mogę. Dlatego niech Was nie dziwi dzisiejszy przepis. Jeśli mogą być zielone , to czemu nie czerwone. Nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie spróbowała... 2-3 duże ugotowane ziemniaki mąka pszenna i ziemniaczana w proporcji 2:1 1 jajko suszone pomidory drobno pokrojone szczypta papryki mielonej (niekoniecznie) sól do smaku Standardowo ziemniaki ugotowałam dzień wcześniej. Starłam na tarce, dodałam mąkę(...)sól, paprykę i suszone pomidory. Wyrobiłam ciasto (jeśli jest kleiste delikatnie podsypujemy mąką, ale nie należy z nią przesadzać, bo potem możemy sobie połamać zęby o kopytka ;)), które następnie podzieliłam na części. Z każdej zrolowałam pasek, oklepałam nożem i pokroiłam w romby. Kopytka wrzuciłam na wrzącą osoloną wodę i gotowałam do wypłynięcia (od czasu do czasu mieszając, aby nie przywarły
bastalenaNadmiar jabłek postanowiłam spożytkować na przepyszną szarlotkę. Znalazłam ciasto idealne- bez babrania w mące, ugniatania, wszystko wystarczy tylko ze sobą wymieszać. No i ta wspaniała wilgotna konsystencja... Szarlotka jogurtowa szklanka mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 100 g cukru 2 jajka 250 ml jogurtu naturalnego 150 ml oliwy (lub oleju) 2 łyżki miodu (najlepiej płynnego) jabłka (ja małam(...)małych, pokrojonych w kostkę) cukier puder do oprószenia W osobnych naczyniach połączyłam suche składniki (mąka, cukier, proszek do pieczenia) oraz mokre (jajka, jogurt, oliwa, miód). Suche przesypałam do naczynia z jogurtem i resztą i wymieszałam wszystko widelcem do połączenia. Ciasto powinno być gęste, takie mniej więcej jak gęsta śmietana. Przelałam wszystko do blachy wyłożonej folia do pieczenia. Na wyrównany wierzch
bastalenatopielca. I nadzienie malinowe... Niestety znowu nie udało mi się okiełznać dżemu w środku, ale cudownie miękkie ciasto rekompensuje jego nieznaczny brak Topielce z dżemem malinowym 2 szklanki mąki tortowej 1/4 szklanki cukru 1/3 szklanki mleka 50 g drożdży 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 jajko 120 g roztopionego masła dżem malinowy Z drożdży mleka i łyżeczki cukru zrobiłam rozczyn. Następnie(...)mąki dodałam wszystkie składniki i wyrobiłam ciasto (strasznie się kleiło). Do wysokiego naczynia nalałam zimnej wody i włożyłam kulkę wyrobionego ciasta, tak aby było całkowicie przykryte wodą. Teraz moment wyczekiwania, aż ciasto wypłynie (czas jest różny od 30 min. do 2h nawet, u mnie wypłynęło już po 15 min.). Wyjęłam z wody, na oprószonej mąką stolnicy wyrobiłam ciasto, które
bastalenazwyczajny przepis, który trochę podrasowany, daje nam coś takiego... Odwrócony mini torcik pomarańczowy 250 g miękkiego masła 180 g cukru 1 pomarańcza 100 ml soku pomarańczowego winogrona 300 g mąki tortowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 jajka dżem (najlepiej smak jednego z owoców użytych do pieczenia) bita śmietana (ja miałam Śnieżkę) Mąkę połączyłam z proszkiem do pieczenia i odstawiłam(...)obrałam i podzieliłam na ósemki. Przygotowałam 2 równe foremki- obie wyłożyłam folią do pieczenia, na spód 1. nasypałam 2 łyżeczki cukru, a następnie ułożyłam pomarańczę i winogrona. Masło, cukier, mąkę, sok pomarańczowy i jajka zmiksowałam na jednolite, acz rzadkie ciasto. Podzieliłam je na 2 równe części- jedną wylałam delikatnie na przygotowane owoce (tak aby ciasto przykryło owoce), drugą do pustej
