mąka - 10440 przepisów (strona:200/696)

Drożdżowe bułeczki z cynamonem 300

ciasta drożdżowego smakują najlepiej na gorąco, tuż po wyjęciu z pieca. Można je jeść same, z roztopionym masłem lub ciepłym mlekiem. Drożdżowe bułeczki z cynamonem Składniki: 25 dag mąki 2 jajka 6 dag margaryny 8 dag cukru 3 dag drożdży 125 ml mleka cynamon i cukier do posypania ciasta w środku Wykonanie: - z łyżeczki mąki, łyżeczki cukru, 0,25 szklanki(...)ciepłego mleka i drożdży sporządzić rozczyn, pozostawić do wyrośnięcia - żółtka oddzielić od białek, dodać do nich cukier, mąkę, mleko oraz wyrośnięty rozczyn - ze składników zagnieść ciasto, dodawać stopioną i ostudzoną margarynę, wyrabiając tak, aby odstawało od ręki - ciasto pozostawić do wyrośnięcia na 1-2 godziny - ciasto podzielić na dwie części, każdą rozwałkować na prostokąt o grubości około pół centymetra - placek

Smakołyki Bereniki
Kruche ciastka kakaowe 334

Głównym atutem tych ciastek jest szybkie przygotowanie, nie są też zbyt słodkie, więc będą wspaniałą alternatywą dla innych przegryzek w ciągu dnia. Kruche ciastka kakaowe Składniki: 120g margaryny 200g mąki pszennej 1 jajko 5 czubatych łyżek cukru 2 łyżki kakao słodzonego instant 6 łyżeczek wiórków kokosowych 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: - margarynę posiekać na mniejsze kawałki, przesiać(...)niej mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać cukier, kakao, wiórki i jajko - ze składników zagnieść ciasto, będzie ono dość miękkie i plastyczne - schłodzić je 0,5 godziny w zamrażarce - ciasto podzielić na mniejsze kawałki, podsypać mąką - z każdego kawałka formować rulonik (jak przy robieniu kopytek) - nożem odcinać około 2,5 cm kawałki (nie spłaszczać ciasta) - układać na blasze wyłożonej papierem

Smakołyki Bereniki
Ciasto z dynią 334

końca jednolitą miazgę. I takie właśnie purée trafiło do ciasta dyniowego, które zaprezentuję w tym poście. Ciasto z dynią Składniki: 2 jajka 10 łyżek cukru 6 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej 6 czubatych łyżek mąki pszennej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki cynamonu opakowanie cukru wanilinowego 5 łyżek purée z dyni 4 łyżki(...)roztopionego masła 5 łyżek mleka Wykonanie: - jajka utrzeć z cukrem, dodać purée z dyni i dokładnie zmiksować - do masy dodawać stopniowo mąki z proszkiem do pieczenia, sodą, cynamonem i cukrem wanilinowym - na koniec dodać stopione ostudzone masło i mleko, zmiksować na gładką masę - przelać do blachy wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą i piec w 180-190 stopniach przez

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka korzenne 234

cynamonu i dość słodkie oraz mocno korzenne, pozostawiające na języku lekko piekący smak. Na zdjęciach, jak łatwo się domyślić, te jaśniejsze ludziki to wersja light. Ciasteczka korzenne Składniki: 200g mąki tortowej 120g margaryny 100g cukru pudru 2 żółtka 1 płaska łyżeczka przyprawy do piernika (lub 2-3 jeśli chcemy wersję mocno korzenną) 1 łyżeczka cynamonu (lub 2-3) 2 łyżeczki(...)cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia Wykonanie: - mąkę przesiewamy do miski, dodajemy do niej proszek do pieczenia, cukry, przyprawy, mieszamy składniki suche - dodajemy żółtka i margarynę, którą siekamy z pozostałymi składnikami - wszystko mieszamy nożem, wyrabiamy ciasto dłonią do uzyskania jednolitej gładkiej konsystencji ciasta - ciasto schładzamy w lodówce lub zamrażarce - schłodzone ciasto dość mocno podsypujemy mąką i delikatnie rozwałkowujemy

Smakołyki Bereniki
Piernik z marchwi 531

przypraw sprawia, że jego aromat jest typowo piernikowy. Ilość składników wystarcza na przygotowanie piernika w keksówce o wymiarach  260x110x75. Piernik z marchwi Składniki: 40 dag marchwi 50 dag mąki tortowej 25 dag cukru 2 łyżki rozpuszczonej margaryny 2 jajka 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka przyprawy do piernika szczypta soli Wykonanie: - marchew umyć, obrać i zetrzeć(...)przejmujemy się tym i z powrotem wstawiamy rondelek na palnik, żeby cukier mógł się ponownie rozpuścić. Gdy to nastąpi, zdejmujemy karmel i studzimy. - do utartej miazgi marchewkowej dodać przesianą mąkę zmieszaną z sodą oczyszczoną i przyprawami - żółtka oddzielić od białek i utrzeć je z 20dag cukru na puszystą masę - do przygotowanych już składników dodać żółtka, margarynę i kilka łyżek karmelu

