mąka - 10440 przepisów (strona:194/696)

Tradycyjne cebularze 151

jest to cebula przygotowana w szczególny sposób... Cebularze świetnie pasują jako dodatek np. do zup czy kiełbasek z grilla. Ja osobiście uwielbiam je odgrzane właśnie na grillu:) Składniki: 500g mąki pszennej, 20g świeżych drożdży, szklanka mleka, 60g masła lub margaryny, 2 cebule, 2 łyżki maku (użyłam BackMit), 2 łyżki oleju rzepakowego (użyłam Rapso), sól, pieprz, łyżeczka cukru, jajko(...)olejem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gdy ostygnie zakręcić i wstawić na noc do lodówki. 1/3 szklanki mleka podgrzać, wkruszyć drożdże, dodać cukier oraz 2 łyżki mąki. Dokładnie wymieszać i odstawić, by drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, dodać łyżeczkę soli, zaczyn z drożdży, resztę letniego mleka oraz stopioną margarynę. Jajko rozkłócić, łyżkę masy jajecznej odłożyć, resztę

Z miłości do słodkości
Herbaciane ciasteczka z nutką pomarańczy 171

prawie całkiem samodzielnie wykonał je mój synek:) Oczywiście dekoracja tez należała tylko i wyłącznie do niego:) A ten zapach pomarańczy, jaki unosił się po całym domu... Składniki: szklanka mąki pszennej, 100g masła lub margaryny, 1/3 szklanki brązowego cukru, 3 łyżki mocnego naparu herbaty Earl Grey, 2 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej (użyłam Gold Pack), szczypta soli.   Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać(...)cukier oraz szczyptę soli. Skórkę pomarańczową drobno posiekać, dodać do mąki. Dodać masło oraz napar z herbaty. Całość posiekać i zagnieść kruche ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć na 30minut do lodówki.  Następnie ciasto rozwałkować i foremką wykrawać ciasteczka. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec ok. 10-12minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce

Z miłości do słodkości
Drożdżowe maliniaki z białą czekoladą 216

Ciasto jest odpowiednio miękkie i puszyste, masa serowa idealnie kremowa i do tego świeże owoce... Zdecydowanie to nasze ulubione drożdżówki. Wam na pewno też będą smakowały:) Ciasto: 700 g mąki pszennej, 25g świeżych drożdży, 3 łyżki cukru, 2 jajka, 200ml mleka, 1/3 szklanki jogurtu naturalnego, 60g masła lub margaryny, 1/2 łyżeczki soli. Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżki(...)cukru i 2 łyżek mąki. Odstawić na 15 min do wyrośnięcia.  Do przesianej mąki dodać cukier, jajka, jogurt, sól oraz zaczyn z drożdży. Na koniec dodać stopioną zimną margarynę. Wyrobić. Uformować kulę, przykryć i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.  Po godzinie ciasto ponownie wyrobić, uformować bułeczki (ok. 12-14 szt.), ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia

Z miłości do słodkości
Drożdżowe ślimaczki z dynią i cynamonem 199

żadnego pomysłu na nią;) Długo się nie zastanawiając upiekłam bardzo smaczne "odrywane" ciasto drożdżowe z dynią i cynamonem. Dynia nadała ciastu bardzo piękny, żółty kolor... Inspiracja Ciasto: 500g mąki pszennej,  350g miąższu z dyni, 100g cukru,  30g świeżych drożdży,  80ml letniego mleka,  jajko,  szczypta soli,  2 łyżki oleju,  1/2 łyżeczki cynamonu. Dynię pokroić(...)wrzątku i gotować około 15minut na małym ogniu. Następnie odcedzić i zmiksować blenderem na puree, przestudzić.   Drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać 2 łyżki cukru i łyżkę mąki. Wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn, zmiksowaną dynię, szczyptę soli, jajko, olej, resztę cukru i cynamon. Zagnieść elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć

Z miłości do słodkości
Pulchne placuszki kukurydziane 173

przyjdą do głowy:) Tym razem usmażyłam placuszki pszenno-kukurydziane z nietypowym dodatkiem, jakim są rodzynki. Całość wieńczy nasza ulubiona domowa konfitura... Takie śniadania mogę jeść codziennie;):) Składniki: 200g mąki pszennej, 50g mąki kukurydzianej, duża szczypta proszku do pieczenia, 3 jajka, 3/4 szklanki mleka, czubata łyżka cukru, szczypta soli, dowolna konfitura, olej rzepakowy do smażenia (użyłam Rapso).   Przygotowania Obie mąki

