wszystko staje się jasne! Chyba nie muszę mówić, że Wasze dzieci oszaleją za tymi deserkami? ;) Składniki: (na 4 porcje) 1 zielona galaretka agrestowa+450 ml gorącej wody 1 galaretka malinowa+ 450 ml gorącej wody 1 niebieska galaretka+450 ml gorącej wody 1 pomarańcza 1 banan garść truskawek bita śmietana do dekoracji (polecam z odrobiną serka mascarpone- będzie sztywniejsza) Przygotowanie: Wszystkie(...)błonek). Gdy zielona galaretka tężeje pozostałe galaretki najlepiej zostawić na blacie w temperaturze pokojowej, by za szybko się nie ścięły. Na stężałą zieloną galaretkę z pomarańczami wylać galaretkę malinową, a gdy lekko zacznie tężeć wrzucić do niej plasterki bananów. Schłodzić. Ostatnia warstwa to warstwa z galaretki niebieskiej. Wylać ja na malinową, wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki truskawki. Deserki schłodzić
Nastoletnie Wypiekanienajbardziej zapamiętałam polane śmietaną i sosem lub posypane cukrem pudrem. Doskonale smakują również jako dodatek do dań i sosów mięsnych. Dzisiaj zapraszam na pampuchy drożdżowe ze śmietaną i sosem malinowo-jeżynowym. W tej wersji smakują mi podwójnie dobrze:). To również świetna propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają obiad na słodko . Pampuchy 0,5 kg mąki tortowej 25 g świeżych drożdży(...)jajka 1 szkl mleka 2-3 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki stopionego i przestudzonego masła Sos malinowo-jeżynowy maliny i jeżyny około 250 g cukier do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej nieco wody Dodatkowo śmietana kwaśna 12% cukier puder W niewielkim garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki na tyle, aby postała konsytencja śmietany. Dokładnie
Pieguskowa Kuchniaszklanki cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżka przegotowanej wody 1 łyżeczka z brzuszkiem proszku do pieczenia Składniki na masę śmietanowo malinową : 500 ml śmietany kremówki 30 % Łaciatej 500 g serka mascarpone 4 łyżki z brzuszkiem cukru 1 cukier waniliowy 1 łyżka żelatyny 2 łyżki wody 500 g malin(...)pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką. Spód tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto i wygładzamy. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni i pieczemy do suchego patyczka. Wykonanie masy śmietanowo- malinowej: Żelatynę zalewamy 2 łyżkami wody i odstawiamy do napęcznienia. Maliny przekładamy do garnka ( ja miałam mrożone w całości) dodajemy cukier i gotujemy na mały ogniu około 7 minut, następnie przecieramy przez
Sama słodycz i szczypta chiliprzeróżnych daniach, w których głównym składnikiem jest typowe, jesienne warzywko . Tym razem "na tapetę" wzięłam cukinię . Na obiad polecam roladki cukiniowe nadziewane mięsem , w aromatycznym sosie z pomidorów malinowych . Syto i smacznie - tego mi było trzeba! :) Składniki na 3 porcje (po 3-4 roladki na głowę): 1 cukinia - dość duża, tak żeby wyszło z niej 9-10 plastrów do rolowania(...)sól - do posypania cukinii aby zmiękła 1 garść sera mozzarella - do posypania roladek przed pieczeniem olej rzepakowy - do smażenia SOS: 2 pomidory malinowe - duże 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1/4 szkl. soku pomidorowego - choć równie dobrze wystarczy sama woda 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu worcestershire 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/3 łyżeczki pieprzu czarnego
Grunt to przepis!wymaga odpalania piekarnika:) SKŁADNIKI NA TORTOWNICĘ O ŚREDNICY 18 CM opakowanie okrągłych biszkoptów 200 g (z Biedronki) galaretka przezroczysta Winiary jogurt grecki 400 g 2 łyżki cukru pudru galaretka malinowa ok. 10 - 20 dag malin 1 kiwi WYKONANIE: Rozpuszczamy przezroczystą galaretkę w 0,5 l wody i odstawiamy do przestudzenia. Galaretkę malinową rozpuszczamy(...)szklanki wody. Odstawiamy na bok. Biszkoptami wykładamy najpierw spód, następnie pionowo boki tortownicy (wypukłą stroną na zewnątrz) Jogurt ubijamy z cukrem pudrem, wlewamy zimną galaretkę malinową, miksujemy. Jak zacznie tężeć ostrożnie wylewamy na biszkopty i wyrównujemy. Kiwi kroimy w plasterki i układamy na sicie, przelewamy z obu stron wrzącą wodą (trzeba to zrobić inaczej galaretka nie zastygnie) Maliny i kiwi
