mąka - 10440 przepisów (strona:164/696)

Empanadas z tuńczykiem - przekąska na imprezę. 386

Europy przez Arabów. Zapraszam! Empanada - chrupiący pieróg Empanadas są z grubsza podobne do naszych pierogów, przygotowuje się je jednak z innego rodzaju ciasta. Ciasto chlebowe lub proste ciasto z mąki, wody i tłuszczu nadziewa się, a następnie smaży lub piecze , uzyskując chrupiący pieróg kryjący soczyste wnętrze (empanada to liczba pojedyncza od empanadas). Ich nazwa pochodzi od hiszpańskiego słowa " empanar " oznaczającego(...)godz. (chłodzenie ciasta) + czas smażenia Składniki: na ciasto: 30 g masła i 20 g smalcu (lub 50 g masła) 75 g białego wina 300 g wody 300 g mąki pszennej sól na farsz: 2 posiekane cebule 2 łyżki oleju 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 pomidor pokrojony w kostkę 5-6 łyżek bułki tartej 3 łyżki mleka łyżka posiekanej

Chilli Czosnek i Oliwa
Tureckie pączki nasączone słodkim syropem 191

trochę problemów. Przygotowałam ciasto zgodnie z wytycznymi w przepisie i niestety okazało się zbyt rzadkie, aby dało się z niego uformować okrągłe pączki. Dlatego też dodałam do ciasta więcej mąki (w sumie ok. 10 łyżek), aż uzyskałam pożądaną konsystencję.  Uformowanie idealnych "kobiecych pępków" nie jest proste i jak widzicie u mnie każdy pączek jest inny. Miałam problemy z konsystencją(...)sztuk czas przygotowania: syrop - 15 min. plus chłodzenie, ciasto - 30 min. plus smażenie 10 min. Składniki: 50 g masła 1/2 łyżeczki soli 250 ml wody 175 g mąki pszennej + więcej, jeżeli ciasto będzie za rzadkie 60 g semoliny 2 jajka olej o neutralnym smaku do smażenia (np. słonecznikowy lub rzepakowy) na syrop 450 g cukru 300 ml wody

Chilli Czosnek i Oliwa
Ladenia, czyli pizza z Grecji 245

cebulą przepis własny na 1 dużą blachę (tradycyjnie ladenię piecze się w dużej okrągłej formie, ja wykorzystałam blachę prostokątną) czas przygotowania: 1 godz. 15 min. Składniki: 500 g mąki pszennej typ 650 niecała szklanka ciepłej wody 1 saszetka suszonych drożdży (7 g) szczypta cukru 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy cebula pokrojona w piórka 2 słodkie pomidory np. malinowe, pokrojone(...)suszonego oregano 1 łyżeczka suszonej mięty 2 łyżki sezamu sól do smaku oliwa do wysmarowania formy Przygotowanie: Rozpuść drożdże z niewielką ilością ciepłej wody i cukrem. W misce wymieszaj mąkę i sól, dodaj drożdże i oliwę. Wymieszaj i stopniowo zacznij dodawać ciepłą wodę, jednocześnie zagniatając ciasto. Ja najpierw mieszam je łyżką, a gdy zrobi się bardziej zwarte, zaczynam zagniatać dłońmi

Chilli Czosnek i Oliwa
Kakaowo-jogurtowe ciasto ze śliwkami i jagodami 200

ciasto ze śliwkami i jagodami. Posypane kruszonką pachnącą cynamonem i skórką pomarańczową. Łączy w sobie lato z jesienią. Kawałek tego ciacha podany do kawy to prawdziwa przyjemność :) 300 g mąki pszennej 170 g masła 100 g cukru dar muscovado 4 jajka 130 g jogurtu naturalnego łyżka surowego kakao łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia 1 kg śliwek węgierek 0/5 szklanki(...)jagód kruszonka: 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki cukru łyżka surowego kakao łyżka startej skórki z pomarańczy łyżeczka cynamonu 2 łyżki oleju Składniki na kruszonkę zagniatamy i odstawiamy na kilka minut do zamrażarki. Masło miksujemy z cukrem, następnie dodajemy jajka i jogurt cały czas miksując. Dodajemy przesianą mąkę wymieszaną z kakao, cynamonem i proszkiem do pieczenia po czym dokładnie mieszamy

Mienta blog
Serowe krakersy solone 243

zdjęcie na FB-ku wszyscy się nimi zachwycali, niektórzy mówili, że wyglądają jak ze sklepu Serowe krakersy solone są pyszne, chrupiące, znikają w oka mgnieniu: Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej + trochę do podsypania 100 g margaryny szczypta soli serek Almette z kolorowym pieprzem- 150 g sól ziołowa prowansalska Mąkę wsypujemy do misy robota, dodajemy szczyptę soli, pokrojoną margarynę(...)serek z kolorowym pieprzem. Mieszamy całość hakiem robota. Silikonową matę posypujemy delikatnie mąką, wykładamy ciasto, rozwałkowujemy je dosyć cienko i wykrawamy kółka (okrągłą wykrawaczką do ravioli) i paski (za pomocą karbowanej wykrawaczki do krojenia pizzy czy tarty) dzięki czemu krakersy będą miały ozdobne brzegi. Wycięte krakersy posypujemy solą ziołową prowansalską. W okrągłych krakersach robimy dziurki za pomocą słomki do napojów

