Dziś propozycja na lekki , słodki obiad z przepysznym i jabłuszkami i cydrem 1 op.makaronu tagliatelle 3 łyżki cukru trzcinowego 3 obrane jabłka 150 ml.cydru odrobina wody ****************************** Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozpuścić cukier ,podgrzewać , aż stanie się złocistobrązowy.Następnie obrane i pokrojone w kostkę jabłka dodać do karmelu.Gotować 5 minut by owoce trochę się
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiNie każdy zapewne wie, że pasternak to „bliźniaczy brat” pietruszki. Dla niewprawionego oka, łatwo pomylić oba warzywa. Jest jednak wiele różnic – chociażby sam smak. Pasternak
Magiczny Garnekklopsikami drobiowymi i grzybami w śmietankowym sosie i podany na tagliatelle pełnoziarnistym Lubelli . Danie robi się bardzo szybko i smakuje wybornie! Można użyć tutaj grzybów takich, jakie mamy pod ręką, ja dodałam mix pieczarek, boczniaków i shiitake. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Strogonow z klopsikami i makaronem (4 porcje) Składniki na klopsiki: 500 g drobiowego mięsa mielonego(...)łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/2 szklanki bulionu drobiowego 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 18% 1/3 szklanki śmietanki 36% garść natki pietruszki, drobno posiekanej 250 g tagliatelle pełnoziarnistego Lubelli , ugotowanego zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. W średniej misce wymieszaj mięso, czosnek, cebulę, zioła i zmiksowany chleb. Dopraw solą
karmelowyczymś sycącym a jednocześnie nieobciążającym, nad szybką kolacją, którą można przygotować, gdy czasu nie ma zbyt wiele. A że po głowie chodził mi pomysł dania, w którym marchewka udaje makaron, to wystarczyło dobrać idealne towarzystwo ;p Tak powstało danie bazujące na prostych składnikach: marchewka, cebula, wędzony łosoś, a do tego trochę bardziej eleganckie płatki migdałów, gorgonzola, parmezan. Efekt? Powalający kubki(...)potrawa będzie wystarczająco słona, ale możesz zawsze spróbować i doprawić ;p Marchewkę wyłóż na talerze, polej sosem, w którym stała się makaronem, posyp prażoną cebulą, tartym parmezanem i migdałami, a następnie rozkoszuj się obłędnie kremowym, marchewkowym tagliatelle. Polecam też : ♥ Pierś kaczki na smażonej marchewce z sosem malinowym i karmelizowanymi orzeszkami – w skrócie Kaczka Dziwaczka ♥ Muffiny marchewkowe z orzechami włoskimi
Eat me! Fit me!rukola. Smak wzbogaciłam o ziarenka kukurydzy, ze świeżej kolby, taka jest pyszna i słodka. Polecam na weekendowy obiad! PRZEPIS NA MAKARON Z KURKAMI RIGATONI Z KURKAMI W ŚMIETANKOWYM SOSIE Z RUKOLĄ I PARMEZANEM SKŁADNIKI: - 2 porcje rigatoni ( pasują też tagliatelle) - 3 garście kurek - 1 mała kolba kukurydzy - 2 garście rukoli - 2 łyżki masła - 2 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz
SMYKWKUCHNIaromatu. Gdy po kilku dniach tradycyjnego jedzenia zapragnęliśmy czegoś innego, przypadkiem weszliśmy dla małej kawiarnio - restauracji na obrzeżach Marrakeszu. O Matko! Makaron z owocami morza po prostu pachniał morzem, to był zapach morza z tagliatelle. A bagietka z wędzonym łososiem, grillowanym bakłażanem i oliwą? To była eksplozja smaku, próbowałam to zrobić w domu. Cóż za żałosny efekt
Ale Pyszka!Zagniecione ciasto podzielić na 6 porcji. Każdą porcję bardzo cienko rozwałkować (jak najcieniej się da), nadając jej kształt prostokąta (można użyć maszynki do makaronu). Placki odłożyć do przesuszenia na 5 minut. Następnie pokroić we wstążki (jak tagliatelle). Ze wstążek formować niewielkie gniazdka. Lekko docisnąć końcówki (inaczej bardzo rozwijają się podczas smażenia). Smażyć po kilka sztuk w głębokim oleju rozgrzanym
