Danie pyszne i proste w wykonaniu z serii tych w 30 minut. Nie mierzyłam dokładnie czasu ale wydaje mi się że w pół godziny się zmieściłam
Moje Małe Czarowanieekipy ruszyły do dzieła.A za nimi kolejne. Ach, działo się przy stanowiskach, emocje sięgnęły zenitu. Gdyby nie wsparcie i zaangażowanie moich pomocników, nie dałabym rady. Alicja uratowała mój sos serowy do roladek, przy pomocy samego Mirka Drewniaka. A Piotr usmażył te roladki idealnie. Chyba nieco spanikowałam i nie mogłam się sama pozbierać z tych emocji. Ale wspólnymi siłami daliśmy(...)sympatyczny człowiek i juror, który pomagał nam podczas konkursu. Pomimo nie zajęcia pierwszej czy drugiej lokaty, bawiłam się znakomicie. Zwycięską ilość punktów otrzymała Ania Kosterna Kaczmarek za jej szpinakowyy makaron z krewetkami, zrobiony całkowicie od podstaw oraz krem z białych szparagów. Zwycięstwo jak najbardziej się jej należało. Emocje nie zdążyły opaść, a już zaczęła się kolejna atrakcja - warsztaty czekolady Choco
W kuchni Karmel-itkiPolecam Wam bardzo fajny przepis na soczyste, miękkie, smaczne mięso. Podałam je z pęczakiem. Pasuje również do ziemniaków, ryżu, makaronu, klusek. Bardzo łatwe do przygotowania, ale wymaga trochę czasu. Zamiast łopatki może być karkówka wieprzowa. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jest tam najwięcej przepisów i każdy znajdziecie coś ciekawego i smacznego na obiad(...)podzielcie się swoją opinią w komentarzach po przygotowaniu dania. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 2 szklanki bulionu mięsnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki wina wytrawnego 5 łyżek sosu sojowego 1 łyżeczka imbiru 1 łyżka mąki kukurydzianej 2 łyżki oleju sól pieprz Mięso umyć, osuszyć. W rondlu rozgrzać olej i zrumienić mięso z każdej strony. Dodać pokrojoną w kostkę
O kuchni z uczuciemjaja wiejskie - szczypior - masło i oliwa z oliwek - 1/2 łyżeczki cukru - sól - 1/2 łyżeczki syropu z agawy lub miodu Szparagi obieramy, odcinamy końcówki. Wrzucamy na posolony (tak jak na makaron) wrzątek, dodajemy 1/2 do 1 łyżeczki cukru. Gotujemy bez pokrywki przez 4 minuty. Wyciągamy łyżką cedzakową i przekładamy do lodowatej wody. Czekamy 4 -5 minut. Na patelni rozpuść(...)się smażyć a nie dusić! Smażymy przez 3 do 5 minut pod sam koniec dodajemy syrop z agawy i dwie szczypty soli. Szparagami układamy na naleśnikach i polewamy sosem z patelni. Jajko gotujemy tzw. jajko w koszulce. Nie wiesz jak to zrobić? W rondelek wlej wodę, posól odrobinę, zagotuj, zmniejsz gaz lub wartość na płycie. Woda ma się pyrkolić
SMYKWKUCHNIDanie z kuchni żydowskiej. Jedno z ulubionych dań szabatowych. Może być z ziemniaków, makaronu, mąki macowej. Składniki 8 ziemniaków 1 duża cebula 6 łyżek mąki macowej 3 jajka 5 łyżek oleju sól pieprz olej do formy Przygotowanie Obrałem ziemniaki, starłem je na drobnej tarce, wymieszałem ze starta cebulą, mąką macową, jajkami oraz olejem. Przyprawiłem do smaku(...)solą i pieprzem. Gotową masą napełniłem nasmarowaną olejem żaroodporną formę do zapiekania. Piekłem 45 minut w temperaturze 160 stopni C. Powierzchnia kugla powinna być brązowa chrupiąca. Podałem z sosem z zielonym pieprzem
