makaron z serem - 5662 przepisów (strona:202/378)

Szparagi w makaronie na pesto z groszku i rukoli 123

Szparagi owinięte nitkami makaronu i lekko zrumienione, położone na pesto z zielonego groszku i rukoli. Całość posypana uprażonymi ziarnami słonecznika i startym parmezanem. Pyszna potrawa, która

Oryginalny smak
Pełnoziarniste spaghetti z cukinią i szpinakiem 122

rzepakowym obsmażamy plasterki czosnku z cukinią. Po chwili dodajemy szpinak. Smażamy, aż szpinak zmniejszy swoją objętość, a cukinia będzie półtwarda. Doprawiamy do smaku. Ugotowany makaron podajemy z warzywami. Warto posypać danie dobrej jakości włoskim serem, może to być starty twardy parmezan czy grana padano, ale i pokruszona, miękka i delikatna ricotta

Moja smaczna kuchnia
Zielona zapiekanka w serowym sosie 119

mrożonej zielonej fasolki - 1 kulkę mozzarelli Do przygotowania sosu potrzebujemy: - 400 ml śmietany 18% - 1 żółtko - 100 g tartego żółtego sera - 1 łyżeczkę bazylii - 1 łyżeczkę granulowanego czosnku - sól i pieprz do smaku 1. Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, odcedzamy i przekładamy do miski. 2. Mrożone warzywa wrzucamy do wrzątku i gotujemy przez 3 minuty. Następnie odcedzamy

Bez Cebuli
Makaron z sosem dyniowym 161

Kolejne danie z serii dyniowej na mym stole zagościło. Dynia dopóki ją jeszcze zakupię u zaprzyjaźnionej pani będzie królowała na mym stole, są takie odmiany które

Moje Małe Czarowanie
Zapiekanka z kurczakiem i makaronem 131

stopniach C bez przykrycia około 5-10 minut dłużej (w zależności jak szybko nagrzewa się nasz piekarnik) niż podany jest czas gotowania makaronu. Wg gustu przez pieczeniem możemy posypać wierzch zapiekanki żółtym serem

Pyry na Gaz
MAKARON Z PIECZONYM KALAFIOREM, PARMEZANEM I NATKĄ PIETRUSZKI 152

O tym, że makarony to nasza miłość, wie każdy, kto zna nas choć trochę. Możemy jeść je codziennie, pod każdą postacią. W sosach, z warzywami, owocami

OliveandThyme
Kurczak w sosie śmietanowym 146

śmietankę, wymieszać. Dodać zioła i smażyć do czasu aż sos zgęstnieje, mieszając od czasu do czasu. Podawać z makaronem lub ryżem. Smacznego.   1. Podsmażyć kawałki kurczaka 2. Dodać serem i śmietankę 3. Pomieszać wszystko i gotować do czasu, aż sos zgęstnieje Pobierz wersję do druku: Pobierz Kurczak w sosie śmietanowym

KuchniaWeDwoje.pl
Spaghetti z pesto bazyliowym 110

Moje ulubione spaghetti z domowym pesto i tartym parmezanem – gotowe w 20 minut. Nic dodać nic ująć – spróbujcie koniecznie zrobić

KuchniaWeDwoje.pl
Spaghetti z mulami w białym winie i pomidorach 181

wrzucić małże, wymieszać cała zawartość patelni, tak żeby małże nabrały aromatu czosnku, wina i pietruszki. Zostawić na ogniu tak ok 3 minuty.  Ugotowany makaron przekładamy na talerz, zalewamy sosem i mulami. Podajemy oprószony serem grana padano i zieloną pietruszką :D  Mamma

MarciochaKucharzy
Jak przytyć – Poradnik dla zbyt szczupłych 132

oliwek, olej kokosowy, czy też masło roślinne. Wprowadź do swojej diety duże ilości białka i tłuszczów nienasyconych. Ich źródłem są jajka, mleko, nabiał, sery śmietankowe i mięso. Jedz łatwo przyswajalne węglowodany: kasze, ryże, makarony i pieczywo z pełnego ziarna, a także owoce. Jeżeli zależy Ci na długotrwałym efekcie, zmianę diety rozpocznij poprzez stopniowe zwiększanie ilości spożywanych kalorii. Upewnij się jakie

Codogara
WIOSENNA BOTWINKA Z FETĄ 138

miseczki z zupą. Ja nie dodawałam do tej zupy wcale śmietany, wystarczyła mi sama feta. Zupę rozlewamy do miseczek, przed podaniem posypujemy pokruszonym serem feta i posypujemy obficie koperkiem. Można podawać z ziemniakami, makaronem, ale można również samą, dla mnie sama była najlepsza. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Tripoline al ragù z wołowiną 94

