ostatniej chwili zdecydowałam się wkomponować je w dekorację mazurka z masą chałwową. Składniki: 250 g mąki gryczanej 200 g miękkiego masła 1 żółtko 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia 80 g cukru pudru 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżki kakao Krem i dekoracja: 250 g serka mascarpone 100 g chałwy, najlepiej waniliowej 1 łyżka kakao 1 łyżeczka rozpuszczalnej kawy(...)ciasteczka i upiec. Ciasto wewnątrz ponakłuwać widelcem. Piec około 25 minut w temperaturze 190ºC, do lekkiego zarumienienia. Wyjąć i wystudzić. Chałwę rozkruszyć, serek utrzeć z chałwą. Połowę masy odłożyć, do reszty dodać kakao i kawę, dobrze wymieszać. Na ostudzone ciasto wykładać kleksami obie masy i rozprowadzić je, delikatnie mieszając dwa smaki. Na krem wyłożyć jajka czekoladowe (użyłam
Czerwień i błękitpiekarnika. Zobaczcie, jak przygotować to ciasto na moim filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Do naszego ciasta bez pieczenia z galaretką i nutellą przygotowujemy spód z masy jak do trufli bajaderek. Możecie wykorzystać do niego gotowe ciasto bez kremów i owoców (babkę, muffinki, ciasto drożdżowe itp.) lub herbatniki, biszkopty albo inne ciastka. Możecie też połączyć ciasto(...)drobno pokruszyć, zetrzeć lub zmiksować w robocie kuchennym. Zagotować mleko, masło i kakao. Wlać do pokruszonego ciasta, dodać wiórki, krem czekoladowy i dżem. Wymieszać ręką. Jeśli z masy da się formować kulki, masa jest gotowa (gdyby była za sucha, dodać więcej mleka, dżemu lub kremu czekoladowego; gdyby była za mokra, więcej ciastek lub kokosu). Wyłożyć na spód tortownicy, dokładnie docisnąć
Lekcje w kuchniśmietanie, to może się przydać) 1 op. cukru waniliowego 3 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w bardzo małej ilości wody (u mnie było to mniej niż 1/4 szklanki) 250 g serka mascarpone Dodatkowo: wiśnie w żelu (do przełożenia tortu i do dekoracji) 100 ml wiśniówki rozcieńczonej z 0,5 szklanki soku wiśniowego lub ewentualnie wody wiórki czekoladowe, posypka lub co Wam przyjdzie(...)Żółtka ucieramy z cukrem aż staną się bladożółte i puszyste. Dodajemy esencję waniliową, stopione masło, a następnie czekoladę. Obie mąki oraz proszek do pieczenia łączymy, przesiewamy i dodajemy do masy jajeczno-czekoladowej. Dokładnie miksujemy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie (już nie mikserem, a drewnianą łyżką) łączymy z resztą. Przelewamy do okrągłej formy o średnicy
Ratunku obiadprzygotowanie takich naleśników. Maluchy i nie tylko będą bardzo zadowoleni. Do miski wbić jajka, dodać mąkę, cukier waniliowy,szczyptę soli, kakao i wlać mleko. Wymieszać wszystko na gładką masę. Ciasto nie może być zbyt gęste. Konsystencja jak każde ciasto naleśnikowe, lekko lejące. Wlewając na patelnię musi się powoli rozlać. Na patelni rozgrzać olej i wlać ciasto. Podnieść patelnię i rozlać(...)długo, aż będzie wystarczająco przesmażone aby go przewrócić. Z drugiej strony smażyć już chwilkę. W ten sam sposób usmażyć pozostałe ciasto. Przykryć naleśniki, żeby nie ostygły. Nadzienie, serek mascarpone, śmietanę i banana wymieszać. Banana lekko zmiażdżyć za pomocą widelca. Doprawić cukrem do smaku. Na każdym naleśniku rozłożyć serek i złożyć naleśnik w dowolny sposób. Posypać cukrem pudrem, można polać rozpuszczoną
