i wystudzić Do kaszy dodać jajka, migdały, masło, miód i dokładnie wymieszać lub zmiksować Dodać żurawinę i cynamon i ponownie wymieszać Masę wykładać łyżką na blachę z papierem do pieczenia i formować
peanutbuttermonsterwłaściwie banalne ciasto, a daje tyle przyjemności :) Częstujcie się! Zapraszam na jesienne ciasto orzechowe."Składniki:5 jajłyżka ekstraktu waniliowego łyżka ekstraktu goździkowegołyżka ekstraktu cynamonowego200 g cukru60 g orzechów laskowych250 g mąkiłyżka mąki ziemniaczanejłyżeczka proszku do pieczeniaSposób przygotowania:Jajka ubijamy razem z cukrem na puszystą masę, następnie dolewamy ekstrakty i lekko mieszamy.W oddzielnej misce łączymy ze sobą mąkę ziemniaczaną
Słodkie Przyjemności