makaron z serem - 5662 przepisów (strona:204/378)

Czarny makaron z szynką w pesto z rukoli 139

sól himalajska do smaku, pieprz zielony świeżo mielony do smaku, Przygotowanie: pesto: Orzeszki  miksujemy za pomocą blendera, dodajemy  rukolę, ser i ponownie miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, sok z cytryny, doprawiamy solą do smaku, ponownie miksujemy. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al dente. Szynkę kroimy w dużą kostkę. Na patelni podgrzewamy pesto dodajemy szynkę, gorący makaron

Moniki Smakołyki
Kieszonki drobiowe z jarmużem i żółtym serem 173

mnie bez sosu z "sałatką" z kaszy bulgur i pomidorków. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g jarmużu 60 g żółtego sera sól,pieprz masło do posmarowania 1/2 szklanki kaszy bulgur (moja z dodatkiem makaronu vermicelli) 150 g pomidorków koktajlowych kilka suszonych pomidorów z oleju olej z pomidorków do skropienia Jarmuż rozdrobnić na małe kawałki i zalać wodą

Monia miesza i gotuje
Spaghetti z klopsikami po włosku 303

starci smaku, sos zgęstnieje i dobrze się przegryzie. Smak sosu można wzbogacić o papryczkę chili, a parmezan w klopsikach zastąpić startym, żółtym serem, choć nieco wpłynie to na ich smak. Bazylię można zastąpić natką pietruszki. Makaron należy gotować równocześnie z przygotowaniem sosu. Można użyć makaronu o dowolnym kształcie. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Zapiekanka z brokułami 308

gotujemy brokuł. Piersi kurczaka kroimy w kostkę, przyprawiamy pieprzem, solą, czosnkiem i słodką papryką. Smażymy na patelni. Zalewamy kremówkę i dodajemy sery- brie i fetę, mieszamy, aż do ich rozpuszczenia. Dodajemy różyczki brokuła. Do naczynia żaroodpornego przekładamy makaron. Zalewamy sosem śmietanowo- serowym. Całość posypujemy startą goudą. Zapiekamy ok. 15 minut w 180 stopniach

Aga w kuchni
Makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym 280

Większość przepisów na makarony pochodzi z Włoch, jednak wiele przepisów przeszło spore modyfikacje. Tym razem postanowiliśmy przygotować zdrowy makaron z pomidorkami i pesto bazyliowym. Ten makaron

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sakiewki z makaronem w sosie pomidorowym 203

Wasze głosy pomogły mi wygrać zestaw naczyń żaroodpornych, które wczoraj do mnie dotarły :)  Składniki: Na 12 sztuk: 200g makaronu typu świderki 3 tortille o śr ok 30 cm 4 pomidory 6 pieczarek 10 dkg sera żółtego 1 łyżeczka posiekanego świeżego tymianku 1 łyżeczka bazylii świeżej lub suszonej 1/2 cebuli 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju smakowego(...)dodatku tłuszczu. Dokładamy do sosu pomidorowego.  3. Makaron gotujemy w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki oleju smakowego na al dente. Odcedzony i przelany zimną wodą łączymy z sosem pomidorowym. Tak przygotowanym farszem nadziewamy nasze rożki z tortilli, końce związujemy szczypiorkiem i układamy obok siebie w tortownicy. Posypujemy drobno startym żółtym serem i zapiekamy w nagrzanym do 170st C piekarniku

Kuchnia w czekoladzie
Prawdziwe spaghetti alla puttanesca – kurewsko dobre! 330

dokładnie mieszamy aż makaron otoczy się w sosie. Podgrzewamy razem minutkę lub dwie i rozkładamy porcje makaronu pomiędzy talerze.   Nie posypuję swojej puttaneski tartym Pecorino ani parmezanem – żaden prawdziwy Włoch tego nie zrobi, bo łączenie ryb i owoców morza z twardym serem jest zakazane ! Ale cudownie do tego sosu pasuje świeża mozzarella z bawolego mleka – rozerwijcie w palcach kulę(...)Chcecie spłukać ten makaron winem? Koniecznie wybierzcie włoskie białe wino Greco IGT Calabria albo lekki kalifornijski Zinfandel. Półwytrawne Ros é pasuje do wszystkiego! SKŁADNIKI na 2 porcje 250g makaronu Barilla Bucatini n.9 400g puszka pomidorów bez skórki, w passacie pomidorowej 1 malutka puszka filecików anchois (30g ryby po odcieku) 20 oliwek – czarnych i zielonych, przekrojone wzdłuż 4 pełne łyżki drobnych

Karo in the Kitchen
Makaron z kurkami w sosie serowo – śmietanowym i kurczakiem 198

Składniki: 2 porcje 100 g makaronu spaghetti, 100 g   kurek, 3 polędwiczki z kurczaka, 1/2 łyżeczki sosu worcestershire, 50 ml śmietany 30 %, 1 duży ząbek czosnku, 1 łyżka topionego serka camembert, 1 łyżeczka soku z cytryny, sól himalajska do smaku, pieprz kolorowy grubo mielony do smaku, mielony pieprz biały do smaku, 1 łyżka masła, olej rzepakowy do smażenia, świeży(...)Dodajemy umyte i osuszone kurki, sok z cytryny, gałązkę rozmarynu i smażymy często mieszając, aż wyparuje z nich woda. Dolewamy sos worcestershire, śmietanę, ser i mieszamy, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie na al. dente. Polędwiczki podsmażamy na oleju, doprawiamy solą i białym pieprzem. Makaron podajemy z sosem z kurkami

