makaron tagliatelle - 960 przepisów (strona:50/64)

Buraczane tagliatelle z pesto z awokado i bazylii 167

Dziś dwa kolory na talerzu czyli buraczkowy i zielony rodem ze słonecznych wzgórz. Tak mi się kojarzą rejony gdzie rosną owoce smaczliwki czy awokado, z ciepłem

Moje Małe Czarowanie
Miodowo-limonkowa marchewka do obiadu 353

natomiast jest moim pomysłem :) Składniki (na dwie osoby) : 4 zgrabne marchewki limonka łyżeczka miodu (u mnie zielony skrystalizowany) oliwa z oliwek Marchewki pokroić obieraczką do jarzyn w cienkie paski (tagliatelle). Do małego garnka wlać niewielką ilość wody. Na garnku położyć metalową miskę. Zapalić gaz pod garnkiem. Do miski wycisnąć sok z limonki i przełożyć łyżeczkę miodu. Mieszać, aż miód prawie(...)swoich właściwości. Zdjąć miskę z garnka i włożyć do niej pokrojoną marchewkę. Polać oliwą i odstawić na ok. pół godziny. Marchew nabierze wtedy smaku i stanie się plastyczna jak makaron. Dodaję przepis do akcji "W krainie miodem płynącej..." i jako inspirację dla innych blogerów do eksperymentowania z miodem

Weekendy w domu i ogrodzie
Pasta i basta!- domowy makaron z szybkim sosem 166

worek foliowy do zamrażania z grubej folii i ciasto trzymajcie w lodówce lub zamrażalce. Po odmrożeniu gotujcie go tak jak świeży – około 1-2minut. Ten superświeży makaron nie potrzebuje wykwintnych dodatków. W większym rondlu rozpuśćcie ¼ kostki masła, wrzućcie 2 średnie zmiażdżone ząbki czosnku i ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej. Kiedy masło się rozpuści, a czosnek lekko podsmaży, dodajcie opłukany(...)Jeśli macie serek ricotta dodajcie teraz 2-3 łyżki, sos będzie jeszcze bardziej kremowy. Pogotujcie całość, mieszając co jakiś czas około 5 minut na średnim ogniu.   Wrzućcie odcedzone tagliatelle, wymieszajcie, posypcie na talerzach świeżo startym parmezanem lub serem pecorino i jedzcie szybko, zanim wystygnie. Pyszne, proste i świeże. Jak cała włoska kuchnia. SKŁADNIKI 200g mąki pszennej 400-450 (tortowej

Karo in the Kitchen
domowy zielony makaron 180

składniki: 150 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g jarmużu świeżego lub mrożonego (lub szpinaku) 1 jajko 1 łyżeczka oleju wykonanie: Do naczynia miksującego (o dużej

Domowy Smak Jedzenia
11 przepisów z oliwkami 177

przyznać, że czarne oliwki uwielbiam, ale nie zawsze tak było, podobnie zresztą jeśli chodzi o rukolę i kawę. Dopiero od kilku lat przygotowuję dania z wykorzystaniem oliwek. Do sałatek, makaronów, mięs czy past kanapkowych najczęściej. Dzisiaj zabrałam dla Was 11 najlepszych przepisów z oliwkami. Ciabatta z kozim serkiem, rukolą i czarnymi oliwkami Kasza gryczana z pieczarkami i czarnymi oliwkami(...)czerwoną cebulą Sałatka z rukoli z cieciorką, czerwona cebulą i czarnymi oliwkami Sałatka ze szpinaku z oliwkami i serem pleśniowym Świderki w pomidorach z brokułami, czarnymi oliwkami i rukolą Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Zimowe tosty z goudą, rokpolem, pieczarkami i czarnymi oliwkami Zielona soczewica w pomidorach pelati

Moja smaczna kuchnia
Tagliatelle z borowikami i wątróbką w porach pod krewetkami. 181

Wolności od dzieciaka, który wyjechał na ferie, dzień trzeci. Jednak co to za wolność, gdy pierwszy raz dziecię w wieku niespełna pięciu lat opuszcza gniazdo. Tęskno

BaRepas
Dzika carbonara na sezonowo 218

wytrawnego wina  1 gałązka świeżego rozmarynu (nasz!) sól i pieprz do smaku 80 g cieniutko krojonego boczku (albo zamiennika, który będzie chrupał po podsmażeniu) 6-8 gniazdek pełnoziarnistego tagliatelle Lubella (lub więcej, sosu starczy :-) ) 125 g serka mascarpone 50 g parmezanu Szalotkę kroimy w cieniutkie plasterki. Na dużej patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy cebulę i wyciskamy czosnek przez praskę. Podsmażamy(...)wlewamy wino i dokładnie rozprowadzamy, żeby zebrało całą dobroć z dna. Dorzucamy rozmaryn i dusimy, aż sos się mocno zredukuje. Pod koniec możemy posolić dla smaku. W międzyczasie przyrządzamy makaron według przepisu na opakowaniu, a na patelni grillowej podsmażamy plasterki boczku- mają być chrupiące. Ugotowany makaron odcedzamy, do gorącego dodajemy mascarpone (ja dodaję do niego pieprzu) i dokładnie mieszamy, żeby

