Jako że sos szpinakowy nie zawsze prezentuje się zachęcająco, po przygotowaniu przełożyłam go do rękawa cukierniczego :) Składniki (na 3 porcje sosu): 200 g szpinaku mrożonego 100
My Culinary Artkolację. Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 200 g makaronu tagliatelle ( zielone ze szpinakiem) 150 g mięsa z piersi kurczaka 150 ml śmietanki kremówki 30% 50 g sera gorgonzola 50 g masła 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku 1 łyżka migdałów w płatkach natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Mięso z piersi(...)kostkę. Migdały prażymy na suchej patelni, aby się ładnie zarumieniły. Cebulę i czosnek drobno siekamy i przesmażamy na odrobinie oliwy. Dodajemy pokrojonego kurczaka i smażymy. *W międzyczasie wstawiamy makaron do gotowania w osolonej wodzie. Do usmażonego kurczaka dolewamy śmietankę, gorgonzolę i masło. Wszystko razem smażymy, a sos powinien się zredukować (zagęścić). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ugotowany makaron (aldente
kulinarnyJakoniec jego kariery. Teraz czas na kolejny krok. Są tacy, którzy twierdzą, że ryb nie należy łączyć z serem, ale ja do nich nie należę. Dorsz maźnięty pesto w towarzystwie pomidorów i mozzarelli jest po prostu pyszny. Do tego jeszcze makaron (w dzień walki z otyłością najlepszy będzie pełnoziarnisty) i obiad gotowy. Składniki dla 4 osób: 600 g filetów dorsza
Pełny talerzSzybki, ale bardzo smaczny pomysł na obiad inspirowany sycylijską pastą alla Norma. To ciągnący makaron jajeczny tagliatelle otulony aromatycznym sosem z bakłażanów, pomidorów i czosnku. Moją wersję postanowiłam nieco odchudzić. W tradycyjnej recepturze bakłażana się smaży, ale wtedy danie jest bardziej tłuste - to warzywo jest jak gąbka - wchłonie każdą ilość oleju. Postanowiłam więc bakłażana pokroić, lekko skropić oliwą i upiec(...)zupełnie miękki, a pomidorki popękają. Makaron (1 gniazdko na osobę) ugotować al dente według wskazówek na opakowaniu. Dodać makaron do sosu, posypać listkami bazylii (warto je wcześniej pokroić) i wymieszać z sosem. Podawać z listami bazylii i startym serem pecorino lub parmezanem
Kulinarne Inspiracjeczosnku biała fasolka w puszce 1 szklanka surowego, drobnego makaronu (ja użyłam minikokardek) 200 g koncentratu pomidorowego przyprawy: sól, kolorowy pieprz z młynka, czarny pieprz ziarnisty, kilka ziaren kolendry, 3 ziarna ziela angielskiego, 3 liście laurowe olej do smażenia (jeśli mamy chudziutki boczek bez tłuszczyku) trochę startego na tarce żółtego sera (najlepiej ostrego i wyraźnego w smaku) Żeberko najlepiej ugotować(...)się gotować dodajemy warzywa z patelni. Całość gotujemy jeszcze ok. 5 min., ale trzeba pilnować, by nie rozgotować makaronu. Na koniec dodajemy fasolkę oraz koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą i pieprzem (tak aby była lekko-średnio pikantna). Podajemy gorącą, posypaną żółtym serem. Lub bez sera, jeśli ktoś np. nie lubi albo się odchudza ;) Miłego weekendu
Ratunku obiadSkładniki: Brokuł ok 0,5 kg szklanka śmietany 18% podwójna pierś z kurczaka 3-4 ząbki czosnku sól, pieprz oliwa makaron Opcjonalnie- jeden topiony serek śmietankowy w kostce Przygotowanie: Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Brokuły umyte i podzielone wkładamy do osolonej i wrzącej wody na ok 5 minut (do miękkości, ale nie do rozgotowania). Czosnek obieramy i siekamy drobno. Wrzucamy(...)zarumienieniu przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię wlewamy śmietanę, która mieszamy do zgęstnienia (w tym momencie możemy dodać ser topiony). Sos doprawiamy solą i pieprzem. Gdy sos jest dośc gęsty dodajemy do niego kurczaka. Na ugotowany makaron wykładamy sos i brokuły. Pyszne
