pomidorami i włoskimi orzechami Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka z rukoli z gruszką, serem pleśniowym i orzechami Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi
Moja smaczna kuchniapięknego! Jak już kiedyś wspominałam, uwielbiam samodzielnie robione, domowe pasty na kanapki. Dzisiaj przepis na kolejną z nich, tym razem z buraczkami. Klasyczny hummus jest rewelacyjny, lecz z dodatkiem marchewki, dyni, buraków nabiera zupełnie innego wymiaru smaku. Świetnie sprawdza się nie tylko jako zimna przekąska, ale również jako smarowidło na kanapki i jako dodatek do potraw. Składniki: - 200g suchej
Be Fit Be Strongłyżki masła 2 ziemniaki 50 g kaszy jęczmiennej domowe maggi sól, pieprz sposób przygotowania Kawałki kurczaka myjemy i wkładamy do garnka razem z selerem naciowym, cebulą, oraz marchewką. Całość zalewamy zimną wodą ( tak by wszystkie składniki były przykryte), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, lubczyk, pieprz, oraz sól, zagotowujemy i na niewielkim ogniu gotujemy wywar, przez 50-60 minut
Miód i pieprzZUPA BOTWINKOWA Składniki: - 2 pęczki botwiny - 3 buraki - 3 marchewki - 2 pietruszki - 3 duże ziemniaki - 1 udko z kurczaka - pęczek koperku - 1 łyżeczka lubczyku - 5 ziaren zioła angielskiego - 4 ziarna owoców jałowca - 6 ziaren pieprzu czarnego - 2 kostki rosołowe - 3 liście laurowe - 3 łyżki kaszy manny - 2 łyżki cukru - przyprawa "Kucharek" do smaku - jajka - śmietana Sposób przygotowania: Do dużego garnka
Mentor Smakuchaos. Niebawem trzeba się zbierać do pracy... No i od czego tu zacząć? A niech się dzieje co chce, zaczynam od ciepłego śniadania :) SKŁADNIKI: 1/2 czerwonej cebuli 1 mała marchewka por około 10 cm 1 mały ząbek czosnku 2 łyżki posiekanej wędzonej makreli masło 3 jajka sól pieprz świeże oregano A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać masło i wrzucić
Kuchnia w opałachwarzywa będą miękkie. Na patelni na oleju smażymy cebulę pokrojoną w kostkę, a gdy się zarumieni dodajemy posiekany czosnek, jeszcze chwilkę smażymy. Odcedzamy warzywa z wywaru (można zostawić marchewkę i pietruszkę), dodajemy do niego przesmażona cebulę i czosnek oraz opłukaną pod bieżącą wodą soczewicę. Gotujemy przez około 10 minut, do czasu, aż soczewica zrobi się miękka. Miksujemy zupę na krem
W kuchni Katiepostanowiłam dodatkowo zrobić domowe płaty ale urozmaicone o mąkę gryczaną. Wyszło smacznie - polecam! Składniki; 3 płaty makaronu gryczano pszennego (przepis niżej) 50 dag mięsa mielonego (wieprzowego) 1 cebula 3 marchewki 1 słoiczek przecieru pomidorowego ( 20dag ) 1 puszka pomidorów krojonych tymianek sól, pieprz 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka cukru 1 mały brokuł 15 dag żółtego sera Cebulę pokroić w drobną kostkę
Radość kipiąca uśmiechem.także dla oka. Jeśli są wśród Was fani "brokułowej" z popularnej restauracji Manekin, ten przepis oddaje jej charakter i smak ! Zdecydowanie :) Składniki: udko z kurczaka 2 marchewki 1 pietruszka 1/4 pora 1/4 selera 2 małe ziemniaki 1 brokuł 150 gram jogurtu naturalnego Z mięsa i warzyw (oprócz brokuła), gotujemy wywar jak na rosół. Wody nalewany tylko tyle
Mój Smak na Życietłuszcz z boczku musi się lekko stopić. Dodać posiekaną drobno cebulkę i smażyć, aż zmięknie. Wrzucić pokrojone żołądki, łodygę selera naciowego pokrojonego na małe kawałki,pieczarki pokrojone w plasterki,marchewki obrane i pokrojone w talarki, paprykę oczyszczoną z nasionek i błonek, pokrojoną w kostkę i smażyć wszystko około 2 minut. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Użyłam
Kuchnia Pokoleńmusztardy francuskiej pół szklanki wina Cebulę przesmażyć, dodać musztardę i podlać winem, smażyć jeszcze przezz kilka minut, aż część wina odparuje. Podawać z sałatką, np. ze świeżego szpinaku z marchewką i pestkami dyni z sosem balsamiczno miodowym. Smacznego
Codzienne GotowanieMops w kuchni . Zupa jest dosc ostra, bardzo aromatyczna, aksamitna i do tego chrupiący bekon - po prostu pychota! Polecam! Skladniki: 50-60 dkg dyni (oczyszczonej) 1 por 1-2 marchewki 1 pietruszka 1 srednia cebula 3-4 zabki czosnku 1 lyzeczka swiezego, startego imbiru pol papryczki chili litr bulionu warzywnego (z kostki) papryka slodka i ostra, platki chili, kurkuma, tymianek
Codzienne Gotowaniewarzywną, a ta z dodatkiem mięsa z kurczaka jest również fantastyczna, bardzo mi zasmakowała i w przyszłości będę taką robić. Polecam! Składniki: Warzywa ugotowane w rosole: 4-5 marchewek 2 pietruszki 1/4 korzenia selera mięso z kurczaka obrane z kości Ponadto: 3-4 jajka ugotowane na twardo 3 ogórki kiszone puszka zielonego groszku majonez musztarda i keczup sól
Codzienne Gotowaniemięso: kurczak, indyk, królik, chuda wieprzowina np. schab, cielęcina. Wędliny - polędwica, chuda szynka, wędliny pieczone z chudego mięsa. Ryby - dorsz, sandacz, lin, szczupak, sola, mintaj, leszcz itp. Warzywa - marchewka, dynia, ziemniaki (gotowane, pure, gotowane i pieczone w łupinkach), buraki, cukinia, kabaczek, szpinak, sałata, pomidor bez skórki. Owoce - jabłko, banan, brzoskwinia. Tłuszcze - tylko roślinne w umiarkowanych ilościach olej rzepakowy
Codzienne Gotowanietych wspaniałych, wiosennych warzyw, dlatego dziś w moim pudełku nieco azjatycko ;) Śniadanie : Omlet japoński z dodatkiem dymki i sosu sojowego Lunch : Cukinia z krewetkami i sałatka z marchewki i białej rzodkwi. Smacznego
Codzienne Gotowaniepracy jest lekkie i kolorowe. Zapraszam na kolejny zestaw jedzonka do pracy! :) Śniadanie : Frittata z pomidorami z dodatkiem ziół. Lunch : Lekka potrawka z kurczaka z porem i marchewką + ryż. Smacznego
Codzienne Gotowanie