Smakołyki Bereniki
Ciasteczka makowe 284

taką atmosferę tworzy, jest na pewno pieczenie i dekoracja ciasteczek i pierników, więc i ja wpadłam w wir zabawy ciasteczkowej i przygotowałam ciasteczka makowe. Ciasteczka makowe Składniki: 15 dag mąki tortowej 3 dag maku 8 dag masła 5 dag cukru pudru 1 żółtko 2 łyżki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia czekolada deserowa do dekoracji cukier puder i białko(...)wykonania lukru Wykonanie: - mak opłukać i odsączyć - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier puder, masło, żółtko, mleko i mak, zagnieść ciasto - ciasto będzie dość luźne, schłodzić je w lodówce 0,5-1 godz. - schłodzone ciasto podzielić na dwie części, obie rozwałkować cienko (2-3mm) podsypując mąką, żeby się nie kleiło - foremkami wykrawać ciasteczka i układać

Smakołyki Bereniki
Strucla makowa 362

porcji podanych składników, warstwa maku w cieście będzie wtedy grubsza. Jak dla mnie, słodycz strucli wykonanej z proporcji podanych poniżej jest wystarczająca. Strucla makowa Składniki: ciasto 20 dag mąki pszennej 8 dag margaryny 2,5 dag drożdży świeżych 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki cukru pudru 1 jajko szczypta soli masa 10 dag maku 3 dag masła(...)łyżki miodu cukier wanilinowy aromat migdałowy 1 łyżka cukru 1 jajko szczypta soli Wykonanie: - margarynę stopić i ostudzić - drożdże rozkruszyć drobno, dodać cukier, przesianą mąkę, jajko, śmietanę i margarynę - ze składników wyrobić gładkie ciasto, odstawić je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - mak opłukać, zalać gorącą wodą, gotować na małym ogniu przez około 30 minut, dobrze osączyć na sitku - osączony

Smakołyki Bereniki
Pierniczki bez leżakowania 410

urozmaicenia nie lukrem, a pisakami spożywczymi. Pierniczki bez leżakowania Składniki: 80g margaryny 3 łyżki miodu 1,5 łyżeczki przyprawy korzennej 0,5 łyżeczki cynamonu 4 łyżki cukru 300g mąki 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżki mleka 2 żółtka 1 łyżka gęstej śmietany 18% lukier z białek i cukru pudru pisaki spożywcze Wykonanie: - margarynę rozpuścić z miodem, dodać przyprawę korzenną(...)cynamon - z cukru przygotować dość ciemny karmel - karmel przelać do lekko gotującej się masy z miodem, wymieszać do połączenia się składników - całość wystudzić pamiętając, że przy mieszaniu z mąką nasz syrop musi być jeszcze płynny - mąkę przesiać, dodać powyższą mieszankę, dwa żółtka i łyżkę śmietany - sodę rozpuścić w mleku, dodać do ciasta - ze składników wyrobić gładkie ciasto - gotowe ciasto schłodzić

Smakołyki Bereniki
Sernik czekoladowy 284

lubię serniki z tradycyjnego twarogu trzykrotnie mielonego i taki też jest ten, który Wam dziś przedstawię. Przepis jest na tortownicę o średnicy 21cm. Sernik czekoladowy Składniki: ciasto 1 szklanka mąki pszennej 7dag margaryny 3 łyżki cukru 1 jajko szczypta soli 1 łyżeczka kakao masa serowa 1kg twarogu trzykrotnie mielonego 15dag cukru 4 jajka 10dag margaryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 16dag(...)czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w kuchence mikrofalowej margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodawać partiami twaróg, całe jajka, miksować do momentu zmieszania składników - do masy dodać mąkę ziemniaczaną oraz czekoladę, wymieszać (pałką lub mikserem na niskich obrotach) aż uzyska jednolitą konsystencję i kolor - masę przelać na podpieczony spód (brzegi tortownicy też wykładam papierem - wycinam wąskie paski papieru

Smakołyki Bereniki
Chałka z miodem 243

miód również w składzie, choć finalnie nie jest on wyczuwalny w smaku. Z podanego przepisu wychodzą 3 chałki o długości około 22cm po upieczeniu. Chałka z miodem Składniki: 400g mąki pszennej 200ml mleka 2 łyżki miodu 15g drożdży 1 łyżeczka cukru 3 łyżki roztopionej margaryny lub masła szczypta soli (opcjonalnie) białko i suchy mak do posypania  Wykonanie: - składniki powinny(...)mieć temperaturę pokojową - drożdże rozkruszyć, dodać do nich łyżeczkę cukru i letnie mleko wymieszane z miodem, całość wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia - mąkę przesiać, margarynę stopić i ostudzić - gdy drożdże zaczną rosnąć, dodać do nich mąkę i ewentualnie sól, wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników - do ciasta dodać margarynę (lub masło) i wyrabiać kilka minut dłonią do uzyskania jednolitego

