Szparagi jemy prawie codziennie, bo to jeszcze tylko chwila i zaraz się skończą. Sezon na szparagi trwa mniej więcej do końca maja. Pomysłów nie brakuje – makarony, zupy, sałatki. A przede wszystkim ulubiony klasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem smażonego(...)radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól pieprz posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Mieszamy wszystkie składniki sosu. Sałaty rwiemy i wkładamy do dużej miski
OstryKęsSzparagi jemy prawie codziennie, bo to jeszcze tylko chwila i zaraz się skończą. Sezon na szparagi trwa mniej więcej do końca maja. Pomysłów nie brakuje – makarony, zupy, sałatki. A przede wszystkim ulubiony klasyk – szparagi z jajkiem w koszulce z młodymi ziemniaczkami. W tym poście przedstawiamy przepis na sałatkę inspirowaną nieco amerykańska sałatką Cobb. Zapraszamy na sałatkę z dodatkiem smażonego(...)radicchio, rukola, rzymska 2 pomidory 1 dojrzałe awokado 200-250 gram mozzarelli 100-150 gram wędzonego boczku pęczek cienkich zielonych szparagów sól pieprz posiekany szczypiorek 3 gotowane jajka – opcjonalnie Sos: 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek duży ząbek czosnku 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki cukru sól pieprz WYKONANIE Mieszamy wszystkie składniki sosu. Sałaty rwiemy i wkładamy do dużej miski
OstryKęsgłów czy krewetkowych pancerzy, żeby zrobić z nich wywar jak należy, więc podrabiam go- do bulionu na włoszczyźnie dodając łyżkę mocnej włoskiej oliwy extra vergine i 2 pełne łyżki sosu rybnego. Skoro nabrał się na to znajomy Włoch… To połączenie działa! Do gara wrzucam jeszcze kawałek pora, kilka gałązek pietruszki i namoczony wcześniej szafran, świeżo mielony gruby pieprz. Gotuję(...)przypalenia. Nie można wlać od razu całego płynu- ryż musi się rozklejać powoli. Risotto jest gotowe, kiedy ryż jest miękki ale jeszcze trochę jędrny w środku- zupełnie jak makaron al dente. Ja w tym momencie dodaję naszykowane wcześniej krewetki bez ogonków, natkę pietruszki, podlewam całość 70-100ml białego wina lub wytrawnym cydrem jabłkowym, zwiększam płomień pod naczyniem
Karo in the KitchenTa zapiekanka powstała po przeglądzie warzyw jakie miałam w domu, żeby się nie zmarnowały, bo bardzo tego nie lubię. Tak więc wyjęłam wszystkie warzywa, które musiałam
kuchnia doskimomencie. Nie są trudne do przygotowania, opis podaję praktycznie krok po kroku...Jeśli macie jakieś uwagi, pytania - skorzystajcie z komentarza pod przepisem :) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); SKŁADNIKI 1 opakowanie makaronu lasagne o falistych brzegach 300 g mięsa mielonego marchew seler naciowy cebula 100 g sera żółtego 1 mozzarella przecier pomidorowy 3 łyżki oleju z oliwy masło tarty(...)seler. Po chwili dodać mielone mięso i przesmażyć razem wszystkie składniki. Dodać nalewkę wrzątku i dusić do miekkości. (zamiast wrzątku można dodać pół szklanki białego wytrawnego wina ) Przygotować sos pomidorowy z olejem z oliwy, ząbkiem czosnku i przecierem pomidorowym i szczyptą soli. Gotować lasagne w osolonej wodzie przez 4 minuty poczym zalać zimną wodą. Wysmarować masłem naczynie do zapiekania wlać
zielonacukinkaulubione smaki, przeniosłam je więc na pizzę:). Jest bardzo prosta, nie ma wielu wyszukanych składników i to jest w niej najlepsze. Smakuje jak spaghetti, tyle że nie ma tu makaronu a drożdżowe ciasto;). Ciasto: 1,5 szklanki mąki 1/2 szklanka mleka 25g świeżych drożdży 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oleju Dodatki: 150g mozzarelli 250g mięsa(...)łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1.Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy wraz z mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy, keczup i koncentrat pomidorowy tak by powstał nam gęsty, mięsny sos. Studzimy. 2. Drożdże rozpuszczamy w ciepłym mleku, łączymy z mąką, cukrem, solą i olejem. Wyrabiamy gładkie ciasto. Rozwałkowujemy na kształt koła, zaginamy do środka brzegi. Na ciasto wykładamy farsz, posypujemy
Szefowa kuchniLasagne jest pysznym, tradycyjnym, włoskim daniem. Aby była smaczna powinny znaleźć się w niej różnorodne składniki - dużo warzyw. Dzisiaj prostokątne płaty makaronu zastąpiłam cukinią. Jest bardzo prosta w przygotowaniu i nie wymaga wiele wysiłku. Ostatnio przeczytałam, że wielkość porcji lasagne dla każdego domownika powinna odpowiadać wielkości jego rozłożonej dłoni. Składniki: 3 małe cukinie 10 dag sera żółtego(...)szklanki oleju 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 200 ml soku pomidorowo-warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz słodka papryka oregano zioła prowansalskie Sos beszamelowy: 8 dag masła 8 dag mąki 1 litr mleka sól pieprz utarta gałka muszkatułowa Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso mielone
Salonik smakówdrugiej strony wyglądem przypomina nieco sałatkę, którą można zaserwować jako przystawkę czy kolację. Tak czy inaczej jest to pyszne połączenie makaronu, tuńczyka i sporej ilości kolorowych warzyw... Składniki:250g makaronu świderki,2 jajka, puszka tuńczyka w oleju, łyżka kaparów, 4 małe pomidorki, 250g brokułów, 150ml jogurtu naturalnego, 100ml majonezu, ząbek czosnku, sól, pieprz, 2 łyżki czarnych oliwek, szczypta cukru(...)ósemki pomidory. Majonez zmieszać z jogurtem, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dodać kapary i rozdrobnionego tuńczyka, wymieszać. Składniki sałatki polać sosem, posypać oliwkami i świeżą bazylią. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego:) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościkostkę. Na sałatę wrzucamy awokado i ser pleśniowy. Posypujemy prażonymi pistacjami i doprawiamy solą ziołową. Całość można skropić oliwą z oliwek z dodatkiem ziół lub polać ostrym sosem pomarańczowym . Sałatkę podajemy z ulubionym pieczywem. Pesto z liści rzodkiewki liście z dwóch pęczków rzodkiewek 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki ziaren słonecznika 2 łyżki pestek dyni(...)dyni, mielimy. Dodajemy liście rzodkiewki, oliwę z oliwek, przyprawy i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Pesto rzodkiewkowe podajemy z pełnoziarnistym lub orkiszowym makaronem. Świetnie też pasuje do razowych tostów. Szaszłyki na raz 250 g piersi z kurczaka 10 plastrów ananasa z puszki 20 sztuk oliwek w zalewie kilka suszonych pomidorów w oleju
My Chcemy JeśćDziś zapraszam Was na pyszną makaronową zapiekankę. Tym razem nadziałam muszle.. Wyszło naprawdę smacznie! Składniki; ok 15 muszli makaronowych 40 dag leśnych grzybów (mogą być
Radość kipiąca uśmiechem.Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Sałatka doskonała! Miodowo – musztardowy kurczak podany na sałacie z dodatkiem awokado, pomidorków i chrupiącego boczku. Jednym słowem –
Marta GotujeSezon jagodowy jeszcze dobrze się nie zaczął a już straszą, że jagód w lesie brakuje. Kupiłam więc więcej i raczyliśmy się
To co kochamZabieram Was ze sobą w podróż do Italii. Chociaż pogoda nie funduje nam włoskich temperatur (możne to i dobrze, bo znajoma Włoszka mówiła, że na
Szybko Tanio SmacznieBardzo lubię kaszę i staram się, aby pojawiała się ona na naszym stole jak najczęściej i to w różnych wersjach. Dziś wersja warzywno-pieczarkowa
Walijskie Pichcenie