mąka - 10440 przepisów (strona:191/696)

Rogaliki z białym makiem 295

łam go do upieczenia rogalików z białym makiem. Małe, kruche i smaczne. Część rogalików oprószyłam cukrem pudrem resztę zostawiłam bez. Biały mak możemy zastąpić zwykłym makiem. Składniki: 200 g mąki pszennej 100 g białego maku 150 g margaryny lub masła 80 g cukru pudru 1 jajko mniejsze Przygotowanie: Mąkę przesiać na stolnicę dodać margarynę. Całość posiekać nożem z mąką. Wbić

Ala piecze i gotuje
Babka z kisieli 363

razem zaproponowała pieczenie babki z kisieli. Ja zrobiłam cytrynową. Babka prosta do zrobienia a w smaku rewelacyjna. Składniki: 1 kostka margaryny 1 szkl cukru  5 jajek 1 szkl mąki pszennej 1 szkl kisielu cytrynowego bez cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Przygotowanie: Margarynę utrzeć z cukrem, dodawać po jednym żółtku i utrzeć do białości. W osobnym naczyniu wymieszać mąkę(...)proszek do pieczenie i kisiel. Dodać do utartej masy i wymieszać. Białka ubić na sztywno dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do formy wysmarowanej margaryną i wysypanej mąką pszenną. Piec około 50 min w 180 stopniach do suchego patyczka. Po upieczeniu babkę wystudzić na kratce i zimną polukrować. Forma o średnicy 22 cm. Lukier: wycisnąć sok z pół

Ala piecze i gotuje
Babka czekoladowa z szampanem 305

Dzisiaj babka kakaowa z dodatkiem szampana cała oblana czekoladą. Ma bardzo ciekawy smak, puszysta, aromatyczna i lekko wilgotna. Źródło Moje wypieki . Składniki: 0,5 kg mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 9 łyżek kakao 2 szklanki cukru 1 łyżeczka esencji waniliowej 4 duże jajka 250 ml oleju rzepakowego 300 ml szampana 200 g czekolady mlecznej(...)masła 50 ml śmietany kremówki 30% Przygotowanie: Mąkę, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i kakao przesiać. Jajka z cukrem i esencją waniliową roztrzepać dodać olej, szampan i ponownie wymieszać. Do mokrych składników dodać suche i ponownie wymieszać do połączenia się składników. Formę wysmarować i wysypać mąką. Wlać ciasto i piec około 60-70 min do suchego patyczka. Przez 30 minut

Ala piecze i gotuje
Ciasto szpinakowe z granatem 431

tego też powodu moja radość jest ogromna. Składniki: 450 g mrożonego szpinaku rozdrobnionego 6 jajek 2łyżki cukru waniliowego 4 łyżeczki proszku do pieczenia 1i3/4 szklanki cukru 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki 1 szklanka oleju rzepakowego 1 litr kremówki 250 g mascarpone 5-6 łyżek cukru pudru owoc granatu Przygotowanie: Szpinak rozmrozić odcisną z nadmiaru płynu i wymieszać(...)połową oleju. Białka ubić na sztywną pianę dodawać porcjami cukier, cukier waniliowy oraz po jednym żółtku. Całość ubić na sztywno i wlewać małym strumieniem resztę oleju cały czas miksując. Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia dodawać partiami do ubitej masy i wymieszać łyżką. Na koniec dodać szpinak wymieszany z olejem i dokładnie wymieszać. Formę 25*36 cm wysmarować

Ala piecze i gotuje
Miodownik z kremem z kaszy manny i nerkowcami 426

delikatny i świetnie smakuje w takim połączeniu. Miodownik często piekę na Boże Narodzenie ale jest tak pyszny, że trzeba go upiec również w ciągu roku. Składniki: Ciasto 500 g mąki pszennej 150 g cukru pudru 1 łyżeczka sody oczyszczonej sól szczypta 200 g margaryny lub masła 3 łyżki miodu 2 jajka Krem 8 łyżek kaszy manny 750 ml mleka(...)cukru pudru kilka kropli aromatu migdałowego Polewa 50 g margaryny 1,5 łyżki mleka 1 łyżka cukru pudru 1 łyżka kakao orzechy nerkowca prażone i solone Kresto Przygotowanie: Ciasto: mąkę wymieszać z cukrem,solą i sodą oczyszczoną. Dodać zimną margarynę pokrojoną w kostkę i posiekać z mąką. Dodać miód, zagnieść ciasto. Podzielić na 4 równe części włożyć do woreczków

