mąka - 10440 przepisów (strona:176/696)

Dietetyczne ciasteczka owsiane z otrębami pszennymi i bakaliami 263

się zdrowe J Mój instynkt kulinarny na szczęście mnie nie zawiódł i ciasteczka wyszły pyszne. Były w stanie całkowicie zaspokoić mój apetyt na słodycze. Ciastka nie mają cukru, mąki i tłuszczu, więc co za tym idzie… mniej wyrzutów sumienia!! Dietetyczne ciasteczka owsiane z otrębami pszennymi i bakaliami         Składniki(...)szklanki płatków owsianych górskich ·        0,5 szklanki otrębów pszennych ·        1/3 szklanki mąki pełnoziarnistej (opcjonalnie-dodajemy jeśli masa będzie zbyt klejąca) ·        1/3 szklanki jogurtu naturalnego lub kefiru ·        3 łyżki miodu

Mania Gotowania
Ciasto ala Kinder Maxi King 21528

szklanki cukru pudru ·        1/3 szklanki cukru dark muscovado ·        100 g mąki tortowej ·        100 g mąki ziemniaczanej ·        1 łyżeczka proszku do pieczenia ·        3-4 łyżki kakao Masa(...)temperaturze pokojowej. Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukry. Kiedy piana będzie błyszcząca zmniejszyć obroty miksera na najmniejsze i dodawać żółtka. Mąkę przesiać, wymieszać z proszkiem do pieczenia, kakao. Suche składniki dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką, tak aby masa nie straciła na swojej puszystości. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem

Mania Gotowania
Światowy Dzień Pieczenia - Kokosowo-czekoladowe babeczki typu „cupcake” 185

przepis oraz moje modyfikacje. Kokosowo-czekoladowe babeczki typu „cupcake”            Składniki:   Ciasto: 200 g miękkiej margaryny 200 g drobnego cukru 4 jaja 170 g mąki samorosnącej 30 g proszku kakaowego 160 ml kremu kokosowego (jeśli nie możesz dostać kremu kokosowego, można zastosować pełnotłuste mleczko kokosowe) 30 g wiórków kokosowych Polewa: 120 g zmiękczonego, niesolonego masła(...)muffinów wyłożyć foremkami i odstawić na bok. W średniej wielkości misce ucierać margarynę i cukier do uzyskania lekkiej, puszystej masy. Dodać jaja, mieszając do uzyskania jednolitej masy. Dosypać mąkę i puder kakaowy, dodać je do ciasta. Dodać krem kokosowy i wiórki kokosowe, wymieszać. Napełnić foremki do muffinów w dwóch trzecich objętości i piec w piekarniku przez 20-25 minut

Mania Gotowania
Muffinki marchewkowe light z serową niespodzianką 236

aromatyczne. Muffinki zachowują długo świeżość, więc możemy je spokojnie jeść przez kilka dni i będą smakowały jak zaraz po upieczeniu. Muffinki marchewkowe light z serową niespodzianką Składniki: 1/2 szklanki mąki pszennej 3 łyżki skrobi kukurydzianej (można zastąpić ewentualnie skrobią ziemniaczaną zwykłą mąką) 1/3 szklanki otrębów pszennych 1/2 szklanki płatków owsianych 100 ml jogurtu light niecałe pół szklanki słodziku lub cukru(...)budyniu waniliowego Przygotowanie: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchew ścieramy na tarce na małych oczkach. Ananasa odsączamy i kroimy w kostkę. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: mąkę, słodzik/cukier, płatki owsiane, otręby, skrobię, proszek, sodę i przyprawy. W drugim naczyniu roztrzepujemy jajka, dodajemy olej i mieszamy. Do suchych składników dodajemy jajka z olejem i mieszamy dokładnie. Następnie

Mania Gotowania
Marchewkowe muffinki z musem jabłkowym 197

nadzieję, że wszystkie te dobroczynne właściwości skłonią wszystkich do używania w swojej diecie oleju rzepakowego. Marchewkowe muffinki z musem jabłkowym Składniki na około 14 muffinek: 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika 3/4 szklanki oleju rzepakowego 3 jajka 2 łyżki jogurtu(...)konsystencję musu. Jabłka mieszamy co jakiś czas, uważając aby nam się nie przypaliły. Wszystkie składniki na babeczki powinny być w temperaturze pokojowej. Marchew ścieramy na tarce na małych oczkach. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i sodą. Orzechy siekamy na drobne kawałeczki lub rozdrabniamy w blenderze. W misce mieszamy wszystkie suche składniki: przesianą mąkę z proszkiem i sodą, cukier i przyprawy

Mania Gotowania
Najlepsze ciasteczka piwne 170

obróbce (ciasto jest klejące), to naprawdę warto się zmotywować do pracy J Gorąco polecam!!! Najlepsze ciasteczka piwne         Składniki 250g margaryny lub masła 2,5 szklanki mąki 0,5 szklanki piwa 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki aromatu waniliowego marmolada różana lub wieloowocowa Przygotowanie: Margarynę kroimy w mniejsze kosteczki. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej margarynę oraz(...)piwo. Zagniatamy ciasto do uzyskania jednolitej masy. Ciasto dzielimy na kilka części. Po kolei rozwałkowujemy je na grubość  2-3 mm na podsypanej mąką stolnicy. Następnie ciasto kroimy na kwadraciki o szerokości około 4 cm. Na każdy kwadracik nakładamy niewielką ilość marmolady i zawijamy boki ciasteczek do środka. Możemy również złapać i skleić ze sobą tylko dwa boki, uzyskując

Mania Gotowania
Tradycyjne kruche ciasteczka z marmoladą 219

myślę nikogo zachęcać do ich skosztowania J Tradycyjne kruche ciasteczka z marmoladą       Składnik: 100 g zimnego masła 100 g cukru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 250 g mąki pszennej 2 żółtka 1 łyżeczka aromatu lub ekstraktu z wanilii 1 łyżka gęstej śmietany marmolada różana lub wieloowocowa Przygotowanie: Mąkę przesiewamy i wysypujemy na stolnicę lub blat. Dodajemy cukier, proszek(...)folią spożywczą i schładzamy w lodówce przez 30-40 minut. Po schłodzeniu dzielimy ciasto na 3 części i wałkujemy na grubość około 3 mm, podsypujemy w razie potrzeby delikatnie mąką. Wykrawamy ciasteczka za pomocą foremki lub szklanki. Połowę ciasteczek smarujemy marmoladą i nakrywamy je drugim ciasteczkiem.Układamy na papierze do pieczenia, zachowując nieduże odstępy. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez około

Mania Gotowania
Hummingbird Cake, czyli tort Jamajski 192

lodówce pozostaje świeże przed kilka dni. Jeśli szukacie czegoś nowego i chcecie zaskoczyć gości to naprawdę polecam ten torcik. H ummingbird Cake , czyli tort Jamajski   Składniki: 250 g mąki pszennej 200 g cukru trzcinowego 1 łyżka cynamonu 1 łyżka sody 3 jaka 200 ml oleju rzepakowego 100 g orzechów pekana lub włoskich 3-4 dojrzale banany 4 krążki ananasa(...)cukru pudru barwniki (opcjonalnie) aromat kokosowy lub waniliowy 1/3 szklanki syropu z ananasa (do nasączenia) Przygotowanie Formę o średnicy 25 cm natłuszczamy i wykładamy jej dno papierem do pieczenia. Mąkę przesiewamy. Dodajemy do niej cukier, sodę, cynamon. Mieszamy wszystko dokładnie. Banany i ananasa dokładnie rozgniatamy widelcem na papkę. Orzechy siekamy bardzo drobno. Jajka roztrzepujemy delikatnie w misce.   Do mąki

Mania Gotowania
Tort Praga 205

dżemu brzoskwiniowego konfitury pomarańczowej, w smaku byłby prawie taki sam jak tort Sachera. Polecam. Tort Praga       Składniki: Biszkopt: 6 jajek 120 g cukru trzcinowego 120 g mąki pszennej 25 g kakao 40 g masła Krem: 1 żółtko 1 łyżka wody 130 ml mleka skondensowanego słodzonego 200 g masła 2 łyżki kakao przesianego 1 opakowanie cukru waniliowego(...)gorzkiej czekolady 60 g masła   Przygotowanie: Tortownicę o średnicy 23 cm smarujemy masłem i wykładamy papierem do pieczenia. Uwaga!! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę i kakao przesiewamy przez sito. Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z połową cukru na jasną, puszystą masę. Masło roztapiamy i odstawiamy aby ostygło. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno pianę

Mania Gotowania
Migdałowa szarlotka sypana 151

zdecydowałam się na szarlotkę sypaną, o której naczytałam się wiele pozytywnych opinii. Początkowo nie byłam przekonana… wydawało mi się, że nic dobrego z jabłek posypanych miksem kaszy manny z mąką nie może wyjść. Na szczęście bardzo się myliłam. Jest to najbardziej ekspresowa szarlotka, nie musimy nic zagniatać, ani miksować, kwestia przygotowania jabłek. Jeśli użyjemy gotowych jabłek ze słoika, to naprawdę(...)przygotowanie zajmie nam 5 minut. Szarlotka jest pyszna zarówno na ciepło jak i zimno. Polecam!   Migdałowa szarlotka sypana   S kładniki: 3/4 szklanki mąki pszennej ½   szklanki startych migdałów 1 szklanka brązowego cukru 1 szklanka kaszy manny 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia kilka kropel ekstraktu migdałowego, aromatu lub ewentualnie cukier migdałowy 100 g płatków migdałowych

