odmiany „spaghetti z klopsikami” to skądinąd popularne tu czy ówdzie na świecie danie. Dosyć proste do przygotowania nie wymaga wielkich umiejętności kulinarnych i przypada do gustu większości tych miłośników makaronów, którzy nie są wegetarianami. Poniżej nasza propozycja tej potrawy. Z racji sposobu przyrządzenia i składników niektórych zapewne znowu najdą skojarzenia z sosem bolońskim, choć na ten ostatni przyjdzie jeszcze(...)pewnością potrawa dla osób na diecie. Jest za to całkiem bardzo efektowna wizualnie. Nie rezygnujcie przy tym ani tartego parmezanu (można też użyć np. pecorino lub podobnego twardego sera), ani ze świeżej bazylii, chociaż na pozór stanowią tylko końcowe przybranie. Jeden i drugi składnik ma bowiem zasadniczy wpływ zarówno nie tylko na wygląd, ale i na smak dania. Spaghetti
Kulinarna Pokusasmaki azjatyckie z amerykańskimi. My z kolei postanowiliśmy dodać do tego polski akcent, wykorzystując polski makaron jajeczny oraz domowe, pikantne chutney (konfiturę) z białej cebuli, które swoją słodkością z powodzeniem zastępuje ketchup i świetnie pasuje do wołowiny. Do kompletu dodaliśmy soczystego, wołowego burgera, plaster sera, jajko sadzone oraz majonez i rukolę dla kontrastu smakowego. Istna fuzja smaków! Jeśli chcecie(...)uzyskania 4 połówek – jeśli nie, korzystamy z drugiego pojemnika. Wrzucamy pojemniki z powstałymi bułkami na 30 min do zamrażarki. 2. KONFITURA Z CEBULI (15 min) Podczas czekania, aż makaron się schłodzi, zabieramy się za konfiturę. Cebulę kroimy w piórka i dodajemy ją na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Podsypujemy ją szczyptą soli, mieszamy i dusimy na lekkim ogniu, aż będzie
Nerds Kitchenwyczarować pyszne i szybkie dania. Tysiąc sposobów, moja 8 letnia siostrzenica najlepiej lubi z białym serem i ze skwarkami ale o tym innym razem. Dzisiaj postanowiłam trochę rozpieścić podniebienie, a co raz się żyje. Do dzieła! Ps. najpyszniejszy makaron jaki w życiu jadłam :-) Składniki: makaronu tagliatelle 1 bakłażan 1 serek mascarpone
pieprzny smaczekpomidory 1/2 szklanki rosołu mięsnego lub z kostki 1/2 szklanki mleka 1 żółtko 3/4 szklanki śmietany gęstej 180 g startego żółtego sera goudy 1/2 łyżeczki bazylii 1/2 łyżeczki oregano 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki cukru gałka muszkatołowa makaron cannelloni cebula 1 łyżka masła 1 łyżka mąki sól pieprz Sposób przygotowania: 1. Cebulę obrać, drobno posiekać(...)łyżką mąki. Dodać mleko, żółtko i śmietanę. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Następnie dodać rosół i ponownie wymieszać – jeśli sos będzie za gęsty, dolać mleka. Na koniec wsypać starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Sos powinien mieć konsystencję gęstej śmietany. 5. Rurki cannelloni ugotować według wskazówek na opakowaniu, ostudzić
Przepisy kulinarne babci Antoninyśrodka muszelek na wierzch wkładamy "większą szczyptę" startej na grubych oczkach mozarelli (na całe danie wystarczy 25-30 dag). Makaron trafia do piekarnika rozgrzanego na 210 stopni na ok. 10-15 minut. Pierwszym pożądanym etapem zapiekania jest roztopiony ser i gotujące się soki z mięsa w środku muszelek (widać wręcz jak się muszelki ruszają ;). Następnie warto włączyć w piekarniku termoobieg
Right Behind The Kitchenuwielbia chyba większość z nas. Można je przygotowywać na najróżniejsze sposoby, z najprzeróżniejszych składników. Wszystkie smakują rewelacyjnie, to chyba za sprawą zapiekanego sera... Nasza dzisiejsza zapiekanka różni się trochę od tych przygotowywanych zazwyczaj gdyż jest bez dodatku makaronu i przygotowana jest na skrobi kukurydzianej zamiast tradycyjnej mąki. Zapiekanka z mnóstwem smakowitych warzyw z dodatkiem podsmażonej polędwiczki wieprzowej, pychotka. Pominęłyśmy(...)Można przygotować z połowy porcji. U nas część została na drugi dzień. Składniki: - 3 cukinie - 2 cebule - 3 duże ząbki czosnku - 2 bakłażany - 200g kurek - 1 cały brokuł - 200g sera żółtego (u mnie cheddar) - 2 polędwiczki wieprzowe (u mnie każda po ok.400g) - kilka łyżek oleju kokosowego bezzapachowego lub oliwy Sos beszamelowy: - 3 łyżki skrobi kukurydzianej (Maizena) - 300ml zimnego mleka - 300ml
