jagi trójkątne, herbatnikowe ciasto obficie nadziane pysznym kremem zawsze zachwyca wyglądem i zniewala smakiem. U mnie była już chatka puchatka bez masła i chatka maxi kinga , dziś wersja z malinową frużeliną i delikatnym kremem na bazie serka mascarpone. składniki: 30 szt herbatników szkolnych 100 g ciemnej, gorzkiej czekolady 3 łyżki mleczka skondensowanego frużelina: 150 g malin (mogą być mrożone(...)rozpuścić w 1/4 szkl wody. Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż puszczą sok i zaczną wrzeć na wlać rozprowadzoną mąkę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Odrobinę malinowego sosu połączyć z żelatyną, rozprowadzić, połączyć z resztą sosu, wymieszać, wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. Do miseczki odłożyć
6nieboMalinowe serniczki z suszonymi wiśniami i żurawiną podane z pestkami granatu i sosem czekoladowym MALINOWE SERNICZKI Z BAKALIAMI /przepis własny/ 350 g twarogu sernikowego 30 g malinowego budyniu w proszku (bez cukru) duże jajko łyżka masła kakaowego (można zastąpić zwykłym) 15 g soczystych wiśni Bakalland 15 g żurawiny z sokiem z granatu Bakalland szczypta soli kilka kropel ekstraktu waniliowego
Poranek na słodkoOcet malinowy jest doskonałym dodatkiem do sałat, dressingów i marynat. Ocet owocowy można przygotować z malin, truskawek, jeżyn, czarnych porzeczek, jagód. Owoce nadają kolor i aromatyzują ocet. Po dłuższym przechowywaniu kolor octu owocowego, traci nieco intensywność, ale nadal jest pyszny. Octem malinowym skrapiam sałaty lub dodając trochę oliwy robię aromatyczny dressing do sałatek warzywnych. Składniki: 3/4 szklanki malin ocet jabłkowy(...)cukrem, przełożyć do słoika i zalać octem. Ocet musi zakrywać maliny. Słoik lekko zakręcić i pozostawić na tydzień w ciemnym miejscu. Po tym czasie, gdy ocet zabarwi się na malinowo, zlać go do butelki, odcedzając owoce. Ocet trzeba przechowywać ciemnym miejscu lub ciemnej butelce. Smacznego
Codziennik Kuchennywprost rozpływają się w ustach... SKŁADNIKI: 500 g mieszanki Mix per Dolci Nutri free 200 g cukru pudru 220 g masła 2 jajka krem: 3 łyżki konfitury malinowej 200 ml śmietanki 30% 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru ok. 500 g malin 1 galaretka malinowa Mąke z cukrem wymieszaj i dodaj do niej masło posiekane(...)kilku miejscach widelcem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 15 minut. Muszą mieć złoty kolor. Tarteletki wyjmij z piekarnika i przestudź. Spód posmaruj konfiturą malinową, a następnie nałóż krem i maliny. Owoce posmaruj delikatnie tężejącą ( mocno!) galaretką - najlepiej za pomocą pędzelka. babeczki schłodź w lodówce przez kilka godzin. Najlepsze są kolejnego dnia. Smacznego
Kuchnia bezglutenowapestek, czyli jakieś 200 g 1 limonka szczypta soli Krem limonkowy: 2 owoce awokado 3 limonki 1 szklanka świeżego ananasa (pokrojony w kostkę) 1 figa 1/4 szklanki miodu malinowego* szczypta soli PRZYGOTOWANIE: W mikserze, malakserze lub thermomixie należy umieścić orzechy i zmiksować je bardzo drobno, aby konsystencja przypominała bułkę tartą. Dodajemy wiórki kokosowe, daktyle no i szczyptę soli. Wlewamy(...)Przepis znajduje się w książce "Fit słodkości: autorstwa Kingi Paruzel. Mój się trochę różni, pozmieniałam pewne rzeczy. Nigdy nie kopiuję przepisu. Zawsze coś zmieniam i dodaję od siebie. *Miód malinowy o miłym zapachu kwiatów malin jest miodem szybko krystalizującym. Kwaskowaty smak, przepiękny aromat. Miód malinowy posiada działanie napotne i przeciwgorączkowe. Wzmacnia układ odpornościowy, odżywia i regeneruje organizm, wspomaga