bastalenazaprawioną zupę doprawiłam pieprzem do smaku. Zupę można serwować z makaronem, kaszą jęczmienną, ziemniakami. Ja jednak na dziś wybrałam kluseczki kładzione... strzał w dziesiątkę ;) 3-4 starte ziemniaki mąka jajko sól Do ziemniaków dodałam jajko, sól i mąkę. Wszystko razem wymieszałam, a gęstość ciasta dozowałam mąką. Do wrzącej, osolonej wody kładłam po łyżeczce ciasta i gotowałam do wypłynięcia
bastalenarazem skusiła mnie mega prostym w przygotowaniu chlebem pszenno- żytnim. Niebo w gębie... tylko nie wiem czy to przez ten genialny przepis czy ja taka zdolniacha jestem ;) 2 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki żytniej paczuszka świeżych drożdży 1,5 szklanki letniej wody 2 łyżki mleka 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli płatki owsiane do posypania Jak zawsze na początku(...)jest rozczyn (mleko, cukier, drożdże). Po mniej więcej 10-15 min. kiedy zaczął już buzować dodałam go do obu mąk, soli i wody. Wszystko razem wyrobiłam, po czym pozostawiłam w misce wysmarowanej olejem na ok. 40 min. do wyrośnięcia. Foremkę (33x11cm) wysmarowałam masłem i przełożyłam do niej ciasto na kolejne 40-to minutowe wyrastanie (oba oczywiście w cichym, ciepłym miejscu
bastalenajakby się trochę rozklapiły. Pomimo tego są wspaniałe! Rozczyn: 2 łyżki letniego mleka, paczka drożdży, 1 łyżka cukru. Wymieszałam i pozostawiłam na 15 min. do wzbudzenia. Ciasto: 2 szklanki mąki połączyłam ze szklanka letniego mleka, 50 g rozpuszczonego masła, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 2 łyżkami cukru, 1 łyżką oleju, 1 łyżeczką soli i gotowym rozczynem. Wyrobiłam ciasto i pozostawiłam(...)wyrośnięcia. Kruszonka: w trakcie jak ciasto wyrastało, w garnuszku połączyłam zimne masło, cukier, mąkę i wyrobiłam z całości kruszonkę. Pozostawiłam w lodówce. Nadzienie: pół opakowania mrożonych jagód zasypałam 6 łyżeczkami cukru i 1 łyżką mąki. Wymieszałam, odciągnęłam sok. Kiedy ciasto odpowiednio wyrosło podzieliłam je na 11 części (że też mi zawsze musi wyjść nieparzyście ;)) i każdą na środku
bastalenasposobie przygotowania podobny do tarty, z tą jednak różnicą, że quiche zalewa się masą jajeczną i przygotowuje wyłącznie na wytrawnie. Odbiegając jednak od standardowego ciasta dzisiejsze przygotowałam z mąki razowej. Zawsze to miła, i smaczna, odmiana. Ciasto: 1 szklanka mąki razowej 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 łyżki jogurtu sól
bastalenaJeśli Wam smakowało, to jestem pewna, że i dzisiejsze danie będzie. Aż dziw bierze, że dopiero teraz zdecydowałam się je zrobić. Najprostsze i najcieńsze na świecie ciasto z mąki i wody. Najczęściej nadziewane serem feta, szpinakiem bądź mięsem mielonym. Często sprzedawane w prostokątnych kawałkach, ale mnie bardziej spodobała się wersja zwiniętego ślimaka... I o taką się dzisiaj(...)pokusiłam. Mąkę połączyłam z solą oraz wodą. Wyrobiłam gładkie i elastyczne ciasto, które następnie przełożyłam do naczynia z oliwą i odstawiłam na min 30 min. (przykryte bawełnianą ściereczką), aby ciasto opiło się tłuszczem. Z ciasta zrobiłam bardzo cieeeeenki placek, ma dosłownie prześwitywać i niemalże się rwać na strzępy (w trakcie ciasto można podsypywać mąką, albo podlewać oliwą). Gotowe ciasto posmarowałam
bastalenatrudne. Ostatecznie sterczałam nad garem dwie godziny. Ale mina Misia na widok klusek: bezcenna!!! I to uratowało mi dzień. Tradycyjnie rozpoczęłam od rozczynu: do letniego mleka dodałam cukier, łyżkę mąki oraz rozkruszone drożdże. Wymieszałam i odstawiłam, dając drożdżom czas na rozruch. Po 15min. rozczyn wlałam do miski z mąką. Dodałam jajka, masło i sól. Przy pomocy miksera (wyposażonego(...)haki) wyrobiłam gładkie, luźne ciasto. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na 40min. w ciepełko do wyrośnięcia. Kiedy ciasto wyrosło, rozłożyłam je na wysypanym mąką stole. I teraz... można je od razu podzielić na równe części, rwąc albo rozwałkować i wycinać równe koła szklanką. Tak czy siak, uformowałam ostatecznie kulki, które pozostawiłam na stole do wyrośnięcia
bastalenaWielkanoc, a nie Boże Narodzenie. Cóż...? Zainspirowana białym puchem taką oto skąpaną w śnieżnobiałej polewie babkę popełniłam. Niezwykle eksperymentalnie. Niezwykle pyszną. Niezwykle nieskromnie powiem. 2 szklanki mąki 1 szklanka cukru 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka 100g masła pokrojonego w kostki 10 łyżek nalewki orzechowej garść mieszanki owoców suszonych i orzechów kruszonka (0,5 szklanki mąki(...)łyżki masła, kilka orzechów z mieszanki) lukier (0,5 szklanki cukru pudru, 2 łyżki ciepłego mleka) Jajka ubiłam z cukrem na białą, puszystą masę. Mąkę połączyłam z proszkiem, dodałam masło i utarłam palcami. Następnie przelałam masę jajeczną, nalewkę i wszystko zmiksowałam. Na koniec wrzuciłam owocki i orzechy. Całość przelałam do wyłożonej papierem keksówki, oprószyłam kruszonką i zapiekłam w 150st
bastalenapodałam z sosem tzatziki . Chlebki proponuję wykonać z tego przepisu lub wypróbować szybszą, smażoną wersję czyli Pitę Pan. Z drożdży, wody, cukru i łyżki mąki zrobiłam rozczyn ( 15min. do wyrośnięcia ). Następnie do miski przesiałam szklankę mąki, wlałam rozczyn, posoliłam i zagniotłam ciasto. Ponownie pozostawiłam do wyrośnięcia. Po ok. 15min. wsypałam resztę mąki i ponownie zagniotłam
bastalenaszczęśliwi czasu nie liczą, nie mogliśmy pozwolić, aby zżarło nas od środka. Zdobywcom szczytów też należy się feta. A jeszcze lepiej ze szpinakiem. Taka tarta! Na plaży... 1 szklanka mąki 125g masła 1 łyżka wody suszona bazylia, szczypta soli masło, mąka do przygotowania formy Z powyższych składników zagniotłam ciasto. Odłożyłam do lodówki na 30min. Formę wysmarowałam masłem, oprószyłam mąką
bastalenawięcej, nieraz są o niebo lepsze, bo zawierają szczyptę indywidualnej fantazji. A kisz na spodzie według Julii z ciekawości zrobiłam. Dobry. Okej, dobry z plusem. Ciasto 1,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki mąki pełnoziarnistej 150g zimnego masła 0,5 szklanki zimnej wody 1 łyżeczka soli Mąki przesiałam do miski. Dodałam pokrojone w kostkę zimne masło, sól oraz wodę
bastalena