Smaczne ZdroweSkładniki: makaron spaghetti 1/2 opakowania, masło klarowane 2 łyżeczki, mięso mielone 1/2 kg, jajka 1 sztuka, przyprawa do mięsa mielonego 2 łyżki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, bułka czerstwa 1 sztuka, cebula 1 sztuka, ząbki czosnku 5 sztuk, kostka rosołowa 1 sztuka, szpinak świeży 1 pęczek, śmietana 12% 200 ml, woda 1/2 szklanki, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, ser feta(...)wodą, włożyć klopsiki, dodać pieprz mielony i gotować na średnim ogniu z 5 minut do wrzącej, osolonej wody włożyć makaron spaghetti i gotować wg opisu na opakowaniu, na durszlaku przelaćkrótko zimną wodą podawać spaghetti ze szpinakiem i klopsikami, posypać serem fetą - danie jest sycące, smaczne na dobry obiad..........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięduże garście świeżego szpinaku/jarmużu/natki pietruszki/bazylii lub mix zielonych liści ok. 100-150 g twardego żółtego sera 2-3 ząbki czosnku ½ filiżanki prażonych pestek słonecznika sok z cytryny, sól, pieprz oliwa (kilka łyżek lub więcej) Ugotuj makaron al dente w osolonej wodzie z dodatkiem oleju/oliwy. Odcedź i przełóż do garnka, przykryj. Zmiksuj/zblenduj składniki pesto i dodaj do makaronu. Dokładnie
Qlinarnie i QlinarnieSkładniki: na 4 porcje 1 op rukoli 1 marchewka 1 brokuł 0,5 kubka sera typu parmezan 0,5 kubka orzeszków ziemnych 2 łyżki brązowego cukru 4 udka z kurczaka 1 op makaronu ryżowego sos: 1 papryczka chili 0,5 kubka wrzątku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka miodu pieprz Przygotowanie: marchewkę obieramy, kroimy w piórka, brokuła
Luźna KuchniaZapraszam. Składniki: 250 g makaronu bezglutenowego 1 cebula 2 marchewki 3 ząbki czosnku 1 pietruszka (korzeń) 250 g pieczarek 1 cukinia garść mrożonego groszku 1 mały brokuł 1 puszka pomidorów 500 ml sosu pomidorowego 2 papryki (np. żółta i czerwona) oliwa lub olej z pestek winogron 1 łyżka masła 200 ml słodkiej śmietanki 30% ser grana padano przyprawy: sól, pieprz(...)dodajemy pomidory z puszki i wlewamy sos pomidorowy. Przyprawiamy szczyptą cukru i podanymi wyżej przyprawami. W międzyczasie gotujemy makaron bezglutenowy. 5. Teraz czas na dodanie śmietanki, która łagodzi kwaśność pomidorów i zagęszcza całość. 6. Na koniec dodajemy trochę tartego sera grana padano. I gotowe! Podajemy również z tartym serem grana padano
Kawa z mlekiemtaką deseczkę?, na szczęście mój mąż domowym sposobem zrobił mi taką i już testuję na niej makarony :). Są pyszne, a każdy z domowników zjadł je po swojemu, ja z masłem i dużą ilością czosnku, dzieci oczywiście z cukrem, a Duży z białym serem...super zabawa i fantastyczne jedzonko!. Składniki na ciasto dla 4 osób: 40 dag mąki pszennej
Apetyczna babeczkabiałkowa Ok. 5 razy w tygodniu: Twaróg chudy Ser feta/żółty Jogurt naturalny Mleko bez laktozy/roślinne Węglowodany: Kasza: gryczana (biała, prażona), jaglana, jęczmienna, owsiana Ryż: jaśminowy, dziki, kolorowy, czarny, brązowy Mąka: o rkiszowa, kukurydziana, pełnoziarnista, razowa, ryżowa, gryczana, owsiana, kokosowa, migdałowa itd. Bardzo rzadko używam ziemniaczanej, a zwykłej pszennej wcale. Makaron: ryżowy, pełnoziarnisty, z mąki durum Wafle ryżowe, podpłomyki(...)Kasza gryczana z tuńczykiem 4. Koteczki z serem i orzechami 5. Wafle z warzywami i jajkiem 6. Kasza jaglana z wpc 🍚 3 1. Kokosowa owsianka z karmelizowaną gruszką 2. Jajka faszerowane pieczarkami 3. Dorsz z kaszą gryczaną i papryką 4. Makaron ryżowy z pesto jarmużowym i tuńczykiem 5. Jajecznica na słodko z masłem orzechowym
Czarnawisienkasmażyć, aż zmięknie i odparuje nadmiar wody. Dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem, oraz świeżymi listkami oregano. Mieszać całość, aż ser połączy się z pozostałymi składnikami. Połowę łososia podzielić na małe kawałki i dodać na patelnię, wymieszać. Makaron przełożyć do powstałego sosu i znów wymieszać. Gotowe danie podawać z drugą częścią łososia ułożoną w małych kawałkach na wierzchu
Kuchnia w opałachświetne kombi…Okazało się, że nawet miałam kolorowe resztki lasagne, szpinakowe i pszenne. Obiad jak się patrzy nawet go zdążyłam sfotografować przy stole. Bardzo lubię włoskie sosy do makaronu. Włosi mieszają pomidorowy sos z ricotta. Ja też tak często robię ale akurat skończyła mi się ricotta, więc zastąpiłam kozim twarogiem. Sos wyszedł bardzo smaczny. Szarpane lasagne Składniki(...)przez minutę. Wlej pomidory z puszki, dodaj pokrojone liście bazylii i oregano. Następnie dodaj pokruszony kozi twaróg. Zagotuj mieszając sos do rozpuszczenia sera. Dopraw solą i pieprzem i gotuj sos przez 5 minut. Zagotuj wodę na makaron, lekko posól. Połam suche lasagne i wrzuć na wrzątek. Gotuj przez 8 minut po czym odcedź. Lasagne zapiekłam na żeliwnej patelni
codojedzenia