każdy piekarnik piecze inaczej. Upieczone ciasto studzimy i przecinamy na pół. Składniki na krem : 600 ml śmietany kremówki 30 % 3 serki waniliowe duże Danone 3 galaretki malinowe 700 ml przegotowanej wody 1 cukier waniliowy 3 łyżki cukru lub do smaku 2 galaretki truskawkowe + 600 ml przegotowanej wody 2 galaretki pomarańczowe + 600 ml przegotowanej wody Galaretki malinowe zalewamy gorącą wodą(...)Najlepiej na noc. Gdy galaretki zastygną kroimy je w kosteczkę. Śmietanę kremówkę ubijamy z cukrem i cukrem waniliowym , następnie dodajemy serki. pokrojone w kosteczkę wafelki i delikatnie stężałą galaretkę malinową. Do masy dodajemy połowę galaretki pomarańczowej i truskawkowej, bardzo delikatnie mieszamy łyżką. Blaszkę wykładamy folią aluminiową, wkładamy spodnią część ciasta i nasączamy np : herbatą, wykładamy około 3/4 masy śmietanowej
Sama słodycz i szczypta chilimała odmiana tradycyjnego Planters Punch. W oryginale stosuje się czarny rum. Jest to drink dla fanów nieco kwaśnych smaków, ale można go nieco dosłodzić większą ilością Grenadiny lub syropu malinowego. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drink ala Planters Punch z białym rumem – Składniki: 50 ml białego rumu 30 ml soku z cytryny 125 ml soku pomarańczowego 25 ml Grenadiny lub syropu(...)malinowego 2 kostki lodu Przepis na drink ala Planters Punch z białym rumem: Na dno szklanki wrzucić 2 kostki lodu. Następnie sok pomarańczowy, sok z cytryny i rum. Na koniec wlać Grnadinę. Jeśli drink wydaje się być zbyt kwaśny to można dodać więcej Grenadiny lub syropu malinowego. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Drinka ala Planters Punch z białym rumem
Kulinarne Przebojesztywno. Pod koniec dodajemy stopniowo cukier i miksujemy na sztywną bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Pod koniec dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia Składniki na frużelinę malinową: ( zamiast można dać 2 małe słoiczki dżemu z malin) 500 g malin szklanka cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 50ml wody 3-4 płaskie łyżeczki żelatyny Maliny zasypujemy cukrem(...)Składniki na nasączenie: 250 ml gorącej wody+ 4 łyżki cukru+ 4 łyżki kawy+ 70 ml spirytusu bądź wódki Dodatkowo: małe opakowanie pokruszonych herbatników kakaowych WYKONANIE: blat biszkoptowy+ nasączenie ½ frużeliny malinowej ½ kremu blat biszkoptowy + nasączenie ½ frużeliny malinowej ½ kremu pokruszone herbatniki kakaowe Smacznego
Domowe ciastapieczenia). Pieczemy 45 minut w temp. 175-180 stopni . Wyjmujemy z piekarnika w miejsce bez przeciągów. Po 5 minutach zdejmujemy obręcz tortownicy. Odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Składniki na masę malinową: frużelina: 250g malin 2/3 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody 1 łyżeczka żelatyny +250 g mascarpone Maliny zasypujemy cukrem i smażymy chwilę na wolnym ogniu(...)puszki należy osączyć i zalać brzoskwiniową galaretką), pomarańcza, winogrono, itp. liście świeżej mięty WYKONANIE blat biszkoptowy+ 1/3 nasączenia masa czekoladowa blat biszkoptowy+ 1/3 nasączenia masa malinowa blat biszkoptowy+ 1/3 nasączenia+ masa śmietankowa +boki masa śmietankowa + wyciskamy szprycą beziki z masy śmietankowej +dekoracja owocowa Smacznego
