trochę pompatycznie, dlatego wracam szybciutko do meritum, tj. naszego obiadu. No dobra mamy super dobre pomidory, figi, to możemy działać, ugotujmy wreszcie ten obiad! ;-) SKŁADNIKI: - 2 porcje makaronu Lubella pełne ziarno - Tagliatelle - 4 pomidory - 2- 3 figi - świeża bazylia - oliwa z oliwek - greckie czarne figi (z pestką) - miód - mieszanka przypraw: sól, trawa cytrynowa, imbir, rozmaryn - olej z orzechów włoskich(...)skrapiamy sosem, powstałym z połączenia 4 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżki miodu, w/w mieszanki przypraw. Pieczemy przez 20 minut w temp 200 stopni C. W tym czasie gotujemy makaron al dente tj. 8 minut. Olej z orzechów włoskich mieszamy z odrobiną w/w mieszanki przypraw. Makaron po ugotowaniu mieszam z orzechowym olejem i sosem z blaszki po pieczeniu pomidorów
SMYKWKUCHNIobiad gotowy. Składniki dla 4 osób: 600 g filetów dorsza 6 łyżek pesto bazyliowo-pietruszkowego ( lub innego zielonego) 125 g mozzarelli 2-3 pomidory 400 g makaronu (ja użyłam pełnoziarnistego tagliatelle) odrobina oliwy odrobina soli i pieprzu Rybę oczyścić z płetw, ości i innych ewentualnych pozostałości. Umyć, osuszyć. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Mozzarellę również pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne(...)pomidorów, a na pomidorach mozzarellę. Posmarować jeszcze odrobiną pesto i skropić oliwą. Piec w 180°C przez 20-25 minut (w zależności od grubości filetów). W tym czasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Ugotowany makaron wymieszać z resztą pesto. Podawać od razu z upieczoną rybą. Smacznego
Pełny talerzząbki czosnku nać pietruszki do posypania 1/2 szklanki sera żółtego (użyłam cheddara) 140 g makaronu ryżowego Przygotowanie: W dużym garnku zagotować wodę i posolić ją. Wrzucić makaron ryżowy (u mnie tagliatelle 5mm grubości) do wody i wymieszać. Przykryć i pozostawić na około 10 minut do namoczenia. Po tym czasie odcedzić. Na patelni rozgrzać masło. Czosnek drobno posiekać i wrzucić(...)mleko, bulion, ser, przyprawy i czosnek z masłem. Wszystko miksować około 3 minut do uzyskania gładkiego kremu. Na patelni, gdzie został usmażony czosnek wlać sos i chwilę gotować. Dodać makaron i wszystko razem wymieszać. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki
Jaglusiaaura zachęciła mnie do przygotowania czegoś świeżego i zdrowego. Cukiniowe tagliatelle z pomidorami to świetna alternatywa dla kalorycznych i sycących dań makaronowych. Chrupiąca cukinia świetnie zastąpiła makaron nadając daniu lekkości. Cukiniowe tagliatelle jest w pełni wegetariańskie , więc miłośnicy tej kuchni pokochają to danie. Mój dzisiejszy przepis możecie potraktować jako inspirację. Na bazie cukiniowego tagliatelle możecie stworzyć własne dania
kulinarnyJastarganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo. Danie na obiad lub kolację Czas przygotowania: 25 minut Składniki: • 150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…), • 250 g świeżych grzybów, • 200 g młodej dyni Hokkaido lub piżmowej (ze skórą), • 150 g serka Almette śmietankowy(...)plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem ze skórą. Jeśli nie macie dyni Hokkaido lub piżmowej, a posiadany egzemplarz ma twardą skórę, trzeba ją wcześniej obrać nożem. Makaron ugotować al’dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2-3 minuty. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie (ok. 3 minut), dodać dynię, dusić na wolnym
SzczyptaSmaQmieszając gotujemy go ok. 4-5 minut, aby pozbyć się ostrego smaku świeżego czosnku. Próbujemy, ponownie doprawiamy do smaku gałką i pieprzem oraz solą. Podajemy sos z makaronem typu wstążki – bavette, tagliatelle, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. Dla nie-wegetarian świetne do posypania będą chipsy z wysmażonego na chrupko, cieniuśko pokrojonego bekonu. Wegetarianom na pewno do posypania przypadną do gustu(...)serek topiony naturalny – gouda, pomorski, tylżycki lub silken tofu 50g masła lub oleju kokosowego 250ml dowolnego mleka – krowie, ryżowe, sojowe, z nerkowców sól cukier pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne makaron do podania natka pietruszki do posypania OPCJONALNIE 1 kostka bulionu z warzyw 3-4 cieniutkie plasterki boczku wędzonego wysmażone na chrupko orzeszki ziemne w pikantnej skorupce lub pikantna pieczona ciecierzyca
