masa mascarpone - 3549 przepisów (strona:156/237)

Dwukolorowa Panna Cotta z musem owocowym i lodami Carte d'Or Lemon Pie 207

Wykonanie: Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody. Odstawić, by napęczniała. Śmietankę wraz z serkiem mascarpone i cukrem podgrzać na parze. Gotować na małym ogniu około 7 minut, często mieszając. Następnie dodać namoczoną żelatynę i gotować chwilę, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Masę zdjąć z ognia. Podzielić na pół, do jednej części dodać połamaną na kawałki czekoladę, mieszać tak długo

Z miłości do słodkości
Kawa z serkiem mascarpone 208

Składniki : 2 łyżeczki kawy Inki 150 ml mleka 2 łyżki serka mascarpone 2 łyżeczki miodu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru i kardamonu- kardamon pominęłam Przygotowanie ; Serek zmieszać z miodem, dodać imbir i kardamon- dokładnie wymieszać łącząc składniki na gładką masę ( zrobić to w wysokim, wąskim naczyniu) Ciepłym mlekiem zalać kawę, wymieszać Do masy serowej dodać mleczną kawę i dokładnie zmiksować Podawać

Proste Potrawy
sernik na zimno "rarytasek deserowy"... 173

wyłożyć folią spożywczą, wsypać rozkruszone płatki kukurydziane, płatki trochę nasączyć łyżką herbatą z cytryną serek homogenizowany, mascarpone, zimną śmietanę 30 % zmiksować mikserem, dodać zimną żelatynę rozpuszczoną w 1/2 szklanki gorącej wody i wszystko szybko zmiksować rurki waflowe postawić wokół całego rantu, dodać połowę masy serowej, przyklepać do dna, rozsypać połowę draży, dać resztę masy serowej, przyklepać i rozsypać resztę draży

W Mojej Kuchni Lubię
Pralinki a`la Fererro 1805

czekolady rozpuściłam na parze, odstawiłam na bok do lekkiego przestudzenia. W misce zmiksowałam serek mascarpone, do którego dolałam ciepłą, ale nie gorącą roztopioną czekoladę, oczywiście nadal miksowałam. Na końcu wlałam likier i zmiksowałam do połączenia się składników. Na końcu dosypałam do masy garść drobno posiekanych orzechów i wymieszałam.  Miseczkę z masą wstawiłam do lodówki na około godzinę czasu

Blondynka Gotuje
Tort czekoladowo- brzoskwiniowy 227

upieczeniu studzimy i dzielimy na dwa blaty. 2. Krem Śmietankę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone, a następnie zmniejszamy obroty na najniższe i powoli dodajemy po jednej łyżce zmiksowanych brzoskwiń. Na końcu wolnym strumieniem dodajemy galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w syropie z brzoskwiń. Masę pozostawiamy w lodówce do lekkiego stężenia.  3. Przełożenie Biszkopt kakaowy nasączamy wodą z dodatkiem cytryny. Wykładamy

Kuchnia w czekoladzie
Leśny mech 338

łyżki cukru pudru 1 szt granatu do dekoracji *) można zastosować wersję z kremem z serkiem mascarpone Wykonanie: Szpinak rozmrozić i odsączyć z wody na sitku, najlepiej dzień wcześniej rozmrażać na sitku, aby obciekł z wody, następnie z użyciem blendera zblendować na gładką masę. Polecam brykiet, jest najwygodniejszy do zastosowania. Białka oddzielić od żółtek, ubić sztywną pianę na koniec dosypywać cukier

kgwjanczewo
Tarta z mascarpone i truskawkami 155

500g serka mascarpone; 0,5 szklanki cukru pudru; 1 cukier waniliowy; 200 ml śmietany 30% lub 36%; sok z połowy limonki lub cytryny; dżem truskawkowy; Wykonanie: Serek mascarpone delikatnie wymieszać z cukrem pudrem i cukrem waniliowym, dodać śmietanę i sok, delikatnie połączyć składniki.  Upieczone i wystudzone ciasto cienko posmarować dżemem truskawkowym  Na dżem wyłożyć masę serową. Na masie