Pełny talerzSkoro mają być krewetki to w jak najlepszej odsłonie. Moja propozycja: z tagliatelle, w gęstym sosie śmietanowym, dorzucamy kilka suszonych pomidorów, szczypiorek, świeżą bazylię, zakończymy aromatycznym parmezanem i możemy poczuć się jak we Włoszech :) Inspirowałam się przepisem z książki What Katie Ate. Składnikiok. 300 g makaronu tagliatelle250 g mrożonych krewetek Black Tiger1 szklanka […] Artykuł Makaron z krewetkami pochodzi
Pink Envelope(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: 100 -150 g boczku wędzonego 200 g serka topionego 120 ml śmietany 1/2 łyżki mąki 3 ząbki czosnku sól, pieprz makaron tagiatelle
Domowy Smak JedzeniaCo by tu zrobić na obiad z groszku cukrowego? Hmmm może Tagliatelle z łososiem, serkiem mascarpone i zielonym groszkiem cukrowym ? :) Czytaj więcej »
Ana Mari's worldBolognese to sos wywodzący się z włoskiego miasta Bolonia. Sos podaje się tradycyjnie z szerokimi wstążkami tagliatelle lub używa do klusek, polenty lub ziemniaków. Sekretem dobrego sosu jest długie gotowanie, ale my pokażemy wam, że nie trzeba na pyszny sos czekać 5h. Potrzebujemy: makaron – my użyliśmy nieortodoksyjnych Gramigna 53, cudownych, poskręcanych rurek mieloną wołowinę – ok. 1 kg (gotowy sos można
ladykitchenMówi się, że włoskich makaronów jest tyle, ile dni w roku. Chociaż jest to sporą przesadą, Włosi faktycznie mają się czym pochwalić. Spaghetti, tagliatelle, penne czy fusilli to zaledwie kilka przykładów. Warto poznać ich więcej. Jak wynika z raportu Talerz Polaka 2015 przygotowanego przez PizzaPortal.pl, dla 54 proc. Polaków kuchnia włoska jest jedną z ulubionych. Chociaż wśród zamawianych dań króluje(...)przede wszystkim pizza, sporą popularnością cieszą się dania makaronowe. Spaghetii bolognese, spaghetti carbonara, cannelloni czy lasagne to kilka przykładów potraw w roli głównej z makaronem. Kuchnia włoska, czyli makaronowy zawrót głowy Kuchnia włoska stanowi prawdziwe bogactwo makaronów. Poszczególne rodzaje różnią się między sobą nie tylko wielkością, kształtem czy ogólnie wyglądem. Różnica polega również na ich zastosowaniu. Trudno bowiem wyobrazić sobie
Tradycyjna Kuchniapomidorkami malinowymi i kalarepką 400g pomidorów, 2 kalarepki, 250g tagliatelle z czosnkiem niedźwiedzim "ciao bella", 75ml klarowanego masła, kolendra, sól, pieprz, wyciśnięty ząbek czosnku Kalarepkę obrać, pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na maśle. Następnie dodać pokrojone w kostkę pomidory, wyciśnięty ząbek czosnku, dusić 10 minut. Doprawić sola i pieprzem. Ugotować makaron al dente. Makaron połączyć z sosem i posypać kolendrą
królestwo garówparmezan i orzechy włoskie w pojemniku blendera i zmiksuj, dolewając co jakiś czas wody z gotowania makaronu, aż powstanie gęsty sos. Dopraw solą, pieprzem i cukrem do smaku. Wymieszaj makaron z pesto z buraków i podawaj natychmiast, posypane orzechami, tartym parmezanem i listkami buraka. Smacznego! English version Pasta with beetroot pesto (4 servings) Ingredients: 4 medium unpeeled beetroots 4 unpeeled(...)creamy adding pasta cooking water to thin the sauce if necessary. Season with salt, pepper and sugar to taste. Mix the tagliatelle with beetroot pesto and serve immediately sprinkled with some walnuts and grated Parmesan. Enjoy! Artykuł Makaron z pesto buraczkowym / Pasta with beetroot pesto pochodzi z serwisu Karmelowy blog kulinarny
karmelowy