Letni deser z owocami. Składniki ( na 6 – 8 sztuk) 1 paczka dużych biszkoptów 300 ml śmietany kremówki 30% lub 36% 200 g białej dobrej czekolady 150 g świeżych malin 1,5 łyżeczki oleju winogronowego dekoracja maliny, poziomki, mięta Wykonanie Czekoladę stapiamy w rondelku w kąpieli wodnej. Dodajemy do niej olej i mieszamy na gładką masę. Odstawiamy do lekkiego przestudzenia(...)Śmietankę przekładamy do misy miksera. Ubijamy. Do ubitej śmietany przekładamy stopioną czekoladę. Mieszamy za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki. Nastepnie dodajemy maliny. Całość mieszamy. Przygotowujemy małe foremki /kokilki. Najlepsze są do tego małe, okrągłe foremki rantowe. Wtedy nasz deser ma elegancki kształt. Jeżeli nie posiadamy takich foremek, deser można z powodzeniem przygotować w ładnych pucharkach. Ścianki foremki wykładam na brzegach
Raj dla PodniebieniaKoktajl malinowo-jabłkowy to propozycja na ucztę pełną witamin. To smoothie owocowe najlepiej przygotować w sezonie, kiedy mamy dostępne świeże maliny. Jednak jeśli najdzie Was ochota zimą, albo wiosną to wykorzystajcie mrożone maliny. Składniki, które proponuję w tym koktajlu to tylko propozycja i możecie dodać coś od siebie. Aby było zdrowo wykorzystam mleko roślinne, ale jeśli nie lubicie użyjcie swojego(...)ulubionego. Składniki (2 porcje) 1 szklanka malin 1 jabłko szklanka mleka roślinnego 1 łyżka miodu odrobina świeżej mięty mięta do dekoracji W przepisie tym możecie zastąpić mleko roślinne na przykład jogurtem naturalnym, albo zwykłym mlekiem. Jeśli robicie ten koktajl dla siebie, nie musicie obierać jabłka, jeśli dla gości to dużo bardziej estetycznie będzie wyglądał, jak obierzecie jabłko. Koktajl malinowo-jabłkowy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Bardzo znane ciasto z malinami. W końcu zrobiłam je po raz pierwszy. Uwielbiam połączenie kruchego spodu, galaretki z malinami, śmietanki i bezy. Podane w formie torcika wygląda bardzo efektownie. Tortownica 24 cm: Kruchy spód: 1 szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru pudru 3 żółtka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 110 g masła Warstwa malinowa: 3 galaretki malinowe(...)malin (mogą być mrożone) 3 szklanki wrzątku Warstwa śmietankowa: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 2 fixy do śmietany 2 łyżki cukru pudru Warstwa bezowa: 3 białka 150 g drobnego cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 garść płatków migdałowych Spód: Wszystkie składniki na kruchy spód zagniatamy ze sobą. Formujemy kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy na 30 minut
VioletoweKucharzenieKruchy, kakaowy spód, wypełniony cienką warstwą konfitur z malin oraz delikatnym, jak mgiełka musem czekoladowym. A to wszystko dodatkowo zwieńczone dużą ilością świeżych owoców leśnych, które idealnie przełamują smak ciemnej czekolady. Serdecznie polecam. Przepis wart wypróbowania. Składniki na kakaowe kruche ciasto: 250 g mąki tortowej 1 łyżka kakao 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki cukru szczypta soli(...)czekolady gorzkiej (64%) 1 jajko (rozmiar L) 25 g drobnego cukru do wypieków 25 g masła 70 ml śmietany kremówki 30% (schłodzonej) szczypta soli Konfitura malinowa: 125 g malin 2 łyżki cukru Do dekoracji: 125 g malin 125 g jeżyn kilka borówek amerykańskich listki mięty cukier puder (opcjonalnie) Mąkę razem z proszkiem do pieczenia i kakao przesiać do miski. Dodać
Świat Ciastabiszkopcie: Malinowa chmurka na biszkopcie Do nasączenia: Woda truskawkowa np. Żywiec. Warstwa z kremem malinowym: Śmietanka musi być schłodzona w lodówce . 1 litr śmietany 30% 0,5 kg malin świeżych lub mrożonych 2 galaretki malinowe 150 ml wrzątku Maliny (zamrożone wcześniej rozmrażam) rozgotowuję oczywiście na bardzo wolnym ogniu. Galaretki mieszam w 150 ml wrzątku i wlewam do malin. Całość mieszam(...)pozostawiam do ostudzenia. Schłodzoną śmietanę 30% ubijam na dużych obrotach, aż powstanie gęsta piana. Po ubiciu, dodaję ostudzone galaretki z malinami i całość mieszam. Warstwa z galaretką 3 galaretki malinowe 750 ml wrzątku 500 g malin świeżych lub mrożonych Galaretki rozpuszczam we wrzątku i zostawiam do wystudzenia. Po dokładnym wystudzeniu, dodaje maliny (zamrożone wcześniej rozmrażam). Galaretkę zostawiam do lekkiego stężenia