Z miłości do słodkości
Ciasto drożdżowe z serem i jagodami 236

ciasto drożdżowe z dodatkiem masy serowej i całej góry jagód. Dzięki masie serowej ciasto drożdżowe nie było suche a jagody nadały letniego klimatu... Inspiracja Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej,  50g świeżych drożdży,  1/2 szklanki cukru,  150g masła lub margaryny,  4 żółtka,  łyżka cukru waniliowego,  szklanka mleka,  szczypta soli,  skórka starta(...)cytryny. Drożdże utrzeć z łyżeczką cukru. Zalać ciepłym mlekiem, dodać 3 łyżki mąki, wymieszać i odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Resztę mąki przesiać, dodać wyrośnięty zaczyn oraz żółtka utarte z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać szczyptę soli oraz skórkę startą z cytryny. Wyrobić. Na sam koniec dodać stopione, przestudzone masło. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć lnianą ściereczką i odstawić

Z miłości do słodkości
Płonący tort dyniowy 224

Dekorację zaś stanowi opalana beza szwajcarska... Mój synek nie przepada za dynią, ale to ciasto zjadł z ogromnym apetytem i prosił o dokładkę;):) Inspiracja Ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,  4 jajka,  2 szklanki startej dyni,  2 szklanki cukru,  1 i 1/4 szklanki oleju rzepakowego,  łyżeczka proszku do pieczenia,  2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)łyżeczka cynamonu. Białka ubić, pod koniec ubijania stopniowo dosypując cukier. Dodać kolejno żółtka. Dodawać na przemian olej oraz mąkę przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Dodać cynamon oraz dynię startą na tarce o drobnych oczkach. Delikatnie wymieszać szpatułką.  Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec około 50-60minut w temp

Z miłości do słodkości
Meksykańskie ciasteczka pomarańczowe 170

naprawdę bardzo proste w przygotowaniu i do tego niezwykle smaczne. Kruche, delikatne, nie za słodkie. O cudownym pomarańczowym aromacie... Idealne do pochrupania w jesienne popołudnie.  Składniki: 275g mąki pszennej, 170g masła lub margaryny, 80g cukru pudru, pomarańcza, 2 żółtka, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej, cukier puder do oprószenia.   Przygotowanie Mąkę przesiać, dodać cukier puder, sodę oczyszczoną, żółtka(...)otrzeć skórkę i wycisnąć sok, dodać do reszty składników. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 30min do lodówki.  Następnie rozwałkować, podsypując blat mąką, foremkami wycinać ciasteczka.  Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec ok. 8 min w temp. 190st.  Odstawić na 5 min następnie oprószyć cukrem pudrem

Z miłości do słodkości
Ciasto czekoladowe z dynią i migdałami 219

Resztki mojej tegorocznej dyni wykorzystałam do pysznego, bardzo czekoladowego ciasta;) Ponadto kolejnym głównym składnikiem są mielone migdały, dzięki którym mogłam użyć tylko 3 łyżki mąki i to kukurydzianej. Dla podkreślenia smaku dodałam trochę cynamonu oraz skórki z pomarańczy. Całość wieńczy cukier puder...  Składniki: 100g gorzkiej czekolady, 100g mlecznej czekolady, 200g startej dyni, 200g zmielonych migdałów (użyłam BackMit), 130g cukru(...)szczypta soli, 3 jajka, łyżeczka proszku do pieczenia, 3 łyżki mąki kukurydzianej, łyżeczka cynamonu, pomarańcza. Przygotowanie Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszysty kogel-mogel.  100g gorzkiej i 50g mlecznej czekolady połamać na kawałki i stopić na parze, lekko przestudzić. Dodać do żółtek.  Następnie dodać startą na drobnych oczkach dynię, zmielone migdały oraz mąkę zmieszaną z proszkiem

Z miłości do słodkości
Czekoladowy kaprys z zieloną wkładką 217

zimno. A tak jest ciasto na biszkopcie z pianką i galaretką:) Na dodatek kompletnie nie chciało ze mną współgrać przy zdjęciach:) Inspiracja Biszkopt: 3 jajka,  2 łyżki mąki pszennej,  łyżka mąki ziemniaczanej,  4 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  1 i 1/2 łyżki kakao.   Mąki z proszkiem do pieczenia oraz kakao przesiać.  Białka

Z miłości do słodkości
Pierniczki na choinkę 260

pomaga przy ich wycinaniu a później przy dekorowaniu:) Tym razem upiekłam bardzo szybkie i łatwe w przygotowaniu pierniczki, które będą piękną ozdobą naszej choinki...  Inspiracja Składniki:  150g mąki pszennej,  50g mąki żytniej,  50g masła,  50g miodu,  jajko, 65g cukru pudru, czubata łyżka przyprawy do piernika,  1/2 łyżki kakao, 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej(...)Przygotowanie Mąki przesiać wraz z cukrem pudrem i sodą oczyszczoną. Dodać stopione masło, miód oraz jajko. Całość posiekać. Dodać kakao i przyprawę do piernika.  Zagnieść gładkie, elastyczne ciasto.  Rozwałkować i wycinać różne kształty pierniczków.  Piec około 8-10minut w temp. 180st.  Ostudzić i dowolnie udekorować