In my kitchen
Serniczki bananowo-kokosowe 142

serca mascarpone 2 jajka 1 banan 3/4 szklanki cukru 5 łyżek śmietanki 36% Wykonanie: Serek mascarpone mieszacie mikserem z cukrem. Wbijacie po jednym jajku, cały czas mieszając. Dodajecie śmietankę i pokrojonego w plasterki banana, wsypujecie wiórki. Kiedy wszystkie składniki się wymieszają, nakładacie masę łyżką do foremek. Najlepiej użyć silikonowych, bo wówczas bez problemu można będzie wyjąć wypiek na talerzyk. Jeśli

GRUBY WAŁEK
Mus kawowy 200

gorzkiej czekolady 125 g serka Mascarpone 2 łyżki cukru pudru 6 łyżek mocno zaparzonej kawy 150 ml śmietany 30%  Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. Serek ubijamy z cukrem pudrem na gładką masę. Dodajemy kawę i czekoladę. Na koniec dodajemy ubitą śmietanę i mieszamy. Mus wkładamy do pucharków najlepiej na całą noc.  Zajadamy

Humanistka w kuchni
Cake pops czyli słodycze na patyku 284

białej2 łyżki olejukolorowe posypkipatyki do lizakówPrzygotowanie:Babkę piaskową lub inne suche ciasto rozgniatamy, aby powstały okruchy.Ser mascarpone mieszamy z Nutellą. Do kremu dodajemy pokruszone ciasto, dokładnie mieszamy, tworzymy dużą kulę. Zawijamy w folię spożywczą i schładzamy przez 15 minut w zamrażalce.Ze schłodzonej masy odmierzamy równe kawałki przy pomocy np łyżki do lodów  i formujemy kulki. Układamy

Smakowity Blog Kulinarny
Muffinki czekoladowe z truskawkami, czekoladą, siekanymi migdałami i kremem kawowym 283

łyżeczki proszku do pieczenia, 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej, szczypta soli, 100 g cukru, 30 g rozpuszczonego masła, 75 ml maślanki, 1 jajko, 100 g konfitury truskawkowej 200 g mascarpone, 130 ml śmietanki 30 %, 2 łyżki cukru pudru, 2 łyżki wrzątku + 1 pełna łyżeczka kawy rozpuszczalnej gorzka czekolada, siekane migdały, truskawki W misce wymieszać ze sobą wszystkie suche składniki - mąkę, kakao(...)suchych i wymieszać do połączenia. Masę przełożyć do blachy na muffinki wyłożonej papilotkami - podzielić na 10 części - piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 15-18 minut. Upieczone muffinki wyłożyć na kratkę i zostawić do wystudzenia. W szklance wymieszać 2 łyżki wrzątku z łyżeczką kawy rozpuszczalnej - pozostawić do wystudzenia. Mascarpone, śmietankę i cukier puder zmiksować do uzyskania gęstego

Plate of Joy
Tort czekoladowy korzenny 181

Tort czekoladowy korzenny , kolejny pyszny tort z naszej kulinarnej historii/tradycji. Bez udziwnień, dodawania różności: sztucznych olejków zapachowych, różnych ciasteczek, wafelków.... i sama nie wiem czego jeszcze, bez tony masy cukrowej, nie utopiony w morzu kremu i cukru. W oryginale do przełożenia tortu użyta została marmolada (kiedyś często torty przekładano marmoladami, konfiturami). Polałam tort czekoladą, ale nie według oryginalnego przepisu, uznałam(...)można zetrzeć na tarce). Masło ubić na śmietanę, następnie dodawać po kolei żółtka i cukier puder. Ubić na pulchną masę. Białka ubić na sztywna pianę. Do miski wsypać migdały z czekoladą, na nie wyłożyć masę maślano-jajeczną, wymieszać. Na masę wyłożyć pianę i delikatnie, ale dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wstawić do piekarnika nagrzanego

