Władysława Szafera 3/5/7, 71-245 Szczecin Kiedy: 22 i 23 października Godzina: 12-20 Wstęp: Bezpłatny Lista Food Trucków: Belgijki - Frytki duże, grube i chrupiące - frytki belgijskie z sosami własnej produkcji Kultowe Zapiekanki - 50 cm klasyki polskiego street food-u gofreak - gofry na wytrawnie i słodko West Coast Toast - tosty Fresh Donuts - amerykańskie pączki(...)kawa Złote Paluchy Churros - hiszpańskie churros Jack Burger - burgery Letni Kredens Food Truck - sandwiche z pastrami (i nie tylko) Raminio Ramen Burger - burgery w japońskim makaronie Ramen Krewetka i Kurczak - krewetki i kurczaki w różnych odsłonach Słodka Fabryczka - węgierskie ciastka kominkowe Kołowóz - chrupiący kurczak i awokado Bike Café - kawa Wół i Krowa
Atlas SmakówDziś pyszna zupa z Orientem w tle, czyli tajska zupa z ryżem. Do tej pory zupy orientalne gotowałam z dodatkiem makaronu. Tym razem postanowiłam to zmienić i przygotowałam zupę z dodatkiem ryżu basmati. Ryż ugotowany w zupie nabiera pysznego smaku. Pamiętajcie tylko, żeby ryżu nie rozgotować. Tajska zupa z ryżem Czas przygotowania: 4 5 minut(...)Składniki: 4 szklanki rosołu 100 g ryżu basmati 200 g mielonego mięsa wieprzowego 3 cm świeżego imbiru 2 łyżki grubego pokrojonego szczypioru 1/3 papryczki chili 2 łyżki sosu rybnego listki bazylii tajskiej 2 listki limonki kaffir Wykonanie: Ryż płuczemy zimną wodą, aż woda będzie czysta, a nie mętna. Następnie ryż zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 30 minut. Imbir obieramy
Kulinarne przygody Gatityumyć, osączyć, osuszyć, pozbawić szypułek. Przekroić na połówki. Każda połówkę podzielić na 4 części - tak pokrojone truskawki łatwiej będzie zamknąć w cieście. Ciasto cienko rozwałkować (najwygodniej używać maszynki do makaronu), przy pomocy szklanki wycinać kółka. Nakładać po małej porcji farszu ( pół pokrojonej truskawki na porcję), dobrze skleić brzegi, ulepione pierogi odkładać na posypaną mąka powierzchnię, przykryć ściereczką. Zagotować wodę(...)można dodać łyżkę oleju. Ostrożnie wrzucać na wrzątek po kilka pierogów (ilość zależy od wielkości garnka ) gotować parę minut od wypłynięcia. Podawać ze słodką śmietaną lub dowolnym owocowym sosem. Smacznego
Stare Garypodsmażyć przez kolejne 2 minuty. Dodać mięso, wymieszać, żeby całe było pokryte mieszanką curry. Smażyć aż ze wszystkich stron zmieni kolor. Trawę cytrynową rozgnieść (np.wałkiem), dodać razem z sosem rybnym, bulionem i pozostałym mlekiem kokosowym do woka. Całość, często mieszając, zagotować. Zmniejszyć temperaturę i gotować na małym ogniu bez przykrycia przez ok. 30 minut (aż kaczka będzie miękka(...)dodać szparagi, gotować 3-4 minuty. Doprawić sokiem z limonki, cukrem i ewentualnie solą. Następnie dodać ananasa (opcjonalnie pędy bambusa), podgrzać. Przed podaniem wymieszać z posiekaną bazylią. Podawać z makaronem ryżowym lub ryżem jaśminowym. Smacznego
Pełny talerzłyżki musztardy Dijon2 łyżki miodu2 łyżki świeżo posiekanego szczypiorku½ łyżeczki czosnku w proszku½ łyżeczki czarnego pieprzu¼ łyżeczki pieprzu cayenne60 ml oliwy z oliwekPrzygotowanie: Przy pomocy blendera wymieszać wszystkie składniki sosu na gładką jednolitą masę. Przygotować łososia. Ponacinać na zewnątrz (nie przecinając skóry, w nacięcia polecamy włożyć plasterki cytryny), przy pomocy np., pędzelka silikonowego filety natrzeć przygotowaną mieszanką. W międzyczasie(...)temperaturze (180-200°C ) rozgrzewać kamień solny. Na rozgrzany kamień solny wyłożyć łososia i grillować przez około 20-25 minut. Tak przygotowanego łososia polecamy podawać z białym winem i makaronem. Himalajski Kamień Solny można znaleźć w DYNAMIC Centrum Grilla klikając tutaj.Grillowany łosoś na himalajskim kamieniu solnym is a post from: naRuszcie.plThe post Grillowany łosoś na himalajskim kamieniu solnym appeared first
