marchewka - 20163 przepisów (strona:874/1345)

ZUPA Z MIĘSNYMI KULECZKAMI 167

przecier pomidorowy 2 łyżki por 1/3 sztuki papryka czerwona 1 sztuka ziemniaki 2 szt przyprawy: liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, sól, papryka ostra, papryka słodka, zioła prowansalskie SPOSÓB WYKONANIA: Marchewkę, seler i pietruszkę obrałam, pokroiłam w kostkę. Por umyłam, oczyściłam, pokroiłam w półksiężyce. Warzywa zalałam wodą,dodałam kostki rosołowe,liść laurowy, ziele angielskie.Gotowałam przez około 20 minut. Mięso mielone

Darcia w kuchni
wieprzowina w jarzynach 137

Obiad na 4 - 6 porcji.   Składniki: 30 dag obranej marchewki 15 dag obranego selera 15 dag obranej pietruszki 1 średni por 15 dag fasolki szparagowej masło 600 gram łopatki przyprawy: sól, pieprz, musztarda, papryka słodka, magi, pieprz w ziarenkach ,liść laurowy, ziele angielskie dodatkowo : ryż - ugotowałam Parboiled Sposób wykonania: Obrane, umyte warzywa pokroiłam w plasterki,por w półksiężyce, fasolkę

Darcia w kuchni
Pasztet drobiowy 218

Składniki: 1,80 kg kurczaka 0,5 kg wątróbki drobiowej 100 g selera 100 g pietruszki korzeń 200 g marchewka 1/2 por przyprawy: sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie, 2 - 3 ząbki czosnku, majeranek dodatkowo: 1 szklanka rosołu 1/2 szklanki bułki tartej smalec do natłuszczenia blaszki Sposób wykonania: Kurczaka ugotowałam z dodatkiem warzyw, liścia laurowego, soli, i pieprzu, przestudziłam, mięso

Darcia w kuchni
Królik duszony z warzywami 200

pora 100 ml oliwy z oliwek Sposób wykonania: Czosnek obrałam, rozgniotłam. Na rozgrzaną patelnię nalałam niewielką ilość oliwy z oliwek rozgnieciony czosnek i cebulkę, zeszkliłam. Dodałam 50 g masła, marchewkę, seler, por pokrojony w półksiężyce, sól, pieprz,tymianek. Chwilkę poddusiłam, przełożyłam do naczynia żaroodpornego. Królika ( u mnie comber ) podzieliłam na mniejsze kawałki , natarłam solą, pieprzem, podlałam odrobiną oliwy z oliwek

Darcia w kuchni
Kurczak z warzywami i ryżem curry 317

dania :) SKŁADNIKI 3 woreczki brązowego ryżu 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 duża podwójna pierś z kurczaka 1 czerwona papryka 2 garście włoszczyzny krojonej w słupki (może być mrożonka - marchewka, pietruszka, seler, por)  pół puszki kukurydzy konserwowej 2 garście mrożonego zielonego groszku 4 łyżki curry sól pieprz olej do smażenia ewentualnie słodki sos chili PRZYGOTOWANIE Ryż gotujemy zgodnie

Moje Kuchenne Rewelacje
Tagliatelle z warzywami / Tagliatelle with vegetables 172

ilość porcji: 4 Najpierw musimy przygotować wszystkie składniki potrawy. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ser ścieramy na tarce. Oliwki kroimy na mniejsze części. Warzywa (marchewka, cukinia, groszek, brokuły, kalafior, fasolka) dusimy na maśle około 10 minut. Ja użyłam warzyw gotowych na patelnię , ale można użyć surowych. Trzeba tylko pamiętać, że warzywa korzeniowe trzeba wcześniej podgotować aby nie były twarde

Projekty ze smakiem
Zupa krem z pieczonej dyni, batatów i mleczka kokosowego 179

pieczoną dynie i bataty znajdziecie również  tu i  tu . Na blogu są również inne przepisy na zupę z  dynią w roli głównej: zupa dyniowa z marchewką , zupa-krem z pieczonej dyni z mleczkiem kokosowym , zupa-krem z pieczonej dyni. Zupa krem z pieczonej dyni, batatów i mleczka kokosowego Czas przygotowania: 60 minut Składniki: 400 g pieczonych batatów

