Pełne smaków danie z makaronem, mięsem i warzywami 171minutę. Wlać śmietanę, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.Przez moment jeszcze podgrzewać, ale nie gotować. Strączki groszku będą chrupiące, ale takie mają być. Żółty ser zetrzeć na tarce i dodać do sosu, wymieszać. Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami. Bardzo smaczne danie
Kuchnia Pokoleń
"MAKARON" Z SOSEM ALFREDO 173zazwyczaj nie mamy ochoty na ciężkie dania dlatego zrobienie oryginalnego makaronu z lekkim i aksamitnym sosem wydaję się wręcz idealnym pomysłem Makaron z cukinii z sosem z kalafiora , posypany dodatkowo podpieczoną szynką , serem Dziugas (polska wersja parmezanu) i pistacjami ! SKŁADNIKI : 1 duża cukinia 1/2 kalafiora 1 szkl. mleka migdałowego niesłodzonego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka czosnku
Marcepanowa kuchnia
Makaron z sosem z czerwonej soczewicy i selera naciowego (fit) 266delikatnie odrobiną wody i dodajemy przyprawy. Dusimy około 15 minut, aż soczewica będzie miękka. W czasie kiedy dochodzi sos gotujemy makaron. Na talerze wykładamy makaron i polewamy sosem. Do smaku możemy dorzucić odrobinę startego żółtego sera. Smacznego
Kolizje Smaków
Pyszne sałatki - zestawienie 4462Warstwowa sałatka z nowalijkami 9. Sałatka ryżowa z kurczakiem 10. Sałatka z kurczakiem i ananasem 11. Sałatka z pieczonym kurczakiem, serem i musztardą 12. Sałatka – przedwiośnie 13. Sałatka z kabanosem i makaronem orkiszowym 14. Sałatka z makaronem z zupki chińskiej, ryżem i paluszkami krabowymi 15. Sałatka brokułowa z paluszkami krabowymi 16. Kolorowa
VioletoweKucharzenie
Zioła toskańskie - mieszanka przypraw, Spaghetti á la Toscana 307oliwy Ugotuj makaron. Wylej na patelnię około 1 szklanki wody z gotowania makaronu i wymieszaj z torebką ziół toskańskich. Następnie dodaj oliwę, ugotowany makaron i wymieszaj. Natychmiast podawaj. Spaghetti można również wzbogacić startym żółtym serem, rukolą lub śmietanką. Źródło Skład: (57%) płatki pomidorowe (pasta pomidorowa, skrobia kukurydziana), sól jodowana, bazylia, czosnek, oregano, cebula, pietruszka. Produkt może zawierać śladowe ilości
Qlinarnie i Qlinarnie
Polecane książki kulinarne: Retrowarzywa – Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz 220czatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto
WojnaNaSmaki.pl
Makaron z łososiem i pesto pietruszkowym 221pozostawiając drobne kawałki - nie mielić na gładko. Doprawić do smaku solą. Łososia pokroić na kawałki. Na rozgrzanej patelni przesmażyć łososia 2-3 minuty, dodać makaron i pesto - wymieszać. Podawać od razu. Można posypać tartym, twardym serem. Smacznego
kolorowotorcikowo
Szakszuka jesienna. Z dynią makaronową. 191mnie :) Dopiero po powrocie z dynią makaronową do domu zaczęłam się zastanawiać, co z niej przygotować. A możliwości jest wiele, a najpopularniejsze to dyniowy makaronu z sosem i dynia zapiekana z dodatkami (myślałam nawet o serze gorgonzola, śmietanie i szpinaku). Jednak od pewnego czasu marzyła mi się szakszuka. Gorący sos pomidorowy pełen aromatycznych przypraw, a do tego jajeczko
Chilli Czosnek i Oliwa
