marchewka - 20163 przepisów (strona:881/1345)

Flaki 189

dodatkiem ulubionych przypraw, bardzo aromatyczną i sycącą. Dzisiaj proponujemy naszą wersję z kolendrą, imbirem, gałką muszkatołową i koncentratem pomidorowym. 900 g. suchych flaków wołowych 1 udko z kurczaka 2 marchewki 2 pietruszki 0,5 selera kawałek pora kilka ziaren ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 łyżka koncentratu pomidorowego sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka słodka papryka ostra majeranek imbir kolendra

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
,,Zupa krem z dyni’’ 138

zupa z dyni. Prezentuję dziś przepis, który oprócz ładnego koloru gwarantuje również oryginalny smak i nieziemskie zapachy wydobywające się z garnka. Składniki: • 500 g surowej dyni • 2 ziemniaki • 1 marchewka • 1 cebula • ząbek czosnku • 1 litr wywaru z rosołu • łyżeczka przyprawy curry • 3 łyżki śmietany 18% • sól, pieprz • 4 łyżki oliwy Sposób przyrządzania: Na oliwie smażymy pokrojoną w kostkę cebulę

Podróż w kulinaria
FASZEROWANE PIECZONE ZIEMNIAKI 157

nadziewać jak to ja zrobiłam. Duże ziemniaki umyłam i podgotowałam w całości. Farsz można przygotować w zależności od gustów za każdym razem inny. Dzisiaj proponuję: Posiekaną białą kapustę,marchewkę,starte jabłko, kukurydzę i pokrojonego wędzonego kurczaka. Dodałam majonez, jogurt grecki,sól,pieprz. Wszystko wymieszałam i odstawiłam na pół godziny żeby składniki przeszły   smakiem i kapusta zmiękła. W międzyczasie

potrawyregionalne
RYBA PO GRECKU 145

jajkiem. Starłam dwie cebule i białą część pora i podsmażyłam na patelni. Dodałam parę ziarenek ziela angielskiego i liście laurowe. Na tarce o grubych oczkach starłam:  trzy marchewki, dwie pietruszki, jednego małego selera. Dodałam warzywa i przyprawiłam solą i pieprzem,  i odrobiną cukru do smaku. Podlałam wszystko wodą i dusiłam około 15 minut. Na koniec dodałam pół

potrawyregionalne
SAJGONKI 185

wykonaniu jednak trochę czasochłonne. Drobno posiekaną cebulę i mielone wieprzowe mięso smażę na patelni. Kroję na paseczki kapustę pekińską,na  tarce o grubych oczkach ścieram marchewkę. Grzybki  mun i makaron ryżowy lub sojowy zalewam na 15 minut wrzątkiem aby namiękły. Odcedzam i kroję grzybki w paseczki a makaron na mniejsze części. Dodaję kiełki

potrawyregionalne
PLACEK PO ZBÓJECKU 191

łożyłam wszystko do garnka i zalałam wodą.Na małym ogniu mięso się dusiło wraz z listkiem laurowym, zielem angielskim,czosnkiem,solą,pieprzem,papryką słodką i ostrą.Można wrzucić pokrojoną marchewkę,paprykę,groszek,pieczarki co kto lubi.Zostawiamy wszystko na ok.40 minut i na koniec gotowania można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego. Teraz placek: około 1kg ziemniaków 1 szklanka mąki pszennej

potrawyregionalne
ZAPIEKANKA BRUKSELKOWO - WARZYWNA 178

smak i zapach. Proponuję dziś zapiekankę z tą małą kapustką. Tak jak wspomniałam wyżej umytą i obraną podgotowałam a większe główki przekroiłam na mniejsze cząstki. Pokroiłam w plasterki marchewkę,ziemniaki i na grubsze paseczki pora. Ziemniaki lepiej również podgotować. Wyłożyłam warzywa do żaroodpornego naczynia. Posypałam pieprzem,solą i czosnkiem. W miseczce rozmieszałam: 18% śmietanę,dwa jajka, ser parmezan dodałam

