już ostatnie maliny z mojej działki na kolejne muszę poczekać do przyszłego roku. Nie było ich za dużo, więc wylądowały w roladzie. Nie bójcie się tej rolady bezowej, nie jest trudna i bez problemu się ją zwija. Piecze się ją zaledwie 20 minut dzięki temu jest mięciutka w środku i krucha na zewnątrz. Z dodatkiem kremu ze śmietany i mascarpone(...)oraz świeżych malin smakuje obłędnie. Skuście się na nią koniecznie. ROLADA BEZOWA Z MALINAMI Beza 4 białka 230 g drobnego cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Nadzienie 300 ml śmietany kremówki 180 g serka mascarpone maliny Białka ubić na sztywną pianę i dodawać stopniowo cukier, aż masa bezowa zacznie się błyszczeć. Pod koniec dodać mąkę i ocet. Blachę
Pieguskowa Kuchniapyszny, malinowy torcik zawsze jest dobra pora. Sezon na maliny jeszcze w pełni więc zachęcam Was do przygotowania tego ciasta. Przepis zapożyczony od Sosny , ale zamiast truskawek dodałam owoce, które w tym czasie smakują najbardziej ( tym bardziej, że są z własnej działeczki ). Ciasto wyszło bardzo smaczne, intensywnie malinowe i warte grzechu. Można dodać owoce mrożone i przygotować takie ciacho(...)środku zimy przywołując wspomnienia o ciepłym i słonecznym lecie. Ja całkiem spory zapas malin już zamroziłam i zamierzam w ten właśnie sposób poprawiać sobie nastrój w zimne i długie wieczory zimowe. MALINOWY TORCIK NA ZIMNO /tortownica o średnicy 22 cm 10-15 herbatników 500 g śmietany kremówki 5 łyżek cukru pudru 250 g mascarpone 500 g malin 3 łyżki żelatyny
Pieguskowa Kuchniamają jajek, odpada długie gotowanie i mieszanie lodowej masy. Wszystko, co potrzebne to dobrze dobrane i świeże składniki – i ten prosty przepis na efektowne lody o smaku sernika – z malinami i kruchym spodem. Wiecie już, że jakiekolwiek owoce dodane do lodów sprawiają, że zachodzi proces krystalizacji a lody stają się mniej kremowe – nie ma mocnych, w owocach jest woda(...)całkiem sporo. Ale jest pewien szybki i prosty sposób na poradzenie sobie tym problemem – trzeba wodę z owoców zagęścić, robiąc z nich frużelinę. Takie potraktowanie malin sprawi, że po zamrożeniu i krystalizacji nie będą twarde jak kamień a lody dadzą się łatwo formować. Przygotowanie lodów zaczynamy od odważenia i odmierzenia sobie wszystkich potrzebnych składników – mleko skondensowane i śmietanę schładzamy – mocno
Karo in the Kitchenkońcu moje upragnione maliny. Dziś obowiązkowo na śniadanie kefir z malinami, a na deser lekkie tiramisu malinowe. Smakuj obłędnie mimo, że w smaku różni się prawdziwego. Składniki: opakowanie biszkoptów długich ok 140 g 1 galaretka malinowa 0,5 szklanki wrzątku szklanka świeżych malin + do dekoracji 400 ml śmietany 30% 2 śmietanfix szklanka cukru wiórki czekolady(...)deserowej do dekoracji Przygotowanie: Galaretkę rozpuść w wodzie i ostudź, wymieszaj razem ze zmiksowanymi malinami. Śmietanę ubij na sztywną pianę razem z cukrem, na sam koniec dodaj śmietanfix. W formie 18 cm x 18 cm umieść biszkopty namoczone w malinach, następnie wyłóż bitą śmietaną i powtórz czynność, tak aby były dwie warstwy biszkoptów. Górę ciasta udekoruj wiórkami czekoladowymi
Niezły Młynekjestem bardzo pewna, choć nie zawsze są oczywiste. To mi daje niesamowitego kopa! :D Tak też było kilka dni temu, kiedy po porannym otwarciu oczu, w mojej głowie pulsowała malina z lawendą. Pozostało tylko umiejscowić oba smaki w potrawie. I pomyślałam sobie, że fajne byłoby różowe ciasto. Różowe od malin, a nie barwników, no i z aromatem lawendy, która(...)Bazując na podstawowym przepisie, jednak odpowiednio go modyfikując, powstały one! Ani brownies, ani blondies...tylko różowe PINKIES! :D Wilgotne, bardzo owocowe i letnie, no i w naprawdę smacznym połączeniu maliny z lawendą ;) Pinkies malinowe z lawendą Potrzebujesz: 80g masła 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 szklankę mąki szczyptę soli 1 kopiastą łyżeczkę proszku do pieczenia 250g malin kwiatki
Kuchnia w Słońcu SkąpanaPrzepyszne semifreddo z malinami i uprażonymi orzechami nerkowca. Delikatne, kremowe i kwaskowe dzięki malinom. Idealne na upalne dni. Jeśli przygotowywaliście moje semifredo czekoladowo-kawowe , to zapewne ten przepis również przypadnie Wam do gustu. Ten deser lodowy najlepiej smakuje na wpół zamrożony, niebo w gębie Składniki: 500 g śmietany kremówki 30% 4 jajka 3 żółtka 1 szklanka cukru „Polski cukier(...)łyżka cukru pudru 400 g malin 1 szklanka orzechów nerkowca + 2 łyżki do dekoracji Przygotowanie: Trzy małe (20 cm x 9 cm), proste keksówki (nie zwężające się przy dnie!) wyłożyć folią spożywczą. Użyłam aluminiowych, jednorazowych (nie trzeba wykładać folią). Orzechy uprażyć na suchej patelni i lekko posiekać. Jajka i żółtka ubić na parze z cukrem (w małym garnku lub misce
Oryginalny smakprzygotujecie naprawdę szybko. Przepis z serii tych prostych, ale zachwycających. Kruchy kakaowy spód, na bazie kruszonych biszkoptów, aksamitny mus czekoladowy i owoce. Wybierajcie sezonowe. Ja do mojej tarty wykorzystałam maliny - zwykłe i te o nieco zaskakującym, czarnym kolorze. Jesśi tylko zostaną Wam okrawki ciasta biszkoptowego - nie wyrzucajcie. Wysuszcie i rozkruszcie. Potem przechowujcie w suchym, zamkniętym słoju lub od razu przygotujcie(...)tartę. PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ TARTĘ Z MALINAMI Składniki na czekoladową tartę z malinami Kruchy spód: 200 g biszkoptów lub suchych okrawków ciasta biszkoptowego 150 g masła 2 łyżeczki ciemnego kakao Mus czekoladowy: 150 g czekolady deserowej 200 g śmietanki 30% 1 łyżka cukru pudru Dodatkowo: świeże maliny lub inne owoce ( u mnie maliny czerwone i czarne ) Wykonanie: 1. Biszkopty pokruszyć
kolorowotorcikowospodu kruche a w środku struktura najlepszego biszkoptu połączona z piaskową konsystencją ciasta ucieranego. Nie wiem jak to lepiej ubrać w słowa. Miękkie i aromatyczne z wyraźnie wyczuwalnym smakiem malin i kontrastującym kwaskowym cytrusowym posmakiem. Poezja wśród wszystkich ciastek. Relatywnie mała ilość cukru uwypukla i wręcz podkreśla naturalne aromaty. Mamy lato- lato to czas świeżych owoców. Za chwilę(...)pojawią się moje ukochane maliny i nie omieszkam uzupełnić swoich zapasów. Póki co wykorzystuję reszki ubiegłorocznych i dzisiaj zupełnie przypadkowo w ręce wpadła mi ostatnia porcja mrożonych malin. Nie wiem dlaczego ale pomyślałam o upieczeniu ciastek, i wiecie co był to strzał w dziesiątkę. Po dużym sukcesie miękkich ciastek maślano-mlecznych (klik) postanowiłam przygotować coś
vaniliowoczekoladowaDziś przedstawiam coś absolutnie przepysznego i bardzo łatwego w przygotowaniu. Pyszne, bardzo czekoladowe i wilgotne brownie, delikatny, kremowy sernik i maliny – ciasto idealne! Przygotowałam je dla mojego ukochanego, gdyż już 21 maja obchodzimy Światowy Dzień Pieczenia, a ja w tym roku obchodzę go z kostką do pieczenia Kasia. Był zachwycony, szczerze mówiąc zjedliśmy część jeszcze bardzo cieplutkiego sernikobrownie(...)tortownicy, na to wykładamy masę serową i na nią resztę masy brownie w postaci kleksów, które rozmazujemy po masie serowej za pomocą widelca. Na koniec wciskamy w ciasto maliny i do pieca! Jak widzicie to ciasto jest ekstra łatwe w przygotowaniu, a efekt palce lizać Scroll down for recipe in English Najlepsze sernikobrownie z malinami (10-12 porcji) Składniki
karmelowymielonych migdałów 10 daktyli 2 łyżki jogurtu sojowego 50 g oleju kokosowego Masa jaglana 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 szklanka wody starta skórka z cytryny laska wanilii 1/2 szklanki malin (użyłam mrożonych) 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki agaru 1/2 szklanki śmietanki kokosowej Spód Wszystkie produkty zmiksować na kleista masę. Wysmarowaną olejem kokosowym okrągłą formę, wysypać sezamem. Wyłożyć spód. Masa(...)solidnie wypłukać. Zagotować i wodę wylać. Następnie zalać 1 szklanka wody i gotować około 15 minut aż będzie miękka. Zmiksować jak będzie jeszcze ciepła, na gładką masę. 1/2 szklanki malin zagotować z cukrem i 1/2 szklanki śmietanki kokosowej, dodać agar i gotować jeszcze około 2 minut. Połączyć z masą jaglaną. Dodać cukier do smaku, wanilię, skórkę z cytryny. Ponownie zmiksować