ClauditteMissCookingpropozycję pysznych placuszków, na kolację, obiad jak wolicie. Placuszki są mięciutkie i szybkie w przygotowaniu, podałam je z jogurtem malinowym, smakowały wybornie:) Zapraszam :) Składniki: 1/2 l mleka 3 jajka 2 łyżki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 175 g jogurtu malinowego Jogobella mleko 3 szklanki mąki pszennej typ 550 olej do smażenia Wykonanie: Do garnuszka pół(...)patelni rozgrzewamy troszkę oleju, wyciskamy ciasto w formie ślimaka. Pieczemy z obydwu stron na złoty kolor.Odsączamy z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniczku. Ja placuszki podałam z jogurtem malinowym. Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilibabeczek z tej jakże doniosłej okazji. O torcie jeszcze Wam napiszę, bo wyszedł mi całkiem nieźle, ale dzisiaj będzie o babeczkach. Tak naprawdę to zwykłe muffiny przebrane za cupcakes malinowym kremem maślanym. Musiały być szybkie i pyszne, i oczywiście efektowne. Użyłam więc mleka kokosowego z kartonu, którego nikt nie chce pić, bo jest zdecydowanie za słodkie (choć w składzie(...)ciężkie, jak można by się obawiać, podbiły serca gości i zniknęły niemal wszystkie. Spróbujecie...? To w końcu takie jeszcze letnie smaki... Muffiny kokosowe z malinami, jagodami i malinowym kremem maślanym Składniki: (na 24 muffinki) 500 g mąki pszennej 4 łyżeczki proszku do pieczenia 150 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g serka kremowego 400 ml mleka kokosowego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeLetnie upały za nami, zbliżają się chłodne wieczory, w ogrodach czerwienią się ostatnie maliny… Uśmiech na ustach przywróci Wam malinowa Inka – czyli Inka Klasyczna z dodatkiem konfitury malinowej. Pysznie smakuje i pięknie się prezentuje, z pewnością zachwyci Waszych gości i będzie przyjemną odmianą od zwykłej kawy. A Wy jakie kawy smakowe lubicie? Składniki /1 porcja/: 2 łyżeczki(...)Inki Klasycznej 200 ml mleka 2 łyżeczki cukru trzcinowego 1 Czytaj dalej... Artykuł Malinowa Inka pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja Smakuowocami lub dżemami, obydwie wersje będą równie smaczne :) Potrzebujemy: 0,5 litra mleka 4 łyżki błyskawicznej kaszy manny, ja użyłam Kaszy Manny z Młynów Stoisław 2 łyżki niskosłodzonego dżemu malinowego z mojego przepisu 1 dojrzała marakuja Mleko zagotowujemy, dosypujemy 4 łyżki kaszy manny cały czas mieszając, aby z wsypanej kaszy nie powstały grudy i mieszamy gotując 3 minuty. Przelewamy(...)cukru, jeśli ktoś lubi bardziej gęstą kaszę można dosypać jeszcze jedną łyżkę suchej kaszy. Jak dla mnie ta wersja jest idealna. Po lekkim przestudzeniu przybieramy, ja w połowie dżemem malinowym i połową miąższu marakui. Kwaskowatość marakui idealnie współgra z lekko słodzonym dżemem malinowym i słodyczą mleka. Skomentuj
MamaOskarkaPrzepyszne śniadanie na słodko czyli pyszna zapiekana chałka i do tego sok malinowy. Najlepsze wspomnienie z dzieciństwa! Z okazji pierwszego dnia w szkole musicie ją przygotować dla swoich pociech koniecznie! Składniki : * chałka około 300g * 2 jajka * łyżka mleka * łyżka masła * łyżka cukru trzcinowego * sok malinowy Przygotowanie : Chałkę pokroić. Jajka rozmieszać z cukrem i mlekiem. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem(...)ułożyć kawałki chałki i całość zalać mlekiem z jajkiem i cukrem. Piec 15 minut w 180 stopniach. Podawać na zimno lub na ciepło z sokiem malinowym. Przy okazji chciałabym złożyć najlepsze życzenia imieninowe dla mojej Ukochanej Mamusi! Już za 18 dni będę w Gdyni
