obydwoje jemy domowe jedzenie, bez polepszaczy, bez tłuszczy trans i innego badziewia. Potrzebujesz: Szklanka i 1/4 mąki pół kostki masła żółtko łyżka cukru (lub bez) kilka śliwek Co robić? 1. Piekarnik nagrzać do 220 C w opcji góra - dół 2. Przesianą mąkę, cukier, masło i żółtko zagnieść na jednolitą masę 3. Formę posmarować masłem, posypać bułką tartą
Matka ŻywicielkaRogaliki dosyć często goszczą na moim blogu tym razem w wersji z śliwkami a dokładnie dżemem śliwkowym. Świetnie sprawdzają się również jako nadzienie powidła śliwkowe. Mam nadzieje, że ktoś skusi się na skorzystanie z przepisu gdyż są bardzo smaczne. Składniki na 25 rogalików 50 g drożdży 550 g mąki 150 g cukru szklanka mleka 1/2 łyżeczki soli 4 jajka słoik
ciastkarnia na kruchym spodzieSezon na śliwki trwa dlatego postanowiłam przygotować szybkie ciasto wg przepisu jaki znalazłam u Doroty . Wykorzystałam do tego budyń czekoladowy zamiast śmietankowego, co zarówno dla kontrastu jak i dla smaku było dobrą decyzją. Ciasto jest szybkie, pyszne, idealnie jesienne, polecam. Czytaj więcej
Bernika - moj kulinarny pamietnikjest zawartość mięsa. Tym razem zrobiłam bułeczki drożdżowe z parówką. Są bardzo smaczne a szczególnie z dużą ilością musztardy lub ketchupu. Moje nowe odkrycie smakowe to ketchup z dodatkiem śliwki. Bułeczki są pyszne na ciepło jak i na zimno. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli 1 duże jajko 50 g masła roztopionego 5 łyżek wody
Ala piecze i gotujepieczeniem bo jednego dnia upiekłam dwie tarty. Jedną, tartę z kurkami , już Wam przedstawiłam wiec czas na deser - tartę z figami i makiem. Właściwie to miało być ciasto ze śliwkami , ale kiedy ze straganu uśmiechnęły się do mnie dorodne figi musiałam je wziąć. Postanowiłam, wedle popularnego powiedzenia, połączyć figę z makiem i tylko pasternaku tutaj brak :D W trakcie wieczornych
Smaczna Pyzabieżąco :) Każdy nadmiar świeżo przygotowanego kompotu nie pozostawiać w temperaturze pokojowej na noc , bo jutro może być już nie do spożycia , skwasi się :( Mój kompot był ze śliwek i jabłek , których nie obierałam ze skórki , ale drobno pokrokroiłam. Jeśli ugotujemy kompot bardzo esencjonalny , a lubimy zupę owocową to możemy ugotować do tego makaron i będziemy mieli danie prawie obiadowe
Proste Potrawypstrąga na chrupiącej rukoli w kroplach balsamico, wędzoną gęsinę z żurawiną czy kaczkę pieczoną w jabłkach z sosem wiśniowym, a na deser podano cre'me brule'e ze śliwkami , szarlotkę staropolskią z sosem wiśniowym. O pysznych lodach nie wspomnę:) Niedzielny Brunch Rodzinny może być fajnym pomysłem na świętowanie ważnych uroczystości rodzinnych. Szczególnie dla tych którzy nie mają warunków do przyjmowania
Proste Potrawyzupę z suszonych owoców. Składniki : 10 dag suszonych jabłek 4-5 sztuk gruszek suszonych 20 dag suszonych śliwek goździki 4 sztuki, cukier, sól, sok z cytryny, szczypta cynamonu ewentualnie śmietana Przygotowanie : Owoce umyłam, gruszki podzieliłam na kawałki Owoce wrzuciłam do około 800 ml wrzątku
Proste Potrawypełnego ziarna, płatki śniadaniowe z pełnego ziarna. 2. Owoce Większość owoców zawiera sporo cukrów prostych. Do tych, które zawierają dużo węglowodanów złożonych są: - morele - pomarańcze - śliwki - gruszki - grejpfruty 3. Warzywa Większość warzyw, ze względu na zawartość skrobi zawiera węglowodany złożone. Najlepsze warzywa z punktu widzenia węglowodanów złożonych to: - brokuły - kalafior
NaKońcuJęzykadań płynnych (koktajle i zupy), które nie obciążają układu trawiennego - każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem - dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona, ananasy, grejpfruty) i warzyw (seler, buraki, kapusta, brokuły, marchew) - min. 2 litry rewitalizowanych płynów dziennie w postaci wody mineralnej, świeżo wyciśniętych i niesłodzonych soków owocowo-warzywnych i herbatek ziołowych
NaKońcuJęzykagdyż cynamon pełni tutaj najważniejszą rolę i najmocniej czuć jego zapach i smak w muffinach. Klasyczne ślimaczki cynamonowe wzbogaciłam o dodatek jabłek, które królują obecnie w naszych kuchniach obok śliwek i gruszek. Wprowadzają one do przepisu świeży, kwaskowaty smak i aromat. Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk. Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej
Smakołyki Berenikimożna tylko raz? Te zwykłe, bez dodatków na pewno robicie, a jeżeli nie robiliście jeszcze czekoladowej wersji, to zróbcie koniecznie. Nie trzeba będzie ponownie smażyć następnej porcji śliwek. Wystarczy tylko zostawić trochę powideł i gotowe z kilka minut. Składniki: 700 g powideł śliwkowych 50 g kakao niesłodzonego 50 g czekolady (gorzka, deserowa lub nawet mleczna
Sto kolorów kuchniJest na moim blogu kasza jaglana z malinami, z truskawkami, jest z masłem orzechowym, ze śliwkami, kokosowa, z dodatkiem amarantusa i wiele innych. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Chutney śliwkowy to połączenie słodkich śliwek z dodatkiem cebuli, octu jabłkowego oraz przypraw. Jest doskonałym dodatkiem do mięs pieczonych, kanapek z wędliną oraz serów. Smakuje wybornie. Przepis znalazłam tutaj . Post Chutney śliwkowy pojawił się poraz pierwszy w Marta Gotuje
Marta Gotujeszklanki mąki orkiszowej, z małą górką (lub pszennej) - 150 ml oleju - 2/3 szklanki ksylitolu (lub cukru) - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 600g owoców świeżych lub mrożonych (np.maliny, truskawki, śliwki,itp.) + dodatkowo: płatki migdałów lub trochę kruszonki W misie malaksera ubić na sztywno białka. Dodawać stopniowo ksylitol/cukier i cały czas ubijać. Następnie dodajemy po jednym żółtku cały czas ubijając. Do masy
Smaczne Zdrowe