tamtych chwil nie tylko w obrazach, ale i w zapachach i smakach. KOPYTKA ZIEMNIACZANE NA SŁODKO. /własny;/ na 4 porcje kopytek 1 kg ziemniaków ok. 2-3 szklanki mąki 2 jajka 1/2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżki cukru pudru owocowy twarożek Ziemniaki gotuję, obieram i zostawiam na noc. Najlepiej sprawdzają się ziemniaki stare, sprzed dwóch , trzech(...)dni.Następnie zgniatam je na puree, dodaję jajka i mąkę, cukier puder, nieco cynamonu, sól i zagniatam miękkie, lekkie ciasto. Odrywam po kawałku ciasta, na stolnicy wysypanej mąką formuję wałeczki, które delikatnie rozpłaszczam, po czym kroję z ukosa nożem. W dużym garnku zagotowuję wodę z solą i odrobiną oleju. Wrzucam pojedynczo i delikatnie kluseczki na wrzątek i gotuję
W kuchni Karmel-itkiżeby było smaczniej, polecam podać je z owocami np. malinami. Składniki: 4 jajka o temperaturze pokojowej 2 szklanki mleka (500 ml) 125 g masła (ok. 2/3 kostki) 4/5 szklanki mąki pszennej (120 g) 1 szklanka cukru pudru (140 g) 1 łyżka wody 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego skórka otarta z jednej cytryny listonic_type='fooddrink';listonic(...)theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do przestudzenia. Mleko lekko podgrzewamy, aż będzie letnie (ja robię to w mikrofalówce). Mąkę dokładnie przesiewamy przez sito (koniecznie). W dużej misce ubijamy żółtka, wodę, ekstrakt, cukier puder i skórkę otartą z wyparzonej, niewoskowanej cytryny na pulchną masę. Dodajemy do nich roztopione masło i mieszamy do połączenia. Następnie powoli
Poezja smakujakieś Hellmansy, Winiary czy inne, prestiżowe marki. Im gorszy majonez - tym bardziej udana babka! Sprawdziłam! Składniki na keksówkę o wymiarach 30x10x8 cm (LxWxH): 4 jaja 250g cukru 100g mąki pszennej 100g mąki ziemniaczanej 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 czubate łyżki majonezu 1 aromat - najlepiej śmietankowy szczypta soli masło i bułka tarta - do wysmarowania/obsypania formy W dużej misce(...)szczyptą soli na puszystą masę, dodając stopniowo cukier - ja miksuj,e dobre 10 minut aż będą przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel, od tego zależy sukces babki . Dodać obie mąki i proszek do pieczenia, krótko zmiksować. Na końcu dołożyć majonez oraz aromat i bardzo krótko zmiksować - tylko na tyle aby połączyć składniki . Keksówkę wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - kasza
Grunt to przepis!cynamonowe ciasto drożdżowe z dużą ilością owoców. Truskawki, maliny, jagody czy też borówka amerykańska, na co tylko macie smak i ochotę :) Składniki na ciasto : 2 i 1/4 szklanki mąki * 2 i 1/4 łyżeczki drożdży instant 1 łyżka cukru pudru 3/4 szklanki ciepłego mleka 1 i 1//2 łyżeczki ekstraktu waniliowego 1 duże żółtko 2 łyżki roztopionego masła 1/2 łyżeczki(...)Dodatkowo : 1/4 szklanki masła 1/4 szklanki cukru 3 łyżeczki cynamonu 2 szklanki owoców (truskawki, maliny, jagody itp.) 1 jajko cukier puder do oprószenia, upieczonego ciasta Do misy miksera przesiać mąkę, cukier puder, drożdże oraz sól. Wymieszać lekko, aby suche składniki się połączyły, a następnie dodać, mleko, żółtko i roztopione masło. Ciasto wyrabiać mikserem około 8-10 minut, po tym czasie
Zabawa smakiemodrobina), pieprz, szczypta ostrej i słodkiej papryki, szczypta suszonego imbiru i kurkumy Sos beszamelowy (wg. receptury Julii Child) : 2 szklanki gorącego mleka 2 pełna łyżka masła 3 pełne łyżki mąki świeżo zmielona sól, pieprz i świeżo starta gałka muszkatołowa +opcjonalnie(u nas): pół szklanki starkowanego, ostrego, dojrzewającego sera Cheddar Przygotowanie: Bób myjemy pod bierzącą wodą, dokładnie oczyszczamy, umieszczamy w garnku(...)makaronu i odkładamy je na bok. Piekarnik nagrzewamy do 180*C (góra-dół) lub 160*C (termoobieg). Sporządzamy beszamel: w garnku na średnim ogniu rozpuszczamy masło, bardzo stopniowo dodajemy mąkę cały czas intensywnie mieszając trzepaczką (tak aby nie powstały grudki mąki). Cały czas podrzewając dodajemy stopniowo mleko - nie zaprzestając mieszania. Po wlaniu ostatniej porcji mleka mieszamy i podgrzewamy sos jeszcze