królestwo garów
Sernikowy tort z malinami 434

kakao 40g cukru 100g schłodzonego masła 1 żółtko 30g zmielonych migdałów Masa serowa: 4 żółtka 170g cukru szczypta soli skórka starta z 1/2 cytryny 250ml mleka 5 i 1/2 łyżeczki żelatyny 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią lub 1 łyżeczka pasty waniliowej lub cukru wanilinowego 16g 500g serka mascarpone lub gotowego sera na sernik 500g śmietanki kremówki 36% 250g malin(...)ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 190oC na funkcji góra-dół przez około 17 minut. Piekłam na środkowym poziomie piekarnika. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia. Masa serowa: 4.Żelatynę zalać 1/4 szklanki zimnej wody i odstawić na 15 minut, aby napęczniała. 5. Żółtka utrzeć z cukrem mikserem ustawionym na najwyższe obroty. Następnie masę przelać do rondelka

Mała Cukierenka
Tarta migdałowa z truskawkami i kremem amaretto 253

Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 g śmietany kremówki 3 łyżki likieru Amaraetto 2-3 łyżki ksylitolu/cukru Dodatkowo: 400 g truskawek 1/2 op. Tortengussu Wykonanie: w misie robota zagnieść  mąkę z migdałami, ksylitolem i (zmielonym na cukier puder) z masłem pokrojonym na małe kawałeczki. Po kilku minutach mieszania, gdy powstanie masa o charakterze "mokrego piasku" dodać żółtko(...)Zdjąć folię i przełożyć ciasto na papierze do foremki. Zdjąć papier. Obciąć nadmiary, ciasto gęsto ponakłuwać widelcem i piec w 170`C 20-25 minut do zrumienienia ubić serek mascarpone ze śmietaną kremówką, amaretto i cukrem wylożyć krem na wystudzony spód i ułożyć gęsto, umyte, wysuszone i odszypułkowane truskawki. Najlepiej, by były mniej więcej jednakowej wielkości przygotować Tortennguss wg instrukcji

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Rolada kakaowa na szybkiego 230

kakaowa Składniki: 1 rolada Biszkopt kakaowy 4 duże jajka 90 g cukru pudru 3 czubate łyżki pszennej mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Krem mascarpone 250 g mascarpone 100 ml kremówki, 36% 1 łyżeczka waniliowego ekstraktu Czekoladowa polewa 150 g czekolady 1 łyżka golden syropu 1 łyżka śmietanki 2 łyżki perłowej posypki Nastaw piekarnik na 160ºC na termoobieg(...)przesianą mąkę z kakao, delikatnie wymieszaj z masą jajeczną. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Rozprowadzić cienko ciasto po całej blaszce. Piec przez 10 minut. Wyjmij biszkopt z piekarnika, odwróć na ściereczkę i oderwij papier. Zwiń jeszcze ciepły biszkopt w rulon wzdłuż dłuższego boku. Ostudź Przygotuj krem. Umieść w miseczce mascarpone, kremówkę i wanilię, a następnie ubij. Rozpuść czekoladę

codojedzenia
TORT NALEŚNIKOWY Z KREMEM BUDYNIOWYM 375

szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego (16 g) (można pominąć i dodać ziarenka z 1 laskii wanilii) 3 żółtka 4 łyżki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 150 - 170 g mascarpone (zimnego) cukier puder do dosłodzenia kremu (opcjonalnie, ja dodałam 2,5 łyżki) dżem truskawkowy (lub inny według uznania) maliny, borówki, truskawki do dekoracji listki mięty cukier puder do oprószenia WYKONANIE: Usmażone placki(...)mąką ziemniaczaną. Na gotujące się mleko wlej masę mleczno-zółtkową. Gotuj i mieszaj całość, aż powstanie bardzo gesty budyń. Zdejmij garnek z ognia i budyń przykryj kawałkiem folii spożywczej lub woreczkiem foliowym, i odstaw do całkowitego ostygnięcia, a następnie schłodź przez kilka godzin w lodówce. Po tym czasie w misce utrzyj którego mascarpone, następnie dodaj do niego po pełnej łyżce

