Piernik staropolski długo dojrzewający 223sody oczyszczonej, szczypta soli, 1/2 łyżki cynamonu, 1/2 łyżeczki mielonych goździków, 1/2 łyżeczki mielonego anyżu, 50g rodzynek, 25g migdałów w słupkach, 25g suszonych śliwek. Miód, cukier i smalec podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia. Tak przygotowanym syropem sparzyć przesianą mąkę. Przestudzić, po czym wyrobić. Dodać sodę oczyszczoną rozpuszczoną w zimnym mleku, jajko, sól(...)korzenne przyprawy. Suszone śliwki posiekać, wraz z resztą bakalii dodać do masy. Wyrobić gładką masę. Ciasto przełożyć do kamionkowego lub emaliowanego garnka, przykryć lnianą ściereczką i odstawić na 3-4 tygodnie. po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, po czym podzielić na trzy równe części. Każdą rozwałkować i układać w keksówce. Każde ciasto piec około 15-20minut w temp. 180st
Z miłości do słodkości
Kurczak z bakaliami na ostro 272przyprawami i trafiłam na bakalie .No i dalej juz poszło. Czas: 1 godzina Składniki: 2 udka z kurczaka ( na nas to wystarcza jedno ) 1 szalotka 5-6 suszonych śliwek kalifornijskich 5-6 suszonych moreli 1/3 szklanki rodzynek 3 goździki 1 listek Kafiru 5 łyżek oleju z pestek winogron czerwona papryka mielona słodka pieprz ziołowy pieprz czarny mielony curry(...)pieprzy. Z udek ściągnąć skórę i usunąć tłuszcze. Przekroić na dwie części ( pałkę i górne udko). Natrzeć mięso mocno marynatą i zostawić na pół godziny. Pokroić w paseczki śliwki i morele. Wymieszać bakalie i zalać wrzątkiem tak by je zakrył. W garnku o grubym dnie rozgrzać resztę oleju. Wrzucić goździki , pieprz ziarnisty i listek Kafiru- chwilę smażyć mieszając by uwolniły
Buniabaje w kuchni
Kurczak ze śliwkami 177Cześć :) Witam w ten bardzo zimny wieczór, w sumie mogę nawet powiedzieć, że lodowaty... Mimo, że nie ma bardzo niskiej temperatury, to jaką odczuwamy sami po
Pora coś zjeść
Ucierane ciasto z owocami i kruszonką 319Dzień dobry! Na zewnątrz mamy już ostatnie przebłyski lata, zaczyna się jesień, a z jesienią przychodzą jesienne ciasta z jabłkami, dynią i śliwkami. Dzisiaj przepis na pyszne ucierane ciasto, właśnie ze śliwkami i chupiącą kruszonką na wierzchu. Nie pożałujecie! :-) Przepis pochodzi z Moich Wypieków. Czytaj więcej » Ten i więcej przepisów znajdziesz na blogu kulinarnym www.poracoszjesc.pl
Pora coś zjeść
Ciemny chlebek z bakaliami 234Składniki: 100 g suszonych śliwek bez pestek masło do posmarowania formy 2 łyżki octu winnego 50 g drożdży 1 łyżeczka soli 500 g mąki pszennej 2 łyżki kakao 100 g moreli suszonej 0,5 l letniej wody Wykonanie: Wkładamy drożdże do szklanki, dodajemy kilka łyżek letniej wody i mieszamy dokładnie. Do pozostałej wody wsypujemy mąkę, dodajemy ocet i wlewamy rozprowadzone(...)ciepłej wodzie drożdże. Ciasto mieszamy mikserem około 3-4 minuty. Następnie dodajemy kakao, drobno pokrojone śliwki i morele oraz orzechy włoskie pokruszone na kawałki. Należy dobrze wymieszać ręką. Przykryte lnianą ściereczką ciasto pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Keksówki smarujemy masłem, wkładamy do nich ciasto i pieczemy około 70 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA
Blondynka Gotuje
Powidła Śliwkowe 177plaster sera białego w kostce i na wierzch powidła śliwkowe...mmmm Pycha! Trochę śmieszne połączenie, ale przecież możecie spróbować! Zastosowań powideł jest mnóstwo, już nie moge się doczekać! Składniki: śliwki węgierki cukier dwie garstki chęci :) Wykonanie: Śliwki myjemy, pozbywamy się pestek i wrzucamy je do garnka, u mnie teflonowego woka, wspominałam o nim przy poprzednich przetworach. Smażymy na bardzo małym