naRuszcieZostało mi od wczoraj trochę łososia. Nie chciałam znowu robić go w ten sam sposób więc wyczarowałam coś takiego. Z tym jogurtowym dipem wyszło bardzo dobre
Kuchnia PokoleńPrzedstawiam bardzo prosty przepis na przepyszną sałatkę, oczywiście bezglutenową. Do jej zrobienia używam kupnych pikli firmy Rolnik (mini kukurydzki, cebulki, ogóreczki), ale można też użyć własnych
Kawa z mlekiemJeszcze niedawno nikt by mnie nie namówił do jedzenia owsianki . Owsianka jednoznacznie kojarzy się z gotowanym mlekiem. Na FB pisałam, że byłam mocno uzależniona od mleka
Kawa z mlekiemDziś chcę zaproponować pierś z kurczaka z przepisu mojego dziesięcioletniego syna. Od długiego czasu chętnie towarzyszył mi w kuchni podczas gotowania i w końcu chciał zrobić
kuchnia doskiOpis gnocchi ziemniaczane: Gnocchi ziemniaczane jest to rodzaj włoskich klusek. Istnieje bardzo dużo regionalnych wersji tej potrawy, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera czy mąki gryczanej
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneAwokado świetnie dogaduje się w kuchni i smakuje razem z cebulą, szczypiorem, pomidorami, orzechami, sezamem, cytryną. Dzięki ostatniej także nie ciemnieje gdy nie ma w pobliżu
Zasmakuj KuchniPrzepyszna propozycja na danie obiadowe lub na ciepłą kolację. Nie ma tu ziemniaków, makaronu, ryżu, tak więc danie śmiało uznać można za dietetyczne ;-) Mimo braku "typowej" porcji węglowodanów, danie jest bardzo syte dzięki obecności mięsa. Zapraszam do wykonania! :-) SKŁADNIKI: "Spaghetti" - 1 dynia makaronowa - olej słonecznikowy - trochę wody Klopsy - 500 gram mielonej wieprzowiny - 2 małe cebule - 4 ząbki czosnku - garść słonecznika(...)szklanki płatków owsianych - 2 jajka - przyprawy (zioła prowansalskie, pieprz cytrynowy, przyprawa arabska, sól himalajska) - trochę sosu pomidorowego do polania Przygotowuję dynię: Kroję ją wzdłuż na pół, wyciągam pestki, układam na blaszce płaskimi częściami do dołu, wlewam ok. 1 cm wody. Umieszczam w piekarniku rozgrzanym do ok. 200'C (termoobieg). Piekę ok. 45 minut. Przygotowuję klopsy: Drobno kroję cebulę
Wielopokoleniowodzień od ziemniaków wolę kasze i makarony, ale są takie miesiące w roku, kiedy bez ziemniaków nie mogę się obejść. Latem uwielbiam młode ziemniaki odsmażane na maśle z kefirem koperkiem , w sałatce ziemniaczanej ... pycha! Jesienią, kiedy robi się zimniej uwielbiam ziemniaki nadziewane różnymi dobrociami, pieczone - oczywiście najlepsze są z ogniska! Albo w hiszpańskiej tortilli ziemniaczanej. Można ją urozmaicić(...)dodatkiem pikantnego chorizo, warzyw albo podać z ajwarem, czy innym pikantnym sosem. Jest wyśmienita na ciepło i po wystygnięciu. To pyszne i sycące danie na jesienne dni. Spróbujcie sami! Składniki (na patelnię o średnicy 20 cm, porcja dla 2 osób) 4 duże ziemniaki 1 biała cebula 4 jajka łyżka świeżo startego twardego sera (grana padano, parmezan) sól, pieprz, oliwa
Kulinarne InspiracjeZnowu Wielkopolska! Oczywiście. Nie wiem czy wiecie, ale pyzy to kolejny produkt, bez którego Wielkopolanie nie wyobrażają sobie niedzielnych obiadów. Kluchy na łachu, bo tak
Szybko Tanio SmacznieUfff.. jak gorąco.. Nie przepadam za taką pogodą, wolę chłodniejsze klimaty. Na razie szukam cienia i w kuchni nie chce mi się za bardzo
Na słodko lub wytrawnieCo to jest wolnowar (slow cooker) pisałam już tutaj . Moja dzisiejsza propozycja to skrzydełka z kurczaka pieczone w wolnowarze. Dzięki temu, że pieką się długo
kuchnia doski