Pulpeciki wieprzowe idealne do makaronów, ryżu lub jako dodatek do zup. 600 g mięsa wieprzowego – łopatki, 200 ml bułki tartej, 1 łyżka listków tymianku, 4 jajka, mąka do oprószenia pulpecików, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 kg pomidorów, sól, pieprz, wędzona papryka, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 gałązki tymianku, Mięso zemleć, dodać bułkę tartą, jajka, roztarty ząbek czosnku(...)poddusić na maśle, dodać pokrojone pomidory, posiekany czosnek, dusić do miękkości. Odstawić do przestudzenia, zmiksować, przetrzeć przez sito. Zagotować, doprawić do smaku solą, pieprzem i wędzoną papryką. Do sosu można dodać trochę wywaru z gotowania pulpecików. Z masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy oprószyć mąką. Zagotować wodę z przyprawami i solą. Wrzucać pulpeciki na wrzącą
królestwo garówoczami. A im ładniej danie się prezentuje, tym bardziej zachęca do zjedzenia. Przyszła pora na risotto. Od czasu, kiedy to ja odpowiadam za kuchnię, znacznie wzrosła ilość spożywanego ryżu, makaronów, czy wszelkiego rodzaju kasz. Risotto, jest jedną z tradycyjnych włoskich potraw. Zwykle przyrządza się je z ryżu podsmażonego na tłuszczu, z dodatkiem wina i odpowiednich dodatków nadających mu smak. Dzisiaj(...)Składniki: 1/3 szklanki ryżu do risotto 1 łyżka oliwy z oliwek 1/3 szklanki białego wina 600ml bulionu warzywnego 1 łyżka masła 1 mała cebula 2 polędwiczki z indyka łyżka sosu sojowego łyżka oleju lub oliwy z oliwek szczypta cukru kilka kropel octu 300g jarmużu świeżego lub mrożonego 1 łyżka masła 1 łyżka wody sól cukier pół szklanki mleka Przygotowanie
Jacob TastesCzas Przygotowania : 10 min Czas Gotowania : 40 min Gotowe w : 50 min Liczba porcji : 8 Inspiracją do wykonania zapiekanki z brokuła był mój ostatni wypad
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyszerokiej misce, aby wszystkie składniki były ładnie wyeksponowane. Jak prawidłowo skomponować naszą miskę? Oto krótka ściągawka, jakie produkty powinny się w niej znaleźć: Baza – stanowią ją różnego rodzaju makarony, kasze, a także sycące warzywa, na przykład bataty lub buraki. Warzywa – powinny one stanowić około 50% miski. Z reguły używa się dwóch-trzech rodzajów warzyw, w większości na surowo. Wybierzcie swoje(...)szybko potrafią się przypalić, a wtedy stają się gorzkie. Świeże zioła - wybierzcie swoje ulubione, te które akurat macie pod ręka. Listki można podawać w całości lub delikatnie je porwać. Sos - może to być klasyczny dressing przygotowany na bazie oliwy z oliwek extra virgen lub oleju tłoczonego na zimno. Pamiętajmy, żeby wybierać tłuszcze wysokiej jakości, ponieważ to one idealnie podkreślają smak
Kulinarne przygody Gatitylunch do pracy najczęściej zabieram makarony, tajskie curry i oczywiście różnego rodzaju sałatki. Są to jednak dania, które mogą się znudzić. Ostatnio przygotowując się wieczorem do pracy zauważyłam, że lodówka jest kompletnie pusta. Zostały tylko ziemniaki, a w zamrażarce paczka zielonego groszku. Połączenie ziemniak-groszek od razu podsunęło mi skojarzenie z kuchnią indyjską i kotlecikami Aloo Tikka . Okazało się(...)nieszablonowe. Dobrze smakują na zimno, jak i na ciepło co jest istotne, gdy nie mamy miejsca do odgrzania. Możemy je podawać także jako obiad – wraz z dowolnym sosem curry. Z podanej porcji wychodzi ok. 16 sztuk. Są genialne w swojej prostocie. Indyjskie kotlety ziemniaczane: 1 kg ziemniaków (waga po obraniu) 1 jajko ¾ szklanki mrożonego groszku 2 łyżki mąki (skrobi
Poezja smakuprostu bomba! Z powodu ciemności nadciągających o tej porze roku w nieprzyzwoicie wczesnej porze, udało mi się zrobić jedynie zdjęcie przed pokrojeniem i dodaniem składników sałatkowych (m.in. słodkiego sosu koperkowego). Zaraz potem całość zniknęła... Składniki: 300 g świeżego fileta z łososia 5 łyżek soli 5 łyżek cukru 1 szklanka świeżej żurawiny (ewentualnie suszonej) 1 cebula Wykonanie: Rybę opłukać i dokładnie(...)lodówki na 2 doby. Rybę opłukać porządnie pod bieżącą wodą i dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Kroić na bardzo cienkie plasterki, jak na carpaccio. Używać do sałatek, pieczywa lub makaronu
zadanie-gotowanieswój pierwszy lokal na Wilanowie, w którym zapewne byłam jedną z pierwszych gości, ponieważ odwiedziłam ją tuż po otwarciu. Od pierwszej wizyty zakochałam się w ich pizzach, a później makaronach i byłam stałą bywalczynią. Jednak po wyprowadzce z Wilanowa niestety moje wizyty w Basico się zakończyły i nie miałam okazji się już tam pojawiać. Jakiś czas temu jednak otrzymałam zaproszenie(...)przekąski. Deseczka wyglądała na niepozorną, jednak była niesamowicie syta oraz pyszna. Dwa rodzaje wędlin, kilka rodzajów sera, marynowana marchewka (to pyszne odkrycie!), marynowana cebula, świeże oliwki, samodzielnie przygotowane pesto, sos balsamico, rukola oraz bagietka. To była prawdziwa uczta! Taką deskę przekąsek polecam każdemu kto odwiedzi to miejsce. Na danie główne oczywiście wybrałam pizzę – pyszną, na cienkim cieście, idealnie wypieczoną
Kuchnia Bazyliimniejsze kawałki trawę cytrynową, pokrojony galangal, podarte liście limonki kaffr House Of Asia, pokrojony w plastry czosnek, pastę tom yum, przekrojoną na pół i oczyszczoną z nasion chilli i sos rybny. Wszystko gotować 2-3 minuty aż uwolnione zostaną aromaty, dodać sok z limonki i cukier. Wrzucić krewetki i pokrojoną w grube kawałki rybę. Gotować ok minuty. Dodać pokrojonego(...)dodać posiekaną kolendrę. Serwować od razu po przygotowaniu. Posypać kolendrą i grubo pokrojonym szczypiorkiem. Całe gotowanie nie powinno nam zająć więcej niż 10-15 minut. Można podać z makaronem ryżowym House Of Asia :) Do tej zupy NIE DODAJEMY MLEKA KOKOSOWEGO ! ! ! Można ją zabielić mlekiem krowim w niewielkiej ilości - około 4- 6 łyżek przy tych proporcjach. SMACZNEGO
Jemy Pijemypołudniu Francji soupe au pistou smakuje inaczej, bo każda gospodyni przyrządza ją inaczej, niektóre dodają do niej również pora, marchewkę, seler naciowy, paprykę, świeży groszek, a także drobny makaron, choć ja osobiście wolę ją z ziemniakami. W zależności od Waszych upodobań możecie zatem skomponować własną zupę z pesto, dodając do niej warzywa, które lubicie. Zupa ta jest bardzo pożywna, dlatego(...)zielonej fasolki szparagowej 2 cukinie 1 cebula 4 ziemniaki 3 dojrzałe pomidory Około 1,5 litra bulionu warzywnego z kostki Pieprz kajeński Sól, pieprz Starty żółty ser Na sos pesto: Pęczek bazylii 3 ząbki czosnku 40 g startego parmezanu (lub grana padano) 40 ml oliwy z oliwek Wszystkie warzywa umyj i osusz. Z zielonej fasolki szparagowej odetnij ogonki