Blondynka Gotuje
Czekoladowe ciasto fasolowe (light) 255fasoli z puszki). Piekłam to ciasto już kilkukrotnie. Krótsze pieczenie pozwoli uzyskać ciasto w stylu brownie. Zależy na co mamy akurat ochotę (ja piekłam dłużej). Dodatek suszonej moreli i śliwki nadaje słodyczy i przyjemnej chrupkości. Pasują każde bakalie. Polecam wypróbować. Czekoladowe ciasto fasolowe light var pfHeaderImgUrl = '';var pfHeaderTagline = '';var pfdisableClickToDel = 0;var pfHideImages = 0;var pfDisablePDF = 0;var pfDisableEmail(...)przed odsączeniem) 3 jaja 4 łyżki mleka w proszku odtłuszczonego 4-5 łyżek kakao 5 łyżek cukru brązowego 1 łyżka syropu z agawy garść suszonych moreli garść suszonych śliwek kilka orzechów włoskich, posiekanych 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia aromat waniliowy Przygotowanie Przygotowanie puree z fasoli: fasolę przesypać z puszki na sitko, przepłukać starannie wodą. Zmiksować na papkę przy
coolinarnastrefa.blogspot.com
Delikatne placuszki ze śliwkami 222Placuszki wyszły cudowne - po prostu rozpływały się w ustach. Dawno nie robiłam takich i sama byłam zachwycona ich smakiem i konsystencją. Takie placki to dobry pomysł
Smaczna Pyza
Tarta z serem i śliwkami 292Tarta - cudownie kruchuteńka, z pysznym nadzieniem czyli kremowym serem i słodkimi owocami. Pyszna jak marzenie, tak orzekły Żarłoczki pochłaniając kawałek za kawałkiem w weekendowe popołudnie. A
Smaczna Pyza
Serniczki kajmakowe ze śliwkami 246Serniczki czyli mini wersja sernika - od razu upieczone i przygotowane w pojedynczych porcjach. To wygodne bo już nie trzeba nic kroić a porcje są jednakowe. Ja
Smaczna Pyza
Powidła węgierkowo - gruszkowe, z przyprawami 192Powidła śliwkowe , takie najzwyklejsze już wysmażone więc część śliwek postanowiłam wykorzystać inaczej. Wymieszałam je ze słodkimi gruszkami i doprawiłam żeby nabrały innego charakteru. Taka wersja też bardzo nam smakuje. Oczywiście jako że powidła to cukru nie dosypywałam - wystarczy, że owoce wybrałam słodkie :) Śliwki już się kończą więc spieszcie się ! Możecie też zrobić pyszny dżem z dyni i jabłek - ja zrobię
Smaczna Pyza
Proste ciasto z winogronami 466pieczenia ok. 400-500g dowolnych owoców - u mnie winogrona przekrojone na połówki i wypestkowane; i nne dobrze pasujące propozycje owocowe to: truskawki, maliny, porzeczki, jagody, gruszki, śliwki, brzoskwinie itp. brązowy cukier do posypania W dużej misce zmiksować całe jaja ze szczyptą soli, cukrem i cukrem wanilinowym (cukry dodawać stopniowo). Dodać pokrojoną w kawałki margarynę i po trochu dosypywać
Grunt to przepis!
Najłatwiejsze ciasto w świecie! 238się go nie gniecie, tak, tak, tak,Ty potrafisz także upiec, tak, tak, tak,Nawet, gdy nie jesteś zuchem, tak, tak, tak. Teraz śliwki poukładam, W natłuszczonej tortownicy I do pieca włożę ciasto Na około pół godziny, A gdy będzie już gotowe, Znaczy chrupkie i rumiane, To zaproszę koleżanki, Babcię, dziadka, tatę, mamę. " do kompletu zaserwuję
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
PRZEPISY MISTRZÓW: Gruszka w czekoladzie wg Magdy Gessler 274przypalają;) Postawić gruszkę w małej miseczce, polać ciepłym sosem, posypać migdałami. Podawać z lodami.Deser sprawdza się znakomicie! W kolejnych wersjach zastosowałam nieco zmodyfikowaną recepturę. Wydrążoną gruszkę nadziałam suszoną śliwką i ugotowałam ją w grzanym winie (aromatyczne wino typu grzaniec
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała