mąka - 10440 przepisów (strona:166/696)

Kruche jeżynowe babeczki 243

słodkiego. I tak powstały te maleństwa. Jeżynki bardzo ładnie zabarwiły śmietankę. A dzisiaj tworzę też serniczek na zimno z jeżynkami, zobaczymy co z tego wyjdzie. składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanki mąki krupczatki 200 g margaryny 2 żółtka 1/2 szklanki cukru pudru 200 g jeżyn 3 łyżki cukru waniliowego 250 ml śmietanki do ubijania 1 czubata łyżeczka żelatyny(...)łyżki mleka do rozpuszczenia żelatyny do dekoracji : jeżyny i listki mięty Przygotować kruche ciasto. Na stolnicy wymieszać mąki z cukrem pudrem. Dodać margarynę i posiekać nożem, następnie dodać żółtka i zagnieść szybko ciasto. Gotowe ciasto zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na ok 1 godzinkę. Po tym czasie ciasto rozwałkować na grubość ok 5 mm. Małą foremką do babeczek

Monia miesza i gotuje
Marcepanowe ciasto z śliwkami 256

ciasto w tym sezonie. Składniki: 250 g margaryny 200 g cukru 2 łyżki cukru waniliowego sól szczypta 5 jajek (małych lub 4 duże) 200 g masy marcepanowe 250 g mąki pszennej 75 g mąki ziemniaczanej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 kopiaste łyżki migdałów tartych 4 łyżki cukru śliwki migdały słupki Przygotowanie: Margarynę, cukier, cukier waniliowy utrzeć mikserem do białości(...)Dodawać po jednym jajku i cały czas ucierać. Dodać startą na tarce masę marcepanową, tarte migdały i ponownie utrzeć. Mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia przesiać przez sitko. Dodawać porcjami do masy i zmiksować na najwolniejszych obrotach do połączenia się składników. Blachę o wymiarach 25*38 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Równomiernie rozprowadzić ciasto. Na górze gęsto ułożyć wypestkowane

Ala piecze i gotuje
Bułeczki Pszenno-Razowe na Zakwasie 136

zakwas. Bułeczki lubimy robić, lubimy jeść. Chcąc nie chcąc nie wychodzi ich zbyt wiele, chyba że podwoimy porcję. Ale dla tego smaku warto się poświęcić Dzisiejsze są z dodatkiem mąki pszennej razowej, prażonego słonecznika i oczywiście na zakwasie. Pięknie wychodzą i równie pięknie smakują. Zarówno świeże jak i na drugi dzień. Pyszne z masełkiem i różnymi innymi kanapkowymi dodatkami. Bardzo(...)rozkoszować się ich smakiem na śniadanko. Składniki na około 8-9 bułeczek: 150 g aktywnego zakwasu żytniego (dokarmionego co najmniej 12 h wcześniej) 10 g świeżych drożdży 300 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej razowej 200 ml letniej wody 2 łyżki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli garść prażonego słonecznika Dodatkowo: 1 jajko 1 łyżka mleka garść słonecznika

Made By Mom And Son
Kurczak feng shui z bambusem 283

shui. Polecam . Zaczynamy:  Składniki: 3-4 piersi z kurczaka 2 papryki zielona i czerwona 3 marchewki op grzybów chińskich lub pieczarek 1 puszka bambusa 2 jajka 2 łyżki mąki ziemniaczanej 200 ml rosołu z kurczaka- bulion sałata pak choi sól, pieprz, papryka olej sezamowy Wykonanie: Piersi z kurczaka, pokrojone w kostkę, doprawić przyprawami I odstawić(...)Pokroić paprykę i  marchewkę.Odcedzić grzyby chińskie lub pokroić pieczarki , odcedzić bambus. Rozbic 2 jajka dodać mąkę ziemniaczaną- wymieszać.Do jajka dodać kurczaka, wymieszać w jajku i mące.  Kurczaka dajemy  na rozgrzanego woka z 1 łyżką oleju  sezamowego.  Smażyć kurczaka 5 min. Przeniesc do miski. Dajemy 2 łyżki oleju sezamowego i dajemy marchew i grzyby

Smaki Edyty
Jak zrobić gulasz wołowy? 282

Często dostaję e-maile z tym pytaniem. Dzisiaj przedstawię Wam etapy przygotowania gulaszu wołowego bez zbędnych składników, tylko: 80 dag wołowiny, 2 łyżki 100 % oleju rzepakowego Rapso , 2 łyżki mąki, 1 łyżka ostrej papryki,1 liść laurowy, 2 ziarna ziela angielskiego, sól do smaku, 1 małą łyżeczka pieprzu młotkowanego z kolendrą i 1 łyżeczka majeranku. Dobrze zrobiony gulasz wołowy smakuje(...)zrobić gulasz wołowy Mięso wołowe powinno być chude, kroimy je w kostkę. Ja nie lubię wodnistych sosów, więc przed smażeniem do pokrojonego mięsa dodaję 2 łyżki mąki i dokładnie pokrywam mąką każdy kawałek mięsa. Wołowinę wrzucamy na wysoką patelnię z rozgrzanymi 2 łyżkami oleju. Olej rzepakowy Rapso doskonale nadaje się do smażenia. Podsmażamy chwilę na rumiano, żeby zamknąć pory

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi z MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem 219

doskonale się do tego nadał. Porcja na 2 osoby, gdyż wychodzi z tej ilości 16 sporej wielkości pierogów. Pierogi z MAGGI’cznym farszem i karmelizowanym porem 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanka wrzącego mleka szczypta soli na farsz: 1 plaster wykrojony z piersi indyka 1 łyżka natki pietruszki 2 łyżeczki MAGGI 1 łyżeczka bułki tartej pieprz do smaku(...)mały por szczypta soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka oleju 2 łyżeczki soli do gotowania pierogów Do misy robota wsypujemy szklankę mąki, dajemy szczyptę soli i wlewamy wrzące mleko. Ciasto wyrabiamy hakiem ok. 5 minut. Wyrobione ciasto wyciągamy, wkładamy do folii i wstawiamy do lodówki na 20 minut. W czasie gdy ciasto jest w lodówce przygotowujemy farsz. Mięso z indyka

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z Watykanu / Ciasto szczęścia/ Chleb z Watykanu 230

plastikowej lub szklanej misce. Poniedziałek - zakwas przełożyć do miski, dodać 250 g cukru, nie mieszać, przykryć ściereczką. Wtorek - wlać 250 ml mleka (nie mieszać). Środa - dodać 250 g mąki (nie mieszać). Czwartek - zamieszać rano, w południe i wieczorem. Piątek - dodać 250 g cukru (nie mieszać). Sobota - zamieszać drewnianą łyżką, podzielić na 4 części. 3 z nich rozdać dobrym ludziom(...)szczęście (do poniedziałku). Niedziela - do 4 części dodać 250 ml oleju. 250 g mąki, 3 całe jajka, 1/2 paczki proszku do pieczenia, 1/2 łyżeczki soli, 1 cukier waniliowy, 2 starte na tarce jabłka, startą czekoladę, wymieszać. Piec około 45 minut w 180 o C. Chleb pochodzi z Watykanu, przynosi szczęście. Chleb piecze się raz w życiu! Spełnia życzenia całej rodziny

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kluski z kaszy kuskus 259

Świetnie sprawdzą się do każdego rodzaju gulaszu czy ciemnego sosu. Kluski z kaszy kuskus idealne do gulaszu: Składniki: - 1 i 1/2 szklanki kasza kuskus Kupiec - 2 jajka - 3 łyżki mąki pszennej - 1 łyżka mąka ziemniaczana - szczypta soli - zioła prowansalskie w młynku Kotanyi Przygotowanie: Kaszę kuskus wsypujemy do plastikowej miski, dodajemy szczyptę soli i zalewamy wrzącą wodą ok. 1 cm powyżej(...)poziomu kaszy. Przykrywamy, a gdy kasza zmięknie, mieszamy ją widelcem. Gdy kasza kuskus przestygnie dodajemy 2 jajka, mieszamy, dodajemy oba rodzaje mąki, zioła prowansalskie do smaku. Dokładnie mieszamy aż wszystkie składniki się połączą. W dużym garnku zagotowujemy wodę z 2 łyżeczkami soli. Przy pomocy łyżeczki formujemy owalne kluski, układamy je na drewnianej desce. Partiami wrzucamy je do wrzątku, gotujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem 366

jako dodatek do: mięs, ryb, makaronów, wędlin. Sosy możemy podzielić na: gorące, zimne i majonezowe. Sosy gorące sporządzane są na bazie wywaru. Do zagęszczania tych sosów można zastosować: mąkę pszenną lub mąkę ziemniaczaną i wodę; mąkę pszenną lub ziemniaczaną i śmietanę, zasmażkę lub żółtko jaj, lub wysoko procentową 36% śmietanę. Dzisiaj proponuję przygotować pyszny Sos szpinakowo-śmietanowy z kurczakiem , który

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kaskada, Smakfonia i pierogi z truskawkami 188

dzisiejszego przepisu na pierogi z truskawkami, wykorzystałam ciasto, które przygotowałam z Piotrem na Pierogowych warsztatach wg SMAKFONIA , czyli PRACOWNII ZDROWEJ ŻYWNOŚCI SMAKFONIA. Ciasto składało się: z 1 kg mąki, 220 ml oleju, szczypty soli i 500 ml gorącej wody. Najpierw mieszamy w misce mąkę, z solą i olejem tak długo, aż powstanie tzw. piasek. Dolewamy stopniowo wodę cały czas zagniatając(...)ciasto, utworzy się miękkie, plastyczne, bardzo elastyczne ciasto. Podczas wałkowania ciasta nie potrzeba podsypywać mąką, gdyż się nie klei do powierzchni stolnicy, ani do wałka. Nie wykorzystaliśmy ciasta w całości, więc połowę zabraliśmy ze sobą, zamroziłam je surowe, wczoraj wyciągnęłam z zamrażalnika, a rano ciasto było tak samo miękkie i elastyczne jak w dniu przygotowania. To wpływ dużej ilości tłuszczu

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kotlety mielone pikantne 277

szynkę wieprzową. Nie są to tradycyjne kotlety mielone ze znanego już Wam przepisu, ale pikantne z dodatkiem musztardy z wędzoną papryką, oraz chili. Kotlety mielone przed usmażeniem obtoczyłam w mące kukurydzianej. Po usmażeniu mięso jest soczyste i aromatyczne. Kotlety mielone pikantne, 12 sztuk: Składniki: 50 dag mięso z szynki wieprzowej 1 jajko, 2 ząbki czosnku, 3 łyżeczki musztardy z wędzoną(...)papryką, 1 bułka kajzerka sól i chili do smaku 2 łyżki bułki tartej, 1 łyżka majeranku, mąka kukurydziana Mięso kroimy na mniejsze kawałki i szatkujemy lub mielimy maszynką do mięsa wraz z odciśniętą bułką (ja w pojemniku od szatkownicy blendera Triblade Kenwood), przekładamy do miski, dodajemy jajko, 3 łyżeczki musztardy, drobno posiekany czosnek, doprawiamy solą, chili i majerankiem, wsypujemy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Naleśniki koperkowe z jajkiem i warzywami 1442

warzywami, oraz serem okazały się bardzo smaczne, do tego są efektowne, będą ozdobą stołu. Składniki: - 2 naleśniki wg tego przepisu: 1/2 szklanki kefiru 1 jajko szczypta soli 4 łyżki mąki 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka siekanego koperku 1 łyżeczka oleju rzepakowego + 1 łyżeczka do smażenia Przygotowanie: Jajko ze szczyptą soli roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Wlewamy kefir, dodajemy oba rodzaje(...)mąki, dokładnie mieszamy masę za pomocą trzepaczki. Wsypujemy posiekany koperek i wlewamy łyżeczkę oleju, mieszamy za pomocą trzepaczki. Smażymy naleśniki na patelni posmarowanej łyżeczką oleju z obu stron, odwracamy za pomocą łopatki, smażymy szybko (ok 30 sekund z 1 strony) bo naleśniki szybko się smażą. Studzimy. Składniki na farsz: - 100 g ser typu feta - 2 jajka ugotowane na twardo

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pikantny naleśnik z łososiem 3D 185

diecie 3D. Polecam! Pikantny naleśniki z łososiem 3D były bardzo smaczne. Składniki: - 1 naleśnik wg tego przepisu: 1/4 szklanki kefiru 1 jajko chili w młynku Kotanyi 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki oleju rzepakowego Jajko i kefir roztrzepujemy za pomocą trzepaczki. Dodajemy oba rodzaje mąki, chili (5 obrotów młynka) dokładnie mieszamy masę za pomocą trzepaczki. Smażymy naleśnik

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kruche babeczki z owocami 225

cytryny. Zastosowałam mrożone owoce. Te babeczki to takie małe urocze słodkości. Bardzo trudno się powstrzymać aby nie sięgać po kolejną babeczkę. Składniki: 125 g margaryny 1,5 szklanki mąki 1/3 szkl. cukru 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 jajko krem: 200 ml śmietany 36% 1 łyżeczka cukru pudru 2 łyżki cytryny gorzka czekolada maliny(...)dekoracji jagody do dekoracji Przygotowanie: W misie robota mieszamy sypkie produkty: mąkę, cukier, cukier waniliowy i proszek do pieczenia. Dodajemy margarynę pokrojoną w małe kostki, jajko i zagniatamy ciasto hakiem robota. Ciasto zawijamy w folię i wstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut. W między czasie smarujemy foremki margaryną i obsypujemy delikatnie w środku mąką. Po wyjęciu z lodówki ciasto

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto z owocami letnimi 173

ciasto z jabłkami (jabłecznik ) dodając kakao i wiórki kokosowe. Ucierane Ciasto z owocami letnimi piekłam w tortownicy o przekroju 20 cm. Ciasto z owocami letnimi: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1/2 szklanka cukru karmel z wanilią w młynku Kotanyi migdały w płatkach KRESTO 2 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g margaryna mleczna(...)Bielmar 150 ml mleka czerwone mirabelki brzoskwinie 1 łyżka domowy cukier waniliowy Przygotowanie: Margarynę rozpuszczamy, studzimy. Jajka ubijamy z cukrem pudrem i karmelem z wanilią, do jajecznej masy wsypujemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, wlewamy rozpuszczoną margarynę, dokładnie wyrabiamy ciasto. Do tortownicy przekładamy ciasto, obkładamy połówkami mirabelek, plastrami brzoskwini,posypujemy płatkami migdałów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika o temp

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię