marchewka - 20163 przepisów (strona:879/1345)

Krem brokułowy z oliwą chilli 171

odrobinę tej zupy? Do przygotowania ok 4 porcji zupy potrzebujemy: – 500 g brokułów – 1 ziemniaka – 1 ząbek czosnku – ok 300 ml wody – 1 marchewkę – sól, pieprz – oliwę chilli Brokuły myjemy i dzielimy na różyczki (odcinamy tylko koniec łodygi). Ziemniaka wraz marchwią obieramy i kroimy w drobną kostkę. Warzywa umieszczamy w garnku razem

Szybko Tanio Smacznie
Sum afrykański na warzywach 160

posiekanego kopru, szczypta czarnej ostrej papryki, świeżo zmielony pieprz, 2 listki laurowe. Po marynowaniu ryba trafiła na gorącą oliwę, po zrumienieniu z obu stron wylądowała z kolei na warzywach . Marchewkę i żółtą fasolę podgotowałem ok. 7 minut, po czym dorzuciłem do smażonej papryki na kolejne 183 sekundy. Na koniec świeża natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. Ot to cały

Right Behind The Kitchen
Mielony inaczej 130

Turcji, o której pisałem wcześniej ) i jajkiem. Mięso smażyłem na patelni grillowej ale może być także inna patelnia z odrobiną oliwy na powierzchni. Do mielonego dodałem lekką surówkę. Starłem marchewkę, wrzuciłem szczypiorek, kukurydzę, całość posoliłem aby przede wszystkim marchew zmiękła. Na koniec kila łyżek jogurtu naturalnego oraz łyżeczka chrzanu dla wzmocnienia smaku surówki. Chrupiącą pitę wyciągnąłem z piekarnika

Right Behind The Kitchen
Vapiano - Warszawa 162

cebula, marchew, szczypior, sos pomidorowo - śmietanowy). Sporo mięsa, jednak znów sos pomidorowy poległ - blady, bez wyraźnego smaku. Druga pasta - granchi di fume - szyjki rakowe, cukinia, groszek cukrowy, marchewka, szczypiorek, sos homarowy. Dość fajnie dobrane składniki, a w szczególności groszek cukrowy, który przełamał delikatny smak pozostałych warzyw i sosu. Prosty deser na koniec - mascarpone ze świeżymi truskawkami

Right Behind The Kitchen
Ławica Czesia czyli muszle nadziewane aromatycznym mięsem 179

trzeba tylko troszkę poświęcić czasu na rozdrobnienie mięsa na małe kawałki. Mięso mięsem ale pora na obróbkę cieplną moich ulubionych składników sosu pomidorowego. Średnią kostkę selera i jedną średnią marchewką starłem na grubych oczkach na tarce. Z kolei dużą cebulę cukrową pokroiłem w kostkę (naprawdę słodziutka ;). Oczywiście całość podsmażyłem na oliwie do miękkości, następnie dodałem przecier pomidorowy

Right Behind The Kitchen
Żurek świąteczny wg kuchni staropolskiej 211

dniach zamieszać i odstawić na kolejny dzień / dwa. Żur W dużym garnku kładziemy 500 g białej kiełbasy (jeśli nie ma surowej, może być parzona), pokrojone dwie duże marchewki, dwa średnie korzenie pietruszki, tyle samo selera, 1 por, łyżeczkę ziaren pieprzu, 2 łyżki suszonych grzybów. Całość zalewamy ok. 1,5 l zimnej wody, wsypujemy łyżeczkę soli, przykrywamy, wstawiamy na ogień, doprowadzamy

Right Behind The Kitchen
Żołądki drobiowe w cieście z kalarepą i surówką 158

samej wodzie gotujemy do miękkości obraną i pokrojona na ok. 3 mm plastry kalarepę , którą także później studzimy. W tym czasie przygotowujemy prościutką surówkę. Siekamy na drobne pałeczki marchewkę i czerwoną cebulę oraz 2-3 plastry ugotowanej kalarepy. Surówka skończona. Robimy ciasto. W misce ubijamy jajko ze szczyptą soli, odrobiną suszonych, posiekanych płatków chilli lub po prostu z pieprzem, dosypujemy

