szklanki letniej przegotowanej wody 4-5 łyżeczek cukru sok z cytryny 5 łyżek rumu DODATKOWO: kilka łyżek powideł śliwkowych rurki waflowe bez nadzienia połówki orzechów włoskich beziki orzechowe ("Brzydkie a dobre") rodzynki w czekoladzie WYKONANIE: BISZKOPT: Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, łatwiej go wówczas pokroić. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boków niczym nie smarować(...)puszystą masę. Dodać orzechy, czekoladę i rum, dokładnie wymieszać. SKŁADANIE: Dolny blat nasączyć ok. 1/3 ponczu, posmarować najpierw cienką warstwą powideł, a następnie 1/4 kremu, przykryć drugim blatem i postąpić z nim tak samo jak z pierwszym. Przykryć trzecim blatem, nasączyć go ponczem. Wierzch i boki posmarować pozostałym kremem. Boki obłożyć przełamanymi na pół rurkami waflowymi, wierzch obłożyć orzechowymi bezikami
Kuchenne zapiski Edytyzalewamy wodą na wysokość 0.5 cm ponad poziom ziaren. Blendujemy do uzyskania gładkiej masy. Smażymy na suchej patelni lub z odrobiną oleju kokosowego. W wersji wytrawnej smarujemy naleśniki awokado, nakładamy cebulę, pomidora, polewamy odrobiną oleju lnianego i przyprawiamy. W wersji słodkiej smarujemy masłem orzechowym i nakładamy porzeczki. Mniammmmmm
Jeść, by żyć w zdrowiuKilka, które zostały schowałam do lodówki, będą jeszcze na jutro ;-) SKŁADNIKI 2 szklanki płatków owsianych 1 szklanka amarantusa ekspandowanego 2/3 szklanki łuskanych ziaren słonecznika 2 jajka 3 łyżki masła orzechowego 50 g masła 4 łyżki drobno posiekanych lub zmielonych orzechów włoskich (ja zamiennie dałam wiórki kokosowe) 1/2 szklanki mleka 1/2 szklanki brązowego cukru 1 łyżeczka cynamonu Dodatkowo (ja nie dawałam(...)prażymy, następnie odstawiamy by przestygły. Masło, mleko i cukier zagotowujemy, a następnie dodajemy masło orzechowe, cynamon i dokładnie mieszamy. Do miski wsypujemy płatki, amarantus, słonecznik, orzechy (u mnie wiórki), dolewamy mokre składniki i mieszamy razem. Na koniec dodajemy roztrzepane jajka i jeszcze raz mieszamy. Masę wykładamy na blachę wyłożoną papierem (moja 22 x 23 cm) i dokładnie wyklejamy nią
Czary - gary w kuchnimasła orzechowego ! Na pewno od masła jakiego użyjemy będzie zależała konsystencja ciasteczek. Dla kogo: dla unikających mąki pszennej dla fanów masła orzechowego dla kochających ciasteczka Składniki: szklanka masła orzechowego - może być z kawałkami orzechów lub bez 1/3 szklanki cukru - najlepiej brązowego 1 jajko pół łyżeczki sody oczyszczonej Wykonanie tradycyjne: Wszystkie składniki włożyć do miski i zmiksować na jednolitą masę
Mania WypiekaniaSKŁADNIKI: 700 g mielonego twarogu, 6 jajek, czubata łyżka masła orzechowego (bez soli i cukru), 1 miarka kazeiny, 1 miarka odtłuszczonego mleka w proszku, 2 łyżki maki ziemniaczanej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, chilli PRZYGOTOWANIE Zmiksuj wszystko dokładnie na gładką masę. Piecz przez 50-60 minut w temperaturze 180 stopni. Walden Farms - Zero
ClauditteMissCookingcukru pudru ( 1/2 jeżeli chcemy słodsze) 3 łyżeczki proszku do pieczenia Nuttela / czekolada / krem orzechowy Wykonanie: Masło rozpuszczamy. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, cukrem pudrem do miski. W osobnej miseczce roztrzepujemy jajka, dodajemy mleko, masło i łączymy ze sobą łyżką, czy widelcem. Płyną masę wlewamy do sypkiej i mieszamy. Ja włączam mikser i miksuje wszystko pod koniec na najniższych
W Moim Magicznym Domużeby było zdrowiej:) Składniki : 2,5 szklanki płatków owsianych 1/4 szklanki masła orzechowego (bez cukru) 1/4 szklanki miodu opcjonalnie 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego przepis tutaj Przygotowanie: Miód i masło rozpuścić w garnuszku i dodać ekstrakt waniliowy (opcjonalnie) i wlać do płatków owsianych, masę wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 135 stopni
zdrowa vege kuchniaSkładniki: 0,7 kg dyni bez skóry 20 dag serka mascarpone 3 łyżki likieru orzechowego ew. łyżka miodu szklanka śmietany 30% cukier puder do posłodzenia śmietany prażone pestki słonecznika, płatki migdałów wiórki kokosowe Wykonanie: *Dynię pieczemy w piekarniku, po ostudzeniu blendujemy na jednolitą aksamitną masę. Dodajemy serek mascarpone, miod i likier, blendujemy.Przekładamy do pucharków *Śmietanę ubijamy na sztywno