Kuchnia Pokoleńcukru 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: 2 tabliczki białej czekolady (każda po 100 g), rozpuszczonej w kąpieli wodnej, lekko przestudzonej 200 g mascarpone (zimnego) 300 g śmietanki kremówki 36 % (bardzo zimnej) SKŁADNIKI NA KREM PRALINOWY: 75 g cukru 3 żółtka 45 g mąki pszennej 300 ml mleka 200 g masła, w temperaturze pokojowej(...)mikserem masło na jasną i puszystą masę. Dodawaj stopniowo Nutellę, dalej ucierając. Teraz dodawaj po łyżce ostudzonego budyniu i miksuj całość na gładki krem. Krem wsadź do lodówki. KREM Z BIAŁEJ CZEKOLADY: Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Łyżka po łyżce dodaj do niej mascarpone, ale mieszaj już krem szpatułką, nie miksuj
Słodko-Słony Świat Ilonydrobnego cukru szczypta soli 100 g - mąki pszennej 100 g - mąki ziemniaczanej 2 łyżki - wody 2 łyżka - oleju ===Dekoracja 250 g - malin kakao gorzkie podłużne biszkopty =====Krem 500 g - serka mascarpone gęsta śmietana 30% 4 - żółtka 2 łyżeczki - żelatyny 1 filiżanka - espreso 75 ml - mleka ====Poncz 2 filiżanki - espresso 2 łyżki - likieru amaretto WYKONANIE(...)składników, wlać część płynu, mieszać bardzo delikatnie, dodać kolejną 1/4 i odrobinę wody z olejem, i znowu mieszać bardzo delikatnie, dosypać i wlać resztę składników, ostrożnie połączyć. Masę biszkoptową przelać do foremki i piec przez ok. 40 minut (do suchego patyczka). Wystudzić. Wierzch
w mojej kuchnistopni Celsjusza. Miękkie masło ucieram z cukrem i ekstraktu waniliowego do uzyskania puszystej, białej masy. Następnie wbijam po jednym jajku, za każdym razem dokładnie miksując. Mąkę pszenną, kakao, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną przesiewam do miski i mieszam ze szczyptą soli. Dodaję do masy maślanej, łączę za pomocą szpatułki do uzyskania jednolitego ciasta. Na końcu mieszam(...)biszkopty. Schłodzoną śmietankę ubijam na sztywno. Następnie dodaję stopniowo cukier puder, miksując po każdego dodanej porcji, aby cukier się rozpuścił. Po zużyciu całego cukru dodaję porcjami także serek mascarpone i łączę w gładki, jednolity krem. Schładzam go w lodówce przez około 1-2 godziny. Kiedy krem nieco stężeje w lodówce, przekładam nim ciasto. Dekoruję boki oraz wierzch, na którym
W kuchni Karmel-itkibiałka. Białka ubić z solą i 115g cukru na sztywno. Oddzielone żółtka plus 2 pozostałe jajka ubić z pozostałym cukrem, kakao i wanilią. Przygotowaną masę delikatnie wymieszać z rozpuszczoną czekoladą. Ubite białka delikatnie wymieszać z masą czekoladową (miksować na niskich obrotach maksymalnie 2 minuty). Okrągłą formę wysmarować masłem i wysypać cukrem. Przygotowane ciasto wyłożyć do formy i wyrównać. Piec(...)trakcie studzenia opadnie – właśnie tak powinno być! Dzięki temu konsystencja gotowego ciasta będzie bardzo aksamitna i wilgotna. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem, miksujemy delikatnie z serkiem mascarpone. Wykładamy na środek ostudzonego ciasta. Mały trik – ciasto jest najlepsze następnego dnia :) Post Upadłe ciasto czekoladowe bez mąki pojawił się poraz pierwszy w Pociąg Do Kuchni