świeżego mięsa i zmielmy go samodzielnie w domu. Wino również nie może być z pierwszej lepszej sklepowej półki. Złe połączenie zaburzy smak dania. Dobry makaron, ugotowany koniecznie al dente. No i parmezan - tego wspaniałego sera nie zastąpi zwykły, polski ser. by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl

Wędrówki po kuchni
Sos pieczarkowo - śmietanowy wg Aleex 120

mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. 9. Przyprawić solą, pieprzem oraz, opcjonalnie, kilkoma kroplami soku z cytryny. Dodać posiekaną natkę pietruszki. 10. Sos podawać z makaronem al dente. Każdą porcję można posypać drobno startym twardym serem. Smacznego

W mojej kuchni
Zapiekany brokuł z makaronem pod beszamelem 154

Takie zapiekanki w zimowe dni to skarb bo rozgrzewają zziębnięte ciała a i energii dodadzą. Wystarczy dodać ulubione składniki i danie gotowe. Ja tym razem zaszalałam

Moje Małe Czarowanie
Makaron z dynią i kurczakiem w sosie z palonego masła / Brown butter pumpkin and chicken pasta 138

Dziś przedstawiam rewelacyjny przepis na bardzo jesienne danie, które świetnie sprawdzi się jako propozycja obiadowa dla całej rodziny. Ulubiony makaron z kurczakiem i dynią w śmietankowym

karmelowy
Penne w sosie koperkowym z cieciorką / Penne in dill sauce with chickpeas 137

Potem robimy sos koperkowy. Do blendera wkładamy koperek, dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny i przyprawy, a następnie miksujemy. Gotowy sos mieszamy z makaronem, dodajemy cieciorkę i znowu mieszamy. Do smaku posypujemy potrawę serem. Prosto i smacznie. ***** We cook the pasta according to instructions on the package and slightly cool it. Then we do a dill sauce

Projekty ze smakiem
Spaghetti w sosie Carbonara 210

danie makaronowe ( tu najdziesz inne makaronowe propozycje) , we włoskim klimacie- pełnoziarnisty makaron typu spaghetti w kremowym sosie Carbonara. Wersje Carbonary są różne, jednak oryginalnie ten sos przygotowuje się na jajkach (które nie mogą się ściąć, a tylko utworzyć gładki sos), bez dodatku śmietany, z pancettą, a serem- parmezanem- posypuje się wierzch dania. W skład mojej Carbonary wchodzi podsmażony boczek(...)dorzucić sprasowany czosnek. Po około 1 minucie wlać wino i smażyć do momentu odparowania. W międzyczasie żółtka połączyć ze śmietaną, startym serem, doprawić i mieszankę wlać na patelnię. Przesmażyć, aż całość lekko zgęstnieje. Przełożyć ugotowany makaron, wymieszać całość. Smacznego

Kraina Miodem Płynąca
Pesto z suszonych pomidorów 180

Nie wiem czemu jeszcze do tej pory na blogu nie znalazło się czerwone pesto? Przecież jemy je na okrągło, no ale nadrabiam i dziś przepis na

Moje Małe Czarowanie
Lasagne czy polska lazania 158

Dziś trochę historii o pochodzeniu słowa lasagne. Jest kilka teorii skąd pochodzi to słowo. Jak wiele włoskich kulturalnych i intelektualnych osiągnięć może pochodzić ze starożytnej Grecji

wegetalerze
Spaghetti bolognese 188

pokrojone pomidory oraz przecier pomidorowy, wszystko mieszamy i dusimy około 40 minut. Makaron (ja użyłam razowego tagliatelle)  ugotować w osolonej wodzie, odcedzić.  Makaron wykładamy na talerz i polewamy sosem (można posypaś tartym serem

magiczna kuchnia Kasi
Potrójnie serowa zapiekanka makaronowa 160

mogło być inaczej, na obiad musiał być makaron. Wszak dziś Światowy Dzień Makaronu. U nas w pysznej ziołowej zapiekance z trzema rodzajami sera, brokułami, marchewką i wędzoną kiełbasą z gęsiny.” Czytaj więcej

Wiem co jem
Szybka zupa jarzynowa czyli Zupowy Wtorek odc.63 225

przecierem. Przykrywamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy ok 15 minut tak by warzywa stały się miękkie. Doprawiamy solą i pieprzem. Nalewamy do miseczek. Posypujemy serem i podajemy. Moje dzieciaki zażyczyły sobie do tej zupy makaron

