masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:172/237)

Trufelki czekoladowe 212

Składniki: 2 tabliczki mlecznej czekolady (200 g) 100 g mascarpone 200 g ciasteczek  (użyłam owsianych z dodatkiem żurawiny) 1 łyżeczka cukru z wanilią kolorowe posypki Ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Jedną tabliczkę czekolady rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić. W miseczce wymieszać ciasteczka, cukier z wanilią i roztopioną czekoladę. Przygotowaną masę wstawić do lodówki na około 1 godzinę (ciasteczka zmiękną

Ugotować
Rolada marchewkowa z serkiem mascarpone 225

Pamiętam rolady z czasów dzieciństwa, takie z masą z margaryny ble :)  i galaretką w środku. Zawsze zjadałam galaretkę, a reszta zostawała.  Teraz nie używam do ciast, ani do kremów margaryny. Wczoraj nie zdążyłam, ale dzisiaj zaległości nadrobione. Ciasto upieczone. Polecam Wam pyszną marchewkową roladę z serkiem mascarpone. Na moim blogu znajdziecie już kilka różnych tego typu ciast. Szczególnie

O kuchni z uczuciem
ucieraniec na bogato 144

borówek amerykańskich (lub jagód) na krem: 250 g serka mascarpone  200 ml śmietanki kremówki 2 łyżki cukru pudru na wierzch: 1 galaretka fioletowa Wszystkie składniki przygotować wcześniej aby miały temperaturę pokojową. Blaszkę wyłożyć papierem, piekarnik nastawić na 180*C. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na białą puszystą masę. Ucierając dodawać po jajku. Mąkę wymieszać z budyniem, solą

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Śmietanowa chatka 277

paczki herbatników kakaowych  1 śmietana 30% 1 serek mascarpone 1 łyżka cukru pudru 2 łyżeczki soku z limonki 1 paczka wiórek kokosowych  polewa czekoladową  Wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem dodajemy serek oraz sok z limonki delikatnie łączymy ze sobą. Na desce układamy 1 paczkę herbatników nakładamy masę śmietankowo-serową układamy boki, tworząc ciasto na kształt piramidy

kgwjanczewo
Sernik jeżynowy 232

ulubionych i poczekajcie do lata. Składniki: 1 kg serka mascarpone 1 szklanka cukru 4 jajka 4 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml jeżyn w syropie lub 2 szklanki świeżych 150 g herbatników pełnoziarnistych 2 łyżki masła Wykonanie: Ciastka kruszycie, wsypujecie do robota kuchennego, dodajecie masło i miksujecie na jednolitą masę. Formę wykładacie papierem do pieczenia, wysypujecie ciastka i uklepujecie. Włączacie piekarnik

GRUBY WAŁEK
Ciasto czekoladowe z mascarpone, kajmakiem, orzeszkami arachidowymi 270

Składniki na krem z mascarpone 250 g serka mascarpone lub więcej ,bo im więcej tym wyższa warstwa serkowa 1 łyżka soku  z cytryny 2 łyżki cukru Dodatkowo tabliczka gorzkiej czekolady 3 łyżki śmietanki 18% na polewę. Puszka kakaowego kajmaku oraz orzechy arachidowe drobno pokrojone. Utrzyj na puszysta masę maslo z miodem, cukrem. Dodaj jogurt i miksuj

Z Kuchni Do Kuchni
Słodkie środy - trufelki z mascarpone i czekoladą 144

czekolady gorzkiej   Z cytryny zetrzeć skórkę. Serek mascarpone przełożyć do miski, dodać mleko w proszku, sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz startą skórkę i wszystko dokładnie wymieszać. Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej i dodać do miski z serkiem. Całość mieszać aż do uzyskania jednolitej, gładkiej masy. Miseczkę zakryć folią aluminiową i włożyć na kilka (3-4) godzin

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Deser "Owocowe Tiramisu" 408

Owocowe Tiramisu - Sposób przygotowania:Kremówkę ubijamy, a następnie partiami dodajemy mascarpone ciągle mieszając. Na końcu łączymy z cukrem pudrem. Do kieliszków lub pucharków na przemian układamy: krem, biszkopty namoczone w mleku, owoce, krem, biszkopty, owoce, krem... i tak do wyczerpania składników.(większe owoce tniemy na kawałki)Górę dekorujemy "kleksem" masy i posypujemy pozostałymi owocami.Moje posty