Karo in the Kitchendelikatnie, tak aby sos pokrył cały makaron. Przełóż makaron na talerz i dodaj jeszcze trochę pesto i ewentualnie parmezanu. Smacznego Zobacz również: Pesto bazyliowe Pesto rosso Makaron z dynią i serem pleśniowym Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Spaghetti z sosem truflowym Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym
Codziennik KuchennyBardzo proste i pyszne danie, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Sos bolognese może być podawany z makaronem nitki jak i tagliatelle. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobne kawałki. Marchew obrać i drobno pokroić, to samo zrobić z łodygą selera. Wiadomo selera nie trzeba obierać tylko umyć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę, marchew, seler. Smażyć aż wszystko(...)dodajcie więcej pieprzu cayenne. Gotować na małym ogniu 30 minut. Wyczytałam gdzieś że sos bolognese lubi długie gotowanie. Znalazłam to w starej książce z oryginalnymi włoskimi przepisami. Ugotować makaron, położyć na talerz, polać sosem i obsypać serem. Smacznego
Kuchnia PokoleńDziś przedstawiam pyszną i zdrową alternatywę dla tradycyjnego makaronu. Do zrobienia mojego tagliatelle użyłam cukinii i marchewki pokrojonych obieraczką w cienkie pasy i ugotowanych na parze dla zachowania wszystkich witamin. Do tego soczysty łosoś zamarynowany w sosie sojowym i usmażony na niewielkiej ilości oliwy oraz czarny sezam dla kontrastu - smakowego i kolorystycznego. Jest pysznie i zdrowo, no i atrakcyjnie(...)sera). Gotować na parze 5-7 minut - powinny być al dente. Odstawić na bok. Łososia obsmażyć na oliwie z każdej strony, skropić sokiem z cytryny. Dodać na patelnię makaron z warzyw. Doprawić solą, młotkowanym pieprzem i sezamem. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na patelni ok. 2 minuty
Kulinarne Inspiracjebłyskawicznie. Kurczak z makaronem ryżowym i brokułem smakuje przepysznie. Na pewno często będziemy je robić. Składniki: (2 porcje) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g płaskiego makaronu ryżowego (podobnego do tagliatelle) 2 duże ząbki czosnku olej smakowy np. olej arachidowy lub oliwa (używam oleju kokosowego lub smakowej oliwy np. z papryczką chili i liściem laurowym ) 200 g różyczek brokuła(...)filet, a następnie pokrój nożem pod skosem na mniej więcej szerokość 1 cm. Dzięki temu otrzymamy długie i płaskie paski filetu z kurczaka, które dość szybko się usmażą. Ugotuj makaron ryżowy wg instrukcji na opakowaniu. W trakcie gotowania makaronu ryżowego rozgrzej wok i wlej odrobinę oleju. Przypraw kurczaka solą i pieprzem i smaż przez ok. 3 minut aż do zrumienienia
Moja Delicjazwycięstwa wycieczki do Parmy i warsztatów w Akademia Barilla. Przyznam szczerze, że zastanowię się czy nie spróbować swoich sił w kolejnej edycji zabawy Zobacz też: Makaron z suszonymi pomidorami, kurczakiem i serem pleśniowym Tagliatelle z łososiem i brokułami w sosie śmietanowym Makaron z pieczarkami i szynką Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 20 minut Składniki makaron Capellini Barilla
Kuchnia Bazyliitrzeba całości lekko dosolić. Rozkładamy porcje na talerze, posypujemy dodatkowo startym parmezanem. Podajemy od razu, póki gorące. Soczyste, słodko-kwaśne koktajlowe pomidorki będą pasowały idealnie. SKŁADNIKI porcja makaronu bavette lub cienkiego tagliatelle dla dwóch osób 1 puszka tuńczyka w oleju/oliwie 4 średnie ząbki czosnku 1 pełna (z lekkim czubem) łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy
Karo in the Kitchenkromki pszennej bułki 2 ząbki czosnku 1 średnia cebula – biała lub czerwona 3 łyżki oliwy z oliwek ser Grana Padano albo Parmezan kilka listków świeżej bazylii porcja makaronu spaghetti, bucatini lub tagliatelle dla dwóch osób sól pieprz ½ łyżeczki granulowanego czosnku
Karo in the Kitchendostosowujemy zależnie od tego na ile dobrze nam się wszystkie składniki blendują. Możemy najpierw wlać mniej a potem dodawać wedle uznania. Tak przygotowany sos najlepiej smakuje z makaronem spaghetti lub wstążkami (tagliatelle). Możemy też wyłożyć go na rybę i zapiekać w piekarniku. Domowe zielone pesto (alla genovese) Smacznego :) Domowe zielone pesto (alla genovese
Pyza i Surówkafood. Do carbonary ja osobiście najbardziej lubię makaron bucatini (długi, okrągły w przekroju, z dziurką w środku) albo bavette (takie trochę spłaszczone spaghetti) albo płaskie wstążki – wąskie tagliatelle i szersze papardelle. Wybrany makaron gotujemy al dente, według przepisu na opakowaniu, w osolonej wodzie. Kiedy makaron będzie prawie gotowy, zaczynamy robić sos. Cebulę i czosnek siekamy drobno. Boczek kroimy w drobną
Karo in the Kitchen