Symfonia Smakówpóźniej wstawić do lodówki. Składniki: 1 szklanka zmiksowanych truskawek 1,5 szklanki mleka 1 żółtko 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu (można pominąć lub zastąpić cynamonem) do przybrania: truskawki do przybrania: kostka gorzkiej czekolady listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 szklanka zmiksowanych truskawek(...)szklanki mleka 1 żółtko 1 łyżka cukru 1 łyżka cukru z wanilią lub wanilinowego 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu (można pominąć lub zastąpić cynamonem) do przybrania: truskawki do przybrania: kostka gorzkiej czekolady'; document.write(" "); W rondelku zagotowujemy jedną szklankę mleka wraz ze szklanką zmiksowanych truskawek i cukrem (jeśli chcemy, aby budyń był aksamitny można przetrzeć zmiksowane truskawki
Poezja smakuparzonego 1 laskę dobrze przyprawionej, np. czosnkowej kiełbasy 2 cebule 4 ząbki czosnku (lub mniej, jeśli za nim nie przepadacie) ok. 500 ml płynnej śmietany 18% 2 łyżki masła mąkę 4 trójkąciki śmietankowego serka topionego przyprawy: sól, biały pieprz, mieloną słodką paprykę, kminek, rozmaryn, czosnek granulowany ok. pół pęczka natki pietruszki Ziemniaki szorujemy szczoteczką, ale nie obieramy. Następnie kroimy(...)być nasza ostatnia warstwa. Teraz przygotowujemy sos. Można powiedzieć, że jest to rodzaj sosu beszamelowego. Robi się go bardzo podobnie. W rondelku rozpuszczamy masło i dodajemy ok. 2 łyżki mąki. Następnie powoli dolewamy śmietankę. Najpierw część. Dokładnie mieszamy i wtedy możemy dolać resztę. Do tej mieszanki wrzucamy serki i dodajemy przyprawy. Jeśli sos jest za rzadki można jeszcze dosypać mąki
Ratunku obiadnaleśników (przepis podawałam przy okazji krokietów - klik ) 2 piersi z kurczaka opakowanie mrożonego szpinaku (rozdrobnionego) - 400 g 250 ml płynnej śmietanki 18% 3-4 łyżki masła mąką do zagęszczenia sosu przyprawy: sól, pieprz, gałkę muszkatołową, granulowany czosnek Na początku smażymy naleśniki, choć równie dobrze możemy to zrobić w czasie, gdy farsz się dusi. Masło roztapiamy w rondelku i podsmażamy(...)pokrojonego w drobną kostkę kurczaka. Gdy tylko z wierzchu zrobi się biały, posypujemy mąką i mieszamy aż masło wchłonie mąkę. Wtedy dodajemy rozmrożony szpinak, ponownie mieszamy, a następnie dolewamy śmietankę i przyprawiamy całość do smaku. Farsz dusimy jakieś 10-15 min. (nie mierzyłam czasu, więc ciężko mi to określić) albo po prostu do momentu, kiedy kurczak nie będzie już surowy
Ratunku obiadsuszonymi pomidorkami, prosciutto czy parmezanem. Jednak warto nie przesadzać z dodatkami, by nie zdominowały smaku samego chlebka, który jest naprawdę wyjątkowy. Focaccia z cebulą Potrzebujemy: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 1 łyżeczkę cukru 1 łyżeczkę soli 1/4 szklanki oliwy z oliwej + trochę do skropienia focacci przed pieczeniem ok. 300 ml ciepłej wody 1 cebulę ok. 1/2 łyżeczki suszonego(...)gruboziarnistą (np. w młynku) Drożdże i cukier rozpuszczamy w 1/2 szklanki ciepłej wody i odstawiamy na jakieś 10-15 min., aż wierzch płynu lekko się spieni. Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy łyżeczkę soli, a także spienione drożdże i oliwę. Całość mieszamy i wyrabiamy ok. 10 min. Po tym czasie powinniśmy uzyskać jędrne i dość gładkie ciasto, powracające do swojego pierwotnego
Ratunku obiadlodówce znalazłam trochę zapomniane, ale wciąż dobre drożdże. Trzeba było je wykorzystać, więc tym razem padło na drożdżówki. Drożdżowe ślimaczki z dżemem wiśniowym Będziemy potrzebować: 400 g mąki pszennej 40 g drożdży 150 g masła 200 ml ciepłego mleka 3 łyżki cukru szczyptę soli słoiczek dżemu wiśniowego (lub innego ulubionego lub aktualnie posiadanego) 1 jajko Do sporej miski przesiewamy mąkę(...)wkruszamy drożdże, a następnie zasypujemy je cukrem. W ten dołek wlewamy połowę ciepłego mleka i delikatnie mieszamy, ale tylko z wierzchu, tak by mleko z drożdżami, cukrem i częścią mąki utworzyło masę o konsystencji gęstej śmietany. Całość przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 10-15 min. W reszcie mleka rozpuszczamy masło. Po upływie wymaganego czasu dodajemy mleko