Mania Gotowania
Czarno-białe ciasto czekoladowe z kremem z Nutelli 207

Czarno-białe ciasto czekoladowe z kremem z Nutelli     Składniki: Ciasto ciemne: 50 g gorzkiej czekolady 50 g masła 50 g cukru brązowego 2 jajka 50 g mąki 1 łyżeczka aromatu waniliowego 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto jasne: 50 g białej czekolady 50 g masła 50 g cukru brązowego 2 jajka 50 g mąki 1 łyżeczka aromatu waniliowego(...)masła 2 łyżki cukru pudru 5 łyżek Nutelli 250 g serka mascarpone Przygotowanie:   Masło rozpuszczamy razem z posiekaną czekoladą. Mieszamy aby składniki się połączyły. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia. Jajka ubijamy z cukrem na jasną, puszystą pianę. Do jajek wlewamy czekoladę z masłem oraz aromat waniliowy. Wszystko dokładnie miksujemy.  Na końcu dodajemy suche

Mania Gotowania
Brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi 204

dodając słone orzeszki i karmel. Ciasto dla zwolenników batonika snickers. Brownie z karmelem i orzeszkami ziemnymi Składniki: 200 g czekolady gorzkiej 100 g czekolady mlecznej 4 jajka 100 g mąki ½  szklanki cukru pudru (można dać trochę więcej jeśli lubicie bardzo słodkie ciasta) ½ łyżeczki proszku do pieczenia 200 g masła 1 puszka masy kajmakowej 200 g orzeszków ziemnych solonych Przygotowanie(...)Czekoladę oraz masło roztapiamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczone składniki mieszamy aby dobrze się połączyły. Masę odstawiamy na 20 minut aby lekko przestygła. Jajka roztrzepujemy w misce za pomocą widelca. Mąkę przesiewamy i łączymy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy stopniowo do czekoladowej masy jajka, cały czas miksując na wolnych obrotach. Następnie cukier i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksujemy tylko

Mania Gotowania
Ciasteczka intensywnie czekoladowe 174

czekoladowego. Są pyszne, mięciutkie, długo zachowujące świeżość. W smaku przypominają nieco brownies, polecam wszystkim miłośnikom czekolady!! Ciasteczka intensywnie czekoladowe Składniki: 200 g gorzkiej czekolady 50 g masła 150 g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 2 jajka 150 g cukru 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii Przygotowanie Masło oraz czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Odstawiamy do przestygnięcia. Mąkę mieszamy(...)partiami cukier. Masa ma być lśniąca, jest to znak, że cukier się rozpuścił. Do ubitych białej dodajemy żółtka i ekstrakt z wanilii oraz masę czekoladową, miksujemy na niskich obrotach. Mąkę wsypujemy do masy czekoladowej, miksujemy chwile, do połączenia składników.   Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Nakładamy łyżką masę w około 2 centymetrowych odstępach. Pieczemy około 10-12 minut w temperaturze

Mania Gotowania
Najlepsze „dojrzewające” ciasto na pizzę 340

jest chrupiące, przypomina te z najlepszych pizzerii. Naprawdę polecam!! Najlepsze „dojrzewające” ciasto na pizzę Składniki: 3/4 opakowania suchych drożdży 2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki cukru 4,5 szklanki mąki (używam specjalnej mąki do pizzy) 1 płaska łyżka soli 1 łyżka oliwy z oliwek ulubione dodatki Przygotowanie: W misce mieszamy drożdże z 1/2 szklanki ciepłej wody (woda nie może być(...)wrząca) i cukrem. Odstawiamy na około 10 minut. Mąkę mieszamy z solą. Kiedy zaczyn się spieni dodajemy pozostałą wodę oraz suche składniki. Wyrabiamy ciasto do momentu aż wszystkie składniki połączą. Dodajemy oliwę z oliwek i zagniatamy ciasto na jednolitą konsystencję. Ciasto owijamy folią spożywczą lub przekładamy do woreczka. Wkładamy do lodówki na noc. Piekarnik nagrzewamy do 250 stopni. Ciasto wyjmujemy

Mania Gotowania