Domowe ciastakawowy, którego smak został przełamany delikatnie kwaskowatymi malinami. Składniki na bezę 4 jajka (wielkość M) 220g cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki octu (najlepiej winnego) Składniki na mus malinowy 250g mrożonych malin 4 łyżki cukru 2 łyżki wody sok z 1/2 cytryny Składniki na krem 200g śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 2 łyżki mocnej kawy Przepis na bezę(...)dwóch łyżkach wody rozpuszczamy kawę. Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem na sztywno. Jak będzie już ubita dodajemy ostudzoną kawę i ubijamy jeszcze przez chwilę. Przepis na mus malinowy Do rondelka dodajemy mrożone maliny i odrobinę wody aby się nie przypaliły. Jak zaczną puszczać sok dodajemy cukier, mieszamy i gotujemy przez ok. 15 minut. Przygotowanie bezy Na bezę wykładamy krem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukru 100 g mąki pszennej 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao masło do smarowania formy mąka pszenna do smarowania formy Mus malinowo - buraczany: 220 g buraków 200 g malin (mrożonych lub świeżych) 5 g żelatyny w proszku 40 ml zimnej wody 600 ml śmietanki 30% 200 g białej czekolady sok z 1/2 limonki Sposób(...)ponownie wszystko razem ze sobą mieszamy. Masę przelewamy do formy wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C i pieczemy przez 25 minut. Mus malinowo - buraczany: Żelatynę zalewamy letnią wodą, mieszamy i odstawiamy do napęcznienia. Do rondelka wlewamy 200 ml śmietanki. Zagotowujemy. Dodajemy połamaną białą czekoladę, oraz namoczoną żelatynę. Mieszamy do momentu aż uzyskamy jednolitą
Qchnia po prostuSzybki, smaczny i bardzo prosty deser. Pieczone banany z syropem malinowym zdecydowanie będą smakować wszystkim, którzy kochają słodkie desery. Dodatkowo warto wspomnieć, że taki deser świetnie sprawdzi się jako “krwawa” przystawka na halloween. Można go także zaserwować dziewczynie, narzeczonej, czy też żonie z okazji walentynek lub dnia kobiet, a z syropu malinowego stworzyć piękne serce na talerzu. Składniki(...)maliny się “rozpuszczą” i wszystkie składniki ze sobą się wymieszają przelewamy syrop przez sitko, tak aby pozbyć się pestek z malin. Upieczone banany polewamy przygotowanym syropem malinowym. Podajemy na ciepło
Programista w kuchniMaślane ciasteczka świąteczne z malinami Dziś zapraszam na kruche, delikatne i wspaniale maślane ciasteczka przełożone dżemem malinowym. Przepyszne, a do tego bardzo efektowne i pięknie się prezentujące ciastka, które można zrobić na prezent Składniki: 125 g masła 125 g cukru pudru 1 jajko ok 300 g mąki 1 mały cukier waniliowy dżem malinowy *** Wszystkie składniki razem(...)wykrawamy foremkami ciasteczka. Na środku co drugiego ciasteczka wykrawamy mały wzór: gwiazdkę, serduszko, kółeczko, lub inny *** *** Na ciasteczkach bez wyciętego wzoru rozsmarowujemy po łyżeczce dżemu malinowego *** *** Ciastko z dżemem przykrywamy ciastkiem z dziurką i delikatnie zlepiamy brzegi *** *** Na choineczkach możemy powycinać małe „bombki” za pomocą słomki do napojów *** *** Gotowe ciasteczka przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia *** *** Pieczemy
Blog z Apetytemsię na austriackich jarmarkach świątecznych. Są to mega kruche, maślane i pyszne ciasteczka z dodatkiem migdałów. Jest to mała wersja znane deseru Linzertorte czyli 2 kruche ciasteczka połączone dżemem malinowym. Możemy jednak modyfikować ciasteczka wg naszego uznania. Są pyszne zarówno w wersji klasycznej jak i z dodatkiem skórki pomarańczowej czy wanilii. Ciasteczka Linzer są nieodłącznym elementem świątecznych przygotowań w naszej(...)pomarańczy 1 1/4 szkl. mąki 1 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/2 szkl. gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki soli 3 żółtka 1 1/2 szkl. zmielonych migdałów dżem malinowy cukier puder Masło ubić z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodać cukier waniliowy, skórkę z cytryny oraz pomarańczy, gałkę muszkatołową, sól oraz zmielone migdały i mieszamy ze sobą wszystko. Dodać