Z Majeczką w kuchniporcja/ ~200g ugotowanej ciecierzycy (może być z puszki) ~łyżka soku z cytryny ~25g masła orzechowego (u mnie crunchy - polecam, fajnie chrupie! :D) ~2 daktyle (jeśli są suche zalej gorącą wodą na 10-20 minut) ~cukier/stevia do posłodzenia do smaku Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę, wykładamy ją do foremki wyłożonej folią spożywczą i ciasno wyrównujemy. Wkładamy całość do lodówki
breakfast of dreamszalać mlekiem i ugotować.Do ugotowanej i jeszcze ciepłej kaszy dodać czekoladę, miód, masło orzechowe i całość dokładnie wymieszać (można zmiksować na gładki krem) i sprawdzić czy jest odpowiednio słodkie- jeżeli nie, to dosłodzić.Przełożyć do małej, kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia, dociskając masę łyżką.Na górę lekko powciskać orzechy laskowe (wcześniej uprażone na patelni i obrane ze skórki
Kraina Miodem Płynącabyła ogromna. Wyszło pysznie. Delikatność orzechów brazylijskich w mlecznej czekoladzie, a do tego pieczony orzechowy kruchy spód. Musicie tego spróbować. Składniki:Spód: 170 g mąki pszennej tortowej 120 g zmielonych orzechów laskowych Skworcu 50 g cukru 150 g masła, zimnego i twardego 1 jajko Masa czekoladowa: 300 g czekolady mlecznej 2 garście pokrojonych na mniejsze kawałki orzechów brazylijskich Skworcu
Blondynka Gotujeśmietany albo polać karmelem lub po prostu oprószyć cynamonem. Przekonajcie się sami, to najlepszy sernik dyniowy jaki jadłam :) Bardzo polecam! SKŁADNIKI NA MASĘ SEROWĄ ( w temperaturze pokojowej):\ 1 kg twarogu mielonego (użyłam twarogu z wiaderka "Delfiko" Naturalnego) 400 g puree z dyni* (użyłam małej, czerwonej dyni Hokkaido) 3 jajka 3 żółtka 2 łyżki(...)soku z cytryny 200 g cukru 1 łyżka mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika SKŁADNIKI NA SPÓD: 250 g ciastek imbirowych lub orzechowych (użyłam zwykłych biszkoptów) 100 g roztopionego masła 1 łyżeczka przyprawy korzennej do piernika 2 łyżki ciemnego kakao WYKONANIE: SPÓD: Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wyłóż papierem do pieczenia
Słodko-Słony Świat Ilonyognia, dodajemy cukier, masło i masło orzechowe. Ucieramy drewnianą łyżką do połączenia się składników. Następnie dodajemy jajko, ekstrakt z wanilii i mąkę, wcześniej wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Ponownie ucieramy. Na sam koniec dodajemy pół pokrojonej ciemnej czekolady, całą pokrojoną mleczną i orzeszki. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy łyżką masę ciasteczkową, w sporych odległościach od siebie(...)Powinniście uzyskać 12 ciasteczek. Polecam piec ciasteczka na dwa razy. Na duża blachę piekarnikową nałożyć 6 ciasteczek, po ich upieczeniu kolejne 6. W każdą masę ciasteczkową wkładamy 3-4 kawałki pozostałej ciemnej czekolady. Wkładając czekoladę ciasteczka lekko nam się spłaszczą i to wystarczy, nie potrzebujecie dodatkowo ich spłaszczać, gdyż podczas pieczenia i tak trochę urosną i się ‚rozejdą’. Pieczemy
Made By Mom And Sondodania na bloga, zauważyłam, że nie dodałam jeszcze przepisu na moje masło orzechowe :-) Dziś nadrobię to. Są ludzie, którzy wręcz się zajadają masłem orzechowym , a są tacy co nie przepadają za nim Ja masło orzechowe lubię, ale jako dodatek do potraw, nie przepadam za masłem orzechowym na chlebie. Przepis na to masło jest bardzo fajny, smakuje ono jak kupne(...)najmniejsze sitko. Uzyskaną masę dajemy do malaksera, dodajemy składniki i całość miksujemy na gładki krem. Trochę to trwa, ale warto :-) Jak macie troszkę słabszy malakser, należy robić mu przerwy, żeby się nie spalił :-) Dodatek łyżki oleju sprawi jednak, ze będzie mu lżej :-) I polecam też nie dawać całości orzeszków, tylko połowę To jak długo miksujemy masło orzechowe zależy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokusezamu 2 łyżki syropu z agawy 10 daktyli, dużych i soczystych 1 łyżka masła orzechowego Uwaga: szklanka 200 ml Sezam prażę na patelni, żeby się zarumienił. Daktyle kroję w drobną kosteczkę. Wszystkie składniki umieszczam w niewielkiej misce i dokładnie mieszam, aż składniki się połączą. Z masy tworzę dowolnej wielkości kuleczki. Kulki sezamowe gotowe. Smacznego Artykuł Kulki sezamowe pochodzi z serwisu