potrawyregionalne
RYBA FASZEROWANA W GALARECIE 165

Ryba faszerowana raczej rzadko pojawia się na naszych stołach. Zazwyczaj tylko od święta. Dziś naszło mnie na tę pyszną, ale niestety trochę pracochłonną rybkę. Obrałam parę marchewek, pietruszek, selera i pora. Pokroiłam je na drobne kawałki,żeby oddały smak podczas gotowania. Wrzuciłam je do większego garnka gdzie dorzuciłam jeszcze cebulkę,ziele angielskie,liście laurowe,pieprz i sól i gotowałam wszystko

potrawyregionalne
SZYNKA Z SOSEM CHRZANOWYM ZE SZPARAGAMI W GALARECIE 222

galarecie. Zrobiłam sos z chrzanu,śmietany, bryndzy z dodatkiem koperku. Plastry szynki zwinęłam w rożki, nałożyłam do niej sos i szparagi. Półmisek wypełniłam jeszcze ćwiartkami jajek, brokuł,pokrojoną marchewką i marynowanymi kukurydzami. Zalałam wszystko galaretką. Spróbujcie! Smacznego

potrawyregionalne
JAJKA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM,KAPARAMI I OLIWKAMI W GALARECIE 221

powyższym zdjęciem jest następujące. Cztery jajka przekroiłam na pół. Każdą z połówek owinęłam wędzonym łososiem. W środek włożyłam czarną oliwkę i trzy kapary. Pomiędzy jajka ułożyłam ugotowane brokuły,szparagi, marchewkę i rzodkiewki. Zalałam wszystko żelatyną i voila;-) Smacznego

potrawyregionalne
SURÓWKA Z MŁODEJ KAPUSTY Z MARCHEWKĄ I KOPERKIEM 145

roku ku temu sprzyja ;-) Surówka ta pasuje do wielu dań - zresztą sami spróbujcie ją zrobić. Młodą  kapustę pokroiłam cieniutko i posoliłam żeby skruszała. Na tarce starłam jedną marchewkę , pokroiłam dwie dymki i sporo koperku . Polałam wszystko oliwą z oliwek i octem winnym. Dodałam odrobinę cukru,sól i pieprz do smaku. Wszystkie przyprawy i ocet dodawałam w zależności

potrawyregionalne
OGÓRKI Z PAPRYKĄ W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE 429

została jeszcze pasteryzacja. Smacznego! A jak lubicie ogórki to polecam pyszną OGÓRKI KANAPKOWE W SŁODKO OCTOWEJ ZALEWIE Z KURKUMĄ SAŁATKĘ SZWEDZKĄ Z OGÓRKÓW  W SŁOIKACH SAŁATKĘ Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI

potrawyregionalne
SAŁATKA Z OGÓRKÓW MARCHEWKI I CEBULI W SŁOIKACH 201

Czas na przetwory!  Przepis polecam bo sałatka z ogórków marchewki i cebuli    jest pyszna i w zimowe wieczory jak znalazł. Wystarczy tylko wtedy wyjąć słoiczek ze spiżarki. Ale zanim tam trafi to... bierzmy się do roboty. Składniki: 4 kg. ogórków 5 szt. średniej wielkości cebul 2 szt. marchwi 2 łyżki soli Zalewa: 1/2 szklanki oleju

potrawyregionalne
ZUPA KREM Z DYNI 178

cebula ząbek czosnku łyżeczka curry pół łyżeczki kurkumy listek laurowy,parę ziarenek ziela angielskiego nać selera 1 litr bulionu pieprz i sól do smaku 18 % śmietana  Dynię, marchewki, pietruszkę i ziemniaki pokroiłam w kawałki, zalałam wodą i gotowałam około 15 minut. Dodałam nać selera, ziele angielskie, listek laurowy  i wlałam litr bulionu. Gotowałam warzywa do miękkości

potrawyregionalne
ZUPA OGÓRKOWA 170

ogórki kiszone pomagają zwalczać infekcje. Tak więc jedzmy kiszoniaki jak najczęściej!           Składniki: przecier z kiszonych ogórków włoszczyzna (por,seler,pietruszka,marchewka) bulion świeży koperek ziemniaki masło do podsmażenia warzyw śmietana do zupy ziele angielskie liście laurowe Do garnka z wodą włożyłam parę ziarenek ziela angielskiego, liście laurowe, kawałek pora, pokrojony

potrawyregionalne