Lekkie wina na jesienne dni.... 195Przyjemnie drażni nasze podniebienia, pozostawiając lekko owocowy posmak. Jest to wino znakomicie zharmonizowane i orzeźwiające. Sprawdzi się świetnie do potraw pikantnych, makaronów a także deserów lub samodzielnie jako aperitif. Uwydatni charakterystyczny smak serów w szczególności sera feta, gouda i pleśniowych, przyciąga wzrok żywymi refleksami. Podawaj schłodzone do temperatury 6°C. To propozycja dla osób pełnych pozytywnej
Wanilia i Kardamon
Zupa fasolowa z marynowaną papryką i kabanosem 191zakończyło się totalnym zawaleniem spiżarni. W związku z tym podjęłam postanowienie - w najbliższym czasie żadnych zakupów, oczywiście poza świątecznymi, które wzbogaciłyby moją obszerną kolekcję makaronów, torebek ryżu, puszek z ananasem itp. Jedynie świeżyzna: owoce, warzywa, ser, wędlina... Muszę koniecznie odświeżyć zapasy :/ Dzisiejsza zupa to wynik powyższego postanowienia, ugotowałam ją z tego co miałam w szafce i lodówce, i o dziwo
Kuchenne zapiski Edyty
Makaron z parówką i fasolą 276pokrojoną w plasterki parówkę, podsmażamy przez 5 min. Fasolę odcedzić przepłukać wodą dodajemy do podsmażonej cebuli z parówką, przyprawiamy przyprawami oraz keczupem. Dokładamy ugotowany makaron dokładnie mieszamy. Podajemy na gorąco posypując pietruszką oraz startym żółtym serem. Smacznego
kgwjanczewo
Sałatka jajeczna z tortellini 161Smaczna, pożywna, kolorowa sałatka dobra zarówno na śniadanie, kolację czy też jako odżywcza przekąska. Połączenie jajek, rzodkiewek i makaronu tortellini (u mnie gotowe Sacchettini czyli pierożki z nadzieniem z sera ricotta i kremem pieczarkowo-truflowym) oraz zieleniny (rzeżucha, bazylia) to znakomite zestawienie nie tylko na wielkanocny stół
Milion Smaków
Spaghetti bolognese- najprostsze i najlepsze! :) 227solą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Formujemy drobne kuleczki i podsmażamy na oleju. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, układamy na talerzu, polewamy sosem, a na wierzchu układamy mięsne kuleczki. Wierzch można posypać startym żółtym serem. mięso- 6zł marchewka- 0,50zł cebula- 0,40zł pieczarki- 1,80zł jajko 0,50zł pomidory w puszce 6zł reszta
Czerwona Porzeczka
Carbonara 296czosnku. szybko wlewam masę jajeczną z parmezanem, natkę pietruszki i mieszam wszystko do czasu aż makaron się pokryje aksamitnym sosem.Zarówno wok jak i makaron jest gorący, więc bez problemu jajka się powinny ściąć i ser rozpuścić, jeśli jednak tak się Wam nie stanie można pod naczyniem podpalić mały płomień gazu i podgrzewać maksymalnie kilka sekund.Co teraz? Nic tylko wykładać
Blondynka Gotuje
Domowy makaron 213Niezbędny do zrobienia dobrego rosołu, choć lubię też ten z lanymi kluskami . Makaronu robię zawsze więcej, gdyż następnego dnia, uwielbiam lekko podsmażony z serem i kwaśną śmietaną...polecam przepis. Składniki: 3 zółtka jajka 1/2 kg mąki pszennej wrocławskiej woda gazowana( tyle ile zabierze mąka, u mnie 3/4 szklanki ) szczypta soli 1 łyżka oleju Sposób przygotowania : Mąkę wsypać
Gosia gotuje
Pesto bazyliowe 196miksujemy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rada: solą i pieprzem doprawiamy na sam koniec, ponieważ niektóre składniki jak oliwki czy ser są słone. Pesto przechowujemy w lodówce, możemy dodawać go do makaronów czy sałatek. Również tradycyjne paluchy czy kopytka podsmażone w pesto idealnie smakują. A przepis znajdziecie na blogu w daniach jarskich . Smacznego