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskakiszony ogórek, sos chrzanowy, mix sałat z car city burger. Tak jak nie jadam z burgerów, tak ten był naprawdę dobry. Przyjemnie "przypalony" boczek, mięso dobrze usmażone, soczyste, sosu akurat, sałata krucha i tylko ten ogórek... mógłby być troszkę lepszy. Przypomniało mi się dlaczego nie lubię kiszonych ogórków.... Do burgera – piłam Château de Pennautier 2013 Cabardès . To kupaż Cabernet(...)cassoulet lub tagine. Pad Thai z krewetką (24 zł) z Tuk Tuk. Niestety to było najsłabsze danie, zabrakło w nim smaku i aromatu, 5 krewetek na wiadro makaronu i surowych oraz smażonych kiełków...Do niego Salomon Undhof Gruner Veltliner 2013. Dużo owoców cytrusowych, gruszek i brzoskwiń plus biały pieprz. Lekko pikantne, świeże z przyjemną kwasowością. Wino bardzo dobre, zastanawiam
królestwo garówSKŁADNIKI: 1 l wody 2 saszetki pasty do zupy tom yum 1 łyżka sosu sojowo- grzybowego TAO TAO 500 g mieszanki owoców morza (swoją kupiłam we Wrocławiu w Magnolii "Kuchnie Świata" 1 kg za 33 zł) 3 marchewki (pokroić w słupki) 1 kawałek selera (1/6 selera w całości) 1 korzeń pietruszki (w całości) natka pietruszki (posiekać) 3 ząbki czosnku (posiekać(...)obrać. Pokroić tak jak umieszczono informacje w "składnikach". Do misy multicookera wlać wodę i umieścić wszystkie składniki. Zamknąć misę. Ustawić program SOUP i czas 1 godzina. Zupę podałam z makaronem ryżowym TAO TAO (przygotować wedle zaleceń producenta). Jeżeli nie masz multicookera to danie musisz dusić na małym ogniu aż owoce morza zmiękną. Powolne duszenie sprawi, że unikniecie efektu gumy
ClauditteMissCookingJa mam dziś dla Was przepis na przepyszne Maultaschen!Oczywiście nie byłabym sobą , gdybym tych tradycyjnych ” pierożków ” nie zrobiła po swojemu.Po mojemu czy nie
Ostra na SłodkoNiestandardowa ale bardzo smaczna i szybka w przygotowaniu sałatka. Najwięcej czasu zajmie nad ugotowanie ryżu, a i ten można kupić (przynajmniej w UK) już ugotowany na
Walijskie Pichceniebiałym winie z moim ukochanym fenkułem, czosnkiem, pomidorkami koktajlowymi i oliwkami, doprawione kiszoną limonką (przygotowałam ją sama, tak jak kiszone cytryny), kolendrą, bazylią i papryczką pepperoni. Na końcu zabieliłam sos tym samym serkiem, który dodałam do kluseczek. Serek Apetina ma bardzo dobry naturalny skład, nie zawiera dodatków, które mogłyby być niewskazane dla osób chorych na celiakię, myślę(...)mieszając, stopniowo dodajemy przesianą przez sitko mąkę z quinoy i z tapioki, doprawiamy solą. Powinna powstać masa o konsystencji gęstego budyniu. W garnku zagotowujemy wodę z solą (jak na makaron), moczymy w niej przez chwilę łyżkę i jej krawędzią nabieramy trochę ciasta i wkładamy do wrzątku (powinno się odkleić, w ten sposób powstaje kluseczka), czynność powtarzamy, aż zużyjemy całe ciasto
Quinoa Raz!Kolejna odsłona nieśmiertelnego kurczaka, tym razem błyskawiczny przepis na kurczaka w sosie z suszonych pomidorów i z dodatkiem żurawiny. Przepis podłapany od szwagierki Diany i można powiedzieć że na dobre zagościł w menu. Tak jak i poprzednie przepisy na kuraka tak i ten jest banalnie prosty i szybki. No to lecimy. Składniki 500g piersi z kury 150g suszonych pomidorów 330ml(...)wody żeby się nie przypaliły, po zagotowaniu wody dodajemy śmietanę sól pieprz i chwilkę dusimy. Na talerzu dorzucamy troszkę żurawiny dla podbicia kalorii i poprawy smaku. Najlepiej wchodzi z makaronem tagliatelle :) Smacznego !!! Wartość odżywcza i kalorie: Wartość odżywcza opracowana na stronie www.kalkulatorkalorii.net
Smacznie Pysznie Kalorycznie