Dzieje kuchennej Wiewióry
Wątróbka z grzybami leśnymi i brokułem 164

Dodatkowo jest ona źródłem żelaza, cynku, witaminy B i białka. Tak przyrządzoną wątróbkę można podawać z ziemniakami lub makaronem. Jeśli dani będzie podawane z makaronem, to można je już na talerzu posypać utartym żółtym serem (najlepiej parmezanem, grana podano albo cheddarem). 500 g kg wątróbki drobiowej 250 g mrożonych grzybów (pokrojonych w grubą kostkę) 1 średni brokuł 1 cebula łyżka

Trzeci talerz
spaghetti aglio olio 152

Dziś ciąg dalszy palących dań. Potrzebowałam endorfin, a kapsaicyna sprawdziła się doskonale! Dodatkowo bardzo krótki czas przygotowania. Akurat dziś nie miałam ochoty długo stać przy garach

zabawa smakiem
Sosy 194

potraw z makaronem czy ryżem, zawsze dobry - SOS SEROWY: 100-200 g sera pleśniowego  łyżeczka masła odrobina białego, wytrawnego wina około 50ml 50ml śmietanki słodkiej i gęstej18% sól, pieprz do smaku bazylia   WYKONANIE: Ser wkładamy do rondelka, na dno wlewam odrobinę wody i masło, podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszamy(pamiętajmy że ser może szybko przywrzeć

Kuchnia Beaty
Makaron gnocchi z soczewicą. 128

przez chwilę i teraz dodajemy rozdrobniony czosnek i soczewicę. Mieszamy i dusimy wszystko jeszcze przez chwilę. Na koniec dodajemy pokrojony szczypiorek i wcześniej ugotowany makaron, wszystko razem mieszamy i podajemy posypany delikatnie startym żółtym serem. Gotowe :) Życzymy smacznego

vegetanie
Spaghetti bolognese 277

oleju. Połączyć mięso z pomidorami i cebulą. Doprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią. Dusić około 15 minut. na koniec dodać wyciśnięty przez praskę czosnek.  Makaron ugotować na półtwardo, odcedzić. Podawać polany sosem. Można zetrzeć ser np. parmezan SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Pełnoziarniste spaghetti carbonara 203

powstanie jajecznicy, tymczasem jajka powinny być jedynie lekko zagęszczone - pod wpływem ciepła makaronu. Co istotne do dania absolutnie nie dodaje się śmietany. Kiedy makaron będzie dokładnie wymieszany z pozostałymi składnikami, pokryty lekko roztopionym serem i lekko zgęstniałą masą jajeczną wyłożyłem go na talerze. Danie posypałem pozostałym startym parmezanem i pozostałą natką pietruszki

Wyprawy kulinarne
Pesto ze szpinaku 138

dodajemy oliwę z oliwek i ząbek czosnku. Miksujemy na gładką masę. Następnie dodajemy listki szpinaku. Ponownie miksujemy. Na końcu dodajemy sól, pieprz i żółty ser, ponownie miksujemy. Tak przygotowane pesto jest wspaniałym dodatkiem do makaronów

Emcia Pichci
PAPPARDELLE Z CEBULĄ, BOCZKIEM I SEREM 289

Jeśli wpadniecie  po pracy do domu z paniką myśląc: co tu szybko zrobić na obiad, polecam przepis. Prosto, szybko i smacznie :)  Składniki: 200g ma

Walijskie Pichcenie
Spaghetti z sosem pomidorowym i czarnymi oliwkami 132

kosteczkę cebulę, czosnek, papryczkę. Dodajemy pokrojone pomidory, sól, pieprz i dusimy aż sos zgęstnieje. Następnie dodajemy przekrojone na pół oliwki i posiekaną bazylię. Makaron przekładamy do sosu i delikatnie mieszamy. Danie posypujemy startym serem i dekorujemy listkami bazylii. Smacznego

Oryginalny smak
Zapiekane muszle z nadzieniem dyniowo-mięsnym 237

Pomysł na jesienne danie, żaden problem. Dla mnie jesień to dynia, więc jest idealnym składnikiem wszystkich zapiekanek, jednogarnkowych dań. Tym razem połączyłam ją z mięsem mielonym

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Jak zrobić rozgrzewającą zapiekankę bez mięsa? 212

czasie na patelni z olejem podsmażamy warzywa tak, aby zmiękły.  Do wcześniej przygotowanej formy przekładamy 1/2 warzywnej masy, dodajemy odcedzony makaron i ponownie warzywną masę, na sam wierzch układamy plasterki sera i oprószamy estragonem. Zapiekamy przed 10-15 minut, podajemy na ciepło

