makaron tagliatelle - 960 przepisów (strona:37/64)

Szpinakowe tagliatelle z sosem carbonara 208

Spaghetti carbonara robiłam pierwszy raz. Kupiłam w promocji szpinakowe tagliatelle i pomyślałam sobie, że pięknie wyglądałby i smakował z jakimś jasnym, łagodnym sosem. Idealna byłaby carbonara, jednak nie robiłam jej wcześniej i musiałam posiłkować się wiadomościami z sieci. No i wpadłam! Ile stron, ilu użytkowników tyle sposobów na sos Węglarki! :) Zaczęłam w końcu przeglądać strony włoskie(...)inaczej smakowała wybornie! :)            Składniki: (podaję na 3 osoby) szpinakowy makaron (podobno carbonarę podaje się zawsze z długim makaronem, czyli odpowiednie będą spaghetti, tagliatelle, papardelle) 100-150 g surowego boczku 2 ząbki czosnku 100 ml słodkiej śmietanki 36% 3 żółtka z dużych jajek, jeśli mamy małe jajka trzeba dodać jeszcze

Kuchnia Prezydentowej
Mega szybki makaron chiński z imbirowo-szczypiorkowym sosem 159

tylko sos i gotowe. Przepis wzięliśmy z saveur.com , ale można go znaleźć na wielu blogach i serwisach kulinarnych. Oryginalnie pochodzi z restauracji Momofuku w Nowym Jorku. Składniki: Makaron pszenny chiński lub tagliatelle (200 g) Kawałki pieczonego kurczaka Pomidorki Sos 3-4 pęczki szczypioru 5 łyżek tartego imbiru 1/4 szklanki oleju roślinnego Łyżka sosu sojowego Łyżeczka octu winnego Łyżeczka soli Przygotowane

Niedzielny kucharz
Tagliatelle z indykiem w wersji fit 215

średnia cebula 4-5 ząbków czosnku młoda cukinia pół szklanki domowego przecieru pomidorowego (lub łyżka sklepowego) bazylia sól, pieprz,  olej do smażenia odrobina pieprzy cayenne makaron Lubella Pełne Ziarno Tagliatelle  Cebulę i czosnek drobno siekamy podsmażamy na oleju aż się zeszkli, a następnie dodajemy pokrojonego indyka i smażymy do momentu gdy się indyk ładnie zarumieni. Wtedy wrzucamy pokrojoną

Cynamonowe szczęście
Poniedziałek: Szybki makaron chiński z sosem imbirowo-szczypiorkowym 193

tylko sos i gotowe. Przepis wzięliśmy z saveur.com , ale można go znaleźć na wielu blogach i serwisach kulinarnych. Oryginalnie pochodzi z restauracji Momofuku w Nowym Jorku. Składniki: Makaron pszenny chiński lub tagliatelle (200 g) Kawałki pieczonego kurczaka Cukinia lub dowolne warzywa Sos sojowy do podania do przyprawienia gotowego dania (według uznania) Sos 3-4 pęczki szczypioru 5 łyżek tartego imbiru

Niedzielny kucharz
Makaron z krewetkami, fenkułem i gorgonzolą 214

Składniki: 120-150 gram makaronu, u mnie razowy, tagliatelle 12 krewetek, obranych 8-9 pomidorków daktylowych 70 gram sera gorgonzola 1/2 bulwy kopru włoskiego (fenkuł) 125 ml wina (1/2 szklanki) 1/2 cebuli sól grubo mielony pieprz świeża bazylia Koper włoski i cebulkę drobno siekamy w kostkę, na patelnię wlewamy wino, czekamy aż się zagotuje i dodajemy posiekane warzywa. Dusimy

Mango Papaja
Makaron z pieczonymi pomidorami i figami. Wege obiad. 177

trochę pompatycznie, dlatego wracam szybciutko do meritum, tj. naszego obiadu. No dobra mamy super dobre pomidory, figi, to możemy działać, ugotujmy wreszcie ten obiad! ;-) SKŁADNIKI: - 2 porcje makaronu Lubella pełne ziarno - Tagliatelle - 4 pomidory - 2- 3 figi - świeża bazylia - oliwa z oliwek - greckie czarne figi (z pestką) - miód - mieszanka przypraw: sól, trawa cytrynowa, imbir, rozmaryn - olej z orzechów włoskich(...)skrapiamy sosem, powstałym z połączenia 4 łyżek oliwy z oliwek, 1 łyżki miodu, w/w mieszanki przypraw. Pieczemy przez 20 minut w temp 200 stopni C. W tym czasie gotujemy makaron al dente tj. 8 minut.  Olej z orzechów włoskich mieszamy z odrobiną w/w mieszanki przypraw. Makaron po ugotowaniu mieszam z orzechowym olejem i sosem z blaszki po pieczeniu pomidorów

SMYKWKUCHNI
Dorsz zapiekany z pesto, pomidorami i mozzarellą 238

obiad gotowy. Składniki dla 4 osób: 600 g filetów dorsza 6 łyżek pesto bazyliowo-pietruszkowego ( lub innego zielonego) 125 g mozzarelli 2-3 pomidory 400 g makaronu (ja użyłam pełnoziarnistego tagliatelle) odrobina oliwy odrobina soli i pieprzu Rybę oczyścić z płetw, ości i innych ewentualnych pozostałości. Umyć, osuszyć. Pomidory umyć, pokroić w plasterki. Mozzarellę również pokroić w plastry. Naczynie żaroodporne(...)pomidorów, a na pomidorach mozzarellę. Posmarować jeszcze odrobiną pesto i skropić oliwą. Piec w 180°C przez 20-25 minut (w zależności od grubości filetów). W tym czasie ugotować makaron al dente w osolonej wodzie. Ugotowany makaron wymieszać z resztą pesto. Podawać od razu z upieczoną rybą. Smacznego

Pełny talerz
Makaron ryżowy z sosem kalafiorowym 231

ząbki czosnku nać pietruszki do posypania 1/2 szklanki sera żółtego (użyłam cheddara) 140 g makaronu ryżowego Przygotowanie: W dużym garnku zagotować wodę i posolić ją. Wrzucić makaron ryżowy (u mnie tagliatelle 5mm grubości) do wody i wymieszać. Przykryć i pozostawić na około 10 minut do namoczenia. Po tym czasie odcedzić. Na patelni rozgrzać masło. Czosnek drobno posiekać i wrzucić(...)mleko, bulion, ser, przyprawy i czosnek z masłem. Wszystko miksować około 3 minut do uzyskania gładkiego kremu. Na patelni, gdzie został usmażony czosnek wlać sos i chwilę gotować. Dodać makaron i wszystko razem wymieszać. Podawać posypane posiekaną natką pietruszki

Jaglusia
Cukiniowe tagliatelle z pomidorami 135

aura zachęciła mnie do przygotowania czegoś świeżego i zdrowego. Cukiniowe tagliatelle z pomidorami to świetna alternatywa dla kalorycznych i sycących dań makaronowych. Chrupiąca cukinia świetnie zastąpiła makaron nadając daniu lekkości.  Cukiniowe tagliatelle jest w pełni wegetariańskie , więc miłośnicy tej kuchni pokochają to danie. Mój dzisiejszy przepis możecie potraktować jako inspirację. Na bazie cukiniowego tagliatelle możecie stworzyć własne dania

kulinarnyJa
Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 226

starganie lub zwykłymi pieczarkami, choć to już nie to samo. Danie na obiad lub kolację Czas przygotowania: 25 minut   Składniki: •    150 g makaron Pappardelle (lub penne,tagliatelle, farfalle, fusilli…), •     250 g świeżych grzybów, •     200 g młodej dyni Hokkaido lub piżmowej (ze skórą), •     150 g serka Almette śmietankowy(...)plasterki. Dynie pokroić w drobną kostkę razem ze skórą. Jeśli nie macie dyni Hokkaido lub piżmowej, a posiadany egzemplarz ma twardą skórę, trzeba ją wcześniej obrać nożem.  Makaron ugotować al’dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 2-3 minuty. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na oliwie (ok. 3 minut), dodać dynię, dusić na wolnym

SzczyptaSmaQ
Kremowy sos do makaronu – z kalafiora 236

mieszając gotujemy go ok. 4-5 minut, aby pozbyć się ostrego smaku świeżego czosnku. Próbujemy, ponownie doprawiamy do smaku gałką i pieprzem oraz solą. Podajemy sos z makaronem typu wstążki – bavette, tagliatelle, posypany świeżo posiekaną natką pietruszki. Dla nie-wegetarian świetne do posypania będą chipsy z wysmażonego na chrupko, cieniuśko pokrojonego bekonu. Wegetarianom na pewno do posypania przypadną do gustu(...)serek topiony naturalny – gouda, pomorski, tylżycki lub silken tofu 50g masła lub oleju kokosowego 250ml dowolnego mleka – krowie, ryżowe, sojowe, z nerkowców sól cukier pieprz gałka muszkatołowa pieprz cayenne makaron do podania natka pietruszki do posypania OPCJONALNIE 1 kostka bulionu z warzyw 3-4 cieniutkie plasterki boczku wędzonego wysmażone na chrupko orzeszki ziemne w pikantnej skorupce lub pikantna pieczona ciecierzyca

Karo in the Kitchen
Spaghetti pełnoziarniste z pesto pietruszkowym 161

delikatnie, tak aby sos pokrył cały makaron. Przełóż makaron na talerz i dodaj jeszcze trochę pesto i ewentualnie parmezanu. Smacznego Zobacz również: Pesto bazyliowe Pesto rosso Makaron z dynią i serem pleśniowym Tagliatelle z sosem brokułowo-serowym Spaghetti z sosem truflowym Smażony makaron ryżowy z kimchi i tofu Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym

Codziennik Kuchenny
Tagiatelle z sosem bolognese 161

Bardzo proste i pyszne danie, nie wymaga specjalnych umiejętności kulinarnych. Sos bolognese może być podawany z makaronem nitki jak i tagliatelle. Cebulę i czosnek obrać i pokroić na drobne kawałki. Marchew obrać i drobno pokroić, to samo zrobić z łodygą selera. Wiadomo selera nie trzeba obierać tylko umyć. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić cebulkę, marchew, seler. Smażyć aż wszystko(...)dodajcie więcej pieprzu cayenne. Gotować na małym ogniu 30 minut. Wyczytałam gdzieś że sos bolognese lubi długie gotowanie. Znalazłam to w starej książce z oryginalnymi włoskimi przepisami. Ugotować makaron, położyć na talerz, polać sosem i obsypać serem. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Łosoś w sosie sojowym z makaronem z cukinii i marchewki 173

Dziś przedstawiam pyszną i zdrową alternatywę dla tradycyjnego makaronu. Do zrobienia mojego tagliatelle użyłam cukinii i marchewki pokrojonych obieraczką w cienkie pasy i ugotowanych na parze dla zachowania wszystkich witamin. Do tego soczysty łosoś zamarynowany w sosie sojowym i usmażony na niewielkiej ilości oliwy oraz czarny sezam dla kontrastu - smakowego i kolorystycznego. Jest pysznie i zdrowo, no i atrakcyjnie(...)sera). Gotować na parze 5-7 minut - powinny być al dente. Odstawić na bok. Łososia obsmażyć na oliwie z każdej strony, skropić sokiem z cytryny. Dodać na patelnię makaron z warzyw. Doprawić solą, młotkowanym pieprzem i sezamem. Wszystko razem wymieszać i podgrzewać na patelni ok. 2 minuty

Kulinarne Inspiracje
Kurczak z makaronem ryżowym i brokułem 346

błyskawicznie. Kurczak z makaronem ryżowym i brokułem smakuje przepysznie. Na pewno często będziemy je robić. Składniki: (2 porcje) 250 g filetu z piersi kurczaka 200 g płaskiego makaronu ryżowego (podobnego do tagliatelle) 2 duże ząbki czosnku olej smakowy np. olej arachidowy lub oliwa (używam oleju kokosowego lub smakowej oliwy np. z papryczką chili i liściem laurowym ) 200 g różyczek brokuła(...)filet, a następnie pokrój nożem pod skosem na mniej więcej szerokość 1 cm. Dzięki temu otrzymamy długie i płaskie paski filetu z kurczaka, które dość szybko się usmażą. Ugotuj makaron ryżowy wg instrukcji na opakowaniu. W trakcie gotowania makaronu ryżowego rozgrzej wok i wlej odrobinę oleju. Przypraw kurczaka solą i pieprzem i smaż przez ok. 3 minut aż do zrumienienia

Moja Delicja