Słodka Strona
Zimowe CAKE POPS - czyli pyszności na patyczku 341

ciasta, np okrawki babki piaskowej, biszkoptu, muffinek 120 g serka mascarpone 80 g nutelli do dekoracji: 200 g białej czekolady 1 łyżka oleju rzepakowego barwnik niebieski posypki, perełki, pisaki cukrowe patyczki Wykonanie: Suche okrawki ciast kruszymy, najlepiej w malakserze. Serek łączymy z nutellą. Dodajemy do okruchów ciasta - dokładnie wyrabiamy masę. Masę odstawiamy na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie

kolorowotorcikowo
Ganasz czekoladowy i tort z truskawkami 153

łyżką cukru pudru i łyżką cukru waniliowego, dodawać po trochę mascarpone i ubić na gęsty krem. Cały krem wyłożyć na połowę biszkoptu, przykryć drugim i dobrze docisnąć. Przygotować ganasz czekoladowy czyli posiekać obie tabliczki czekolady na drobno, zagotować kremówkę i zalać nią czekoladę, ubijać aż postanie gładka i lśniąca masa. Dodać kawę rozpuszczoną w łyżce wrzątku, wymieszać. Lekko ciepłą masę

Magiczne Życie Marty
TORT KOKOSOWY Z FRUŻELINĄ TRUSKAWKOWĄ 446

ostatnia, a kolejna, niecierpiąca zwłoki zachcianka:)) Miałam potworną ochotę na coś mocno kokosowego i truskawkowego jednocześnie, pomyślałam więc, że upiekę tort:) Puszyste biszkoptowe blaty przełożyłam najlepszym kremem kokosowym z mascarpone, mleka kokosowego, kremówki i wiórków kokosowych, na to zaś wyłożyłam pyszną, gestą frużelinę truskawkową. Frużelinę w sezonie polecam Wam zrobić ze swieżych truskawek, natomiast przez resztę roku użyjcie do niej(...)ognia i dobrze zamieszaj całość, aż masa osiągnie konsystencję żelu (w lodówce poźniej odpowiednio zgęstnieje). Pozostaw do całkowitego ostygniecia.KREM KOKOSOWY:Wszystkie składniki na krem powinny być bardzo dobrze schłodzone w lodówce, najlepiej dzień wcześniej. Mleko kokosowe powinno w niej stać całą noc.W misce ubij na sztywno śmietanę kremówkę, dodaj do niej mascarpone i krótko, ale dokładnie zmiksuj wszystko razem.Puszki

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort z bananami 211

białka i żółtka) 150 g drobnego cukru do wypieków 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 120 g mąki pszennej 50 g kakao 40 g masła Krem 250 g serka mascarpone 350 śmietany kremówki 36$ 3 łyżki cukru pudru Przełożenie 3 duże banany sok z 1/2 cytryny Do nasączenia: 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 2 kieliszki amaretto 1 łyżeczka cukru 1/3 szklanki przegotowanej(...)Masło roztopić, wystudzić do temperatury pokojowej. Do misy miksera wbić jajka ( w temp pokojowej) wsypać cukier i wanilię. Ubijać mikserem na najwyższych obrotach do momentu uzyskania jasnej, puszystej masy (mikserem ręcznym ok 10 - 15 minut). Masa jajeczna podnoszona na mieszadle miksera powinna opadać lekko w postaci wstążki Do masy jajecznej przesiać mąkę i kakao, w trzech turach, mieszając delikatnie. Podczas

W kuchennej krainie
Kajmakowe love 196

Nazwa robocza: Bananowy jest … Ciasto powstało w mojej głowie po przejrzeniu zawartości lodówki Jest to biszkopt przekładany masą kajmakową, bananami, bitą śmietanką i kremówką kajmakową. Ciasto dla wielbicieli kremowych smaków. Składniki na tortownicę 21 cm: Składniki na biszkopt: 2 jajka 1/3 szklanki cukru 3 łyżki i 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej Białka oddzielić od żółtek(...)takie mają być). Uwaga: boki biszkoptu oddzielać nożykiem od formy dopiero jak biszkopt będzie  wystudzony. Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 30% mocno schłodzone  250 gr serka mascarpone mocno schłodzonego 4 małe banany 400 gr kajmaku (1 puszka) kakao 20 ml soku z cytryny W misie miksera umieścić śmietanę i mascarpone, ubić na sztywny krem. Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć

moj przepis na
Duże dziecko. Tort bezowy rabarbarowo-różany. 176

TORT BEZOWY RABARBAROWO-RÓŻANY /pomysł własny/  6 białek 300 g cukru 1,5 łyżeczki białego octu winnego 1.5 łyżeczki mąki kartoflanej szczypta soli 1 opakowanie serka mascarpone 400 ml śmietany kremówki 30% cukier waniliowy cukier puder - do smaku 6 łyżek galaretki z płatków róż 3-4 laski rabarbaru malinowego 3-4 łyżki cukru (lub więcej - do smaku) Białka(...)przełożyć do czystej i suchej misy, dodać szczyptę soli i ubijać na półsztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając po każdorazowym dodaniu. Ubijać do momentu aż uzyskamy gładką i lśniącą masę bezową, a cukier rozpuści się. Do tak ubitej masy dodać przesianą mąkę kartoflaną i ocet winny, delikatnie połączyć z białkami za pomocą drewnianej łyżki.  Piekarnik rozgrzać do temperatury

KUCHARNIA
Tort czekoladowo -orzechowy w stylu Drip Cake 381

soli Krem czekoladowo - orzechowy 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Nasączenie 200 ml niegazowanej wody 2-3 łyżeczki cukru 5 łyżek soku z cytryny 2 łyżki spirytusu * Krem waniliowy 250 ml śmietany kremówki 250 g mascarpone 3-4 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka(...)koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy kolejno po jednym żółtku cały czas ubijając. Mąkę tortową i ziemniaczaną łączymy i przesiewamy przez sito. Dodajemy do masy jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Dno tortownicy o wymiarach 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego

Wędrówki po kuchni
Krajanka wuzetka 281

Biszkopt kakaowy 7 jajek 50 g kakao 125 g pszennej mąki szczypta soli 200 g cukru 0,75 l śmietanki, 36% 250 g serka mascarpone 40 g cukru pudru 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki kokosowego likieru + 2 łyżki do śmietanki 2 łyżki brązowego rumu 4 łyżki dżemu z czarnej porzeczki 100 g gorzkiej czekolady, utartej Nastaw piekarnik(...)łyżce cukru. Zwiększ obroty miksera i miksuj pianę przez około 5 minut. Na koniec dodaj po jednym żółtku wciąż miksując. Przesiej kakao z mąką i delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Wyłóż formę papierem do pieczenia, rozprowadź ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piecz biszkopt przez 30 minut. Upieczony biszkopt wyjmij i ostudź. Po 15 minutach odwróć blachę do góry nogami

codojedzenia
Biszkopt kokosowy z lekkim kremem waniliowym i jagodami 202

nasączenia biszkoptów 150-200 g jagód leśnych Serek mascarpone utrzeć z ksylitolem, dodać serek Apetina i jogurt, nadal ucierając. Dodać inulinę i ziarenka wanilii, ucierać jeszcze przez kilka minut, aby krem był puszysty. Żelatynę namoczyć i rozpuścić z dodatkiem mleka w kąpieli wodnej. Nie przerywając ucierania, dodać do masy.  Przestudzony blat biszkoptowy nasączyć ekstraktem zmieszanym z wodą. Wyłożyć

FitKot
Szybka bezmączna tarta z owocami 174

zimną wodę. Najpierw 1 łyżkę, a jeśli stwierdzimy, że masa jest wciąż za sucha po wyrobieniu, kolejną. Ciasto powinno być zwarte i lekko wilgotne, jak typowe kruche ciasto do tarty. Całość wykładamy na formę do tarty, równomiernie rozprowadzamy i wkładamy do lodówki. Składniki na górę tarty: 500 g serka mascarpone 2-3 łyżki soku z limonki (bądź cytryny) 1 czubata

gutfut
Sernik na zimno cytrynowo brzoskwioniowy 247

cukrem pudrem, a następnie zmiksować. Dodać ser mascarpone i również razem zmiksować. Gdy galaretki cytrynowe całkowicie ostygną zmiksować razem z  poprzednimi składnikami. Po zmiksowaniu spróbować czy nie należy dodać więcej cukru pudru - dodać według własnego smaku. Spód tortownicy o śr. 26cm wyłożyć biszkoptami i  wyłożyć, rozsmarowując równomiernie masę. Włożyć do lodówki. Dwie galaretki pomarańczowe rozpuścić w 500ml gorącej