Moja smaczna kuchnia
Pasta z tuńczykiem. 175

dodajemy groszek (ok 3/4 puszki), suszone pomidory pokrojone w małe kawałki dolewamy śmietanę i czekam chwilę aby wszystko przeszło smakiem. Na talerz wykładamy makaron (żytni pasuje idealnie) na to sos, można posypać startym serem. Niesamowicie proste i bardzo dobre

Brzuszki Łakomczuszki
Wielkanoc. Przepisy na Wielkanoc 1118

wędzonym kurczakiem, granatem i pomidorem Sałatka Gyros warstwowa Szybka sałatka z zupek chińskich z papryką, ogórkiem, pomidorem i kukurydzą Sałatka z nuggetsami, rukolą, serem i pomidorkami z sosem musztardowym Sałatka z wędzonym kurczakiem, makaronem, pomidorami, orzeszkami ziemnymi i słonecznikiem Sałatka z wędzonym kurczakiem, sałatą lodową, ananasem i kukurydzą Sałatka jarzynowa (warzywna) z kukurydzą Ciasta Ciasteczka ‚jajka sadzone’ Red Velvet Cake

Kulinarne Przeboje
Makaron z krewetkami i parmezanem 204

mieszając, przez 2 minuty. Wlewamy sok z cytryny, dodajemy startą skórkę. Solimy, mocno pieprzymy. Do sosu dodajemy 2-3 łyżki wody z gotowania makaronu, makaron odcedzamy i wkładamy do rondla z sosem. Wsypujemy cały starty ser, dodajemy szczypior i bazylię, wszystko dokładnie mieszamy i od razu nakładamy porcje na talerze. Na wierzch każdej porcji położyłam po dwie ogromne krewetki Black(...)łyżek drobno posiekanej natki pietruszki 1/2 średniej dojrzałej i soczystej cytryny garść liści świeżej bazylii kilka gałązek szczypioru sól (ok. ½ łyżeczki) świeżo mielony pieprz (sporo!) DO PODANIA porcja makaronu dla dwóch dorosłych osób po dwie krewetki Black Tiger przesmażone na maśle z czosnkiem liście świeżej bazylii plastry cytryny do skropienia

Karo in the Kitchen
Spaghetti carbonara. 336

pozostać płynna, musimy uważać, żeby nie usmażyć jajek. Podajemy natychmiast. Na talerzu posypujemy sobie dodatkowo pieprzem i parmezanem. Uwaga na sól! Składniki sosu - ser i boczek są słone same w sobie, jeśli posolimy porządnie wodę na makaron i dodamy soli do sosu może się okazać, że danie będzie mało zjadliwe, dlatego tutaj lepiej nie przesadzić i nie używać soli

Z butelką mleczka w tle
SAŁATKA MAKARONOWA PODAWANA W OGRODZIE WARZYWNYM 124

PRZYGOTOWANIA: 45 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 18 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 6-9 Składniki sałatki: 200 g makaronu muszelki "Makarony Polskie", średnia cukinia, mała papryka żółta, mała papryka czerwona, 3 łyżki posiekanego szczypiorku, 10 czarnych oliwek, mała cebula czerwona, ząbek czosnku, opakowanie sera sałatkowego z ziołami (180 g), 2 łyżki oleju, czosnek niedźwiedzi, pieprz cayenne, sól. Dekoracja: Kilka liści sałaty strzępiastej(...)mała cebula czerwona, 2 pomidorki koktajlowe, duża marchewka, kilka wykałaczek. Przygotowanie: Makaron gotuję w osolonej wodzie do miękkości. Cukinię i papryki kroję w średniej wielkości kostkę, podsmażam na oleju z dodatkiem przypraw - soli, czosnku niedźwiedziego i odrobiny pieprzu cayenne. Czosnek i cebulę drobno siekam, oliwki kroję w krążki, ser w niedużą kostkę. Wszystkie składniki sałatki przekładam do miski, mieszam

JejKuchnia
SAŁATKA MAKARONOWA 114

pół puszki czerwonej fasoli konserwowej * około 10 cm kawałek zielonej części pora * garść startego na tarce o dużych oczkach żółtego sera * 3 jajka ugotowane na twardo * 1 łyżka majonezu * sól i pieprz do smaku Wykonanie: Makaron ugotować al dente, jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w kostkę. Groszek, kukurydzę i fasolę odsączyć

Zrób to smacznie