Right Behind The Kitchen
Namiastka Wiednia dla smakoszy i kilka praktycznych wskazówek 167

podpowiada nam po polsku co wybrać... Tak, w Wiedniu pracuje wielu Polaków. Wybrane - genialny klasyk kuchni austriackiej - Tafelspitz - duszona wołowina podana z chrupiącymi placuszkami ziemniaczanymi, szpinakiem i tartą marchewką. Do tego dania podaje się rewelacyjny mus jabłkowo-chrzanowy i sos czosnkowy. Po tym oczywiście tort Sachera i ciastko duńskie - bajecznie dobre desery. Tak naprawdę autentyczny tort Sachera dostaniemy tylko

Right Behind The Kitchen
Mus z gęsich żołądków - czyli gęsina nie tylko na Św. Marcina 214

gotowania używamy szybkowaru, dzięki któremu przygotujemy twarde żołądki w dość krótkim czasie. Jeśli takowego nie posiadamy, czeka długie duszenie aż uzyskamy niemal rozpadające się gęsie żołądki. Cebulę i marchewkę kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na złoty kolor na oleju rzepakowym. Po kilku minutach dorzucamy oczyszczone żołądki pokrojone na drobne kawałki oraz jedno jabłko, solimy i smażymy jeszcze

Right Behind The Kitchen
Placki ziemniaczano-jarmużowe z gulaszem dla leniwych 225

pieprz to dodatki obowiązkowe do placków ziemniaczanych. Zamiast jarmużu możemy oczywiście dodać inne zielone warzywo - szpinak, brokuł i odrobinę natki pietruszki, koperek, liście z łodyżek selera, natkę z marchewki? Czemu nie?! Masa ziemniaczana ma być dość zwarta i pulchna - uzyskamy tą miękkość dzięki dłuższemu miksowaniu w blenderze, który napowietrzy nam całą masę. Pamiętajcie, że gotową masę najlepiej wykorzystać od razu

Right Behind The Kitchen
Przyprawa węgierska 169

przypraw do potraw  kuchni węgierskiej. Składniki 6-10 strączków chili, 1 główka czosnku 1 duża cebula lub dwie mniejsze 1 bardzo duży lub dwa mniejsze pomidory 1 duża marchewka 1 mała pietruszka mały kawałek selera korzeniowego (około 40 g) 1 listek laurowy kminek do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki) opcjonalnie 1 łyżeczka słodkiej papryki wędzonej opcjonalnie można do mieszanki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Krupnik z grzybami 135

polskiego kina, do którego wzdychały kobiety i dziewczęta , a naszym zdaniem również mężczyźni i chłopcy, no bo hello …? Składniki: 30 dag serc drobiowych 30 dag żołądków drobiowych 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 pora 1 seler 5 ziemniaków 5 łyżek pęczaku garść suszonych grzybów 1 pęczek koperku 1 pęczek natki pietruszki 3-4 liście laurowe 3-4 ziarenka ziela angielskiego

GRUBY WAŁEK
Placuszki dyniowe z marchewką i ziemniakiem 155

Składniki: 300 g dyni obranej 1 duża marchewka 3 średnie ziemniaki 2 jajka 3-4 łyżki mąki pełnoziarnistej sól, pieprz Warzywa zetrzeć na tartce na dużych oczkach. Dodać jajka, mąkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać. Gdyby ciasto było za rzadkie, dodać więcej mąki. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.  Podawać ze śmietaną. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
Zupa dyniowo serowa 136

chłodny jesienny dzień. Ciężko poprzestać na jednym talerzu:)   SKŁADNIKI : (dla 3-4 osób) 1,5 l bulionu 50 dag dyni (waga bez skórki i nasion) 3 duże marchewki 1 ziemniak 2 cebule 2 ząbki czosnku 150 g kremowego serka topionego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki szczypta ostrej papryki szczypta pieprzu 1. Wszystkie warzywa oprócz czosnku zetrzeć na grubych oczkach tarki

Kto ugości moich gości?
Pierś z gęsi duszona w warzywach 154

ogromną ilością tłuszczu - a przecież tłuszcz zawsze można usunąć. Wyszło pysznie. Była to znikająca gęś. Pojawiła się i tyle ją widziałam. Składniki: Pierś z gęsi ( z kością ) 3 marchewki 2 małe cebulki Kawałek korzenia selera 1 korzeń pietruszki Kilka gałązek natki pietruszki i selera Sól Pieprz Olej Wykonanie: Skórę na piersi nacinamy ( w romby ). Całość nacieramy solą i pieprzem. Pozostawiamy

Smaki Ewy