Ania gotujedomu. Wcześniej jakoś nie chciało mi się zaplanować ciasta... Może tak właśnie miało być, dzięki temu powstało pyszne, delikatne, orzeźwiające wiosenne ciasto 👌😋 Co prawda chciałam pod galaretkę też dać maliny, ale chwilowo zabrakło ich w zamrażarce, a czekając na kuriera nie mogłam wyjść z domu...🙊 tak więc maliny wzbogaciły ciasto dopiero później, przed podaniem na stół. Można spód przygotować również(...)odstawiamy do wystudzenia. masa serowa: - 200g gęstego twarogu sernikowego Juliko lub Mój ulubiony (są bardzo gęste) - 300g mascarpone - 2 galaretki malinowe na 500ml wody każda - 140g mrożonych malin (u mnie maliny + kilka porzeczek) ---------------------------------------------------------------------------------- dodatkowo: - 1- 2 galaretki rozpuszczone w 300g lub 600g (gdy użyjemy dwóch) gorącej wody (ja wykorzystałam 1 galaretkę, w przypadku dodawania owoców proponuję dać
Smaczne Zdroweulubionych słodkich przekąsek mojego dziecka. Zabieramy je na nasze leśne i rowerowe wycieczki, ale świetnie nadają się też jako baza do przygotowania deserowych kanapek. Podane z delikatnym kremowym twarożkiem, malinami i truskawkami smakują naprawdę świetnie, a udekorowane jadalnymi prezentują się wiosennie i uroczo. 2-3 porcje: Lekkie wafelki z owsem w mlecznej czekoladzie (2 opakowania) 100 g naturalnego twarożku kanapkowo(...)sernikowego Łyżeczka liofilizowanej truskawki Łyżeczka liofilizowanej maliny 3-4 maliny Dodatkowo: Truskawki i maliny do ozdoby Jadalne kwiaty Twarożek miksujemy z liofilizowanymi owocami oraz malinami. Smarujemy nim wafelki w czekoladzie. Dekorujemy je pokrojonymi truskawkami, malinami oraz jadalnymi kwiatami. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Kanapki z lekkich wafelków w czekoladzie z różowym twarożkiem pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogczekoladowy i rozpuszczoną czekoladę. Wszystko oczywiście razem krótko miksuję, do połączenia składników. Gotowy krem kładę na jednym biszkopcie i przykrywamy drugim. Masa malinowa: około pół kg mrożonych lub świeżych malin pół szklanki cukru 1/4 szklanki wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej Mieszam masę malinową. Maliny wsypuję do garnka i dodaje cukier. Całość gotuję i mieszam, aby się nie przypaliło. W przypadku(...)malin świeżych można oczywiście podlać odrobiną wody. W zimnej wodzie (1/4 szklanki) rozprowadzam mąkę ziemniaczaną i wlewam do gotujących się malin. Mieszam energicznie, tak aby powstał gęsty kisiel. Masę po lekkim wystudzeniu wykładam na biszkopt. Biszkopt smaruję malinami. Masa biała, śmietankowa 500 ml śmietanki 30% 3/4 wrzątku (woda) 1 galaretka winogronowa (bezbarwna) Ta masa smakuje jak ptasie mleczko i jest
Ania gotujelata. Wszystko to sprawia, że przyroda w ogrodzie ciągle nie umie zdecydować się, czy iść ku zimie czy wspominać lato. Myślałam, że będzie dzisiaj czas na obcięcie krzaków malin, jednak ciągle są zbyt zielone i kierując się radą mamy, czekam z tym jeszcze. Co więcej między listkami czasem znajduję ostatnie owoce, nie są już tak duże i słodkie(...)środka sezonu, ale wciąż cieszą. Ten gatunek malin przy sprzyjającej aurze owocuje prawie do przymrozków. Nie tak dawno udało się zebrać jeszcze na tyle owoców, żeby zrobić z nimi placek. Zresztą ten przepis można wykorzystać dysponując tylko mrożonymi, a brzoskwinie mogą być świeże lub z puszki. Znam to ciasto ze starego zeszyty przepisów "Ciasta domowe". Dla własnego dobrego
I tu będę miała takie teIdealne miejsce na zrobienie przedświątecznych zakupów, zarówno tych potrzebnych do przygotowania świątecznych potraw, jak i prezentów dla bliskich. W związku z okresem sprzyjającym przeziębieniu skusiłam się na syrop z malin. Zrobiony on jest tylko z 2 składników, gdzie na 100 ml syropu wykorzystano 75 g malin. Dodatkowo zaopatrzyłam się w pigwę z imbirem i cynamonem, która jest świetnym dodatkiem(...)pszennej 25 g świeżych drożdży 1/2 szklanki mleka 1 szklanka gęstego jogurtu naturalnego 3 jajka 2 łyżki masła 3 łyżki cukru szczypta soli Dodatkowo: 2 łyżki syropu z malin 200 ml śmietanki 30% (schłodzić) 2 łyżki cukru pudru świeże maliny i borówki masło klarowane lub olej rzepakowy do smażenia Do odmierzania używam: szklanki - 250 ml, łyżki