Moniki Smakołyki
Sałatka z tuńczykiem i makaronem 147

jest bardzo szybka w przygotowaniu: makaron zalewamy sosem pomidorowym, dodajemy tuńczyka, warzywa, posypujemy pokruszoną fetą. Prosto i bardzo smacznie! makaron mini rurki z warzywami  Lubella sałata lodowa pęczek szczypiorku 20 oliwek bez pestek puszka tuńczyka w kawałku kawałek sera feta sos pomidorowy : 2 pomidory kilka listków bazylii 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
Zapiekane pod beszamelem muszle z szpinakowo-serowym farszem 123

Zapiekanka muszle to świetna propozycja zarówno na domowy obiad, jak również na romantyczną kolację. Doskonała kompozycja kilku rodzajów serów i szpinaku sprawia, że farsz jest soczysty

PatiGotuje
Łazanki z kapustą i kiełbasą. 118

znów się zebrałam i zrobiłam te moje ukochane łazanki. 200 g makaronu łazanki 0,5 kg kiszonej kapusty 300 g kiełbasy łyżka majeranku cebula łyżeczka ziołowego pieprzu 1/3 łyżeczki kminku sól i pieprz do smaku łyżeczka słodkiej papryki szczypta cukru żółty ser Kapustę kroimy na drobno i gotujemy aby była al dente. Jak widać w składzie nie ma tłuszczu(...)jest już gotowa dodajemy do niej kiełbasę aby się zagrzała. A na koniec wszystko wrzucamy do  odcedzonego makaronu. Mieszamy i gotowe, można jeść i się cieszyć pysznym smakiem prostej, szybkiej potrawy.  Kto chce może gorącą potrawę posypać żółtym serem, to taka wersja wypasiona i bardziej kaloryczna.  Ale bez, też smakuje wybornie

Dieta moja pasja
MAKARON ORKISZOWY Z ŁOSOSIEM 184

skórę i pokroić na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni podsmażamy kawałki ryby kilka minut, do lekkiego zrumienienia (5-10 minut). Następnie dodajemy ser mascarpone, mieszamy ( ja dodaję zawsze jeszcze wodę, ok.2 łyżki wazowe (najlepiej od gotującego się makaronu, ale można zwykłą gorącą wodę), dodajemy zmiażdżony (przeciśnięty przez praskę) czosnek. Całość doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem. Podajemy

Smaczne Zdrowe
Zapiekanka bolońska. 421

Składniki: 500 g mięsa mielonego 1 duża cebula 500 g makaronu świderki 1 papryczka chilli 2 puszki krojonych pomidorów bazylia, oregano, papryka ostra mielona, sól, pieprz, czosnek granulowany 300 g startego żółtego sera Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie oleju/oliwy, do momentu aż nam się zeszkli - dodajemy mięso i smażymy dopóki nam się zrumieni. Pomidory miksujemy na gładką(...)momentu aż wyparuje woda z pomidorów i sos będzie miał dobrą, gęstą konsystencję. Makaron gotujemy według instrukcji na opakowaniu, kiedy już będzie ugotowany - odcedzamy, przekładamy do garnka i wlewamy do niego sos boloński - dokładnie ze sobą mieszamy. Następnie przekładamy do naczynia żaroodpornego posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy 25 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku. Smacznego

Moje-pitraszenie
Sałatka z makaronem tortellini - pyszna, szybka, stosunkowo tania i taka której dużo wychodzi. 1747

dietetyczna (makaron i majonez), ale kiedy mamy mieć gości i chcemy coś podać do zjedzenia to warto sięgnąć po ten przepis.  Makaron jaki tu użyłam to tortellini z szynką, ale dostępne są też z grzybami, serem. Tutaj możemy sobie smaki zmieniać według swoich ulubionych. Jako przyprawę moja teściowa daje sos włoski (proszek, nie rozrabia). Jednak w tym sosie jest

Poezja Smaków - blog kulinarny
SPAGHETTI BOLOGNESE 109

pomidorów 500 g mięsa mielonego 1 cebula 3-4 łyżki oliwy z oliwek suszona bazylia do smaku sól, pieprz 4 ząbki czosnku makaron spaghetti parmezan ( na zdjęciu zamiast parmezanu / bo nie lubi /  ulubiony żółty ser mojej córki :) ) A jak to zrobić: Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i dodać mięso. Podsmażać, aż przestanie być surowe. W garnku podgrzać pozostała(...)się nie przypaliło. Tak powstały sos rozdrobnić blenderem.  Dodać do niego podsmażone mięso. Całość odstawić jeszcze raz na gaz i gotować około 15 minut w celu zredukowania sosu. Makaron ugotować al dente. Porcję makaronu przełożyć na talerz, polać sosem i posypać parmezanem

Kuchnia w opałach