Ala piecze i gotuje
Tarta z rabarbarem i kokosową bezą 227

także do dań i wypieków bez pieczenia. Są łatwe w myciu a potrawy możemy podać bezpośrednio w naczyniach. Zapraszam również na ich profil na facebooku . Składniki: 200 g mąki krupczatki 100 g mąki pszennej 100 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 200 g masła lub margaryny 1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% sól szczypta 500 g rabarbaru czerwonego(...)łyżki cukru 1 budyń śmietankowy 300 ml mleka 2 białka 100 g cukru 100 g kokosu   Przygotowanie: Mąki przesiać dodać cukier, cukier waniliowy, sól, zimne masło i posiekać nożem. Dodać żółtko, śmietanę i zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie pokroić rabarbar i zasypać cukrem. Ugotować budyń

Ala piecze i gotuje
Babeczki z bitą śmietaną i truskawkami 319

dużo zachwalała. Po prostu musicie je upiec. Czekoladowe kruche babeczki, bita śmietana i truskawki. Oczywiście możemy wykorzystać również inne sezonowe owoce np maliny, borówki, porzeczki. Składniki: 2,5 szkl mąki pszennej 4 łyżki kakao 4 łyżki cukru pudru 200 g masła 4 łyżki oleju 2 żółtka 7 łyżek zimnej wody sól szczypta Bita śmietana 250 ml kremówki 1,5 łyżki(...)cukru pudru truskawki  Przygotowanie: Wszystkie składniki włożyć do miski i zagnieść na jednolite i gładkie ciasto. Włożyć do woreczka foliowego i schładzać jedną godzinę w lodówce. Na posypanym mąką blacie rozwałkować ciasto na grubość około 4 milimetry i wykroić foremką ciastko. Wkładać ciastko do foremek na malutkie babeczki stroną z mąki na zewnątrz. Piec w 170 stopniach 12 minut

Ala piecze i gotuje
Pierogi z truskawkami 228

jest trochę czasochłonne ale uważam, że warto się poświęcić. My do pierogów z truskawkami mamy koktajl ale można również podać z roztopionym masłem z bułką tartą. Składniki: 500 g mąki pszennej 1 żółtko 1 płaska łyżka miękkiego masła 230 ml gorącej wody sól szczypta truskawki Przygotowanie:   Mąkę, sól, żółtko, masło rozetrzeć dolewać gorącą wodę i mieszać. Zagnieść gładkie(...)elastyczne ciasto. Przykryć miseczką i odłożyć na pół godziny żeby ciasto odpoczęło. Blat podsypać mąką, rozwałkować ciasto na grubość około 4-5 milimetry i szklanką wykroić kółka. Na każdym położyć po truskawce i dokładnie zlepić. Wkładać do gotującej się wody i na średnim ogniu od wypłynięcia gotować około 8 minut. Wyjąć łyżką cedzakową i posypać brązowym cukrem. Do pierogów podać

Ala piecze i gotuje
Tarta ze szpinakiem 209

słone (np. z warzywami, z grzybami). Najpopularniejsze  tarty to: tarta z jabłkami, tarta cytrynowa, rabarbarowa, z truskawkami i warzywna np. ze szpinakiem. Składniki na ciasto: 200 gr mąki pszennej 2 jajka 125 gr masła 1 łyżka cukru szczypta soli Składniki na farsz : 400 gr szpinaku (najlepiej ze śmietaną) 1 ząbek czosnku pół cebuli 100 ml śmietany(...)redukuję z nadmiaru wody. Śmietana i jajka łączę razem i roztrzepuję, dodaję całą mozzarellę i mieszam. Po ok godzinie ciasto trochę ugniatam w dłoniach alby zmiękło i na opruszonym mąką blacie wałkuję je do osiągnięcia placka wielkości formy po czym do wysmarowanej masłem i opruszonej mąką formy przekładam ciasto, ścinam nadmiar wystający z formy i zapiekam wstępnie dosłownie

Mechanik w kuchni
Krem zupa z brokuł 195

lubię wszelkie krem zupy. Składniki:   1 brokuł 1 marchew 1 korzeń pietruszki kawałek selera ząbek czosnku 2 średnie ziemniaki 2 łyżki śmietany 18% pół cebuli kostkę bulionową łyżeczka mąki pszennej Przygotowanie: Marchew, pietruszkę, cebulę, seler, ząbek czosnku, ziemniaki obieram, kroję w małe kawałki i gotuję w litrze wody z kostką bulionową. Gdy warzywa zmiękną  dodaję różyczki brokuła(...)gotuję jeszcze ok 10 minut. w między czasie mieszam śmietanę z mąką i odrobiną wody. Gdy brokuł jest już miękki sięgam po blender i najlepsza część przygotowania zupy - całość miksujemy. Podczas miksowania dodaję do zagęszczenia przygotowanej wcześniej śmietany. Rada : Jeśli odpowiednio zredukujecie wywar przed miksowaniem to mąka nie będzie potrzebna a i zupka będzie smaczniejsza. Smacznego bo zupka jest pyszna