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Krakersy z sezamem 538

tutaj istnieje spora dowolność i do ciasta można dodać np. mak lub paprykę w proszku. Z poniższego przepisu upiekłam około 120 malutkich trójkątnych krakersów. Krakersy z sezamem Składniki: 125g mąki 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru 2 łyżki sezamu 60ml wody 1 i 1/2 łyżki oleju Wykonanie: - mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, dodać sól(...)mniejsze części (łatwiej będzie rozwałkować mniejszą ilość ciasta), pierwszą rozwałkować cienko - najlepiej robić to na papierze do pieczenia, jeśli ciasto bardzo się klei, można podsypać niewielką ilością mąki - rozwałkowany placek przyciąć z każdej strony tak, by tworzył kwadrat - ostrym nożem lub radełkiem do pizzy ciasto podzielić najpierw na równej szerokości paski, następnie paski podzielić na mniejsze kwadraty, na końcu kwadraciki

Smakołyki Bereniki
Żurawinowo. Leniwie. I jeszcze raz kalafiorowo 224

leniwie, nafaszerowana żurawiną zabrałam się za leniwe. Z delikatną nutką kalafiora. Z podsmażonymi pieczarkami z cebulą w sosie pieczeniowym z prażoną cebulką. Pyszne! Stwórca pochwalił ;) połowa kalafiora szklanka mąki pszennej (plus do podsypania) opakowanie fety (250g) jajko (żółtko i białko) zioła prowansalskie pieprz Kalafiora podzieliłam na różyczki i uparowałam. Wystudziłam. Podziabałam widelcem i dodałam mąkę, pokruszoną fetę, żółtko, zioła(...)pieprz (sól pominęłam zupełnie). Białko ubiłam, dodałam na samym końcu. Wymieszałam składniki. Na podsypanym mąką blacie wyrobiłam ciasto. Gotowe pokroiłam na kluski. Wrzucałam je na osolony wrzątek i gotowałam do wypłynięcia. Przepis na kluchy podpatrzony  tutaj . Nowy, interesujący blog obczaiłam. I znowu nie wiem co mi się bardziej podoba- przepisy czy zdjęcia? Auuuć

bastalena
Ciasto marchewkowe z rodzynkami 440

szkl. cukru - jeśli nie planuje się ciasta oblewać polewą, koniecznie trzeba oddać więcej cukru, dodatkowe 1/3 szkl 1 mały cukier wanilinowy (16g) 2 i 1/2 szkl. mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej - marchew sama w sobie nie chce rosnąć, dlatego trzeba dołożyć większą ilość proszku i sody 2 łyżki cynamonu 1 i 1/4 szkl. oleju(...)wanilinowym - cukry dodawać stopniowo . Ubić na puszysta masę - j a miksuję dobre 10 minut aż będzie przypominać w konsystencji gęsty kogel-mogel .  Do oddzielnego naczynia przesiać przez sitko mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą i cynamonem - przesiewanie jest nie tylko po to, by usunąć ewentualne zanieczyszczenia, ale przede wszystkim, aby mąkę napuszyć i wtłoczyć w nią więcej powietrza - ciasto

Grunt to przepis!
Rogaliki z twarogiem i rodzynkami 197

staram się wstawiać zaległe przepisy..te rogaliki robiłam dość dawno temu..nie miałam jeszcze rogalomanii ,Rogaliki mogą być z dowolnym nadzieniem. u mnie twaróg z rodzynkami.. 5 szkl. mąki 2/3 szkl.cukru 1 cukier waniliowy 5 dag drożdży (+1 łyżeczka cukru) 2 łyżki oliwy 1,5 szkl.mleka 1 jajko 1 żółtko Dodatkowo żółtko do posmarowania  cukier do posypania dowolne(...)nadzienie  Do pół szklanki mleka  dodać  drożdże i łyżeczkę cukru. Całość wymieszać , aż do rozpuszczenia drożdży i pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, do którego wlać resztę mleka, oliwę, dodać cukier, cukier waniliowy, jajko, żółtko i na koniec wyrośnięte drożdże. Całość wyrobić na jednolitą masę i pozostawić do wyrośnięcia. Z mleka cukru i drożdży zrobić rozczyn