Ratunku obiadBardzo dawno nie dodawałam zdjęć z tak zwanego „ making off ”, a przecież to wszystko tak ślicznie wygląda Lemon curd, czyli po prostu krem cytrynowy Do babeczek: 2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 150 g rozpuszczonego masła (ok. 2/3 szklanki) 2 jajka 2/3 szklanki mleka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczkę sody oczyszczonej szczyptę soli 1 opakowanie cukru waniliowego(...)szklanki maku 3 łyżki soku z cytryny skórkę otartą z 2 cytryn W sporej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, cukier waniliowy, szczyptę soli oraz mak i skórkę cytrynową. Jajka dokładnie roztrzepujemy i łączymy z mlekiem. Wlewamy do suchych składników. Dodajemy do nich również masło i sok z cytryny. Mieszamy tylko do połączenia składników, nie bardzo
Ratunku obiadmaślane i idealnie wyrośnięte. Mam nadzieję, że tyle wystarczy, by zachęcić Was do upieczenia tych cebulowych pyszności, bo naprawdę warto :) Cebularze przepis na 10 bułeczek Będziemy potrzebować: 400 g mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 3 łyżeczki cukru 3/4 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka soli 5 łyżek masła 3 spore cebule (lub 4 małe) kilka pieczarek (ja miałam(...)łyżeczki suszonego majeranku żółty ser (ok. 150 g) olej do smażenia Drożdże umieszczamy w miseczce (nie bardzo małej, bo mój zaczyn prawie wykipiał), dodajemy cukier, 3 łyżki mąki i 4 łyżki ciepłego mleka. Odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól, rozczyn, masło rozpuszczone w reszcie mleka i roztrzepane widelcem jajka. Zagniatamy do momentu uzyskania jednolitej
Ratunku obiadpolskich pierożków. Zapraszam na przepis. Empanadas z fasolą i hiszpańską kiełbasą + pikantny dip śmietanowy duża porcja, na ok. 7-8 osób Do ciasta należy przygotować: 600 g mąki 50 g masła 50 g smalcu 200 ml białego wina (ja użyłam półwytrawnego) 200 ml wody 2 płaskie łyżeczki soli Do farszu: 250 g hiszpańskiej surowej kiełbasy, np. chorizo (ja użyła(...)Wodę i wino podgrzewamy w rondelku. Następnie dodajemy masło oraz smalec i ciągle mieszając, czekamy, aż się rozpuszczą. Nie doprowadzamy jednak do wrzenia. Zdejmujemy płyn z ognia i dosypujemy mąkę z solą. Całość mieszamy, ale nie bardzo dokładnie i odstawiamy, aby trochę przestygło. Kiedy już masa nie parzy, przekładamy ją na stolnicę i zagniatamy. Ciasto jest delikatne i bardzo elastyczne
Ratunku obiadpizzerinkach. Ciasto drożdżowe, sos pomidorowy, ser, cebula i dowolna kiełbaska. To nie może być nie dobre ;) Minipizze z chorizo z przepisu wychodzi 12 bułeczek Do bułeczek potrzebujemy: 500 g mąki + dodatkowo 3 łyżki 1 płaską łyżeczkę soli 1 szklankę ciepłego mleka ok. 150 g masła (może trochę mniej, u mnie 6 pełnych łyżek) 2 jajka 60 g świeżych drożdży(...)pieprz, cukier, zioła prowansalskie olej do smażenia Ciasto przygotowujemy tak samo, jak na cebularze. Drożdże wkruszamy do miseczki, dodajemy cukier, 4 łyżki mleka (z przygotowanej szklanki) i 3 łyżki mąki. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce. Mąke wraz z solą przesiewamy do sporej miski. Masło rozpuszczamy w reszcie mleka, a jajka roztrzepujemy widelcem. Gdy rozczyn „urośnie” (mój zawsze
Ratunku obiadupieczenie okrągłego ciasta o średnicy 24 cm Do przygotowania ciasta należy przygotować: 200 g ciemnej, dobrej jakości czekolady (np. 70% kakao) 200 g masła 1/2 szklanki mleka 1 szklankę mąki tortowej 1 łyżeczkę proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklankę brązowego cukru trzcinowego demerara 1/3 szklanki białego cukru 3 kopiaste łyżki dobrej jakości kakao 3 jajka 3 kopiaste(...)kawałkami orzeszków) Połamaną czekoladę, masło i mleko umieszczamy w rondelku, stawiamy na malutkim ogniu i cały czas mieszając, rozpuszczamy. Odstawiamy do lekkiego ostygnięcia. W tym czasie w misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, kakao oraz oba cukry. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy śmietanę i roztrzepujemy widelcem. Do mieszanki z mąką najpierw dodajemy jajka i śmietanę, chwilę miksujemy na małych
Ratunku obiad