Pociąg Do Kuchniśrednicy 23 cm (ok. 10 kawałków) Składniki: Na biszkopt: 6 jajek Niepełna szkolna drobnego cukru do wypieków ¾ szklanki mąki pszennej ¼ szklani mąki ziemniaczanej Na krem: 400ml śmietany kremówki ½ opakowania mascarpone (ok 150g) 3 łyżki cukru pudru Ponadto: Świeże owoce Intensywna herbata ( u nas smak owocowy - malinowa) Przygotowanie biszkoptu: białka z 6 jajek oddzielamy od żółtek. Następnie ubijamy je na sztywną(...)wylewamy powstałą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 170 stopni na około 40-50 minut. Pieczemy do efektu suchego patyczka. Gorące ciasto wyciągamy z piekarnika i upuszczamy na ziemię z wysokości około 50 cm. Następnie odstawiamy do piekarnika z uchylonymi drzwiami do ostygnięcia. Przygotowanie kremu: śmietanę kremówkę umieszczamy w misce miksera i ubijamy pod koniec dodając mascarpone i cukier. Próbujemy
Kolizje Smakówjajka 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao sól (należy upiec dwa takie biszkopty) KREM 500 ml kremówki 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru 3 śmietan - fixy + 3 łyżki kakao do wersji czekoladowej + 3 łyżki galaretki (dżemu) truskawkowej do wersji truskawkowej PONCZ 3/4 szklanki gorącej wody 4 łyżki cukru(...)masy przesiać mąki z kakao, wmieszać szpatułką. Takie ciasto przygotowujemy dwa razy. Jedno pieczemy w tortownicy o średnicy 18 cm przez 25 minut w 180'C, a drugi na blaszce piekarnikowej przez 15 minut w 180'C. Oba wystudzić. Zimne biszkopty przekroić: okrągły na dwa blaty, prostokątny na 4 równe paski. Oba naponczować. KREM: Śmietankę ubić z cukrem, mascarpone
Cakes By Kejtjest nim 24 rocznica ślubu. I z tej okazji upiekłam tort. Ozdoby z masy maślanej to dla mnie debiut ale jak na pierwszy raz jestem zadowolona. Jak to mówią praktyka czyni mistrza, więc będę dalej próbować. A tort jest z bitą śmietaną i mascarpone oraz mandarynkami - pycha. Rozwiń i czytaj przepis
Ewa w kuchnipodniebienia. Składniki na 4 porcje: • 6 sztuk kiwi • 250 g serka mascarpone • 250 ml śmietanki 30% • 3 łyżki cukru pudru • 20-24 małych bezików Wykonanie: • Śmietanę ubić na sztywno z 3 łyżkami cukru. • Dodać do śmietany serek i ubić na gładką masę. • Kiwi obrać ze skórki, 5 pokroić na drobne kawałki
To co kochammascarpone, dzięki czemu są słodkie i delikatne! Składniki: 1 dojrzały banan 125g serka mascarpone 1 jajko 1/2 szkl. mąki pszennej szczypta soli Dodatkowo: świeże owoce (porzeczki, granat lub inne) Sposób przygotowania: Do miski wbijamy jajko, dodajemy serek i plasterki banana, blendujemy na gładką masę. Wysypujemy mąkę i ponownie blendujemy do uzyskania gęstej masy (jeśli trzeba dodajemy więcej mąki). W garnku
Kolorowy Przepisownikfamily:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} Jajka – 4 szt Serek mascarpone – 20 dag Herbata owocowa ostudzona – 1 szkl Alkohol – 3 łyżki Biszkopty Cukier waniliowy Truskawki -40 dag Żółtka oddzielić od białek. Żółtka urzec z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Białka ubić na sztywno w osobnym naczyniu i delikatnie wymieszać z żółtkami i serkiem
Camilla w kuchniblaty. 2. Robimy krem: mocno schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem, po czym dodajemy serek mascarpone i całość łączymy. Dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy zblenderowane porzeczki. 3. Składamy tort, dolny blat nasączamy zimną słodzoną herbatą, smarujemy cienko dżemem porzeczkowym, nakładamy jedną częścią białej masy. Potem kolejny blat nasączamy, znów smarujemy dżemem i nakładamy biały krem (1 czubatą łyżkę odkładamy
Kuchnia domowa Ani