Z miłości do słodkości
Krówka 297

słone krakersy oraz to co najlepsze, krówkowa polewa:) A dla dekoracji odrobina włoskich orzechów. Ciasto jak najbardziej pasuje na listę ciast świątecznych:) Biszkopt:  3 jajka, 3 czubate łyżki mąki pszennej, 2 łyżki cukru, 1 budyń o smaku karmelowym, 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia słodka kawa do nasączenia. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Mąkę przesiać wraz z proszkiem(...)pieczenia i sproszkowanym budyniem. Stale ubijając, dodawać do piany na przemian żółtka i mąkę.  Ciasto przelać do przygotowanej blaszki o wym. 23x33cm.  Piec około 30minut w temp. 175st.  Ostudzić. Nasączyć przestudzoną słodką kawą. Masa śmietanowa: 500ml śmietanki 30%,  3 łyżki pełnego mleka w proszku,  1/2 laski wanilii,  łyżka żelatyny,  3 czubate łyżki cukru

Z miłości do słodkości
Ciasto 3 BIT 390

takiego cuda... Inspiracja Składniki: 6-7 paczek herbatników,  puszka masy krówkowej,  3 szklanki mleka,  szklanka cukru,  cukier waniliowy,  125g masła,  4 czubate łyżki mąki pszennej,  5 czubatych łyżek mąki ziemniaczanej,  4 jajka,  1/2 l śmietanki 30%,  5 łyżek cukru pudru trzcinowego Diamant,  śmietan-fix,  50g startej czekolada(...)jeden obok drugiego. Posmarować masą krówkową, przykryć kolejną warstwą herbatników.  2 szklanki mleka zagotować z masłem, cukrem waniliowym i cukrem. Resztę mleka zmiksować z jajkami oraz obiema mąkami. Zagotować. Ciepłą masę wylać na ciasto, przykryć warstwą herbatników i wstawić na godzinę  do lodówki.   Śmietankę ubić z cukrem pudrem oraz fixami na sztywno, wyłożyć na ciasto

Z miłości do słodkości
Tarta migdałowo - pomarańczowa 185

pieczenia tej tarty:) Kruchy, kakaowo - migdałowy spód przykryty masą jajeczno- śmietanową. I odrobina cukru pudru dla dekoracji... Wszystko powstało w błyskawicznym tempie podczas rewizji szafek:)   Ciasto: 100g mąki,  3 łyżki kakao,  75 g masła,  25 g tartych migdałowych (użyłam BackMit),  50 g cukru pudru trzcinowego Diamant,   jajko.  Do miski wsypać mąkę, kakao(...)posiekane masło, mielone migdały oraz rozmącone jajko i cukier. Zagnieść gładkie ciasto. Formę do tarty o śr. 20 cm (najlepiej z wyjmowanym dnem) natłuścić i wysypać cienko mąką. Wylepić ciastem dno i brzegi formy. Wstawić na 30 min do lodówki. Ciasto nakłuć widelcem, przykryć pergaminem obciążyć ziarnami fasoli albo specjalnymi obciążnikami. Piec ok. 15 min w temp. 200st. Usunąć papier

Z miłości do słodkości
Migdałowa chałka luksusowa z nutką cytrusową 175

migdałów i kandyzowanej skórki cytrusowej. Dodatki te nadają jej wyjątkowy, lekko słodki i zarazem cytrusowy smak. Idealna na śniadanie z dodatkiem kubka mleka... Składniki: 30g świeżych drożdży,  500g mąki pszennej,  2 jajka,  70g cukru,  1/2 łyżeczki soli,  250ml letniego mleka,  120g masła,  70g tartych migdałów (użyłam BackMit), 30g kandyzowanej skórki z cytrusów (użyłam(...)GoldenPack),  żółtko,  2 łyżki płatków migdałowych (użyłam Kresto).  Przygotowanie Mąkę przesiać. Drożdże rozetrzeć z letnim mlekiem i łyżką mąki. Odstawić na 15minut, by drożdże zaczęły pracować. Jajka utrzeć z cukrem oraz solą, dodać tarte migdały. Dodać rozczyn z drożdży oraz masę jajeczną. Wyrobić ciasto. Na sam koniec dodać miękkie masło, oraz kandyzowaną skórkę. Zagnieść gładkie ciasto. Przykryć

Z miłości do słodkości