W kuchni u Moniki
czekoladowa tarta z kremem z mascarpone i leśnymi owocami 183

całkowitego wystudzenia. składniki na krem: 500 g serka mascarpone ok. 180 – 200 g białej czekolady dodatkowo: ok. 300 – 400 g owoców: borówki, maliny, jerzyny wykonanie: Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej (czekoladę białą rozpuszczamy w małej temperaturze), a następnie stopniowo dodajemy do rozmiksowanego serka. Miksujemy do połączenia się składników. Masę przekładamy na wystudzony spód. Na wierzchu układamy owoce, wciskając

Domowy Smak Jedzenia
gofry orkiszowe ze stokrotkami 172

włożyć wszystkie składniki oprócz białek. Mikserem wymieszać na gładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie za pomocą łyżki drewnianej połączyć z ciastem. Piec w nagrzanej gofrownicy na jasnozłoty kolor. Podajemy np. bitą śmietaną i kwiatami jadalnymi składniki na krem: 250 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru garść świeżo zerwanych stokrotek wykonanie: Śmietanę

Domowy Smak Jedzenia
Tort czekoladowo-kawowy z powidłami śliwkowymi 163

tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 4 łyżki oleju słonecznikowego lub rzepakowego SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANKOWY Z MLECZNĄ CZEKOLADĄ (WSZYSTKIE SCHŁODZONE) 400 ml śmietany kremówki 36% 2 łyżki serka mascarpone 1 łyżka cukru pudru 50 g mlecznej czekolady, startej na tarce SKŁADNIKI NA NASĄCZENIE: 130 ml likieru kawowego lub mocnej kawy 50 ml wody SKŁADNIKI NA POLEWĘ KAKAOWĄ Z ŻELATYNĄ(...)miksera i ubijać (końcówkami do ubijania białek) do uzyskania puszystej, gęstej pianki. Pianka powinna nawet potroić swoją objętość, a trzepaczki miksera będą pozostawiały na niej swój ślad. Do ubitej masy dodać przesiane suche składniki i olej. Wymieszać delikatnie szpatułką, do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 21 cm wysmarować masłem, a samo dno wyłożyć papierem do pieczenia. Gotową masę delikatnie przelać

Calzonella.com
Pomarańczowe ptysie z kruszonką 333

chrupiącą i słodką kruszonkę. Wypełnione kremem na bazie serka mascarpone o intensywnym smaku pomarańczy. CIASTO NA PTYSIE: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mleka 60 g masła lub margaryny 2 jajka szczypta soli KRUSZONKA: 100 g masła 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki cukru KREM POMARAŃCZOWY: 250 g serka mascarpone 200 g śmietanki kremówki 1 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku(...)mlekiem, solą podgrzewać w garnku i zagotować. Jednym ruchem wsypać mąkę i mieszać dość energicznie, aż wszystko się połączy. Mieszać dopóki masa nie zacznie odklejać się od brzegów. Zestawić z ognia i przestudzić. Jeszcze ciepłą masę ucierać mikserem dodając po jednym jajku. Przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć na papier do pieczenia płaskie rozetki o średnicy około 4 cm zachowując

https:KKuchniaMniam
Tort brownie z galaretką jabłkowo miętową 152

tego tortu jest rewelacyjne brownie. Mocno czekoladowe, wilgotne, z wyczuwalnym posmakiem kawy. Przygotowane na bazie soku jabłkowo- miętowego HORTEX  dodatkowo wzbogaca jego smak. Słodyczy nadaje krem śmietankowy z mascarpone. A całość wykańcza galaretka jabłkowo - miętowa z posmakiem cytryny. Ciasto jest obłędne w smaku. Pomimo dużej ilości kalorii warto skusić się na kawałek takiej kulinarnej poezji! Ostatnio bardzo polubiłam sport(...)szklanki mąki pszennej tortowej 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki kakao 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem śmietankowy: 330 ml śmietany 30% 250 g serka mascarpone 1,5 łyżki cukru pudru 3 łyżki pasty kawowej Galaretka: 2,5 szklanki  soku jabłkowo miętowego Hortex 2 galaretki cytrynowe 10 cukierków z owocowym musem Biszkopt Brownie: Do przygotowania biszkoptu

VioletoweKucharzenie