Pani na desertortowej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cukru waniliowego 400 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru 1 galaretka malinowa 1 dżem malinowy 50 g maliny 50 g borówki amerykańskiej Sposób wykonania: Szpinak rozmrozić i dokładnie odsączyć z wody. Następnie należy go zblendować. Jajka zmiksować z cukrem i cukrem(...)żeby zaczęła tężeć. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno i dodać cukier puder. Tężejącą galaretkę dodać do śmietanki i zmiksować do połączenia się składników. Ciasto wysmarować dżemem malinowym. Masę ze śmietanki i galaretki wyłożyć na jedną połówkę ciasta. Nałożyć drugą połówkę ciasta. Nasmarować dżemem i wysypać przygotowane wcześniej okruszki ciasta. Na wiechu ułożyć maliny i borówki
Przepisy kulinarne babci AntoninyCUDA ŚWIATA Składniki: Biszkopt: 5 jajek pół szklanki cukru pół szklanki mąki tortowej pół szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem budyniowy: 1 rubinowa galaretka ( ewentualnie malinowa ) 500 ml mleka 2 łyżki cukru 1 budyń waniliowy ( na 500 ml mleka ) Pianka: 250 ml śmietanki kremówki 30 % 1 malinowa galaretka 250 gorącej wody ewentualnie cukier puder do smaku(...)Dodatkowo: 30 dag delicji o malinowym smaku 5 dag białej czekolady dowolna cukrowa posypka Wykonanie: 1. Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę. Następnie stopniowo wsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki i proszek do pieczenia, delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki o wymiarach około
IzabelawkuchniKoktajl malinowy Przepisy na koktajle , które publikuję na blogu, staram się aby były proste i smaczne… jak zresztą wszystkie inne przepisy. Dzisiejsze trio: maliny, banan i tahini po prostu uwielbiam. Koktajl malinowy to połączenie delikatnie kwaśnego smaku malin, słodkiego banana i wspaniałego, gorzkiego tahini – możecie je zrobić samodzielnie ( jak zrobić tahini ) lub kupić gotowe. Już wiecie co sprawia(...)koktajl brzoskwiniowy i koktajl jagodowy z tonikiem . Ten ostatni wspaniale sprawdza się podczas gorących dni. Orzeźwia i smakuje rewelacyjnie… jak zresztą każdy koktajl. Koniecznie musicie stestować! Artykuł Koktajl malinowy pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
BlendmanPyszne, bezglutenowe i bezmleczne placuszki z dodatkiem zmiksowanego na mus awokado oraz musem malinowym, prażonymi orzechami laskowymi i granatem. Idealne na śniadanie lub podwieczorek. Składniki: 1 awokado 2 jaja szczypta soli 1 łyżka kakao 2 łyżki syropu klonowego odrobina oleju rzepakowego do smażenia Mus malinowy: 1 szklanka malin odrobina wody odrobina syropu klonowego(...)smaż niewielkie placuszki po minucie z każdej strony. Maliny ugotuj w wodzi z syropem do uzyskania sosu. Orzechy upraż na suchej patelni i posiekaj. Gotowe placuszki podaj z musem malinowym, zmrożonymi malinami, laskowymi orzechami i granatem. Smacznego, Klaudia
Mango PapajaPyszne ciasto bez pieczenia - idealne do kawy! Chrupiące ciasteczka, kremowy serek z waniliową nutą i bajeczny mus malinowo porzeczkowy! Każdy element tego ciasta idealnie do siebie pasuje! Ciasto podałam na pięknej szklanej paterze od Firmy MY GIFT DNA . Jeżeli śledzicie moje przepisy, to zapewne zauważyliście, że współpracuję z Firmą My Gift Dna. Możecie znaleźć u nich niesamowite perełki(...)opakowanie) 70 g margaryny lub masła Warstwa serowa: 600 g serka homogenizowanego waniliowego z ziarnami wanilii 2 łyżki cukru pudru 1,5 łyżki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Mus malinowo porzeczkowy: 100 g czarnej porzeczki 150 g malin 0,5 szklanki cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 łyżeczki żelatyny ¼ szklanki gorącej wody Warstwa
