Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy - sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła do drobiu, łyżka sosu sojowego - mieszamy i odstawiamy żeby smaki się połączyły 2. Na patelnie wrzucamy mrożone warzywa (u mnie mieszanka z brokułem, kalafiorem, marchewką, groszkiem, fasolką). Gdy już się rozmrożą lub wrzuciliśmy już rozmrożone dajemy im chwilkę, dodajemy masło oraz kurczaka. 3. Dodajemy(...)łyżki przecieru pomidorowego gdy kurczak będzie miękki, dusimy pod przykryciem ok 10 minut. 4. Gotujemy ulubiony makaron ii podajemy. SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelaPierś z kurczaka kroimy w kostkę. Doprawiamy - sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, zioła do drobiu, łyżka sosu sojowego - mieszamy i odstawiamy żeby smaki się połączyły 2. Na patelnie wrzucamy mrożone warzywa (u mnie mieszanka z brokułem, kalafiorem, marchewką, groszkiem, fasolką). Gdy już się rozmrożą lub wrzuciliśmy już rozmrożone dajemy im chwilkę, dodajemy masło oraz kurczaka. 3. Dodajemy(...)łyżki przecieru pomidorowego gdy kurczak będzie miękki, dusimy pod przykryciem ok 10 minut. 4. Gotujemy ulubiony makaron ii podajemy. SMACZNEGO
BezglutenowaIzabelamakaronem w roli głównej najczęściej przygotowuję wtedy, gdy mam mało czasu na gotowanie. Mam kilka ulubionych kompozycji smakowych, które wykorzystuję naprzemiennie. Chcę się dzisiaj z Wami podzielić przepisem na jedno z ulubionych makaronowych dań naszej rodziny. Na szczęście nie muszę dzieciom przemycać brokuła, bo jest on u nas w pełni akceptowanym warzywem i jest chętnie […] Artykuł Tagliatelle w sosie
Wiszniówkawarstwę makaronu, bazylii, plasterki mozzarelli i sera żółtego Zapiekamy 20 minut na termoobiegu, a następnie przykrywamy wierzch folią aluminiową, włączamy grzanie góra-dół, ustawiamy piecyk na 200 stopni C i pieczemy kolejne 20-25 minut Ponieważ zapiekanka jest raczej ciężkostrawna ze względu na dużą ilość sera, podajemy ją z mieszanką sałat. Można sałaty polać oliwą z oliwek lub sosem vinegrette
Szczęśliwa kuchniaMakaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. 2. Chili kroimy w drobną kosteczkę, oliwki w plasterki, anchois w mniejsze kawałki, a pietruszkę siekamy. 3. Na rozgrzanym tłuszczu podsmażamy przez minutę czosnek i chili. 4. Następnie dodajemy oliwki, kapary oraz anchois i smażymy przez kolejne 2-3 minuty. 5. Ostatnie na patelni lądują pomidory. Całość gotujemy, aż utworzy się zwarty sos
Bez Cebulimakaron idealny na upały. Aromatyczny i pyszny. I błyskawiczny w przygotowaniu. POLECAM. POTRZEBUJEMY: 4 łyżki orzechów włoskich garść listków bazylii 50-70 g ulubionego, twardego sera 1 mały ząbek czosnku 2/3 szklanki oliwy Orzechy przekładamy do miski, dodajemy posiekane listki bazylii , starty czosnek i ser. Dolewamy część oliwy i zaczynamy rozdrabniać blenderem. Sprawdzamy konsystencję. Jeśli potrzeba, dolewamy oliwy. Sos
WYSPA SZCZĘSLIWAMakaron Penne 450 gr mrożonego szpinaku (posiekanego), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, Ser mascarpone, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3/4 mąki, 3 białka Tomato sauce: 1 onion (chopped) 1 red pepper, seeded and diced 1 garlic clove (crushed) Can whole peeled tomatoes, 1 tablespoon tomato paste, 1 teaspoon sugar, 1 teaspoon dried oregano salt and black pepper. Olive oil Sos
Smaki Przyprawy i Kolorysosów czy dipów, żeby było lekko. Dla urozmaicenia tę prostą przekąskę podałam w 3 kolorowych muszlach : ze szpinakiem, z pomidorami i z kurkumą. Palce lizać! Składniki: puszka tuńczyka w oleju roślinnym 1 czerwona papryka 1/2 czerwonej cebuli 10 zielonych oliwek 1 ogórek wąż lub 2 OGÓRKI MAŁOSOLNE sól,pieprz do smaku 3/4 szklanki kaszy kuskus Kupiec 15 sztuk makaronu
Z Majeczką w kuchniwarstwę makaronu, bazylii, plasterki mozzarelli i sera żółtego Zapiekamy 20 minut na termoobiegu, a następnie przykrywamy wierzch folią aluminiową, włączamy grzanie góra-dół, ustawiamy piecyk na 200 stopni C i pieczemy kolejne 20-25 minut Ponieważ zapiekanka jest raczej ciężkostrawna ze względu na dużą ilość sera, podajemy ją z mieszanką sałat. Można sałaty polać oliwą z oliwek lub sosem vinegrette
