minutę. Wlać śmietanę, dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać.Przez moment jeszcze podgrzewać, ale nie gotować. Strączki groszku będą chrupiące, ale takie mają być. Żółty ser zetrzeć na tarce i dodać do sosu, wymieszać. Podawać z makaronem, ryżem lub kluseczkami. Bardzo smaczne danie
Kuchnia Pokoleńzazwyczaj nie mamy ochoty na ciężkie dania dlatego zrobienie oryginalnego makaronu z lekkim i aksamitnym sosem wydaję się wręcz idealnym pomysłem Makaron z cukinii z sosem z kalafiora , posypany dodatkowo podpieczoną szynką , serem Dziugas (polska wersja parmezanu) i pistacjami ! SKŁADNIKI : 1 duża cukinia 1/2 kalafiora 1 szkl. mleka migdałowego niesłodzonego 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka czosnku
Marcepanowa kuchniasól, pieprz i cukier, wymieszaj, chwilkę jeszcze przesmaż, po czym dodaj passatę. Przesmaż gotowy sos przez kilka chwil. W osolonym wrzątku ugotuj makaron, odcedź i dodaj do sosu na patelni, wymieszaj. Nakładaj, posyp serem i ułóż bazylię. Gotowe
Zasmakuj Kuchnidelikatnie odrobiną wody i dodajemy przyprawy. Dusimy około 15 minut, aż soczewica będzie miękka. W czasie kiedy dochodzi sos gotujemy makaron. Na talerze wykładamy makaron i polewamy sosem. Do smaku możemy dorzucić odrobinę startego żółtego sera. Smacznego
Kolizje SmakówWarstwowa sałatka z nowalijkami 9. Sałatka ryżowa z kurczakiem 10. Sałatka z kurczakiem i ananasem 11. Sałatka z pieczonym kurczakiem, serem i musztardą 12. Sałatka – przedwiośnie 13. Sałatka z kabanosem i makaronem orkiszowym 14. Sałatka z makaronem z zupki chińskiej, ryżem i paluszkami krabowymi 15. Sałatka brokułowa z paluszkami krabowymi 16. Kolorowa
VioletoweKucharzenieoliwy Ugotuj makaron. Wylej na patelnię około 1 szklanki wody z gotowania makaronu i wymieszaj z torebką ziół toskańskich. Następnie dodaj oliwę, ugotowany makaron i wymieszaj. Natychmiast podawaj. Spaghetti można również wzbogacić startym żółtym serem, rukolą lub śmietanką. Źródło Skład: (57%) płatki pomidorowe (pasta pomidorowa, skrobia kukurydziana), sól jodowana, bazylia, czosnek, oregano, cebula, pietruszka. Produkt może zawierać śladowe ilości
Qlinarnie i Qlinarniecytryny, mieszamy, dusimy. Chwilę przed końcem dodajemy jogurt, mieszamy, chwilę dusimy. W międzyczasie w osolonej wodzie gotujemy makaron wedle przepisu na opakowaniu. Ugotowany makaron odcedzamy i łączymy ze szpinakiem na patelni, mieszamy, nakładamy, posypujemy serem na talerzu bądź jeszcze na patelni wedle uznania do smaku. Smacznego
Zasmakuj Kuchniczatnejem rabarbarowo-truskawkowym z zielonym pieprzem – Tarta rabarbarowo-gruszkowa pod kruszonką cytrynową – Phad thai z jarmużem, batatami, suszonymi pomidorami oraz makaronem ryżowym z jajkiem i pastą tamaryndową – Pierogi z jarmużem, białym serem i smażoną cebulką – Ossobuco pomidorowe ze skorzonerą i suszonymi na słońcu figami – Krem ze skorzonery i jabłek z żółtą papryką i fasolą pinto
WojnaNaSmaki.plpozostawiając drobne kawałki - nie mielić na gładko. Doprawić do smaku solą. Łososia pokroić na kawałki. Na rozgrzanej patelni przesmażyć łososia 2-3 minuty, dodać makaron i pesto - wymieszać. Podawać od razu. Można posypać tartym, twardym serem. Smacznego
kolorowotorcikowomnie :) Dopiero po powrocie z dynią makaronową do domu zaczęłam się zastanawiać, co z niej przygotować. A możliwości jest wiele, a najpopularniejsze to dyniowy makaronu z sosem i dynia zapiekana z dodatkami (myślałam nawet o serze gorgonzola, śmietanie i szpinaku). Jednak od pewnego czasu marzyła mi się szakszuka. Gorący sos pomidorowy pełen aromatycznych przypraw, a do tego jajeczko
Chilli Czosnek i OliwaPrzyjemnie drażni nasze podniebienia, pozostawiając lekko owocowy posmak. Jest to wino znakomicie zharmonizowane i orzeźwiające. Sprawdzi się świetnie do potraw pikantnych, makaronów a także deserów lub samodzielnie jako aperitif. Uwydatni charakterystyczny smak serów w szczególności sera feta, gouda i pleśniowych, przyciąga wzrok żywymi refleksami. Podawaj schłodzone do temperatury 6°C. To propozycja dla osób pełnych pozytywnej
Wanilia i Kardamonzakończyło się totalnym zawaleniem spiżarni. W związku z tym podjęłam postanowienie - w najbliższym czasie żadnych zakupów, oczywiście poza świątecznymi, które wzbogaciłyby moją obszerną kolekcję makaronów, torebek ryżu, puszek z ananasem itp. Jedynie świeżyzna: owoce, warzywa, ser, wędlina... Muszę koniecznie odświeżyć zapasy :/ Dzisiejsza zupa to wynik powyższego postanowienia, ugotowałam ją z tego co miałam w szafce i lodówce, i o dziwo