Piekarz-Kucharz-GarkotłukJestem pewna, że część z Was będzie zaskoczona, że smażoną wątróbkę można wykorzystać do sałatki :) Poniższy przepis to pomysł na sycącą sałatkę wraz z dodatkiem szpinaku, jabłka i malin. Prosto, szybko i bardzo smacznie. Sałatkę najlepiej jeść od razu po przygotowaniu. Składniki na 3-4 porcje: 2-3 garście świeżego szpinaku około 350 g oczyszczonej wątróbki drobiowej(...)mrożonych malin 1 jabłko sól, pieprz majeranek olej do smażenia mąka do obtoczenia ziarna słonecznika do dekoracji Wątróbkę oczyścić, ewentualnie pokroić na mniejsze części i obtoczyć w mące. Na patelni rozgrzać olej. Ułożyć wątróbkę i patelnię przykryć pokrywką. Smażyć na średnim ogniu. Gdy z jednej strony wątróbka się zarumieni to zdjąć pokrywkę, odwrócić wątróbkę i przyprawić ją solą oraz pieprzem
Ugotowaćmożecie dodać go zarówno do budyniu jak i do śmietany odrobinę więcej. To tyle o masie. A co kryje środek? Ano w środku ukrywa się jeszcze masa z mrożonych malin z dodatkiem galaretki. Wykorzystałam maliny firmy Hortex. Wybrałam te w plastikowym pojemniczku, gdyż od razu widać zawartość opakowania – maliny są śliczne, duże i kształtne, a po rozmrożeniu wyglądają jakby(...)krzaczka;) Biszkopt: 3 duże jajka 1/2 szkl. cukru drobnego 1/2 szkl. mąki 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki oleju szczypta soli Wkładka malinowa: ok 560 g mrożonych malin Hortex (2 opakowania) 2-3 łyżki cukru sok z cytryny 1 galaretka malinowa Pianka czekoladowa: 1 budyń czekoladowy bez cukru 1 łyżka cukru 500 ml mleka 100 g mlecznej czekolady
Smaki Na Talerzuzbyt ciężko, całość podana jest na musie malinowym, który idealnie orzeźwia cały deser. Składniki na 4 porcje: 40 g maku 150 ml mleka 100 g cukru + ewentualnie cukier do malin 1 op. cukru wanilinowego 300 g twarogu 1 cytryna 300 g mrożonych malin Maliny rozmrażamy. Mak przepłukujemy zimną wodą, a następnie dokładnie go odsączamy. W roldelku zagotowujemy mleko razem(...)minut na wolnym ogniu. Studzimy. Twaróg dwukrotnie przepuszczamy przez praskę, po czym ucieramy z cukrem oraz sokiem wyciśniętym z połowy cytryny. Na końcu łączymy z przestudzoną masą makową. Kilka malin odkładamy do dekoracji, resztę blendujemy razem z sokiem z połowy cytryny oraz dosładzamy cukrem, gdyby maliny były zbyt kwaśne. Na dno pucharków przekładamy mus malinowy, na środek kładziemy kopczyk
Smaki Na TalerzuBardzo prosty i szybki do zrobienia dżem z malin, który nie wymaga przecierania. Słodkie maliny nie potrzebują dużej ilości cukru, ale jak ktoś woli słodsze dżemy to może dodać cukru nieco więcej niż w przepisie. Dżem malinowy dodaję najczęściej do placuszków, naleśników na słodko oraz ciast. Dzieci lubią też kanapki z masłem i dżemem. Bardzo smakują mi pestki malin(...)dżemie choć wiem, że nie każdy je lubi. 1 kg. malin ok. 350 g. cukru sok z cytryny (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Maliny włożyć do garnuszka z grubym dnem, zasypać cukrem i zostawić na ok. godzinę, aż puszczą sok. Następnie zagotować i gotować na wolnym ogniu przez ok. 15 minut, aż dżem nieco zgęstnieje. Pod koniec można dodać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanielata Nie ukrywam, że zima to nie jest moja ulubiona pora roku. Zimno, ciemno i ogólnie tak nie przyjemnie. Dlatego też cieszę się ogromnie, że teść pomroził latem sporo malin, które teraz można wykorzystać. I właśnie dlatego zdecydowałam się na ten ciasto – torcik. Nie musimy przy nim używać piekarnika, chociaż przy takich temperaturach za oknem, lubię ciepło które daje(...)malinowa: – 750 g jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej – 200 ml śmietanki kremówki 30 lub 36% – można ewentualnie zrezygnować – 80 g cukru pudru – 400 g malin (waga po rozmrożeniu) – 4 łyżki żelatyny – 0,5 szklanki gorącej wody Żelatynę zalać gorącą wodą i zostawić do napęcznienia. Maliny zmiksować lub rozgnieść widelcem (ja swoje rozgniotłam, zachowując
Relaxtime