www.szczesliwakuchnia.blogspot.commakaronu. Świetnie sprawdzi się również bogata w składniki sałatka, która zaoszczędzi Nasz czas, a przy tym nie wprawi w wyrzuty sumienia. Dzisiaj główną rolę zagra szynka Schwarzwaldzka. Składniki: 2 garści mieszanki sałat 4-5 plastry szynki Schwarzwaldzkiej 2 łyżki kukurydzy 8 grillowanych plastrów cukinii 1 duży pomidor 1/2 ogórka zielonego 1 połówka awokado 2 jajka ugotowane na twardo sos vinaigre
Kitchens AlphabetMakaron Penne 450 gr mrożonego szpinaku (posiekanego), 1 cebula, 1 ząbek czosnku, Ser mascarpone, 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej, 3/4 mąki, 3 białka Tomato sauce: 1 onion (chopped) 1 red pepper, seeded and diced 1 garlic clove (crushed) Can whole peeled tomatoes, 1 tablespoon tomato paste, 1 teaspoon sugar, 1 teaspoon dried oregano salt and black pepper. Olive oil Sos
Kulinarna rozmowamakaron. Wlewamy sok z limonki dla smaku i całość mieszamy 2. Papier ryżowy rozkładamy na desce, jednym z rogów do siebie. Wykładamy na papier łyżkę nadzienia, rogi smarujemy białkiem i składamy"w kopertę" i zawijamy. Robimy tak pozostałe sajgonki. 3. Rozgrzewamy olej w garnku lub frytkownicy. Smażymy sajgonki porcjami, ok. 40 sekund. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z sosem słodko
Tajskie smakiMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Uwielbiam takie smaki. Połączenie delikatnego mięsa z cukinią i serkiem mascarpone może wydawać się nudne, ale przyprawy i wino cudownie …
My Blueberry CornerMy Blueberry Corner by "jagodzianka" Przepis podpatrzyłam w pewnej obyczajowej powieści, gdy pewien pan przygotowywał dla pewnej pani kolację. Opis był taki apetyczny, że postanowiłam …
My Blueberry Cornergruncie rzeczy nasze łazanki. Całe menu na tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Zapiekanka z kapustą, mięsem i ryżem – kaalilaatikko Danie podobne do naszych łazanek, tyle że zamiast makaronu jest ryż. Poza tym kapustę najpierw trzeba ugotować, a potem zapiec z mielonym mięsem ryżem. Nie jest to może kulinarna miss świata jeśli chodzi o wygląd, ale smakuje pysznie! Wtorek: Tarta(...)można też zrobić używając świeżego mięsa. W obydwu przypadkach potrawa jest doskonała. Świetnie nadaje się na lunch do pracy. Czwartek: Kurczak tikki masala Smażony filet, uduszony następnie w kremowym sosie o pięknej miedzianej barwie. I do tego ten zapach! Kuchnia hinduska jest chyba najbardziej aromatyczną kuchnią na świecie. Dla niektórych być może pachnie zbyt intensywnie, ale przecież chyba
Niedzielny kucharzmakaron? Na bank! A gnocchi to moja totalna słabość, a zarazem pięta achillesowa! Nieważne czy we włoskiej wersji, czy polskiej jako kopytka, nie wychodzą mi i już! Było wiele prób i się poddałam. Znalazłam pyszne gotowce i teraz używam ich do takich rarytasów... Przyznać się do słabości to nie wstyd, ale ten przepis trzeba wypróbować. Koniecznie! Gnocchi w serowym sosie
Cooking MonsterUdka z indyka bez kości duszone z pieczarkami. Pyszne danie mięsne. Można podawać z ryżem, makaronem, ziemniakami, kaszą lub kluskami. Do tego polecam surówkę z kapusty pekińskiej i mamy szybki obiad. Na blogu w zakładce MIĘSA znajdziecie mnóstwo przepisów na dania z różnych rodzajów mięs. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach(...)Składniki 1 kg udek indyczych bez kości 400 g pieczarek 2 średnie cebule 2 łyżki sosu worcestershire 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku sól pieprz słodka papryka Udka bez kości, a jeżeli takich nie macie to należy je usunąć, oprószyć solą, pieprzem. W rondlu rozgrzać masło klarowane i zrumienić na nim udka z każdej strony na lekko rumiany kolor
O kuchni z uczuciemmakaron). Włożyć do osolonej wrzącej wody i gotować ok 5 minut. Czosnek obrać i drobno posiekać. Wrzucić na rozgrzaną na patelni oliwę ( przypilnować, aby się nie zarumienił). Wlać śmietanę na patelnię i mieszać do zagotowania. Ser włożyć dodać do śmietany i mieszać do rozpuszczenia. Wrzucić posiekaną natkę pietruszki i doprawić sola i pieprzem (uwaga po odstawieniu na kilka minut sos