R'n'G KitchenKurczak pieczony, jeden z moich ulubionych. Mi osobiście, kurczak kojarzy się z niedzielnymi obiadami jeszcze z dzieciństwa. Oczywiście, kurczak obowiązkowy był poprzedzony rosołem z makaronem. Na kurczaku gotowało się rosół, a potem odsmażało lub piekło mięso. Co tydzień odbywała się też walka o to, kto dostanie najlepsze kąski w postaci piersi. Lubimy mięso drobiowe, bo jest lekkie i dość przyjazne(...)kurczaka, może być suchy i włóknisty. Łatwiej podobny błąd popełnić z mięsem indyczym. Dobrym przyborem przy pieczeniu drobiu jest rękaw do pieczenia. Dzięki niemu, mięso nie wysycha i mamy sos, którego możemy użyć do kasz lub ziemniaków a później w nim odgrzać mięso. Jeśli lubicie spieczoną skórkę, warto rękaw na 15 min przed końcem pieczenia rozciąć i pozwolić się kurczakowi
Mieszam w Garnkuboczkiem oraz selerem naciowym – wrzucamy na patelnię i przesmażamy .Dorzucamy w trakcie smażenia , utartą na tarce o grubych oczkach marchewkę i pietruszkę , a także wyciśnięty praską czosnek , dolewamy sos sojowy . Smażymy około 7 minut , aż warzywa zmiękną i się przyrumienią , dokładamy soczewicę , solimy , pieprzymy i smażymy ciągle mieszając jeszcze około 2 minut . Odstawiamy do całkowitego wystudzenia . Składniki na ciasto(...)blacie rozwałkowujemy ciasto i wycinamy z niego kwadraty ( kółka, jak komu wygodniej) , na które nakładamy farsz , zalepiamy i kształtujemy w pierożki . W dużym garnku doprowadzamy lekko osoloną ( jak na makaron) wodę do wrzenia i ostrożnie wpuszczamy na nią pierogi , jak wypłyną , odczekać jeszcze około 2-3 minut i można wyjmować . Doskonałe , polane prażoną cebulką lub boczkiem Polecam ! Post Pierogi
Ogrodnik w podróżySkładniki na marynatę: 2 łyżki sosu sojowego sok z połowy cytryny/limonki 1 łyżeczka miodu kawałek świeżego startego imbiru lub 1 łyżeczka mielonego imbiru w proszku sól i pieprz do smaku Dzwonki łososia umyłam. Zamarynowałam je w marynacie i odstawiłam na około godzinę. Wsypałam na talerz ziarna sezamu. Łososia wyjęłam z marynaty i obtoczyłam(...)ziarnach. Smażyłam go w niewielkiej ilości oleju przez około 5-10 minut w zależności od grubości ryby. Łososia można podawać z dowolnym makaronem i surówką. Smacznego
potrawyregionalnewcinały bez zająknięcia. Szczerze przyznam się, że w tamtych czasach najczęściej ratował mnie również sos ze słoika. Do czasu gdy okazało się, że zrobienie prostego aczkolwiek świetnego w smaku sosu to wcale nie taka trudna sprawa. Każdy facet, nawet taki, który gotuje jedynie jajecznicę powinien sobie z tym poradzić. Gwarantuje, że dzieciaki będą zadowolone, a smak i skład takiego dania(...)myśli mięso wybrane przez was i zmielone w sklepie przez miłą panią. Unikajcie jak ognia „gotowego” mielonego mięsa, a szczególnie tanich wersji w promocji! Składniki Makaron spaghetti Cebula Czosnek Pieczarki Mięso mielone Pomidory w puszce lub koncentrat pomidorowy Sól i pieprz do smaku Sposób przygotowania Makaron ugotować zgodnie ze wskazaniami producenta na opakowaniu. Cebulę pokroić w kostkę