Moniki Smakołyki
Makaronowy wtorek ! 189miękkości , posypać estragonem, dodać pokrojony szczypior, czosnek i kukurydzę. Wlać jogurt, posypać świeżo zmielonym pieprzem, skropić sosem sojowym, zamieszać, chwilę dusić. Wymieszać z makaronem, posypać drobno pokrojoną papryczką chili. Jako opcję możecie posypać żółtym serem i chwilę zapiec w piekarniku. Życzymy smacznego i miłego dnia
vegetanie
Tagliatelle con Strogonow 214Jako , że zrobiłam więcej Strogonowa, zostało mi trochę, to postanowiłam go spożytkować nieco inaczej .Zrobiłam pyszny makaron ze Strogonowem ! Składniki - Strogonow tagliatelle Arrighi glassa di soia Ponti ser grana padano bądz parmezan listki bazylii do dekoracji Przygotujcie Strogonowa z powyższego przepisu .Warto zrobić go nieco więcej. Super z chlebem, super z tasiemkami. Ugotujcie tagliatelle według przepisu
Z Kuchni Do Kuchni
Szpinak "uduszony" 171drobno pokrojonego. Solimy i pieprzymy . Mieszamy chwilę. Dodajemy gałkę muszkatułową , ok.pół łyżeczki. Znowu mieszamy i dusimy ok. 5 min. Posypujemy parmezanem lub innym serem długo dojrzewającym, mieszamy. Zjadamy jako dodatek do mięsa, ryb czy makaronów.Smacznego. CMOK
Pasje Jolki
Domowe pesto z rukoli z kolorowym makaronem 326miodu - sól, pieprz - garść podprażonych orzechów włoskich - pół szklanki oliwy z oliwek - łyżeczka musztardy - łyżeczka octu winnego Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Łączymy z pesto, wrzucamy małe kuleczki sera mozzarella i chwilę razem podgrzewamy. Podajemy
Sajkofanka smaku
Makaron z mięsem mielonym 193wołowe lub wieprzowe, ew. mix połowa opakowania makaronu spaghetti szklanka passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku mała cebula spora garść mrożonej kukurydzy spora garść mrożonego zielonego groszku 3 suszone pomidory z zalewy sól, pieprz do smaku, szczypta przyprawy do mięsa mielonego, suszona bazylia do podania: parmezan i liście bazylii lub żółty tarty ser i natka z tymiankiem Przygotowanie: Czosnek i cebulę(...)opakowaniu, lecz nieco krócej. Dlatego, ponieważ na końcu mieszam odcedzony makaron z mięsnym farszem z patelni. Pod wpływem temperatury makaron jeszcze dochodzi. Warto uprzednio skrócić jego czas gotowania, by zwyczajnie się nie rozgotował w gotowym daniu. Podaję z tartym drobno serem i świeżym zielonym, najczęściej posiekaną bazylią i/lub natką – smacznego
Zasmakuj Kuchni
PROSTA ZAPIEKANKA BROKUŁOWO CZOSNKOWA 181mąki durum rurki 2 szkl. kucharek 1 łyżka pieprz 1 szczypta sól 1 łyżeczka ( do makaronu ) beszamel: ciepłe mleko 0.5 l. mąka 3 łyżki masło 3 łyżki sól i pieprz do smaku czosnek 4 ząbki dodatkowo: ser żółty ok. 100 g. szczypior 1 pęk METODA: Brokuła przepłukać zimną wodą. Podzielić na różyczki. Umieścić(...)naczyniu żaroodpornym. Filety umyć i pokroić w dość grubą kostkę. Doprawić kucharkiem i pieprzem. Umieścić między brokułami. Makaron ugotować al dente wg. wskazówek na opakowaniu w osolonej wodzie. Rozsypać na zapiekance. W garnku umieścić masło, rozpuścić i dodać mąkę, energicznie mieszając trzepaczką. Stopniowo wlewać podgrzane mleko, dalej mieszając, aż masa będzie gładka. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sól
Kuchnia Paulettes