Moje domowe kucharzenie
KOKOSANKI. 229

Łakołyki / na około 20-25 ciasteczek 50 g masła 1/2 szklanki cukru 3 łyżki mleka 200 g wiórków kokosowych 2 białka w temp. pokojowej szczypta soli 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej W rondelku rozpuszczam masło z cukrem, aż powstanie jednolita, płynna mieszanina. Dodaję mleko i wyłączam palnik. Wrzucam wiórki kokosowe, dokładnie mieszam i odstawiam do wystygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę(...)odrobiną soli, a pod koniec ubijania dodaję po łyżeczce mąki ziemniaczanej. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni, a blachę wykładam papierem do pieczenia (można ew. natłuścić i wysypać mąką). Następnie do masy kokosowej dodaję porcjami białka, delikatnie łącząc składniki w jednolitą masę. Za pomocą łyżeczek lub zwilżonych dłoni wykładam ciasto  i formuję ciasteczka. Wstawiam do pieca i piekę około kwadrans

W kuchni Karmel-itki
MALINOWY CURD. 224

spożytkowałam słoiczek z tą piękną, różową masą. MALINOWY CURD. /przepis pochodzi z bloga Everyday Flavours ;/  500 g malin 80 g cukru sok z 2 cytryn 4 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 jajka 1 żółtko  50 g masła Maliny płuczę. Wrzucam je do rondla, zasypuję cukrem i podgrzewam.  Gotuję tak długo, aż owoce całkowicie się rozpadną. Wtedy wyłączam(...)malinowy stawiam na palniku, podgrzewam, ale nie gotuję, wyłączam gaz. Wlewam masę jajeczną i ciągle mieszając, dokładnie ją rozprowadzam. Następnie znów włączam gaz, bez ustanku mieszając, dodaję po łyżeczce mąki ziemniaczanej. Kiedy krem zgęstnieje, łączę z masłem. Odstawiam do wystudzenia. Jeśli powstały grudki z mąki, przetrzeć krem przez sito. Wytrzymałość: do dwóch tygodni w lodówce. SMACZNEGO!  Pozdrawiam, Karmel-itka

W kuchni Karmel-itki
Drożdżówki z twarożkiem i jeżynami 180

dałam radę. Z efektu jestem zadowolona, a w pracy mówili, że były smaczne.  Składniki: 80 g cukru 1 łyżeczka soli 70 g roztopionego masła 1 jajko 450 g mąki 16 g świeżych drożdży lub 8 g suchych 1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki Nadzienie: 200 g jeżyn 200 g twarożku lub serka śmietankowego 1 opakowanie cukru wanilinowego Wykonanie(...)Wszystkie składniki połączyć w misce (ze świeżych drożdży zrobić wcześniej rozczyn). Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto i uformować z niego kulę. Oprószyć mąką i odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce. Twarożek wymieszać z cukrem wanilinowym. Następnie wyjąć ciasto i lekko wyrobić. Podsypać delikatnie mąką i rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm. Powierzchnię ciasta posmarować twarożkiem i posypać  jeżynami

Pasja Smaku
Placuszki z kurczakiem 8001

obiad i kolację, na zimno i ciepło. Musicie się poczęstować! Koniecznie! Składniki : * filet z kurczaka - około 400g * średnia czerwona papryka  * jajko * mała cebula * ząbek czosnku * 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej * sól, pieprz i ulubione zioła do smaku Przygotowanie : Kurczaka i paprykę pokroić w drobną kostkę. Cebulę zetrzeć na tarce, czosnek przecisnąć przez praskę. Dodać żółtko jajka oraz przyprawy(...)mąkę. Mąki można dać więcej bądź mniej, zależy od wielkości jajka. Białko ubić na pianę. Połączyć delikatnie. Na rozgrzanej patelni, najlepiej teflonowej i bez używania dodatkowego tłuszczu smażyć kotleciki z obu stron na złoty kolor. Smacznego

Magiczne Życie Marty
POTRAWKA RYBNA DLA ZABIEGANYCH. 200

słoik mieszanki warzywnej (marchew, groszek, kukurydza) 1 cebula pęczek natki pietruszki 2 zielone ogórki gruntowe  250 ml śmietanki 12% 250 ml mleka 1,5% 3 łyżki mąki 1 cytryna olej do smażenia sól, pieprz Filety rybne nacieram solą, pieprzem i skrapiam sokiem z połowy cytryny. Po kwadransie kroję w mniejsze kawałki. Cebulę obieram, siekam i szklę na odrobinie oleju(...)Mieszankę warzywną  odcedzam, wrzucam do cebuli, a do tego wszystkiego obrane i pokrojone w kosteczkę ogórki. Podsmażam, zalewam śmietanką. Wrzucam rybę, doprowadzam do wrzenia.  W mleku rozprowadzam mąkę, po czym dodaję do zawartości garnka.  Najlepiej przelać przez drobne sito, aby pozbyć się ewentualnych grudek mąki. Siekam natkę pietruszki, wrzucam. Dodaję sok z pozostałej połowy cytryny, doprawiam solą

W kuchni Karmel-itki