Magiczne Życie Martyczas leci... Specjalnie na przyjęcie urodzinowe przygotowałam taki oto torcik:) Złożoną z dwóch kółek ósemkę, udekorowałam masą cukrową. W środku delikatny biszkopt przełożony kremem na bazie serka mascarpone i malinową frużeliną. Do przygotowania tego tortu podwoiłam składniki, podaję wersję podstawową, na zwykłą tortownicę średnicy ok 26cm. składniki: ciasto: 8 jaj 2 łyżki zimnej wody 2 szkl cukru 1,5 szkl(...)rozpuścić w 1/4 szkl wody. Maliny wymieszać z cukrem, podgrzewać mieszając, aż puszczą sok i zaczną wrzeć na wlać rozprowadzoną mąkę, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia. Odrobinę malinowego sosu połączyć z żelatyną, rozprowadzić, połączyć z resztą sosu, wymieszać, wystudzić. Śmietanę ubić, pod koniec dodając cukier puder i sok z cytryny. Delikatnie mieszając połączyć z mascarpone. W gorącej herbacie
6niebosię na pewno ;) Składniki: Na blaszkę 24x24cm ok 12 herbatników kakaowych 2 duże kubki jogurtu naturalnego 6 łyżek cukru pudru 200g porzeczek czerwonych 200g borówki amerykańskiej 1 galaretka malinowa 1 galaretka leśna lub jagodowa 1 galaretka cytrynowa 1 opakowanie delicji o smaku wiśniowym 6 łyżek żelatyny 140ml gorącej wody Sposób przygotowania: Formę wykładamy folią spożywczą i układamy obok siebie(...)osobnych kubeczkach miksujemy większą część porzeczek i borówek. Do dwóch szklanek wlewamy po ok 70 ml gorącej wody i dajemy po 3 łyżki żelatyny i galaretkę- do jednej części malinową, do drugiej jagodową. Dobrze mieszamy by pozbyć się grudek. Jeśli mamy z tym problem wstawiamy kubek do miski z gorącą wodą i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Każdy jogurt miksujemy
Kuchnia w czekoladzieprzygotowuję różne desery, ale raczej zawsze takie, w których maliny nie są poddawane pieczeniu. Lubimy ich smak naturalny. Dzisiaj jednak lekkie odejście od tej zasady, pyszne ptysie z kremem malinowym typu patissiere, choć trochę odstępstw od zasad jego przygotowania zastosowałam. Same ptysie można upiec dzień wcześniej, by wystudzone czekały na wypełnienie gotowym wystudzonym kremem. Na ptysiowe ciasto potrzeba(...)Trzeba je kontrolować, gdyż każdy piekarnik piecze inaczej. Muszą spuchnąć i nabrać apetycznego lekkiego brązu. Po upieczeniu natychmiast przełożyć delikatnie na kratkę do wystudzenia. Ptysie tym razem nadziewałam kremem malinowym przygotowanym podobnie jak krem patissiere. Potrzeba na niego: - 400ml mleka - 5 żółtek (z białek możecie przygotować na przykład to ) - 1 duży budyń malinowy - 180g cukru - łyżka soku z cytryny
I tu będę miała takie tepyszny letni deser malinowy zrobiłam już jakiś czas temu, bo naszła mnie ochota zjeść kaszkę manną, a zwykle tego nie robię. Chyba że kończąc porcję Zuzi. ;) Kisiel z malin miałam zamknięty w słoiczku, bo robiłam wcześniej, gdy miałam rozmrożony nadmiar swojskich malin. Robiłam go na oko, jednak wg zasad z tego przepisu, bo to podstawy. Dałam jednak mniej(...)wody, tylko trochę na miseczkę malin - kisiel wyszedł obłędnie malinowy. Wyszły mi wtedy 2 i pół słoiczka po mniejszym dżemie. Jeden cały Zuzia wrąbała po spacerze jednych tchem. :) Drugi słoiczek dodałam do tego deseru. Mniam! Co do nocnej owsianki: robiłam ją wtedy po raz pierwszy, bo gdzieś przeczytałam o takiej możliwości zamiast gotowania. Wczoraj znów zrobiłam, ale bez czekania
Anioszek w kuchniwielu próbach wreszcie oczekiwany efekt! Pyszna kawa z posmakiem malinowym. Pierwsze kilkanaście prób kończyło się zwarzonym mlekiem. Okazało się, że dodawałam wciąż zbyt gorące mleko. Pomogła mi Dusia i jej malinowe latte. Proporcje na 1 dużą szklankę. 1/2 szklanki mleka 2 łyżki syropu malinowego 2 łyżeczki kawy Kawę zaparzyć w kawiarce lub zalać wrzątkiem - wtedy bardzo dokładnie ją przecedzić. powinno
Czerwony Gupik