Kulinarne przygody Gatity
Masło z orzechów włoskich 165

Owoce z waniliową chałwą i orzechami w miodzie Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Sałatka z burakiem, rukolą i orzechami Surówka z dyni z rukolą i orzechami Surówka z marchewki z jabłkiem i orzechami włoskimi Masło z orzechów włoskich Składniki: 2 szklanki łuskanych orzechów włoskich 2 łyżki oleju z orzechów włoskich szczypta soli Przygotowanie: Orzechy przekładamy od blendera, dodajemy olej

Moja smaczna kuchnia
Chleb marchwiowy - listopadowa piekarnia 232

jesiennymi dodatkami. Chleb marchewkowy z dodatkiem rodzynek i orzechów jest przepyszny. Posypany z wierzchu moim ulubionym kminem rzymskim - kmin świetnie komponuje się z rodzynkami. Użyłam kupionego soku z marchewki, trzeba poszukać takiego bez dodatków i konserwantów. A najlepiej oczywiście wycisnąć w domu. Mój chleb wyszedł dosyć płaski. To  wina nieumiejętnego przekładania ciasta do garnka i tego, że garnek był

Stare Gary
Clam chowder – gulasz z małży z Nowej Anglii 216

kostkę 1 łyżka tymianku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 200 ml białego wina 1 cebula 1 seler, opcjonalnie mogą też być 2 łodygi selera naciowego 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 5 ziemniaków 2 l wody 200-250 ml śmietany 30% (nie, nie można zamienić!!! to jeden z podstawowych składników) 1-2 łyżki mąki 1-2 ząbki czosnku Wykonanie

Pociąg Do Kuchni
Gęsi pasztet z żurawiną 159

pieczony Przepis na Gęsi pasztet z żurawiną: 80 dag ugotowanej gęsiny (skrzydła i mięso z korpusu) 250 g surowego boczku 250 g wątróbki gęsiej lub innej drobiowej 1 gotowana marchewka kawałek gotowanego selera 1 łyżka oleju 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 czerstwe kajzerki sól do smaku, ½ łyżeczki pieprz ziarnisty, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 listki laurowe 1 łyżka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z mięsem z rosołu i grzybami 242

czerwonym barszczem (lub rosołem). Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 4 osób, tj. ok. 40 średnich pierogów) 200g mięsa z rosołu (oczyszczonego z kości, skóry, itp.) 100g warzyw z rosołu (marchewka, seler) 1 duże (L) jajko 250g pieczarek garstka suszonych grzybów leśnych 2-3 łyżki masła 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki mielonego białego pieprzu ciasto na pierogi gotowane wg naszego przepisu

Kulinarna Pokusa
Barszcz czerwony - zabielany 263

Składniki: 0,5 kg żeberek 4 szt. marchewki 3 szt pietruszki 1 mały seler 5 szt. buraków 1 cebula 5 szt. średnich ziemniaków 10 ziarenek ziela angielskiego około 20 ziarenek pieprzu czarnego 3 listki laurowe 5 łyżek octu śliwkowego 3 łyżki octu z białych winogron 200 g śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej sól  Sposób wykonania: Mięso dokładnie płuczemy

Qchnia po prostu
Polędwiczki wieprzowe w glazurze gruszkowo-żurawinowej z orientalną nutą i mozzarellą 252

mięsie ser i czekamy kilka chwil aż zacznie się rozpuszczać. Szybko przekładamy mięso na przygotowany wcześniej talerz i cieszymy się smakiem soczystego mięsa z patelni :) Podajemy z małymi karmelizowanymi marchewkami i ulubioną kaszą. patelnię do niskotłuszczowego smażenia można nabyć w internetowym sklepie: www. sklep.dajar.pl

Kuchenna Kontrrewolucya
Domowe Sajgonki + film 182

mielonego mięsa wieprzowego 30 arkuszy papieru ryżowego 3 liście kapusty pekińskiej 100 g makaronu ryżowego 4- 5 łyżek sosu sojowego 25 g suszonych grzybów mun 2 małe cebule 1 marchewka 1 jajko szczypta ostrej  papryki czarny pieprz olej do smażenia przepis Grzyby mun namaczamy w misce z gorącą wodą około 20 minut. Makaron ryżowy zalewamy wrzątkiem i również namaczamy

Smakowite Dania