można zmienić dopasowując go do własnych gustów. Jest to również świetny przepis na pozbycie się wszystkich resztek z lodówki. Często po przygotowaniu innego ulubionego dania, zostaje nam to jakaś marchewka, to otwarty słoik z ogórkami, czy jeszcze inne kawałki warzyw, zarówno tych świeżych jak i konserwowych. To wszystko możemy wykorzystać i nic nam się nie zmarnuje, a tylko doda smaku
KasiaiKrzysiu.plgr.masla 3 łyżki oliwyz oliwek sól ,pieprz do smaku Wykonanie Obrać dynię ,pokroić na paski ,a następnie na male kawałki .Można zamiast krojenia zetrzeć na tarce jarzynowej jak marchewkę W misce wymieszać ser kozi, śmietanę i drobno posiekaną miętę. Dodać pokrojona ,lub startą dynię, wymieszać. Wyłożyc do rondla ,miski żaroodpornej.W drugiej misce wymieszać mąkę , masła i olej,palcami
w mojej kuchniięsa mielonego dodać jajko, ryż , przyprawy i wymieszać.N a liście kapusty kłaść farsz mięsny i zwijać. Tak przygotowane gołąbki ułożyć w misie multicookera, dodać marchewkę , wlać wodę, przecier, dodać listek, ziele , wegete.U stawić program STEW i czas na 1 godzinę 40 minut..Na koniec dodać śmietanę i koperek
Moje domowe kucharzeniezupa kalafiorowa z koperkiem Składniki dla czterech osób 2 marchewki ½ dużej główki kalafiora, lub jedna mała 1.5 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju Pęczek kopru 40 g ryżu Szczypior Sól, pieprz Sposób przygotowania Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy ryż i przez 2-3 minuty przesmażamy (podobnie jak w risotto). Następnie dodajemy bulion i całość gotujemy
Miód i pieprzrwiemy na kawałki. Arkusz papieru ryżowego moczymy przez 2 sekundy w ciepłej wodzie i kładziemy na deskę. Nie przygotowujmy więcej niż 2 arkusze jednocześnie. Posypujemy nasionami chia, nakładamy nadzienie: marchewkę, brukiew, paprykę, por, szczypior, sałatę, makaron ryżowy, mięso drobiowe (w wersji wegetariańskiej pomijamy). Dodatkowo możemy posypać całość nasionami chia. Zakładamy boki do środka i zawijamy sciśle podobnie jak krokiety
mojewypiekiinietylkokawałkiem sałaty lodowej. Jeżeli jesteście fanami serów pleśniowych, Blue Cheese to coś dla was. Bez względu na to czy będziecie polewać nim sałatkę , maczać w nim skrzydełka, selera lub marchewki kiedyś powinniście go zrobić w domu. Dziś dotrzymuję obietnicy i zamieszczam przepis. Dresing z serem pleśniowym Składniki (na 4-6 osób) : 2 grube plastry sera pleśniowego typu Gorgonzola 1/4 szklanki
Jem więc Jestemłyżek cukru -3 łyżki soli Do każdego słoika 0,9 l : -po szczypcie ziaren gorczycy, pieprzu ziarnistego i ziela angielskiego -2 listki laurowe -ząbek czosnku -kilka plasterków marchewki Paprykę myjemy, kroimy na połówki i usuwamy gniazda nasienne. Do przygotowanych słoików wkładamy paprykę i zalewamy wrzącą zalewą. Zakręcamy i pasteryzujemy przez 7 minut. Smacznego
Maminek kulinarnySkładniki: 300 g makaron świderki 1 czerwona papryka 100 g fasolki szparagowej mrożonka bukiet warzyw (brokuł, kalafior, marchewka) 250 g wędliny (szynka,kiełbasa) 1 cebula 250 g żółtego sera 1 szklanka śmietany 18% 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz Wykonanie: Makaron ugotować w osolonej wodzie, ostudzić. Paprykę, wędliny i cebulę pokroić w kostkę. Fasolkę gotujemy w wodzie, odcedzamy
magiczna kuchnia Kasisię w niej z zapachem morza, które niektórzy niedoszli masterchefowie ostatnio chcieli zabijać ;) Wy ich nie zabijajcie. Jedzcie, wspominajcie wakacje, grzejcie się i przytulajcie tej jesieni. Bardzo! Składniki: 3 marchewki 2 cebule 1/4 bulwy selera 2 pietruszki 5 ziemniaków 1/2 średniej wielkości dyni kawałek korzenia imbiru gałka muszkatołowa sól, pieprz do smaku krewetki 2 ząbki czosnku kilka ostrych papryczek
GRUBY WAŁEKkaszotta ani grama soli nie użyłam, a i tak słonym daniem zaskoczyłam. Składniki: 100 g kaszy gryczanej palonej, 100 g kaszy gryczanej białej, 1 biała cebula, 2 młode marchewki, 1 pietruszka korzeń, 3 łyżki oleju rzepakowego, 3 łyżki sosu sojowego ciemnego, 8 sztuk czarnych oliwek bez pestek, 50 ml białego wytrawnego wina, 2 łyżeczki marynowanego pieprzu zielonego, 4 łyżki śmietanki
Moniki SmakołykiBuraki! to kolejne warzywo które kojarzy mi się z jesienią. Nie tylko idealne na ćwikłe ale także na różnego rodzaju zupy. Składniki; 2 skrzydełka kurze 1 marchewka mały kawałek selera 3 duże ziemniaki 3 buraki ok. 3litrów wody 2 zabki czosnku przyprawa uniwersalna, sól, pieprz, ostra papryka Kluseczki: 1 jajko 20 dag sera feta 20 dag serka
Radość kipiąca uśmiechem.Wspaniały aromatyczny rosół z lekko pikantną nutą Składniki • 1 udko lub kilka skrzydełek • 2 marchewki średnie • 1 pietruszka • kawałek selera • kawałek pora • 1 cebulę • 1 duży ząbek czosnku • kawałek papryczki chili • pęczek liści lubczyku • pęczek pietruszki • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Mięso zalać ok 3 l wody.Dodać marchew,pietruszkę seler, czosnek i papryczkę chili zagotować.Ściągnąć szumowinę
W królestwie smaków Beatywyśmienity lunch, obiad czy kolację. Najlepiej smakują odsmażane na masełku jak również na zimno z sosem czosnkowym. Zapraszam do kuchni :-) Składniki: 10 naleśników - PRZEPIS TU 3 marchewki 2 pietruszki 1 mały seler 1 mała cukinia garść pokrojonych borowików (mogą być suszone) ząbek czosnku 2 łyżki masła odrobinę soli ziołowe świeżo mielony
pieprzny smaczekposiłku. składniki dla czterech osób 1 spory leszcz, lub kilka mniejszych ryb o wadze ok. 800-1000 g 6 ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 średnia marchewka 1 niewielki por kawałek selera 1 korzeń pietruszki 1 ząbek czosnku Pieprz, sól pół pęczka naci pietruszki pół pęczka szczypioru 1 jajko sposób przygotowania Rybę dokładnie myjemy i zalewamy zimną
Miód i pieprzbarszcz to cała moja rodzina przerzuciła się na ten sposób musicie koniecznie spróbować SKŁADNIKI: 2,5-3 kg buraków czerwonych 100ml octu 10% 2 łyżki cukru 3-4 marchewki 2 pietruszki 1 seler 1 por 1 cebula kilka rosołków w kostce vegeta sól pieprz majeranek czosnek kilka ząbków koncentrat buraczany(nie koniecznie) PRZYGOTOWANIE: buraczki obrać pokroić
Swojskie jedzonko