ChilliJemyczerwonej fasoli można robić na wiele sposobów. Podawać na zimno do zakąsek, ciepłych placków (jak u mnie), chipsów i innych, lub z dodatkiem mięs np do makaronów. Zdecydowanie idealny na przyjście niespodziewanych gości - gotowy w 3 minuty :) Jest sycący, smaczny i ma niepowtarzalny smak :) Zapraszam :) Składniki: puszka czerwonej fasoli duża cebula pietruszka 2 ząbki czosnku sól,pieprz papryka ostra, chilli(...)łyżeczka oliwy Przygotowanie: Fasolę, czosnek i pokrojona cebulę umieszczamy w blenderze i miksujemy. Dodajemy oliwę, pietruszkę oraz przyprawy, jeszcze raz dokładnie mieszamy i mamy gotowy sos. Pychota
ChilliJemyMakaron wymieszać z połową pomidorów, zieleniną i boczkiem. Przełożyć do wyłożonej szynką formy. Zalać mieszanką jajeczną. Na wierzchu ułożyć resztę pomidorów (skórką do góry). Piec w 175°C przez 40 -45 minut. Nóż o cienkim ostrzu wbić w środek ciasta. Po wyciągnięciu powinien być wilgotny, ale nie powinno być na nim płynnej masy jajecznej. Jako dodatek polecam sałatę z sosem
Pełny talerzsosie orzeszkowym" Wykonanie:1. Kurczaka pokroić w dużą kostkę, cebulę i paprykę w paski, a marchewkę w plasterki. Wszystko razem smażyć na patelni przez 5 minut, mieszając co jakiś czas.2. Fix rozmieszać w zimnej wodzie i dodać do podsmażonych składników.3. Całość gotować jeszcze ok. 10 minut. Na koniec dodać orzeszki i wymieszać.4. Podawać z ryżem lub makaronem ryżowym
Pasja SmakuRosół to, w klasycznej wersji, niezagęszczana zupa będąca wywarem mięsno – warzywnym przygotowywanym na bazie drobiu, wołowiny lub baraniny. Serwuje się ją z makaronem typu nitki lub wstążkami, ziemiankami albo kluskami lanymi. Z powodzeniem przyrządzić możemy jednak także bezmięsną wersję tej popularnej potrawy. W jaki sposób? Odpowiedź – poniżej. Bez czego nie może się obyć wegetariański rosół? Bukietu warzyw – to właśnie(...)pozostawione w skórce, która to kryje w sobie najwięcej smaku. Żaden wegetariański rosół nie może się obyć bez opalonej cebuli, selera, marchewki oraz łodyg natki pietruszki. Sosu sojowego – umożliwi on nadanie potrawie smaku umami, którego nośnikiem są mięsne produktu. Dzięki niemu, rosół nabierze specyficznego, głębokiego posmaku. Kropli oleju – pozwoli on na lepsze rozprowadzenie się smaków poszczególnych
Moja smaczna kuchniaprostego i skromnego, ale swojego. Kulki ryżowe wymyśliłam niejako z konieczności - nie było uwielbianych przeze mnie ziemniaków, a do sklepu nie chciało mi się biec. Makaronu gnieść też nie za bardzo mi się chciało. Taki leniwy dzień ;) Zrobiłam więc przegląd szafek i lodówki, i wpadłam na myśl, żeby zrobić ryż, ale inaczej niż(...)świeżo zmielonym pieprzem. Formować średniej wielkości kulki, dociskając je, żeby tworzyły zbitą masę. Obtaczać lekko w mące ziemniaczanej i gotować przez kilka minut w osolonej wodzie.Podawać z dowolnym sosem. Ja przygotowuję sos z boczku i śmietany.sosem.Sos z wędzonego boczku:kilka grubszych plastrów wędzonego boczku,1 średnia cebula,śmietana,ewentualnie pół łyżeczki mąki pszennej,sól, pieprz - do smaku.Boczek pokroić
Codzienna kuchnia niecodziennapołączenie. Warzywa ugotowałam na parze - to idealny sposób na przygotowanie sezonowych warzyw. Gotując je w wodzie pozbywamy się walorów smakowych i wartościowych składników odżywczych. Zastanawiałam się jaki sos dodać do sałatki i padło jednak na czosnek - uwielbiam czosnek ! - z dodatkiem słodkiego naturalnego miodu i octu balsamicznego. Taki dressing idealnie pasuje do większości warzyw. Zapraszam, dziś gramy w zielone(...)odżywczych. Bób na blogu: Sałatka: bób i cukinia Sałatka z bobem i fasolką szparagową Sałatka z groszkiem cukrowym i kwiatami nasturcji Sałatka z kaszą orkiszową Razowy makaron z bobem i fasolką szparagową Quinoa i smażone zielone warzywa Pieczone młode warzywa Ryż z bobem i szpinakiem Pasta z bobu z miętą Pasta z bobu Letnia sałatka makaronowa
Kulinarne przygody Gatity