Smakołyki Bereniki
Ciasto styropian 619

jest sernikiem. Jest natomiast ciekawą propozycją dla łasuchów. Można je zrobić w wersji lżejszej, zamieniając śmietanę w składzie na jogurt naturalny lub smakowy. Ciasto styropian Składniki: ciasto 240g mąki pszennej 150g margaryny 80g cukru 3 żółtka 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia masa 660ml śmietany 12% 1 opakowanie budyniu waniliowego bez cukru 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100g wiórków(...)kokosowych 3 białka 80g cukru Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać margarynę, posiekać razem z mąką - dodać cukier i żółtka, wymieszać i wyrobić na jednolite ciasto - ciasto podzielić na dwie części, schować do woreczków i schłodzić w lodówce lub zamrażarce - blachę o wymiarach 24x24cm posmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia (wykładam osobno spód i boki, przyklejając papier

Smakołyki Bereniki
Ciasto miodowo-serowe z orzechami 423

orzechów ziemnych, laskowych i nerkowców. Przepis do wykorzystania w tortownicy o średnicy 18cm, śmiało można też zrobić ciasto w średniej wielkości keksówce. Ciasto miodowo-serowe z orzechami Składniki: 250g mąki pszennej + 1 łyżka do oprószenia orzechów 100g zmielonego twarogu półtłustego 6 łyżek miodu 60g cukru 100g margaryny 2 jajka 6 łyżek mleka 80-100g dowolnych orzechów 1,5 łyżeczki(...)składniki powinny być w temperaturze pokojowej - margarynę utrzeć z cukrem - do masy dodać stopniowo jajka i miód, dokładnie utrzeć/zmiksować - partiami dodawać zmielony ser, na koniec sukcesywnie dosypywać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz mleko (jeśli nasze ciasto będzie zbyt gęste, można dodać trochę więcej mleka) - orzechy drobno posiekać (jeśli są to orzechy laskowe, sparzyć je i obrać

Smakołyki Bereniki
Piegusek z białek 603

keksówce o wymiarach 260x110x75 lub trochę mniejszej, gdyż ciasto nie rośnie zbyt mocno. Piegusek z białek Składniki: 6 białek szczypta soli 80g cukru pudru 80g suchego maku 100g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 100g masła 1/3 szklanki soku wyciśniętego z pomarańczy lub cytryny polewa 100g białej czekolady 2 łyżki mleka Wykonanie: - składniki powinny być w temperaturze pokojowej - masło(...)rozpuścić i ostudzić - białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać cukier, dalej ubijać - dodać mak oraz przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, wymieszać łyżką lub mikserem na najniższych obrotach - na koniec dodać płynne masło i sok, wymieszać do połączenia się z ciastem - ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką, wyrównać i piec przez 40-45 minut

Smakołyki Bereniki
Babka herbaciana 399

dość spora ilość rodzynek, ja jednak nie przepadam za ich dodatkiem do ciasta, więc odchudziłam o ten składnik moją babkę, zmieniłam też nieco ilość spulchniaczy. Babka herbaciana Składniki: 250g mąki pszennej 80g margaryny 100g cukru 2 żółtka 1 szklanka mocnej herbaty 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1-2 łyżeczki skórki otartej z cytryny Wykonanie(...)herbatę zaparzyć i odstawić do wystygnięcia - składniki powinny mieć temperaturę pokojową - margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, skórkę z cytryny, zmiksować - do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oraz zimną herbatę, wszystko dokładnie zmiksować/utrzeć - ciasto przełożyć do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką - piec przez 50-60 minut w 180 stopniach, pod koniec pieczenia

Smakołyki Bereniki
Babka kokosowa z białek 768

rozsmarowaną czekoladę wiórkami kokosowymi (ważne, by zrobić to od razu, zanim czekolada zastygnie). Babka kokosowa z białek Składniki: 6 białek szczypta soli 100g cukru pudru 100g wiórków kokosowych 100g mąki pszennej 100g masła lub margaryny 1 łyżeczka proszku do pieczenia polewa 100-150g czekolady mlecznej 4-6 łyżek mleka Wykonanie: - składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową - masło rozpuścić(...)ostudzić - białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać cukier, dalej ubijać - do piany z białek dodać wiórki kokosowe, delikatnie wymieszać łyżką - do masy dodawać stopniowo mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, cały czas mieszając łyżką - na koniec dodać do ciasta ostudzone masło, delikatnie wymieszać do połączenia się składników - ciasto przelać do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej

Smakołyki Bereniki