VioletoweKucharzenienajbardziej zapamiętałam polane śmietaną i sosem lub posypane cukrem pudrem. Doskonale smakują również jako dodatek do dań i sosów mięsnych. Dzisiaj zapraszam na pampuchy drożdżowe ze śmietaną i sosem malinowo-jeżynowym. W tej wersji smakują mi podwójnie dobrze:). To również świetna propozycja dla wszystkich, którzy uwielbiają obiad na słodko . Pampuchy 0,5 kg mąki tortowej 25 g świeżych drożdży(...)jajka 1 szkl mleka 2-3 łyżki cukru szczypta soli 3 łyżki stopionego i przestudzonego masła Sos malinowo-jeżynowy maliny i jeżyny około 250 g cukier do smaku 1 łyżka mąki ziemniaczanej nieco wody Dodatkowo śmietana kwaśna 12% cukier puder W niewielkim garnuszku podgrzać mleko, dodać pokruszone drożdże, 1 łyżkę cukru i mąki na tyle, aby postała konsytencja śmietany. Dokładnie
Pieguskowa Kuchniakażdemu uda się go zrobić. biszkopt makowy: 3 jajka wielkość M 40 g maku 3 łyżki mąki tortowej płaskie 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru Trzcinowego sernik malinowy: 1 kg serka homogenizowanego 350 g malin 1 galaretka malinowa 4 łyżeczki żelatyny pozostałe: 250 g malin 2 galaretki u mnie przezroczyste, mogą być czerwone mięta posypka do dekoracji(...)dół. Sernik: Galaretkę i żelatynę rozpuszczam w szklance gorącej wody. Maliny miksuję blenderem i przecieram przez sito, żeby pozbyć się pestek. Serki przekładam do misy, dodaję, wystudzoną galaretkę, mus malinowy i mieszam. Masę dzielę na dwie części. Jedną wstawiam do lodówki. Galaretki przezroczyste rozpuszczam w trzech szklankach gorącej wody i studzę. Wstawiam do lodówki do lekkiego stężenia. Na zimny biszkopt
wesoła kuchniapierników Toruńskich Pierników „Katarzynki” lub „Serce”, ok. 200 g gorzkiej czekolady 70% masy kakaowej, masa biała: 200 g białej czekolady, 1 łyżka masła, 200 ml śmietanki 30%, piana malinowa: ok. 250 g świeżych malin, 1 kopiasta łyżeczka żelatyny (na 200 ml płynu), 100 ml wody, ok. 1 kopiasta łyżeczka cukru pudru (do smaku). Przygotowanie: Pierniki kruszymy, możemy pomieszać swoje(...)Następnie energicznie mieszamy do rozpuszczenia czekolady. Dodajemy masło i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Pozostawiamy do przestygnięcia. Kiedy masa będzie zimna, wypełniamy nią babeczki, pozostawiając miejsce na piankę malinową. piana malinowa: Świeże maliny gotujemy z 100 ml wody. Przecedzamy przez gęste sito oddzielając sok od pestek. Powinno być ok. 200 ml soku. Do gorącego soku dodajemy żelatynę, cukier
Moniki Smakołykijest to ciasto dla osób dbających o linię ( no chyba, że na cheat meal), ale myślę, że raz na jakiś czas nikomu nie zaszkodzi Ciasto a’la malinowa chmurka przepis na tortownicę o średnicy 20 cm Ciasto: 300 g mąki pszennej 120 g masła 80 g cukru trzcinowego łyżka śmietany jajko Mąkę przesiej do miski, dodaj cukier, masło pokrojone(...)ciasta. Odłóż na 30 min do lodówki. Po schłodzeniu, rozwałkuj i przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Galaretka malinowa: 500 g świeżych malin 3 galaretki malinowe 3,5 szklanki wrzącej wody Galaretki rozpuść w 3,5 szklankach wrzącej wody, odstaw do przestygnięcia, a następnie wymieszaj je z malinami. Galaretkę
365 dni dookoła kuchninowe pucharki do lodów (zakupione w sklepie Dogotowania.pl ) , a w głowie jeszcze mnóstwo nowych pomysłów na ulubiony, leni deser Dziś zapraszam na jeden z nich: domowe lody malinowe, bez maszynki do lodów i skomplikowanych receptur. Lody malinowe przepis na 2 porcje 500 ml śmietany kremówki łyżka rozpuszczonego miodu 200 g malin Maliny umyj, a następnie zblenduj na gładki(...)Śmietanę przelej do misy, ubij na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodaj rozpuszczony miód oraz mus malinowy. Całość dokładnie wymieszaj. Gotową masę przełóż do plastikowego pojemnika, a następnie wstaw do zamrażalnika na ok. 4/5h. Podawaj z świeżymi owocami Smacznego
365 dni dookoła kuchni