Kuchcik gotujetego tortu na moim blogu, poprzednim razem przygotowywałam dla Was tort z klasycznym białym kremem i owocami leśnymi, a dziś postawiłam na wersję z dużą ilością czekolady, lekko kwaskowatymi malinami i bardzo wilgotnym ciastem. Całość należy przechowywać w lodówce, tort jest bowiem delikatny i wysoka temperatura mu nie służy. Do zrobienia tortu wykorzystałam czekoladę z nowej kolekcji Auchan. Koniecznie zwróćię(...)zakupach, znajdziecie wśród nich zarówno pyszne gorzkie czekolady klasyczne z wielu regionów świata, czekolady gorzkie z dodatkami takimi jak karmel czy mięta, czy mleczne, delikatniejsze wersje. TORT CZEKOLADOWY Z MALINAMI Przygotowanie : 2 h + chłodzenie Składniki tort: 3 jajka 150 g mąki pszennej 130 ml oleju 300 g cukru trzcinowego 60 g kakao 150 ml mleka 1 łyżeczka proszku
nietylkopasta.pludding chia, jest bogaty w białko, zawiera kwasy omega-3, błonnik i zapewnia uczucie sytości przez cały dzień. Wystarczy dodać świeże owoce i przyprawy, żeby uzyskać idealne śniadanie z malinami i nutką cytryny. Z podanych składników wychodzą 2 porcje puddingu. Białe nasiona chia można dostać w większości sklepów z eko-żywnością lub w internecie. Składniki na pudding: 3 łyżki białych(...)nasion chia, 1 łyżka syropu klonowego, skórka z 3/4 cytryny, 2/3 szklanki mleka migdałowego. Dodatkowo: 1/2 szklanki świeżych malin (+ kilka sztuk do dekoracji). opcjonalnie 1 łyżka cukru brzozowego (ksylitolu). Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, odłożyć trochę do dekoracji. Pozostałą skórkę i wszystkie składniki na pudding wymieszać razem w małej misce. Odstawić na około 30-40 minut w temperaturze
Świat Domowej Kuchniudding chia, jest bogaty w białko, zawiera kwasy omega-3, błonnik i zapewnia uczucie sytości przez cały dzień. Wystarczy dodać świeże owoce i przyprawy, żeby uzyskać idealne śniadanie z malinami i nutką cytryny. Z podanych składników wychodzą 2 porcje puddingu. Białe nasiona chia można dostać w większości sklepów z eko-żywnością lub w internecie. Składniki na pudding: 3 łyżki białych(...)nasion chia, 1 łyżka syropu klonowego, skórka z 3/4 cytryny, 2/3 szklanki mleka migdałowego. Dodatkowo: 1/2 szklanki świeżych malin (+ kilka sztuk do dekoracji). opcjonalnie 1 łyżka cukru brzozowego (ksylitolu). Skórkę z cytryny zetrzeć na tarce, odłożyć trochę do dekoracji. Pozostałą skórkę i wszystkie składniki na pudding wymieszać razem w małej misce. Odstawić na około 30-40 minut w temperaturze
Świat Domowej Kuchniprzykładem jest tradycyjny pleśniaczek. W najbardziej pierwotnej formie znam go z domowym dżemem, najlepiej kwaskowym, jednak najczęściej przygotowuję pleśniak wybierając dostępne sezonowo owoce. W kończącym się sezonie jedliśmy już maliny w różnej postaci, oczywiście królową malinowych deserów jest malinowa chmurka, którą robiłam już także na blogu, ale w dzisiejszej odsłonie tez jest niczego sobie. Zróbcie sobie, nie bądźcie(...)maki tortowej - 1 kostka masła - 2 łyżki ciemnego kakao - 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia - 1 szklanka cukru - 4 jajka + 2 białka (niekonieczni) - szczypta soli - ok. 600-700g malin Mąką łączę z proszkiem i przesiewam na stolnicę. Najważniejsze, żeby kruche ciasto z dodanymi 4 żółtkami i zimnym masłem wyrobić jak najszybciej. Najpierw siekając nożem, następnie szybko zagnieść
I tu będę miała takie teowocami, bitą śmietaną i dla słodkości z bezikiem. Tak podany może być doskonałym deserem. Oczywiście możecie pominąć bitą śmietanę i bezy, ale nie rezygnujcie chociaż z owoców. Ja użyłam malin i borówek, ale możecie dodać Wasze ulubione owoce. Co potrzeba na kisiel: 300 g malin (mogą być mrożone), 3 szklanki wody (750 ml), 3 łyżki cukru kryształu, 1 łyżeczka(...)beziki: 2 białka, 100 g cukru kryształu Co potrzeba na bitą śmietanę: 100 g śmietanki słodkiej 30%, 1 łyżeczka cukru kryształu Potrzebujemy owoce do wykończenia deseru: świeże maliny i borówki Wykonanie: Zaczynamy od zrobienia bezików: Do wyższej miski dajemy białka, ubijamy na dużych obrotach, jak piana będzie się zawiązywać, wsypujemy cukier. Ubijamy 5-10 minut do ubicia
Bułka z Chlebem