Mr. Tastemięsa mielonego 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka oleju sól pieprz 1 łyżeczka przyprawy do mięsa mielonego 1 łyżka pikantnej pasty paprykowej kawałek sera żółtego Przygotowanie: Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie al dente. Ugotowany przelewamy zimną wodą i układamy na talerzu pojedynczo aby się nie przykleił. Na oleju podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę i przeciśnięty czosnek(...)mielonego i smażymy aż nie będzie surowe. Otwieramy puszkę z pomidorami, pomidory kroimy na małe kawałki i dodajemy do mięsa. Dodajemy pastę paprykową, mieszamy i podsmażamy ok 10 minut. Sos z puszki mieszamy z bazylią, doprawiamy solą i pieprzem i wylewamy na dno naczynia żaroodpornego. Muszle nadziewamy przygotowanym farszem mięsnym i układamy w naczyniu. Ser żółty ścieramy
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiIndii. Mieszanka przypraw orientalnej kuchni stosowana jest do potraw z jaj, ryżu i kurczaka. Przyprawa CURRY Premium może być również używana do dań z ryb, pomidorów i sałatek. Sos czosnkowo - jogurtowy z dodatkiem CURRY Premium nabiera wyjątkowego smaku i aromatu. 3. Przyprawa do piernika - mieszanka różnych przypraw: - cynamon mielony, - imbir mielony, - goździki mielone, - cukier, - glukoza. Dzięki jej użyciu Twoje(...)odkryć możliwości kulinarne jakie daje ryż. Orientalne nuty imbiru i kurkumy w połączeniu z intensywnym smakiem chili i czosnku zachwycą każdego.Czasami urozmaica się je dodając kawałki kurczaka, warzyw, makaronu smażonego a nawet omletu czy jajka sadzonego. 8. Mak Biały jest bogatym źródłem mikro i makroelementów. Zawiera duże ilości żelaza, fosforu i potasu oraz sód, cynk, miedź i mangan
Słodkości i nie tylkolangusty podawane z oliwą truflową i carbonara. Wszystkie 3 pozycje są pyszne. Bardzo podoba mi się sposób podania carbonary: dostajemy całe żółtko i sami je sobie mieszamy z makaronem. Natomiast, jak dla mnie, carbonara była zbyt pieprzna i to pieprz zdominował całe danie. Z drugich dań jemy jeszcze risotto z owocami morza, które nie dosyć, że wygląda jak dzieło sztuki(...)lubimy i co jest najtrudniejszym testem jeśli chodzi o kuchnie włoską, czyli pizzę. Muszę przyznać, że ToTò przeszło test baaardzo pozytywnie. Próbujemy kilka odsłon pizzy: z sosem pomidorowym, mozzarellą DOP, szynką parmeńską, salami, gorgonzolą i karmelizowaną, cebulką. Wszystkie są na bardzo cienkim cieście. Najbardziej smakuje mi ta z karmelizowaną cebulą i pleśniowym serem. I teraz la grande finale
Kulinarne przygody GatityPolecam Wam wspaniałe danie z indyka i fenkuła. Podawać je można z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą, kluskami. Fenkuł czyli koper włoski posiada sporo właściwości leczniczych i jest bogaty w witaminy i minerały. Jego charakterystyczny smak sprawia, że danie jest wyjątkowe. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jeżeli przygotowaliście coś z moich przepisów to proszę(...)podzielcie się swoją opinią w komentarzach. 500 g piersi z indyka 1 fenkuł (koper włoski) 1 cebula 1 puszka pomidorów 1/2 puszki wody 2 łyżki sosu sojowego 1 żółta papryka 1 łyżeczka miodu 2 łyżki masła klarowanego Pierś z indyka pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem. W rondlu rozgrzać masło i zrumienić mięso lekko z dwóch stron. Dodać cebulę
O kuchni z uczuciem