Kuchenne zapiski Edytypokrojoną w plasterki parówkę, podsmażamy przez 5 min. Fasolę odcedzić przepłukać wodą dodajemy do podsmażonej cebuli z parówką, przyprawiamy przyprawami oraz keczupem. Dokładamy ugotowany makaron dokładnie mieszamy. Podajemy na gorąco posypując pietruszką oraz startym żółtym serem. Smacznego
kgwjanczewoSmaczna, pożywna, kolorowa sałatka dobra zarówno na śniadanie, kolację czy też jako odżywcza przekąska. Połączenie jajek, rzodkiewek i makaronu tortellini (u mnie gotowe Sacchettini czyli pierożki z nadzieniem z sera ricotta i kremem pieczarkowo-truflowym) oraz zieleniny (rzeżucha, bazylia) to znakomite zestawienie nie tylko na wielkanocny stół
Milion Smakówsolą i pieprzem. Następnie dodajemy jajko i mieszamy. Formujemy drobne kuleczki i podsmażamy na oleju. Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie, układamy na talerzu, polewamy sosem, a na wierzchu układamy mięsne kuleczki. Wierzch można posypać startym żółtym serem. mięso- 6zł marchewka- 0,50zł cebula- 0,40zł pieczarki- 1,80zł jajko 0,50zł pomidory w puszce 6zł reszta
Czerwona Porzeczkaczosnku. szybko wlewam masę jajeczną z parmezanem, natkę pietruszki i mieszam wszystko do czasu aż makaron się pokryje aksamitnym sosem.Zarówno wok jak i makaron jest gorący, więc bez problemu jajka się powinny ściąć i ser rozpuścić, jeśli jednak tak się Wam nie stanie można pod naczyniem podpalić mały płomień gazu i podgrzewać maksymalnie kilka sekund.Co teraz? Nic tylko wykładać
Blondynka GotujeNiezbędny do zrobienia dobrego rosołu, choć lubię też ten z lanymi kluskami . Makaronu robię zawsze więcej, gdyż następnego dnia, uwielbiam lekko podsmażony z serem i kwaśną śmietaną...polecam przepis. Składniki: 3 zółtka jajka 1/2 kg mąki pszennej wrocławskiej woda gazowana( tyle ile zabierze mąka, u mnie 3/4 szklanki ) szczypta soli 1 łyżka oleju Sposób przygotowania : Mąkę wsypać
Gosia gotujemiksujemy. Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Rada: solą i pieprzem doprawiamy na sam koniec, ponieważ niektóre składniki jak oliwki czy ser są słone. Pesto przechowujemy w lodówce, możemy dodawać go do makaronów czy sałatek. Również tradycyjne paluchy czy kopytka podsmażone w pesto idealnie smakują. A przepis znajdziecie na blogu w daniach jarskich . Smacznego
Moniki Smakołykimiękkości , posypać estragonem, dodać pokrojony szczypior, czosnek i kukurydzę. Wlać jogurt, posypać świeżo zmielonym pieprzem, skropić sosem sojowym, zamieszać, chwilę dusić. Wymieszać z makaronem, posypać drobno pokrojoną papryczką chili. Jako opcję możecie posypać żółtym serem i chwilę zapiec w piekarniku. Życzymy smacznego i miłego dnia
vegetanieJako , że zrobiłam więcej Strogonowa, zostało mi trochę, to postanowiłam go spożytkować nieco inaczej .Zrobiłam pyszny makaron ze Strogonowem ! Składniki - Strogonow tagliatelle Arrighi glassa di soia Ponti ser grana padano bądz parmezan listki bazylii do dekoracji Przygotujcie Strogonowa z powyższego przepisu .Warto zrobić go nieco więcej. Super z chlebem, super z tasiemkami. Ugotujcie tagliatelle według przepisu
Z Kuchni Do Kuchnidrobno pokrojonego. Solimy i pieprzymy . Mieszamy chwilę. Dodajemy gałkę muszkatułową , ok.pół łyżeczki. Znowu mieszamy i dusimy ok. 5 min. Posypujemy parmezanem lub innym serem długo dojrzewającym, mieszamy. Zjadamy jako dodatek do mięsa, ryb czy makaronów.Smacznego. CMOK
Pasje Jolkimiodu - sól, pieprz - garść podprażonych orzechów włoskich - pół szklanki oliwy z oliwek - łyżeczka musztardy - łyżeczka octu winnego Wszystkie składniki miksujemy blenderem na gładką masę. Makaron gotujemy wg zaleceń producenta. Łączymy z pesto, wrzucamy małe kuleczki sera mozzarella i chwilę razem podgrzewamy. Podajemy
Sajkofanka smakuwołowe lub wieprzowe, ew. mix połowa opakowania makaronu spaghetti szklanka passaty pomidorowej 3 ząbki czosnku mała cebula spora garść mrożonej kukurydzy spora garść mrożonego zielonego groszku 3 suszone pomidory z zalewy sól, pieprz do smaku, szczypta przyprawy do mięsa mielonego, suszona bazylia do podania: parmezan i liście bazylii lub żółty tarty ser i natka z tymiankiem Przygotowanie: Czosnek i cebulę(...)opakowaniu, lecz nieco krócej. Dlatego, ponieważ na końcu mieszam odcedzony makaron z mięsnym farszem z patelni. Pod wpływem temperatury makaron jeszcze dochodzi. Warto uprzednio skrócić jego czas gotowania, by zwyczajnie się nie rozgotował w gotowym daniu. Podaję z tartym drobno serem i świeżym zielonym, najczęściej posiekaną bazylią i/lub natką – smacznego
Zasmakuj Kuchni