Mechanik w kuchni
Rolada z truskawkami 255

wizytę znajomych czy rodziny możesz być pewna/y że długo nie postoi. Co potrzebujemy ...  Na ciasto : 4 jajka 60 gr cukru  2 łyżeczki cukru waniliowego  50 gr mąki pszennej 50 gr mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia  Na nadzienie :  ok 40 dag umytych truskawek 250 g serka mascarpone 50 g śmietanki 30 % 2 łyżki miodu(...)łyżką wody stopniowo dodając cukier i cukier waniliowy aż powstanie gęsta i sztywna piana. Do piany dodaję po 1 żółtku i mieszam mikserem na wolnych obrotach. Zmieszane ze sobą mąki i proszkiem do pieczenia dodaję do ubitych jaj w 3 porcjach, za każdym razem mieszając ale już tylko łyżką. Całość powinna mieć gęstą puszystą konsystencję. Piekarnik rozgrzewam na 180oC. Masę

Mechanik w kuchni
Majonezowe roladki z botwiną i kaczką 179

koperkowe z jajkiem i warzywami czy też Naleśnikowe roladki z łososiem, sosem tatarskim i sałatą Przepis na 2 naleśniki: 100 ml wody gazowanej 1 jajko szczypta soli 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej szczypta sody 2 łyżki majonezu delikatnego Winiary 1 łyżeczka oleju do smażenia 1 usmażona pierś kaczki bez skóry 1/2 pęczka botwinki kilka pomidorów koktajlowych(...)sosem przygotowanym z miodu, sosu sojowego, octu, majonezu i sosu sweet chilli. Zostawiamy na 15 minut. Jajko i majonez roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Wlewamy wodę gazowaną, dodajemy oba rodzaje mąki, dokładnie łączymy masę za pomocą trzepaczki, aby nie było grudek. Smażymy 2 naleśniki na patelni posmarowanej łyżeczką oleju z obu stron, odwracamy za pomocą łopatki, studzimy. Na usmażonych naleśnikach układamy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką 328

truskawkowe z bitą śmietaną , Polecam Wam jednak przygotować to moje dzisiejsze ciasto kokosowo-truskawkowe, a słodka pianka jogurtowa jest uwieńczeniem mojego kulinarnego dzieła! SKŁADNIKI: 100 g margaryny 1 szkl. mąki pszennej 1/3 szklanki kaszki manny 1 szkl. wiórek kokosowych 1 łyżka mąki kartoflanej 5 łyżek cukru 4 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia świeże truskawki do ciasta + truskawki do dekoracji(...)szklanka* jogurtu greckiego ¼ szklanki* cukru pudru * szklanka o pojemności 250 ml PRZYGOTOWANIE: Do misy robota wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy kilka minut na puszystą masę. Do miski wsypujemy mąkę pszenną i ziemniaczaną wymieszaną z wiórkami kokosowymi i kaszkę manną, oraz proszkiem proszku do pieczenia, mieszamy. Margarynę rozpuszczamy, wlewamy do masy jajecznej, dodajemy sypkie składniki, wszystko dokładnie miksujemy. Tortownicę

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Trójkolorowe Magdalenki 173

jest Waszą magdalenką?      Zapraszam Was na kolorowe magdalenki… a przepis znalazłam na tej stronie. Trójkolorowe Magdalenki   Składniki na 24 magdalenki: 140 g masła 160 g mąki pszennej 150 g drobnego cukru 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia,  1 cukier waniliowy skórka otarta z małej cytryny kolorowe barwniki Rrozpuścić masło, przesiać mąkę i proszek. Ubić(...)jajka przez 5 minut, dodać cukier i cukier waniliowy. Ubijać całość aż masa będzię puszysta przez jakieś 5/7 minut. Dodać stopniowo mąkę z proszkiem i skórkę, wymieszać i dodać rozpuszczone masło. Masę podzielić na trzy równe części i zabarwić według gustu. Wlać po 1/3 każdego ciasta  do wysmarowanych margaryną foremek i wypełnić je w 2/3 . Piec w temperaturze

Mia Cucina Sofieta
Wytrawne piwne rożki 224

który trochę zmodyfikowałam, znalazłam tutaj . Bardzo polecam… Ta propozycją dołączam się do akcji Majówkowe Szaleństwo.   Wytrawne piwne rożki  Składniki na  około 24 rożków Ciasto: 3 szk. mąki pszennej 2/3 puszki  zimnego piwa 250 g zimnej margaryny 2-3 łyżki śmietany szczypta soli garść mąki do podsypania 1 żółtko do posmarowania Nadzienie: szynkowe(...)serka ricotta •        Oliwki •        Sól/pieprz Mąkę przesiać, dodać margarynę, piwo, śmietanę, sól i szybko zagnieść. Ciasto zawinąć w folię i schować do lodówki na 1 h.  Przygotować farsz: Wszystkie składniki farszu  zmiksować na papkę w mikserze, ewentualnie dodać przyprawy do smaku. Ciasto

Mia Cucina Sofieta