les mirabelles
Tagliatelle z cukinii ze szparagami i szpinakiem 166

  Dzisiejszy obiad był dla mnie tylko i wyłącznie! To moje ulubione połączenie składników od 3 tygodni. Dziś było zdecydowanie fit, bo nie dodałam żadnych „

greenscarf
Spotkanie w warszawskiej Cafe d'Arte z Mistrzem Włoch w robieniu pizzy 203

opalanym drewnem  kamiennym piecu, który przebył daleką drogę ze słonecznej Italii.  W restauracji podaje się również domowe włoskie  dania, między innymi doskonałe świeże makarony. W trakcie spotkania z Mistrzem Włoch Marco dowiedzieliśmy się między innymi, że sekret dobrego ciasta, co jest oczywiste, to nie tylko dobra mąka, ale także czas i temperatura fermentowania ciasta. Następnie(...)salame. Tym właśnie daniem zdobył tytuł Mistrza Włoch w robieniu pizzy 2014.  Luciano, współwłaściciel restauracji doskonale odnajduje się w kuchni i gotuje całym sercem. Specjalnie dla nas przygotował tagliatelle z sosem śmietanowym i gorgonzolą. Danie było wyśmienite. Należy jeszcze podkreślić, że Luciano z wykształcenia jest architektem i autorem klimatycznego wystroju restauracji. Domowe ravioli ze szpinakiem Nastrojowe wnętrza Cafe

Kulinarne przygody Gatity
76 przepisów na jesienne obiady 152

ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Pieczarkowa z kuskusem Pieczarkowa z makaronem i majerankiem Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem(...)Racuszki kokosowo-orzechowe z dodatkiem rumu Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Rozgrzewającą zapiekanka bez mięsa Sadzone z marchewką na gęsto i z kuskusem Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Tagliatelle z pieczarkami, polędwiczką i oliwkami Tagliatelle z liśćmi szpinaku Tagliatelle z mieloną wieprzowiną i brokułami w sosie z serem

Moja smaczna kuchnia
13 pomysłów na dania z brokułami i kalafiorem 1612

Brokułowe pesto na sałatce z zielonej soczewicy Bukiet sałat z brokułami i jajkiem Ciecierzyca z kalafiorem w pomidorach Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Kalafior z

Moja smaczna kuchnia
pulpeciki wieprzowe 111

Pulpeciki wieprzowe idealne do makaronów, ryżu lub jako dodatek do zup. 600 g mięsa wieprzowego – łopatki, 200 ml bułki tartej, 1 łyżka listków tymianku, 4 jajka, mąka do oprószenia pulpecików, 2 cebule, 1 ząbek czosnku, 1 kg pomidorów, sól, pieprz, wędzona papryka, listek laurowy, kilka ziaren pieprzu czarnego, 2 gałązki tymianku, Mięso zemleć, dodać bułkę tartą, jajka, roztarty ząbek czosnku(...)masy mięsnej wyrabiać pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Każdy oprószyć mąką. Zagotować wodę z przyprawami i solą. Wrzucać pulpeciki na wrzącą wodę, gotować 4 minuty od zagotowania. Pulpeciki podałam z tagliatelle. zastawa

królestwo garów
40 pomysłów na letnie obiady 170

kalafiorem z dodatkiem czosnku, cebuli i bazylii Kurczak z cukinią i zieloną papryką w pomidorach Leczo Makaron orzo z liśćmi szpinaku i serem feta Makaron z serem twarogowym Makaron z soczewicą i mozzarellą w brokułowym pesto Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią(...)czosnkiem w pomidorach Ratatuja z bobem Ratatuja z soczewicą Ravioli z semoliny z ricottą Spaghetti w pomidorach z pieczonym kurczakiem i bobem Spaghetti z kurczakiem, szpinakiem i serem gorgonzola Tagliatelle z pieczarkami i cukinią z dodatkiem oliwy z białych trufli Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Ziołowe spaghetti z zieloną fasolką szparagową Zupa z żółtą fasolką szparagową

Moja smaczna kuchnia
30 pomysłów na cukinie 192

Cukinia to mój ulubiony letni, warzywny temat, teraz jest naprawdę tania, wręcz zachęca do eksperymentowania, nie jestem za zamykaniem cukinii w słoikach, zresztą nigdy tego nie

Moja smaczna kuchnia
Restauracja Sarmacka - opinia 155

suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym (27 zł).  zupa chrzanowa zapiekany filet z kurczaka z suszonymi pomidorami i serem camembert podany na tagliatelle z sosem ziołowo-pomidorowym Pierwsze wrażenia? Przepyszna zupa chrzanowa, z wyważonym smakiem, niezbyt ostra i kremowa. Świetnie do niej pasowały placuszki ziemniaczane i podsmażony bekon. Jest to danie, które(...)spora, więc najadłam się samym filetem i ryżem. zapiekany filet z kurczaka z mozzarellą i risotto z warzywami Mąż trafił trochę lepiej, jego składniki były świeże - fajny sos do makaronu, dobrze ugotowana pasta i smakowity filet. Porcja bardzo duża, więc mężczyźni powinni być zadowoleni. Trochę spróbowałam, więc wiem, że był to dobry wybór.  Po tej wizycie restaurację mogłabym ocenić

Pasja Smaku

Proponowane wyszukiwania