Słodki sentymentpszczeli (3%) Po pierwsze - czekolady prezentują się fantastycznie! Ten nadmiar dodatków w postaci ziaren konopi i pyłku pszczelego wygląda cudownie! Początkowo myślałam, że owe dodatki zostaną wmieszane w masę czekoladową, jednak pokryły one jej dolną powierzchnie. Wygląda to świetnie! A po drugie - smak, bardzo dobry . Choć napis na opakowaniu mówi, że są to czekolady gorzkie, ja jednak nie mogę(...)Przetwarzany w temperaturze poniżej 45*C. W składzie znajduje się miód, stanowiący 59% całej masy oraz łuskane ziarna konopi. Jak można zauważyć konopi jest dużo, przez co tworzą one z miodem gęstą, zwartą konsystencję. Ziarna są miękkie, ale wyczuwalne. Całość smakuje troszkę jak słodkie masło orzechowe. Czuć dobrze naturalną, miodową słodycz oraz lekko orzechowy posmak konopi. Produkt ten świetnie nadaje
Zdrowie na języku :Płyżeczki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 łyżka likieru orzechowego (lub innego alkoholu) 10g czekolady (użyłam gorzkiej) Dodatkowo: mąka do obtaczania olej Opcjonalnie: polewa czekoladowa/kilka kostek stopionej czekolady Ricottę wymieszać z jajkiem, mąką i cukrami. Dodać startą czekoladę. Na końcu masę dokładnie połączyć z likierem. Uformować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą z nich obtoczyć
Di gotujeśliwki suszone bez siarki Sposób przygotowania Kaszę jaglaną prażymy w suchym garnku, aż poczujemy orzechowy aromat lub przelewamy trzykrotnie wrzątkiem. Następnie gotujemy w wodzie do miękkości, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzoną kaszę przekładamy do miski i miksujemy ze wszystkimi składnikami, poza śliwkami. Formę wykładamy masą do połowy. Układamy śliwki - w dużej formie w równych odstępach, a jeśli pieczemy pojedyncze
Kucharzycabeza uzyskała taki ciemniejszy kolor. Miksować jeszcze przez około 2-3 minuty. Masę wyłożyć na papier. Wsadzić do piekarnika, zmniejszyć temperaturę do 140*C i piec przez 70 minut. Po upływie czasu nie otwierać piekarnika, pozostawić do całkowitego wystygnięcia w zamkniętym piekarniku. SOS ORZECHOWO- CZEKOLADOWY SKŁADNIKI: 2 garści orzeszków ziemnych (nie solonych i nie prażonych) - zmiksować na pył
ClauditteMissCookingpłatków owsianych 1/5 szklanki syropu klonowego średni banan rozgnieciony widelcem czubata łyżka dowolnego masła orzechowego (lub tahini) szczypta soli cynamon do smaku Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Olej kokosowy rozpuścić w mikrofalówce lub w garnku. Wszystkie składniki wymieszać w misce. W foremkach do babeczek rozłożyć masę. Piec 30 minut. Ostudzić, podawać z mlekiem/jogurtem. smacznego
tost z dżememłyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki przyprawy 6 śliwek Kruszonka orzechowa: 1/2 szklanki mąki 4 łyżki cukru 50 g zimnego masła duża garść orzechów laskowych - zmiksować na pył Przygotowanie: Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ucieramy masło razem z cukrem na puszystą masę. Dodajemy stopniowo 2 jajka. Przesiewamy przez sito mąkę pszenną. Wymieszaj z proszkiem do pieczenia
Gotowanie, czyli hobby dla każdegosztywno, dorzuciłam do niej zmiksowane mrożone banany, a na koniec dodałam jeszcze masło orzechowe. Miskę wstawiłam do zamrażarki i po godzinie przemieszałam je miotełką, wstawiłam do zamrażarki i po pół godzinie przemieszałam znowu, mieszanie trzeba powtórzyć jeszcze trzy razy co pół godziny. Tak przygotowaną masę można włożyć do pojemników na lody bądź pudełka z pokrywką czy pudełeczek po jogurcie, które
Przepysznik - BLW i nie tylkotortownicę o średnicy 26cm) 4 duże jajka szklanka cukru 50g miękkiego masła szklanka jogurtu orzechowego 2 szklanki mąki 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia skórka starta z jednej cytryny dowolne owoce (u mnie śliwki) orzechy włoskie około 10szt. WYKONANIE: Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. W osobnym naczyniu utrzeć masło i stopniowo dodawać do niego jajka z cukrem
Pyry na Gazpyszne mleczno - orzechowe smarowidło do kanapek, herbatników, czy naleśników, to zdecydowanie mój najulubieńszy przepis w ostatnim czasie :) Biała nutella łączy w sobie smak delikatnych nerkowców, aromatycznej wanilii i mleka w proszku, dzięki któremu masa ma ten wspaniały mleczny smak. Każdy łasuch powinien jej spróbować, gwarantuję że nie zawiedzie się jej smakiem. Ale uważajcie, bo jest niesamowicie uzależniająca. A w połączeniu
DefinicjaSmaku