ChilliJemyziemniaczanych, jest on jednak barrrdziej wilgotny w środku i chrupiący na zewnątrz. Na dodatkowe składniki wybrałyśmy krewetki trygrysie, kapary, mozarellę, ser gorgonzolla oraz pesto z rukoli (zamiast sosu pomidorowego) - które równie fantastycznie smakuje jako dodatek do wszelkiego rodzaju makaronu oraz jako pasta na świeżą, chrupką bagietkę. Jeśli jesteście ciekawi naszej obiadowej kompozycji, koniecznie wypróbujcie: Składniki: ziemniaczany spód(...)masła, szczypta soli, około łyżeczki drobno posiekanego, świeżego rozmarynu (opcjonalnie) dodatki : ok 10 sztuk krewetek tygrysich pozbawionych pancerzy, 1 łyżka wyciśniętego soku z pomarańczy, 80g sera gorgonzolla, 100g startej mozarelli , pół szklanki odsączonych z wody kaparów świeżo zmielona sól i pieprz oliwa z oliwek lub masło do smażenia pesto z rukoli: 50g liści rukoli
Symfonia Smakówryby na bardziej kremowy, dodajemy suszone pomidory. Smażymy chwilę wszystko razem i dodajemy mascarpone* i cukinię. Gdy ser się rozpuści, a wszystkie składniki połączą-doprawiamy (nie przesadzamy z solą, bo wędzony łosoś sam w sobie jest słony), dodajemy koperek. W międzyczasie gotujemy makaron al dente w osolonej wodzie. Gotowy makaron odsączamy, przepłukujemy zimną wodą i przekładamy na patelnię z sosem(...)możemy dodać 2-3 łyzki wody, w której gotujemy makaron. Sos, który powstanie będzie miał bardziej gładką konsystencję. To danie świetnie smakuje również na zimno-można spakować je do pojemniczka, zabrać ze sobą do szkoły/pracy i cieszyć się pysznym i sycącym lunchem. Jest miłą alternatywą dla popularnych kanapek z serem i szynką, dlatego zgłaszam je do akcji "Zabierz
Zawsze głodna!szpinaku masło WYKONANIE Rozgrzej piekarnik do 190 - 200 ° C .Szpinak jest wspaniały nie tylko z mięsem , makaronem ale również z jajkami. Przygotowanie świeżego szpinaku wymaga więcej czasu niż mrożonego jednak jego smak jest o wiele lepszy..Rozmrożony i odcedzony szpinak wymieszaj z serem .Dodaj żółtko z 1 jajka i ubitą pianę.Następnie dodaj gałkę muszkatołową, pieprz cayenne, sól
w mojej kuchnikosteczkę i dodajemy szpinak chwilę blanszujemy, doprawiamy solą i pieprzem (np. cytrynowy ładnie się komponuje), dodajemy pod koniec ser feta i gotowe. Można też doprawić czosnkiem, ja osobiście tego nie robię bo czosnek potrafi zabić cały smak szpinaku. Dodajemy ugotowany makaron i gotowe. Szybko, smacznie i zdrowo ;-) Słonecznej niedzieli i Smacznego
SMYKWKUCHNIdlatego smakuje wyśmienicie. Bardzo dobry wybór na weekendowy obiad. Na pewno posmakuje mięsożercom i fanom makaronu w przeróżnej postaci. 4-6 porcji 300 g mielonej cielęciny lub jagnięciny 1 bakłażan 1 puszka pomidorów (400g) słoiczek czarnych drylowanych oliwek (ok. 150-200 g) ser feta ok. 150g 2-3 ząbki czosnku 1 łyżka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonego oregano
Simple Dishśmietanowym, z dodatkiem groszku konserwowego, który urozmaicił to klasyczne danie i fajnie podkręcił jego smak. SKŁADNIKI: (ok. 4 porcje) 500g makaronu tagliatelle 450g szpianku (ja użyłam mrożonego) 1 łyżka masła 2-3 ząbki czosnku 100g słodkiej śmietanki 30% 100g sera feta 2 trójkąciki serka topionego śmietankowego 1 puszka groszku konserwowego 1. Szpinak rozmrozić i odcisnąć za wody. 2. Na patelni
Kto ugości moich gości?Soli i pieprzymy według uznania. Kiedy mięso będzie już ładnie podsmażone, dajemy groszek i nasze uprażone kiełki. Zawartość patelni dodajemy do naszego makaronu, wraz z garścią startego parmezanu. Mieszamy wszystko razem i jeszcze chwilę podgrzewamy aż ser się rozpuści. Można podać z grzankami czosnkowymi. Smacznego
Dominacja smakuczosnkiem Pieczone warzywa śródziemnomorskie Pieczone ziemniaki Pieczony bakłażan faszerowany kuskusem z cukinią i suszonymi pomidorami Zapiekanka makaronowa ze szpinakiem, soczewicą i dwoma serami Zapiekany omlet z cukinią i czosnkiem Zapiekany omlet z pak choi Zapiekanka z makaronu pełnoziarnistego z oliwkami kalamata Pizza z boczkiem Pizza z cukinią i pieczarkami Pizza z kolorową cukinią Pizza z papryką i czarnymi oliwkami
Moja smaczna kuchniaSoli i pieprzymy według uznania. Kiedy mięso będzie już ładnie podsmażone, dajemy groszek i nasze uprażone kiełki. Zawartość patelni dodajemy do naszego makaronu, wraz z garścią startego parmezanu. Mieszamy wszystko razem i jeszcze chwilę podgrzewamy aż ser się rozpuści. Można podać z grzankami czosnkowymi. Smacznego
Dominacja smaku