Kuchnia w oparachBardzo krucha i delikatna tarta. Krem malinowy niezwykle smaczny o pięknym kolorze i fantastycznym smaku. Koniecznie wypróbujcie:) Składniki Krem malinowy 3 szklanki malin 1/2 szklanki cukru 1 łyżeczka skórki z cytryny 2 łyżki soku z cytryny 2 duże jajka 2 łyżki mąki kukurydzianej lub 3 ziemniaczanej szczypta soli łyżka … Czytaj dalej Tarta malinowa
gotuj ze mnąMacie ochotę na coś lekkiego, chrupiącego, owocowego? Sałatka, która rozpieści kubki smakowe swą owocową różnorodnością, a do tego wszystko polane zostało malinowo-musztardowym sosem zamiast klasycznego dressingu. Całość uzupełnia gorzka rukola, aromatyczna, kremowa i słona gorgonzola oraz chrupiące, słodkawe orzeszki piniowe po to, żeby każdy kubek smakowy odczuł to, co powinien odczuć : ) Jeszcze tylko pytanie – czy jesteście fanami sosu(...)garść do dresingu) 4 figi (opcjonalnie) 50 g orzeszków piniowych lub obranych pistacji, ewentualnie prażonego słonecznika garść jeżyn 100 g borówek amerykańskich 100 g sera typu gorgonzola Wykonanie SOS MALINOWO-MUSZTARDOWY Umyj garść malin, zmiksuj je, przeciśnij przez sitko, żeby pozbyć się nasionek lub zostaw w wersji z nasionkami. Zmiksuj miąższ ze szczyptą soli i pieprzu, odrobiną miodu, musztardą
Eat me! Fit me!kokosowy 400 ml mleka kokosowego 200 ml śmietany kremówki * 750 g mascarpone 80 g wiórków kokosowych 200 g białej czekolady 120 g cukru pudru 1 łyżeczka ekstraktu kokosowego ** Frużelina malinowa z truskawkami 500 g malin *** 100 g truskawek 150 g cukru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki żelatyny Nasączenie 200 ml wody mineralnej niegazowanej 2 łyżki cukru 5 łyżek wódki(...)całkowitego wystudzenia. Masę chłodzimy w lodówce. Śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Do śmietany dodajemy mascarpone, masę kokosową oraz ekstrakt kokosowy. Mieszamy do połączenia się składników. Frużelina malinowa Maliny przekładamy do rondelka, dodajemy cukier i podgrzewamy do momentu, aż cukier całkowicie się rozpuści. Maliny przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Otrzymany mus malinowy ponownie podgrzewamy. Dodajemy do musu
Wędrówki po kuchniCiasto księżniczka Szybkie i pyszne ciasto, nie wymagające pieczenia. Cztery warstwy herbatników przełożone masą budyniową oraz dżemem malinowym, a całość dopełniona lekką kokosową nutką. Deser, który wprost rozpływa się w ustach… Składniki: ok. 60 sztuk herbatników 1 słoiczek dżemu malinowego 50g wiórków kokosowych opcjonalnie: pralinki Raffaello – do dekoracji Składniki na krem: 4 budynie śmietankowe(...)cztery części *** *** Dno foremki (moja ma wymiary 22 x 22 cm) wykładamy herbatnikami *** *** Następnie wykładamy pierwszą warstwę kremu. Całość zakrywamy kolejną warstwą herbatników, na których równomiernie rozsmarowujemy dżem malinowy *** *** Na dżem wykładamy drugą warstwę kremu. Całość zakrywamy kolejną warstwą herbatników *** *** Na wierzchu rozsmarowujemy trzecią część kremu i wszystko ponownie zakrywamy herbatnikami *** *** Następnie wykładamy ostatnią warstwę kremu i całość posypujemy wiórkami
Blog z Apetytem