Słodko-Słony Świat Ilony
Tort na moje urodzinki :) 259

małe szczypty soli Do kremu: 3/4 porcji (5 czubatych łyżek) orange curd np. z tego przepisu 250 ml śmietanki kremówki (30 lub 36%) 250 g serka mascarpone 1 łyżkę soku z cytryny 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy cukier puder do smaku (myślę, że nie więcej niż 4 łyżki) 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w jak najmniejszej ilości(...)Kremówkę i mascarpone umieszczamy w wysokim naczyniu i ubijamy mikserem na najwyższych obrotach. Następnie dodajemy 5 czubatych łyżek orange curd, sok z cytryny i cukier. Tak jak już wspominałam możemy na tym poprzestać i takim kremem przełożyć bezy, a możemy dodać jeszcze sok z pomarańczy i rozpuszczoną żelatynę. Wtedy musimy na jakiś czas (do zgęstnienia) wstawić masę do lodówki

Ratunku obiad
Muffinki czekoladowo -piernikowe z kremem i konfiturą z jeżyn 152

szklanki 4 łyżki ciemnego kakao 1 łyżeczka przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju 1/2 szklanki wody Krem śmietanowy: 300 ml śmietany kremowej 30% 2 czubate łyżki serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: Domowa konfitura jeżynowo-borówkowa Wykonanie: Olej, wodę, szklankę cukru oraz kakao umieścić w rondlu i zagotować, mieszając do rozpuszczenia się cukru, wystudzić.  Białka jaj ubić(...)proszkiem i przyprawą do piernika dodać do masy i wymieszać szpatułką do połączenia tak, aby nie naruszyć struktury piany. wylewać porcjami ciasto do papierowych papilotek na muffinki,-(z tej porcji wyjdzie około 30 sztuk średnich babeczek) piec 30 minut w temp 180*c. Wystudzić. Krem: Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, przełożyć do szprycy cukierniczej

Wanilia i Kardamon
Babeczki biszkoptowe z bitą śmietaną i borówkami 181

czubate łyżki mascarpone 30 g cukru pudru świeże borówki amerykańskie * PRZYGOTOWANIE Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno, a następnie zacznij powoli dodawać cukier, nie przerywając ubijania. Kolejno wrzucaj po 1 żółtku, nadal miksując.  Mąkę pszenną i ziemniaczaną przesiej i wymieszaj ze sobą. Następnie zacznij je powoli wsypywać do ubitych jajek, mieszając masę łyżką w jedną stronę. Formę(...)papilotek o średnicy 5 cm nakładamy po 2 łyżki ciasta i pieczemy 25 minut. Wyjedzie wtedy 12 sztuk.) Kremówkę ubij na sztywno, następnie dodawaj powoli cukier puder i mascarpone, cały czas miksując. Bitą śmietanę nałóż do rękawa cukierniczego z tylką w kształcie gwiazdki i wyciśnij ją na babeczki. Następnie ozdób je borówkami

Food Square
Torcik bananowy z mascarpone 330

mascarpone 2 banany 1 galaretka cytrynowa + 500 ml wrzątku 1 galaretka jagodowa + 375 ml wrzątku Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dosypujemy cukier (cały czas miksując). Gdy piana jest sztywna i lśniąca, zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku.  Mąki przesiewamy przez sito. Partiami dodajemy do jajek, mieszamy bardzo delikatnie szpatułką. Masę przelewamy do wyłożonej

VioletoweKucharzenie